Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 13

Godkväll!
 
Hur var det nu man säger igen... Bättre sent än aldrig! Ja, jag inser att det är måndag, vilket innebär att veckomatsedel skall vara på plats på bloggen! Måndagen är ju dock inte riktigt slut än, så än har jag tid även om det inte är mycket tid. Faktum är att jag spenderat de senaste dagarna på jobbet och således inte varit hemma och haft lika mycket tid för bloggen som jag skulle vilja. Från och med ikväll tar jag dock officiellt påsklov tillsammans med mina barn, och ska vara ledig med dem hela veckan lång! Äntligen!
 
Påskhelgen flöt förbi i ilfart! Jag har jobbat mycket som sagt, men i lördags kväll hade vi tid för lite middagsgäster minsann. Maria och hennes familj kom på besök och vi tände årets andra grillmiddag i form av marinerade skinkschnitzlar och kamben, hasselbackspotatis och grillade sparris och champinjoner för att bara nämna lite av det som stod på mitt middagsbord. Till efterrätt blev det chokladfondue med färska frukter och ett litet gäng marshmallows vilket var lika uppskattad av stora som små vill jag lova. En riktigt trevlig kväll verkligen, som vanligt! 
 
Nu, dagarna som följer är det som sagt äntligen påsklov och jag har lyckats se till att kunna vara ledig hela veckan lång vilket ska bli helt underbart verkligen! Lite saker har vi inplanerade, som bio imorgon, ett lek- och busbesök hos Maria, discobowling för min son och en liten utflykt för att hälsa på lilla mamma. Det är med andra ord upplagt för att bli en härlig påsklovsvecka tillsammans med mina små trollungar. 
 
Här och nu ska det dock bli matsedel, för det är minst sagt hög tid för det, innan dagen om ett par timmar officiellt tar slut. Trevlig vecka önskar jag er alla! 
 

Matsedel vecka 13

 
Annandag Påsk - Mini-ansjovispajer: Anjovispajer i miniformat! Perfekt till buffén, eller bara som en god middag i sig för den sakens skull! Dessa pajerna är något av en variant på Janssons Frestelse - fast snäppet godare! Oavsett så är de helt enkelt ett måste så här i påsktider! 
 
Tisdag - Salsatorsk med nachotäckeFisk i kombination med salsa och nachochips, funkar det? JA! Min egna variant av tacofisk där salsan får vara huvudnumret under ett knaprigt täcke av nachochips! Hetta upp den annars ganska tråkiga tisdagskvällen med lite het mexikansk mat!
 
Onsdag - ChiliköttfärsåsIdag tänkte jag tipsa om något av det mest vardagliga jag kan tänka mig i middagväg - köttfärsås! Det är alla barns favoritmiddag, och jag känner få vuxna som tackar nej till en god köttfärssås! Speciellt inte denna, med lite mer vuxen smak. Servera den dessutom till potatis istället för pasta och du har ett riktigt skrovmål på bordet. 
 
Torsdag - Bakad potatis med tonfiskröraNågot som är väldigt enkelt att göra en vanlig vardag är bakad potatis! Det passar dock precis lika bra exempelvis en fredagskväll då man vill mysa lite extra till något lättlagat. Tonfisk är ju väldigt tacksamt, då det går supernabbt att bara ta fram ut skåpet, ingen tillagning behövs, bara att röra ihop. Potatisen? Ja, den tar en liten stund, men den sköter ju sig helt själv!
 
Fredag - Yakinuki med sesamfrön och morötter: Äter ni typiskt tacos på fredagar? Jag tycker också om tacos, men personligen föredrar jag nio gånger av tio att fixa till något annat lättlagad som ändå inger den där rätta helgkänslan. Ni vet, den där med lite extra guldkant på tallriken liksom. En sådan rätt är Yakiniku -  en typ av biffwok med rena, japanska smaker. Det bästa med yakiniku? Det är att det är väldigt enkelt att göra hemma, och passar perfekt till fredagsmiddag som sagt, så passa på att testa redan idag! 
 
 
Lördag - Köttfärsknyten med kall citronsåsSmördegsinbakade köttfärsknyten! Pilligt? Ja. Värt besväret? JA!  Det är alltid en hit helt enkelt! Man fyller degen med en kryddig köttfärsröra man tycker om, serverar dem med en kall, svalkande sås och lördagslyxet är ett faktum! 
 
Söndag - Citron- och smörbakad kycklingfiléEn lättlagad rätt som kan passa alldeles perfekt till söndagsmiddag. Allt i en och samma form, och middagen är klar på ett nafs. För att inte prata om hur fantastiskt god denna rätten är!! Bjud hem lite vänner, eller familj, vetja och ställ till med kycklingfest! 
   
Veckans söta - VaniljbullarBullar - alltid bra att ha hemma i frysen om man vill ha lite fika eller får besök. De tar lite tid att göra tack vare de dubbla jästiderna, men det blir många bullar av degen och jo, det är klart värt tiden man lägger ner. Alla älskar bullar helt enkelt! En vanlig vetebulle kan man nästan fylla med precis vad som helst faktiskt... Här hemma är den klassiska hederliga kanelbullen den vanligast önskade, men vaniljbullen kommer inte långt efter på familjen önskelistor. 
 

Stekt inlagd strömming

Godmorgon Skärtorsdag! 
 
Idag mina vänner, idag är det dags för alla häxor att åka till Blåkulla för häxornas sabbat. Ja, vet ni förresten var det där md Blåkulla kommer ifrån från början? Det är allt utom gulligt och allt utom lämpligt för små barns öron egentligen, vilket kan tyckas konstigt med tanke på att påsken liksom är barnens högtid med allt godis och att klä ut sig till små gulliga häxor och påskgubbar.
Nej, från början åkte häxorna till Blåkulla för att ta sabbat tillsammans med Djävulen. Blåkulla var en stod äng utan ände där de tillsammans med Djävulen satt vid ett stort bord och blev utvalda av honom för att lägga sig med honom och tillverka söner och döttrar som i sin tur blev sammangifta på Djävulens beordran. De sönerna och döttrarna skapade i sin tur sedan egna "barn" i form av ormar och paddor...
Det kanske inte är så konstigt att man inte berättar sen historien för barnen längre, utan numer har jag fått lära mig att häxorna och påskgubbarna åker till Blåkulla tillsammans med sina kittlar och sina katter för att dansa! Det är även den versionen av Skärtorsdags-berättelsen jag berättar för mina barn, i alla fall så länge de är små. Sjäv älskar jag ju historia, och historienörden i mig älskar gamla berättelse och sägner, som originalet ovan och tycker alltid att det är intressant att läsa om vad man gjorde och trodde på förr i tiden. 
 
Firandet av den faktiskt påsken mynnar ju dock, som det mesta annat, i den kristna tron och just denna dagen, skärtorsdagen var en 'reningsdag' då lärljungarnas fötter tvättades inför den allra första Nattvarden någonsin. Ordet skär kommer från ett fornnordisk ord för just ren eller blank. Ja, är är även en extrem spåknörd
Idag handlar nog påsken för de flesta om en chans att samlas och äta gott tillsammans med sina nära och kära, och så även för mig och min och familj. Skärtorsdagen inleder en långhelg som bjuder in till en massa ägg-ätande och en chans att få lite extra ledighet och vila så här på vårkanten. 
 
Den där påskmaten ja! Vad är typisk svensk påskmat egentligen? Ägg så klart! Äggen är ju påskens huvudperson liksom, men det får oftast sällskap av bland annat Janssons Frestelse, köttbullar, prinskorv, lammstek och lax i olika former. Sist, men inte minst, så får vi ju inte glömma sillen! Denna urtypiska svenska traditionen som vi av någon anledning inte kan vara utan vid jul, påsk och midsommar. 
När vi nu ändå är lite inne på gamla sägner och påsktraditoner så tänkte jag bjuda er på en riktigt gammal klassiker - stekt inlagt strömming! Ja, mina vänner, detta är en sillsort som funnits med på både jul- och påskbord så länge jag levt, och det är liksom inte helt rätt utan den. Detta är min mormors recept på stekt inlagd strömming, och den är förförande god verkligen. Har ni inte testat innan så är det hög tid nu att återuppliva den gamla strömmingen, på mormors vis!
 

Stekt inlagd strömming


  • 600 gram strömmingsfiléer
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 msk smör till stekning
  • 0,5 dl matolja till stekning
Ättikslag:
  • 4 msk ättiksprit
  • 2 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 1 rödlök i skivor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
 
  1. Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
  2. Låt lagen svalna.
  3. Blanda ströbröd, mjöl, salt och peppar på ett fat.
  4. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidorna ut.
  5. Vänd flundrorna i ströbrödsblandningen.
  6. Stek strömmingsflundrorna bruna på båda sidor några minuter i smör och olja.
  7. Lägg över strömmingen i ett djupt fat eller en stor burk och häll ättikslagen över.
  8. Låt stå kallt till nästa dag.
 
Servera till påsk- eller julbordet, eller bara som pålägg på knäckebröd. 
 
 

Räk- och laxcheesecake

God förmiddag allesammans!
 
Jag sitter just i detta nu och väntar på ett viktigt telefonsamtal, och ni vet ju precis hur det är - den som väntar, väntar alltid för länge! Ja, just nu är det den känslan som infinner sig, och jag känner mig otålig till tusen. Nåväl, bara att sitta på händerna en stund till antar jag och vänta vidare.
 
Hur är det med er? Hoppas ni alla har fått en bra start på veckan? 
 
Själv är jag ledig denna eftermiddag, och jag tänker spendera den som så många andra eftermiddagar, hemma hos Maria. Ja, så fort barnen är upphämtade styr vi kosan mot Maria och hennes pojkar ännu en gång för precis så där älskar jag att spendera min lediga tid - tillsammans med nära och kära. Jag tänker fullständigt ignorera tvätthögen, disken och leksakerna som ligger på golvet hemma, och bara ta det lugnt, dricka kaffe och umgås istället. Disken, tvätten och leksakerna är garanterat kvar imorgon också nämligen, så varför stressa med dem? 
 
Vad händer i övrigt då? Nja, jag har en ganska lugn vecka denna veckan, i alla fall sett till arbetsveckan. Även om jag visserligen ska jobba helgen, så är själva veckan ganska lugn och jag har det mesta under kontroll känner jag. Jag är ledig på lördag och då ska vi fira påsk här hemma så klart, och det är lite att fixa infär dess, men det är inte något direkt avancerat så det känns skönt. Lite påskägg med godis, lite fjädrar i riset och en massa god mat på bordet, mer än så behövs ju inte. 
När vi ändå är inne på den goda påskmaten så tänkte jag idag tipsa om en lyxig mat-cheesecake som passar alldeles perfekt på påskbuffén eller som förrätt till påskmiddagen! Krämig och fylld med både räkor och lax är den ett måste nu till påsk! Dekorera den färgglatt och ställ den mitt på bordet - den lyser upp måltiden rejält och är en riktigt fröjd för både öga och mage. 
 

Räk- och laxcheesecake


8-12 portioner
 
Botten:
  • 200 gram kavring
  • 75 gram smör
 
  1. Dela brödet i bitar och mixa till smulor med hjälp av matberedare. 
  2. Smält smöret och blanda ner i brödsmulorna.
  3. Tryck ut degen i en springform (ca 24 cm i dm). Täck botten och 1-2 cm upp på kanterna.
  4. Låt stå kallt i minst 30 minuter.
 
Fyllning:
  • 3 gelantinblad
  • 200 gram färskost
  • 3 dl kesella
  • 1 dl dill
  • 400 gram skalade räkor
  • 250 gram rökt lax
  • 2-3 msk pressad citron
  • salt och peppar
 
  1. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Blanda samman färskost, kesella och dill. 
  3. Ta upp gelantinbladen och smält dem i en kastrull på mycket svag värme. Rör sedan ner gelantinet i smeten.
  4. Grovhacka hälften av räkorna och det mesta av laxen och rör ner dem i smeten.
  5. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 
  6. Häll fyllningen på kavringsbottnen och ställ sedan kallt i minst 6 timmar.
 
Dekorera cheesecaken med resten av räkorna, ett par laxskivor och exempelvis gurksivor och dillvippar.  
 
 
Visa fler inlägg