Citruskyckling med paprika och fänkål

Hej, och varmast välkommen fredag!
 
Jag har ju varit, och är fortfarande, ledig hela veckan eftersom barnen har höstlov, men för dem av er som jobbat som vanligt gissar jag att fredagen är lika varmt välkommen som alla fredagar i regel är! Eller vad säger ni? Jo, jag tänkte väl det. Så, vad har ni för fredagsplaner då?
 
Själv ska jag och barnen sätta oss i bilen efter frukost och bege oss in till stan. Vi är på jakt efter ansiktskritor idag! Min son är bjuden på sitt första Halloween-party ikväll, och han ska vara utklädd till skelett! Kläderna har vi redan, men denna mamman tänkte visa upp... erhmm, ok, försöka sig på... sina artistiska talanger och även måla ett skelett-ansikte på pojken. Hur det går återstår att se, men utan kritorna blir det i alla fall inget av alls, så kritjakt it is! Vill ni se en liten skymt av det lilla skelellet så kika in på Instagram - @vardagsmatalajess - senare under kvällen, och håll tummarna att jag får till det där ansiktet. 
När vi ändå är inne på ämnet om Halloween så är det ju imorgon, och inför dess "ska" man ju så klart fixa en massa läskigheter förstås! Ni hittar en mängd tips och inspiration i min Halloween-kategori här på bloggen, och imorgon dyker det upp ännu fler busenkla tips, så missa inte dem. 
 
Här och nu ska det dock bli mat. Fredagsmiddag närmare bestämt, och idag tänkte jag bjuda på kyckling. Kyckling, denna alltid lika uppskattade fågel som går att variera i all oändlighet! Vad sägs exempelvis om att tillaga den i ugnen tillsammans med färgglad paprika och fänkål i en krämig och frisk citrussås? Det lät inte alls fel va? Nej, det är det inte heller vill jag lova! Fänkål kan ju vara en grönsak som många har svårt för kanske, men även om du kanske inte tycker om det i vanliga fall så lovar jag att det är värt att testa i denna kycklingrätten då den gör sig otroligt bra tillsammans med den sura smaken från citronen. Våga testa vetja! 
 
Smaklig måltid mina vänner, smaklig fredag! 
 

Citruskyckling med paprika och fänkål


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé   
  • 1 citron   
  • 1 stor apelsin   
  • 2 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar   
  • 2,5 dl matlagningsgrädde  
  • 1 stånd fänkål   
  • 1 röd paprika   
  • 1 gul paprika
  • salt och svartpeppar 
 

  1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
  2. Riv skalet från citronen och apelsinen och fördela på kycklingen.
  3. Pressa över citron- och apelsinsaften.
  4. Häll över vatten och och grädde, och smula ner buljongtärningarna.
  5. Skär fänkål och paprika i bitar och lägg runt om kycklingen.
  6. Krydda alltsammans med salt och peppar.
  7. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25 min, tills kycklingen är genomstekt. 
 
Servera tillsammans med kokt potatis och en fräsch grönsallad. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötter

Välkommen torsdag!
 
Mina vänner, nu har mer än halva höstlovet redan gått! Hoppas ni haft det bra hittills, och att ni får det lika bra de kommande dagarna. Ja, för än har vi ju några dagar kvar innan detta tillfälliga bryt-från-verkligheten är över igen. Fyra hela dagar närmare bestämt, och det är inte alls fy skam om ni frågar mig!
 
Vad har ni hittat på hittills och vad har ni för kommande planer för veckan? Berätta gärna!
 
Här blir det en lugn torsdag för mig och barnen då vi ska husera själv ikväll. Pappan i familjen ska gå på hockey och vi andra har planerat en film- och soffmys kväll, vilket vi älskar. Jag tänker mig en bra film, filtar i soffan och en stor skål med popcorn tillsammans med barnen. Japp, så får det bli!
Igår fixade jag och barnen till lite nyttiga Halloween-snacks med väldigt enkla medel, och givetvis ska ni också få ta del av dem så håll utkik inom det närmaste efter dem! Ja, för att det är Halloween på lördag kan väl knappast någon ha missat? Min son är bjuden på Halloween-party hos en kompis imorgon och sen på lördag misstänker jag att det ringer ett barn eller två på vår dörr med frågan "bus eller godis". Förutom de nyttiga snackens jag och barnen gjorde igår hittar ni en massa andra goda tips inför lördag i min Halloween-kategori, så har ni inte kikat in där än så är det hög tid nu tycker jag! 
 
I övrigt tänkte jag att vi skulle köra en riktig höstsoppa idag med tanke på att det är sopptorsdag! Äter ni soppa ofta där hemma i stugorna? Här blir det kanske inte jätteofta egentligen, men visst är det gott!? Det är ju dessutom barnsligt lättlagad mat som passar ypperligt nu i det lite mer och mer dunkla höstvädret. Det vämer finfint med en soppa i tallriken när vinden viner i de gulröda träden utanför fönstret. 
Denna soppan som jag bjuder på idag är så klart inget undantag. Här samsas en klassisk potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötter, och en liten extra skvätt lyx i grädden. Varmt, lättlagat, mättande och fantastiskt gott! 
 

Potatis- och purjolökssoppa med bacon och morötter


4 portioner
 
  • 1 liten prujolök
  • 500 gram fast potatis
  • 2-3 morötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 280 gram bacon (2 paket)
  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl mjölk
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
 
  1. Strimla och skölj purjolöken.
  2. Skala och tärna potatisen och morötterna.
  3. Hacla vitlöken och skär baconet i strimlor.
  4. Fräs potatis, purjolök, morötter, bacon och vitlök i en stor kastrull i några minuter.
  5. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningen. 
  6. Koka upp och låt puttra samman i ca 15 minuter.
  7. Tillsätt mjölken och grädden.
  8. Låt koka upp igen och sjud i ytterligare ca 10 minuter.
  9. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera rykande het med en knäckebrödsmacka vid sidan om. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Butterkaka med blåbär, choklad och lemoncurd

Hej allesammans så här mitt i veckan!
 
Höstlovet är i full gång i landet och barnen springer vilda på gatorna.. Nej, ok, kanske inte, men lediga är de runt om i landet hur som helst och så även här hemma. Eftersom barnen är lediga så tog jag semester, så jag är minsann ledig hela veckan lång jag också, och det är inte fy skam så här mitt i hösten att få en extra liten semestervecka. 
Igår var jag och barnen hemma hos min kompis Maria och hennes pojkar där vi spenderade hela vår tisdag. Precis som vanligt bjöds det på god mat och god fika, men framför allt gott sällskap. Barnen leker oftast väldigt bra tillsammans och jag och Maria? Ja, vi pratar i mun på varandra i ett - underbart!
Idag har jag inga direkta planer utan tänkte ta dagen som den kommer. Kanske baka något med barnen exempelvis, det tycker de alltid är roligt.Får bara försöka klura ut vad vi ska baka i så fall... Kanske blir lite Halloween-treats till dem idag, vem vet?
 
Håll utkik på Instagram - @vardagsmatalajess - för uppdateringar. 
 
Det är ju dock inte alla som firar Halloween, och därmed kanske vill baka något annat en dag som denna? 
Till er har jag ett alldeles förföriskt gott baktips idag - en butterkaka som är fyllf med både blåbär, vit choklad och lemoncurd. Visst låter som en ljuv bak-symfoni? Ja, det ÄR det också! Tyvärr kan jag dock inte ta åt mig äran för butterkakan... Nej, det är Maria som bakat den och bjöd oss på en gång i somras när vi var där och fikade. Jag kan dock ta åt mig äran för bilderna av kakan, och det faktum att jag tiggde till mig receptet av henne så jag kunde dela med mig av denna ljuvliga skapelse till er också! Enjoy mina vänner, enjoy säger jag bara!
 

Butterkaka med blåbär, choklad och lemoncurd


ca 10-15 portioner
 
Vetedeg:
  • 25 gram jäst
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 125 gram smör
  • 6 dl vetemjöl 
 
 
Fyllning
  • 75 gram vit choklad
  • 50 gram smör
  • 1 dl lemoncurd
  • 1 dl svenska blåbär
 
Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • florsocker + vatten
  • amerikanska blåbär 
 

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den kalla mjölken tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt ägg, socker och rumstempererat smör i klickar.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg, gärna med hjälp av köksassistent.
  4. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter.
  5. Grovhacka chokladen till fyllningen.
  6. Stjälp upp degen på mjölad bänk och kavla ut den till en rektangel.
  7. Bred över smöret och lemoncurden. 
  8. Strö över blåbären och den hackade chokladen. 
  9. Rulla samman degen och skär upp i 15 bullbitar.
  10. Smörj en rund springform, ca 24 cm i dm.
  11. Lägg bullarna i formen, med snittytan uppåt.
  12. Låt kakan jäsa i ca 45 minuter, till dubbel storlek.
  13. Pensla med uppvispat ägg.
  14. Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  15. Låt kakan svalna.
  16. Rör ner några droppar vatten i florsocker så det blir en glasyr.
  17. Ringla glasyren över kakan. 
 
Bryt i bitar och servera tillsammans med extra blåbär.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg