Powered by Jasper Roberts - Blog

Meny vecka 40

Hej och varmt välkommen måndag!
 
Idag är det änligen vecka 40, vilket innebär att jag idag börjar min nya tjänst på jobbet! Nåja, tekniskt sett börjar jag imorgon eftersom jag är ledig idag, men ändå. ;-) Ni kan tro att jag sett fram emot detta, det ska bli så roligt, och jag är minst sagt förväntasfull inför morgondagen! 
Vad är det nu för jobb då? Jo, ni förstår att från och med idag är jag officiellt köksansvarig på mitt jobb! Jag ska uteslutande jobba i köket numera, och det är jag som dels får bestämma vad det ska serveras för mat, och dels jag som får laga maten! Förutom matlagningen blir det så klart en massa bakning och efterrättstillverkning också. Jag får nu alltså jobba med mat på heltid, och jag är överlycklig! Vilken dröm mina vänner, jag är så otroligt glad! Nu har jag alltså inte bara mitt eget kök att styra och ställa i, utan även ett "eget" kök på jobbet. Så roligt verkligen!
 
God och hälsosam mat kan man ju helt enkelt aldrig få nog av, eller är det inte så!? På tal om just sådan: här kommer veckans matsedelsförslag. Hoppas ni hittar något som faller er i smaken.
 

Matsedel vecka 40

 
 
 
 
Onsdag: Ugnsomelett
 
 
Torsdag: Räkpaj
 
 
Fredag: Kycklingfajitas 
 
 
 
 
 
Vi får ju inte glömma bort veckans lilla sötning också, eller vad säger ni? Baka är ju som alltid väldigt roligt, och här har ni en perfekt långpannekaka man slänger ihop på ett litet kick! Går dessutom utmärkt att frysa in och ha tills hands när man får fikagäster!  
 
Veckans söta
 
Jag hoppas att ni kan hitta lite som faller er i smaken i denna veckans matsedel, och glöm inte att kika in mina gamla matsedlar - jag har ju en hel matsedelskategori full med förslag! Kika in och låt er inspireras!
 
Ha nu en riktigt bra vecka, både på middagsbordet och i övrigt!

Kärleksmums

Kommer ni ihåg den där inne-dagen jag skulle ha idag som jag pratade om imorse?
 
Det blev inte riktigt så i alla fall. Istället tog jag med mig sonen till stan och så gick vi på bio och såg den nya Flygplan till hans stora förjusning! Vi mumsade på popcorn och drack cola, vilket nästan är lag när det vankas bio, håller ni inte med?
Efter bion passade vi på att göra stan en liten stund också. En härlig liten mamma-son-dag bara för oss och det har varit så mysigt verkligen! Jag tycker det är viktig att ge barnen lite egentid med föräldrarna ibland och det märks att det uppskattas av dem också, att få all uppmärksamhet i några timmars tid är guld värt.
 
Nu är vi i alla fall hemma igen, och jag tänkte att vi skulle ta och baka något gott. Jag är sugen på att baka lite, och barnen tycker altid att det är roligt att vara med och baka. När man ska baka med så små barn är det alltid en fördel att välja en långpannekaka att baka - det är enkelt för dem att hjälpa till med att bara vispa samman ingredienser och hälla smeten i formen för att sedan avsluta med att dekorera när den kommer ur ugnen. De tycker det är jätteroligt  och känner sig stolta över sig själva på samma gång och det är så roligt att se! 
 

Kärleksmums

 
ca 40 bitar
 
  • 250 gram smör
  • 4 ägg
  • 3,5 dl strösocker eller strösötning
  • 4 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker eller 1,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl mjölk

Glasyr :

  • 50 gram smält smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kallt kaffe


Garnering:

  • Kokosflingor
  • Färgat strössel
 

 

  1. Smält smöret till kakan och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop alla torra ingredienser och rör sedan ner dem äggsmeten tillsammans med mjölken.
  3. Häll smeten i smord långpanna och grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
  4. Rör ihop alla ingredienserna till glasyren och bred sedan ut glasyren över kakan.
  5. Garnera med kokosflingor eller färgat strössel direkt.
  6. Skär sedan kakan i fyrkantiga bitar sedan när glasyren har stelnat.
 
Tips!
Man kan smaksätta glasyren med lite vad man vill. Ersätt då kaffet med någon annan smaksättning, efter smak. Vad sägs om exempelvis några droppar mint i glasyren? Mums!

 

 

 

Räkpaj

Hej och stort välkommen söndag!
 
Sista söndagen i september är det och nu är det helt klart höst! Vinden viner, löven faller och jag kan inte gå utanför dörren utan att jackan är på! Idag tänkte jag dock stanna hemma och mysa med ungarna och passa på och njuta av min lediga söndag. Vad ska ni själva hitta på?
 
Kanke planerar ni också en inne-dag? Kanske till och med en inne-dag i köket? Laga god mat och baka lite kanske? Då har jag två goda tips till er idag - ett litet baktips som kommer dyka upp senare under dagen, och dessutom här ett recept på den absolut godaste räkpajen jag gjort! Tycker ni om pajer? Ja, så är denna verkligen ett måste! Ät den till lunch idag vet jag!
 

Räkpaj

 
4-6 portioner
 
Pajskal:
  • 100 gram margarin
  • 100 gram naturell keso
  • 3 dl vetemjöl (eller annat mjöl)
 
  1. Blanda samman och tryck ihop alla ingredienserna till en boll. 
  2. Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel.
  4. Förgrädda skalet i ca 6 minuter på 200 grader.
 
Fyllning:
 
  • 200 gram skalade räkor
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 dl dill
  • 3 ägg
  • ca 1 dl riven mozarella
  • ca 1 msk citronsaft
  • salt och peppar
 
  1. Finhacka rödlöken och pressa vitlöksklyftan. Blanda sedan samman alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  3. Grädda pajen på 200 grader i ca 25-30 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
 
 Servera sedan pajen tillsammans med en riktigt god sallad!
 

Visa fler inlägg