Jordgubbstårta i långpanna

Välkommen födelsedag nummer 34! 
 
Ja, godmorgon allesammans denna julidag! Idag är det minsan inget mindre än min alldeles egna lilla födelsedag! Nu kan jag officiellt säga att jag är 34 år gammal... 28e juli 1981 föddes jag på ett lassarett i Karlskrona.
Jag tycker fortfarande att det är riktigt roligt att fylla år verkligen, och ännu så länge finns det ingen åldernojja i sikte. Man blir inte äldre än man gör sig, det tror jag stenhårt på!  Så, födelsedagen ska med andra ord så klart firas med det allra bästa jag vet - nära och kära. Det blir inget stort sällskap som kommer (nackdelen med att fylla år mitt i semestern), men de som kommer är naggade goda som man säger. Det ska bjudas på blåbärsmoussetårta som jag knåpade ihop igår kväll efter jobbet, och av smeten att döma så kommer den bli alldeles kalasgod, om jag får säga det själv!
 
Självklart kommer recept på blåbärsmoussetårtan dyka upp här inom kort, men tills dess får ni nöja er med en liten titt hos @vardagsmatalajess på Instagram under eftermiddagen. Bloggen kan ju dock så klart inte vara utan tårta denna dagen till ära! Nej, är det födelsedag så måste det serveras tårta, det borde nästan vara lag på det tycker jag! Så, därför vill jag idag bjuda er på en kopp kaffe och en bit av min galet goda jordgubbstårta som bakas i långpanna. Jag bakade den på jobbet till midsommarafton i år, och den är perfekt till stora bjudningar med andra ord, och räcker gott och väl till ett tjugotal gäster.
 
Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt bra 28e juli, för det tänker i alla fall jag ha! 
 
 

Jordgubbstårta i långpanna


ca 20 portioner
 
Rulltårtsbotten:
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 0,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
 
  1. Vispa ägg och socker flufftigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten.
  3. Vänd runt med slickepott.
  4. Häll ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna.
  5. Grädda på 200 grader i ca 10-15 minuter.
  6. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. 
  7. OBS! Gör sammanlagt fyra likadana rulltårtsbottnar.
  8. Låt bottnarna svalna helt.
 
Fyllningar:
  • Lager 1 - Marsankräm
  • Lager 2 - Jordgubbsgrädde (puréa ca 250 gram färska jordgubbar  - rör ner i vispad grädde)
  • Lager 3 - Marsankräm med färska jordgubbar
 
Topping:
  • Vispad grädde
  • Färska jordgubbar
  • Siktad kakao
  • Citronmeliss
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Matsedel vecka 31

Godkväll mina vänner!
 
Är ni vakna än? Ja, det var nästan så det inte blev någon veckomatsedel denna måndagen för jag har haft fullt upp idag verkligen! Jag har jobbat hela dagen, och där bjöd jag på marängtårta med kolakräm, vaniljgrädde och blåbär, och nu ikväll har jag stått och bakat ännu en tårta som jag precis blev klar med! Har jag fått tårtmani?
 
Nja, inte riktigt, men jag fyller ju år imorgon!
Födelsedag = lag på tårta. Punkt! 
 
Så, därav allt tårtbakande! Det blev marängtårta med blåbär till jobbet, och imorgon när jag får fikagäster kommer jag bjuda på blåbärsmoussetårta! Ja, ni vet ju kanske vid detta laget att blåbär är det absolut bästa jag vet! Det är med andra ord kanske inte helt otippat att det oftast blir blåbärsfika på ett sätt eller annat när jag fyller år. Nåja, nu är det gjort i alla fall så nu är jag redo för mina fikagäster imorgon och det känns skönt! 
 
Än är det ju dessutom fortfarande officiellt måndag, vilket innebär att det kommer en sedvanlig matsedel även idag! Om än dock något sen... Nåja, jag hoppas att ni får nytta av den likväl, och att ni får en riktigt fin vecka! Eftersom det verkar vara höst just nu, så ja, kör vi på lite värmade mat denna veckan helt enkelt. Håll tillgodo.
 

Matsedel vecka 31

 
 
Måndag - Kycklinggryta med kokos och citrus: Börja veckan med en kycklinggryta med smak av kokosmjölk och citrus vetja. Riktigt god och vacker att titta på , och även ganska stark tack vare currypastan som jag har i. Gillar ni stark mat är detta något för er! Gillar ni inte stark mat är detta något för er ändå, jag lovar!
 
Tisdag - Raggmunkar med baconfräsEtt superenkelt och billigt tips på vardagsmat. Ni vet, svensk husmankost som liksom alltid går hem! Vem gillar inte raggmunkar liksom? Här hemma älskar vi dem, hela familjen! Oftast har man kanske fläsk till sina raggisar, men prova att göra en enkel baconfräs vet jag, det är minst lika gott!
 
Onsdag - KålpuddingEn klassisk kålpudding bjuder jag er på idag! Det är en sån sådan där riktig husmansklassiker som aldrig går ur tiden, och som de flesta brukar ha sina egna recept på. Hur gör du din? Så här gör jag min!
 
Torsdag - Morots- och linssoppaEn vegetarisk morots- och linssoppa med smak av ingefära, citron och vitlök. Serveras med fördel tillsammans med en klick kvarg. Ljuvligt god vill jag lova, och som om inte det vore nog har den en fantastiskt fin orange färg - jag älskar färgglad mat! 
 
Fredag - Bakad potatis med kycklingröraBakad potatis mina vänner. Jag säger bara bakad potatis! Rör ihop röran medan du kör potatisen klar i micon och middagen är på bordet på nolltid!
 
 
Lördag - Falsk fläskfilé: Falsk fläskfilé kan ju faktiskt vara en av de godaste middagarna som finns i kategorin vardagsmat, och dessutom så är det barnsligt lätt att göra och går snabbt! Tänk bara på att köttfärsen ska ligga i frysen i två timmar innan tillagning, så förbered i god tid. När tillagning sen kommer igång är dock middagen klar på mindre än en halvtimme!
 
Söndag - Lövbiffsrulader i teriyaki- och svartvinbärssås: Tillhör ni dem som vill mysa hemma med en extra god helgmiddag med familjen idag så tänkte jag dela med mig av ett recept på just en sådan middag. En middag som känns helg, ni vet, lite så där lyxig! Rulader fyllda med cream cheese som tillagas i en riktigt god sås. Smakkombinationen i såsen låter kanske lite udda, men jag lovar er: det är precis så udda att det funkar exceptionellt bra tillsammans! Våga prova!
 
Veckans söta - Knäckig Äppelpaj: Detta är min mammas recept på äppelpaj, och den är försvinnande god! Mer än så behöver man helt enkelt inte säga! 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Frukt och grönt på buffébordet!

Hej igen och god eftermiddag!
 
Jag hoppas ni alla har en skön tisdag ännu så länge? Idag har jag varit iväg och ätit pannkakslunch på Pannkakshuset i Tolg med jobbet, och det var riktigt mysigt verkligen! Goda pannkakor och väldigt trevliga omgivningar helt enkelt. Ja, det var första, men inte sista gången jag åker dit! Nästa gång får jag nog ta med sambon och barnen tror jag bestämt!
 
Idag är det ju tisdag, och därmed exakt en vecka kvar till min födelsedag! Japp, nästa tisdag fyller jag år, och jag älskar att ha bjudningar hemma. Helst så mycket folk som möjligt och mycket god mat och fika. Jag har en förkärlek för att bjuda på buffé när vi har bjudningar här hemma för ja, det är helt enkelt smidigast. Alla gäster får ta det som de tycker om, och alla blir nöjda och glada när det finns lite av varje att välja på.
Kött, kyckling och olika såser är så klart ett stående inslag, och även någon form av bröd. Något man dock inte ska glömma när det vankas buffé är de färgglada inslagen! Piffa upp buffén med färgglada frukt- och salladstallrikar som placeras ut lite varstans på bordet! Det är en fröjd för ögat och det blir ett mycket mer inbjudande helhetsintryck för gästerna. Ja, och sen är det ju så klart väldigt gott dessutom! 
 

Frukt och grönt på buffén

 
  • Capresesallad - Min personliga favorit i salladsdjungeln! Färsk mozzarella som samsas med solmogna tomater och smakrik basilika.
 
 
  • Het limegurka - Enkelt, snabbt och gott för den som vill ha lite extra sting på sin tallrik. 
 
  • Krispig melonsallad - Melonen kommer igen helt enkelt, i kombination med peppriga rädisor och salta oliver blir den en samrrig komplement till vilken middag som helst.
 
  • Somrig jordgubbssallad - Jordgubbar, mozzarella och krispiga krutonger i en och samma skål. Mycket mer än så kan man knappast begära till sommaren. 
 
  • Vattenmelonsallad med myntadressing - Vattenmelon är inte bara galet gott, den är även glaet snygg ha ha på bordet med sin vacka röda färg, och inte blir den sämre i en riktigt god myntadressing!
 
Komplettera gärna med en fräsch grönsallad på sallad, gurka och limeklyftor. Dessutom är det alltid uppskattat med färsk frukt på buffébordet - varför inte lägga upp ett fat med olika meloner, jordgubbar, annans och ett härligt gäng vindruvor exempelvis! 
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  
Visa fler inlägg