Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffransbullar med vit choklad i långpanna

Trevlig 1:a advent allesammans. Jag sitter här vid mitt köksbord med en kopp kaffe framför skenet av en ljuslåga denna eftermiddag. Jag och barnen har precis inmundigat årets första adventsfika, och tänt första ljuset. Saffransbullar och pepparkakor med kaffe till mammman, och julmust till barnen. 
 
Denna helgen har i övrigt gått nästan helt i shoppingens tecken. Jag hade inte tänkt shoppa ens det minsta egentligen, eftersom jag inte riktigt besitter det tålamod att slåss med folkmassorna som är ute under black week, men det blev så ändå. Jag och min bästa vän möttes på en kaffe och en shoppintur efter jobbet i fredags, alltid lika trevligt. Sen igår följde min son med min bror och min brorson till Jönköping för att gå på Dream Hack hela dagen, vilket innebar att jag och min dotter fick egentid, vilket mer eller mindre aldrig händer. Hon ville åka och shoppa, så vi åkte iväg, igen. Idag var planen att bara åka till mataffären för att handla in ett par saker, men det slutade med mer än ett par saker, och en hel hög med juldekorationer som vi sprang på och impulsköpte. Nåja.
 
Hursom, första advent idag, och i allra största grad dags att dra fram saffranet ut kryddhyllan om ni inte redan gjort det. Personligen älskar jag saffran, och har det mer än gärna båda i mat och bak, och därför bjuder jag idag på en kombination av saffran och vit choklad och är förförande god.
 
Saffransbullar med vit choklad
 
 
 1 långpanna
 
Vetedeg:
  • 50 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 120 gram smör
  • 2 pkt saffran
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
  • 200 gram färskost
  • 100 gram smör
  • 200 gram vit choklad
  • 1 dl socker
Garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker
 
  1. Vispa samman rumsvarmt smör tillsammans med färskost och socker.
  2. Smält chokladen och rör ner den i smörblandningen tills det blir en len kräm.
  3. Smält smöret till vetedegen och tillsätt mjölken.
  4. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen när den är 37 grader varm.
  5. Tillsätt saltm socker, ägg och saffran.
  6. Arbeta ner vetemjölet lite i taget, gärna i bakmaskin, tills du har en smidig deg.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
  8. Kavla ut degen, den ska vara ungefär dubbelt så stor som din långpanna. 
  9. Bred ut fyllningen på halva degen, och vid över andra deghalvan.
  10. Lägg upp den på en bakplåtspappersklädd långpanna och kavla/tryck ut efter behov tills den formar sig efter plåten.
  11. Klick jack i degen lite här och där med en sax.
  12. Skär degen i rutor, ända ner till botten.
  13. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  14. Pensla med uppvispat ägg och stö över pärlsocker.
  15. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna något och bryt, eller skär, sedan bullar i bitar. Njut.