Powered by Jasper Roberts - Blog

Saffransbullar med vanilj

Hej allesammans och trevlig Första Advent!
 
Idag inleds officiellt nedräkningen till julen i och med att det idag är första advent... redan? Ja, redan... Visst känns det märkligt att tända första adventsljuset redan i november, eller vad säger ni? Det tycker i alla fall jag. Hursom, advent betyder ju i alla fall 'ankomst', och det är ju därför vi firar advent, vi vänta på julens ankomst om några veckor. Jo, julen tycker jag faktiskt mycket om även om jag inte tycker om vintern, så jul är något jag alltid ser fram emot, minst lika mycket som barnen.
 
Det betyder ju dock också att det är hög tid att börja förbereda lite nu, om man inte redan gjort det. Julklappar ska börja inhandlas och baket ska inledas. Idag tänkte jag ta tag i både och faktiskt. Jag har tänkt göra en egen, varsin, julkalender till barnen i år, så idag står det en liten biltur in till stan för att införskaffa saker till just densamme. Jag har dessutom lovat barnen söndagsbio idag, så vi ska titta på Trolls tänkte vi. Det ska bli riktigt mysigt verkligen - både jag och barnen älskar att gå på bio. Sambon? Jodå, han ska med han med, så det blir en familjeutflykt helt enkelt. 
Så, det var julklappsshoppingen det, men baket då? Jo, jag tänkte att det skulle byggas pepparkakshus idag också. De hör liksom julen, och advent, till. Lika viktigt som det är med stjärnor och stakar i fönstren från och med idag, är det att ha ett pepparkakshus i huset. Jag brukar alltid dock köpa vanligt hus, så så mycket bakning kanske man egentligen inte kan kalla det, utan mer dekorering. Mysigt och kul för hela familjen hur som helst.
 
Hur ska ni själva spendera Första advent? Är ni kanske också sugna på att baka något till årets första adventsfika? Då tycker jag ni ska baka bullar, för de hör om något advent till lika mycket som peppakakor. De klassika lussekatterna är verkligen inte fy skam, men något som faktiskt är ännu godare än saffransbullar med vanilj i. De blir saftigare, och lite sötare, men lika vackert gyllengula som vilka lussebullar som helst. Helt enkelt bara snäppet godare, jo, jag lovar! Gudomligt goda!
 

Saffransbullar med vanilj

 
 ca 40 bullar
 
  • 50 gram torrjäst för söta degar
  • 150 gram smör
  • 2 påsar saffran (1 gram)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 gram kesella
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • ca 16 dl vetemjöl
 
Vaniljfyllning:
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl vaniljsocker
Till pensling:
  • 1 uppvispat ägg 
Garnering:
  • smält smör
  • socker
 
 
  1. Smält smöret och rör ner saffranet i smöret. Tillsätt mjölken och ljumma spadet till 40 grader.
  2. Blanda ner torrjästen i mjölet i en stor bunke. Rör ner socker, kesella, salt och ägg och tillsätt degspadet.
  3. Arbeta samman degen och låt den sedan jäsa under duk i 45 minuter.
  4. Rör under tiden ihop fyllningen.
  5. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den.
  6. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje deg till en rektangulär kaka. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager över den utkavlade degen.
  7. Vik degen på mitten och skär sedan ut 10 plattor. Skär en skåra i mitten på varje platta (lämna en liten bit oskårad i änden så den håller ihop), snurra ändarna motsols mot varandra och snurra sedan ihop dem. Lägg snurrorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. 
  8. Låt bullarna/snurrorna jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
  9. Pensla snurrorna med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 7-8 minuter tills de får fin färg.
  11. Pensla gärna med lite smör, och doppa i socker innan servering.
 

Matsedel vecka 48

Hej och godkväll allesammans!
 
Hoppas ni haft en bra helg ännu så länge? Ja, och en bra vecka också för den delen så klart! Jag är tre-dagars ledig denna helgen, och inledde i fredags med att vara med min son hela dagen i skolan. Det var jättemysigt verkligen, och härligt att se vad han har för sig hela dagarna när jag är på jobbet. Vi hade svenska, matte och lite musik. De pratade om varför vi firar advent och vad ordet betyder. Vi hade gympa, och rast och jag var med honom och hans kompisar i matsalen och åt lunch tillsammans. Hans lärare berättade att han pratat hela veckan om hur han längtade till fredag när mamma skulle vara med i skolan. Det är sådant som värmer mammahjärtat lite så där extra mycket in vet. Min älskade unge! 
 
Idag tog vi världens längsta sovmorgon, följt av en massiv långfrukost med både äggröra och bacon på bordet, tillsammans med julskinka och senap till mackorna. Mums, mums, mums. Resten av dagen har vi spenderat hemma hos min fina vän Maria och hennes pojkar där vi fikade på nybakade bullar och sen hade pizza-lördag för hela slanten i soffan. Mys på hög nivå med andra ord! Det var alldeles för länge sedan vi hade en myshelg tillsammans med dem nu, så det var minst sagt på tiden. Nu ikväll? Ja, det har blivit mys i soffan här hemma också faktiskt. Lugnt och skönt, precis som jag vill ha det. Vi laddar lite inför imorgon så det blir en liten utflykt in till stan, men mer om det imorgon. 
 
Imorgon förresten, är det ju första advent redan! Ja, tidigt som tusan tycker jag, och det känns märkligt att ställa fram stakarna redan i november, men fram ska de i alla fall. Nej, jag har inte satt upp dem ännu faktiskt, för jag burkar aldrig ställa fram dem innan advent, utan det hör första advent till att plocka fram stjärnor och stakar och tända dem. Inte en endaste dag innan. Så, imorgon ska det bli av. Sen blir det så klart adventsfika också på det, men det är först imorgon som sagt.
 
Här och nu, idag, ska det bli veckomatsedel. Förra veckan fick ni ingen, och den efterfrågades, men denna veckan är den på plats här och nu i vanlig ordning. Från mig till er, med önskan om en fortsatt trevlig helg och en ännu trevligare kommande vecka. 
 

Matsedel vecka 48

 
Måndag - Linscurry med kokosmjölkVad sägs om att inleda veckan med en meatfree monday?! Jo, absolut! Har har ni en  fantastiskt smakrik och krämig linscurry! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag som dessutom har en otroligt vacker färg.
 
Tisdag - Torsk i purjolökssåsTisdag = fiskdag!  Ni vet väl att man helst egentligen ska äta fisk minst tre gånger i veckan? Gör ni det? Idag tycker jag i alla fall att vi bjuder på en enkel vit fisk i en härligt krämig och god sås med smak av purjolök. Enkelt, gott och värmande. Jag säger som jag alltid säger: man behöver verkligen inte krångla till det för att kunna laga god mat! 
 
Onsdag - Köttfärssås med ärtor och böngroddarJag skulle gissa att det finns ungefär lika många recept på just köttfärssås som det finns människor på planeten, eller ungefär i alla fall. Alla har vi våra sätt att göra denna klassiker på och här kommer ett av mina. Jag har nämligen ett gäng olika köttfärssåser av olika karaktär som jag varierar mellan. Just detta är ett en av mina favoritversioner!
 
Torsdag - LCHF-biffar med krämig coleslawBiffar är ju en sådan maträtt som de flesta brukar tycka om, både stora som små. Biffar är perfekt vardagsmat, men kan likaväl passa lika bra till helgen, eller på kalasbuffén för den delen. Ja, men ni hör ju själva: det finns aldrig någon anledning till varför man inte ska servera en god och saftig biff på middagsbordet! Äter man inte LCHF så kan man givetvis servera ett gäng potatisar, eller potatismos, till biffarna men personligen tycker jag inte alls att det behövs om man serverar dem med en krämig och god coleslaw istället - vare sig man äter LCHF eller ej. 
 
Fredag - Tortillagratäng med kycklingTortillagratängen är ett mer än välbeprörecept här hemma, och faktiskt en av vardagsfavoriterna som passar både stora och små, och dessutom gäster! Ja,  den passa helt enkelt vid alla tillfällen, vardag som helg och är väldigt lättlagad. Ett par minuter vid skärbrädan och spisen och sen sköter resten sig självt! 
 
 
Lördag - Chorizoratatouille med stekt lax Idag tänkte jag bjuda er på en ratatouille med kryddig korv i! Klassisk ratatouille är alltid gott, och ett perfekt tillbehör till många rätter, men när man rör ner en härligt kryddig korv i den så blir den genast även högst fungerande som ensamrätt. Godast är dock att servera den tillsamman med en stor bit stekt lax som gör sig fantastiskt gott till de mjuka grönsakerna i kombination med chorizon.
 
Söndag - Baconlindad fläskfiléVi har ju söndagen, och med den andra advent, framför oss innan nästa vecka tar sin form, och visst vill vi ha en alldeles speciell och lyxig söndagsmiddag innan vi återgår till vardagsbestyren? Jag föreslår då fläskfilé! Fläskfilé känns för mig lite lyxigt och passar med andra ord ypperligt bra som helg- eller bjudmat! Linda dessutom in den i bacon och det finns lite kvar att önska!
 
Veckans söta - Saffransbiscotti: Adventstiden är här igen, med tända ljus och mysfika med nära och kära i det dova ljusets sken. Visst är det mysigt!? Ja! Imorgon är det Första Advent, och då tycker jag att saffran är något av en lag till kaffet! Så man inleder juletiden på rätt sätt. Så, vad sägs om att bjuda på dessa, gyllengula, biscotti till söndagskaffet? Spröda, gyllengula skorpor med smak av jul! 
 

Linscurry med kokosmjölk

Hej allesammans, och välkommen måndag!
 
Jag inleder denna nya veckan med en ledig måndag, och oj, om ni kan tro att det känns skönt! Förra veckan var helt galen verkligen, och jag är glad att den är över om man säger så... En sex-dagars jobbvecka från morgon till kväll lämnar inte direkt mycket tid över till annat, varken familj eller blogg. Så, den lilla tid jag har varit hemma har jag ägnat hundra procent till barnen verkligen. Denna veckan blir bara en tre-dagars arbetsvecka, och det ska bli riktigt skönt. Det förtjänar jag vid detta laget om jag får säga det själv. 
Just denna lediga måndag hänger jag och min dotter här hemma för oss själva. Hon i soffan just nu framför barnprogram på tvn, och jag med en kopp te och laptopen i knäet. Sambon jobbar och sonen är i skolan och har utedag. De skulle vara i skogen idag och räkna matte och jobba med svenska, så han fick ett medpackat mellanmål med sig till skolan idag. Jättespännande tyckte han, och jag tycker det är fantastiskt roligt att de ger barnen lite alternativ undervisning också, utanför skolbänken. Ska bli kul at höra vad han säger om det när jag hämtar honom om ett par timmar.
 
Vad händer i övrigt denna veckan då tro? Vad ska ni hitta på? Jag har egentligen inga planer alls, mer än att ta det lugnt och liksom ha en återhämtningsvecka efter veckan som gick. Jag är dock lite sugen på att åka iväg och shoppa lite någon dag... Jag insåg nämligen härom dagen när jag var och hämtade ut ett paket från Disneystore att det var årets första inhandlade juklapp. Första liksom... Måste ta tag i det där snart känner jag. Inte för att det på något sätt är panik, men jag brukar vara ute i mycket godare tid än så här, just för att slippa den den shoppingstressen som annars kan uppstå precis innan jul. Så ja, lite julklappsplanering måste till denna veckan tror jag. 
 
Mat då? Ja, men det ska vi så klart äta i vanlig ordning, och givetvis även god sådan! I min sons skola serverar de vegetarisk mat minst en gång i veckan, och min son är extremt skeptiskt inställd till det, detta trots att vi äter vegetariskt här hemma också ibland. Därmed inte sagt att vi gör det jätteofta, så jag tänker att det är något vi ska börja med lite oftare hemma också så han ser att det inte är något konstigt med det. Mat utan kött kan vara minst lika god som mat med kött, och behöver verkligen inte vara varken konstig eller tråkig! 
Så, idag kör vi meatfree monday med en fantastiskt smakrik och krämig linscurry! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag som dessutom har en otroligt vacker färg. Trevlig måndag till er alla, och en riktigt skön vecka.
 

Linscurry med kokosmjölk


4 portioner
 
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk curry
  • 2 tsk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 bukett broccoli
  • 1 lime
  • salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter
 
  1. Skölj linserna och låt dem rinna av.
  2. Skala och hacka löken, och skala och riv ingefäran. 
  3. Fräs löken och sambal i en stor kastrull.
  4. Pressa ner vitlöksklyftorna och rör i ingefära, curry och tomatpuré.
  5. Tillsätt linser, vatten, buljongtärnbingar och kokosmjölk.
  6. Koka upp under omrörning och sjud ca 10 minuter under lock.
  7. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg ner dem i kastrullen och koka ytterligare ca 10 minuter.
  8. Rör ner cashewnötterna och dra av grytan från värmen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med kokt ris och gärna ett par limeklyftor att pressa över. 
 
 
Visa fler inlägg