Powered by Jasper Roberts - Blog

7 vegetariska middagar att njuta av hela veckan

Hej allesammans!
 
Trevlig söndag på er! Hoppas ni haft en bra helg ännu så länge? Helgen är ju förstås inte över än dock, nej, ännu har vi några timmar kvar att njuta av innan måndagen och vardagen tar sin start igen. Själv har jag haft en mycket händelserik och riktigt trevlig helg verkligen, och den ska jag absolut berätta mer om vid ett senare tillfälle. Just här och nu tänkte jag dock prata om något helt annat, nämligen vegetarisk mat...
 
På onsdag nästa vecka, den 1 februari, är det Vegetariska Dagen 2017.
 
Äter ni mycket vegetarisk mat där hemma? Jag ska erkänna att vi varit ganska så dåliga på det i mitt hus förr, men vi har blivit mycket bättre på det under det sista halvåret. Jag försöker servera en vegetarisk måltid en gång i veckan numera, och det brukar funka ganska bra. Mina familjemedlemmar har dock varit, och är fortfarande ganska skeptiskt inställda till bristen av kött på tallriken, och framför allt då min 8-åriga son. Låter man dock bli att nämna ordet 'vegetarisk' så går det oftast mycket bättre! Varför är det så?
 
Kanske är det så att själva ordet är lite stigmtiskt för många där ute? Kanske förknippar man ordet vegetarisk med något negativt, eller helt enkelt tråkigt? Kan det vara så? Vad säger ni? Hur ser ni på vegetariska middagar?
 
Det är ju dock verkligen inget fel med att äta vegetariskt någon gång i veckan även om man inte är vegetarian. Numera har de till och med vegetarisk mat i skolorna härikring en gång i veckan, och det tycker jag är jättebra för barnen. Om inget annat så för naturen och djurens skull.
Vet ni vad dessutom? Vegetarisk mat behöver verkligen inte alls vara varken tråkig eller mindre smakrik på något sätt! Nej, den kan vara minst lika god, lättlagad och färgglad som vilken annan kötträtt som helst. Det gäller bara att ha lite fantasti i köket! Det är ju dock inte alltid kanske helt lätt med den där fantasin, speciellt inte om man inte är van vid att laga vegetariskt. Därför tänkte jag att jag kunde ge er lite hjälp på traven! Lite inspiration är ju aldrig fel, så här kommer några förslag för er att testa i köket inför nästa vecka, eller vilken dag som helst helt enkelt.
 
Smaklig vegetarisk spis mina vänner!
 

7 vegetariska middagar att njuta av hela veckan


 
Måndag - Linscurry med kokosmjölk: En fantastiskt smakrik och krämig linscurry som inte bara är god, utan har en härligt limegrön färg dessutom! Linser som smaksätts med ingefära, kokosmjölk, curry och en touch av hetta blir en otroligt god middag att ställa fram på bordet och för familjen att samlas kring. Servera gärna som den är, eller med lite ris för en extra matig currytallrik. 
 
 
Tisdag - Svamprisotto: Risotto är ju helt enkelt aldrig fel, eller vad säger ni? Nej, men precis, så varför inte servera en lättlagad och krämig svamprisotto till lunch exmeplevis? Självklart kan man använda vilken svampsort man vill, ta den du tycker bäst om, eller varför inte blanda lite? En tallrik svamprisotto får allas magar att hurra lite extra helt enkelt.
 
 
Onsdag - Spenat- och fetaostfylld omelettrulle: Har ni testat omelettrulle någon gång? Inte? Ja, men då är det definitivt hög tid nu om man säger så! Den är barnsligt lätt att tillaga och är dessutom färdig på ett litet kick vilket alltid är en fördel när det kommer till vardagsmat! Med en härligt grön och krämig fyllning på speatstuvning och fetaost blir den dessutom en riktigt fröjd för smaklökarna. 
 
 
Torsdag - Morots- och linssoppa: Soppa ska man verkligen aldrig underskatta mina vänner! Det är lättlagat, man kan slänga ner lite vad som helst i den, det går snabbt att tillgaga och framför allt så är det alltid gott! En av mina absoluta favoritsoppor är denna vegetariska morots- och linssoppa med smak av ingefära, citron och vitlök. Ljuvligt god vill jag lova, och som om inte det vore nog har den en fantastiskt fin orange färg - vem älskar inte färgglad mat!?
 
 
Fredag - Quinoa- och böngryta: Vegetarisk fredagstacos? Går det? Ja, givetvis! Det inte bara går, utan det går alldeles ypperligt bra. Vad sägs om en värmande vegetarisk gryta som passar ypperligt till tacofredag . Den är dessutom smaksatt med hemmagjord tacokrydda, så passa på att testa! Servera den tillsammans med ett gäng tortillachips och du har middag och fredagsmys i ett!
 
 
Lördag - Tomat- och ostpaj: En paj är ju något som oftast går hem i de flesta hushll, och det är ju dessutom den perfekta buffématen när man ska ha kalas eller bjudning av annat slag. Denna vegetariska tomat- och ostpajen funkar mer än finfint som ensamrätt både till lunch eller middag, eller som del av just ett buffébord. 
 
 
Söndag - Grönsakslasagne: Lasagne tillhör en av favoriträtterna för många familjer, för stora som små medlemmar, och min är inget undantag. Även om en klassisk lasagne sällan går av för hackor, så kan man ju variera lasagne nästan hur mycket som helst! Förutom att man kan variera fyllningen med diverse olika "kött"-ingredienser så kan man ju likväl göra en helt vegetarisk lasagne också. Fylld till bredden med god tomatsås och grönsaker. Detta är en lasagne som är så god, att jag lovar att det är ingen som saknar köttet!
 

Matsedel vecka 5

Hej allesammans, och god lördagsmorgon!
 
Hoppas ni alla fått sova gott inatt? Otroligt skönt med helg igen, eller vad säger ni? Ja, jag vet att jag själv varit "ledig" i snart tre veckor eftersom jag varit hemma sjuk, men det är ju trots allt inte alls samma sak tyvärr. Jag kan lova er att jag hellre hade jobbat än legat här hemma feberyr och med värk i hela kroppen - jobbet hade varit mer vilosamt. Nåväl, nu är det bara förkylningen kvar i alla fall och sen är jag på banan igen så att säga. Nästa vecka är det äntligen tillbaka till jobbet och göra lite nytta igen! 
 
Helg är ju dock alltid helg oavsett, så det är ju skönt oavsett. Denna helgen kommer dessutom bli alldeles fantastisk tror jag med tanke på att det händer en massa roligt. Igår kväll inledde vi fredagen med middag på Stars & Stripes i Väjö, där jag alltid äter lammracks som de är klart bäst på här i stan. En mysig kväll tillsammans med min lilla familj
Just idag blir det konsert! Det blir Green Day i Malmö Arena tillsammans med min sambo, min svägerska och hennes man och det ska bli riktigt roligt att se dem igen. Sist jag såg Green Day var i Köpenham för sju år sedan, så det är ju ett tag. Barnen ska få mysa tillsammans med sin farmor, och det tycker de ska bli roligt, så en härlig lördag allaround med andra ord.
Imorgon ska vi sedan ge oss av till Blekinge och hem till min guddotter som ska fira sin 20-års dag. Det blir mat, presenter och tårta hemma hos min moster tillsammans med hela släkten, och sådant tycker jag alltid är roligt. Ju fler människor desto roligare om ni frågar mig, men sen är jag också uppvuxen i en mycketstor släkt, så det vore kanske konstigt annars.
 
Här och nu innan dess, så ska det dock bli mat för hela slanten! Ja, det är dags för veckans lilla hjälpreda i form av veckomatsedeln. Ha nu en riktigt trevlig helg allesammans, och ta hand om varandra där ute!
 
Ps. Missa inte att kika in imorgon för ännu en typ av matsedel, en liten alternativ extramatsedel inför kommande vecka. Inte att missa! 
 

Matsedel vecka 5

 
 
Måndag - Köttfärsgulasch med vita bönor:  Snön har försvunnit  för tillfället, och det är plusgrader ute, men här i Småland är det fortfarande kallt. Så, extra värmande mat är vi i stort behov av för att starta igång veckan! Något som alltid är värmade är en mustig gulasch, så här har ni en värmade allt-i-ett-gulasch gjord på köttfärs, potatis och passerade tomater. och som blir extra matig och proteinrik med ett stort gäng vita bönor i. Servera med en klick gräddfil som pricken över i!
 
Tisdag - Pasta med kassler- och spenatsåsSnabbmat behöver inte betyda något dåligt, och det behöver definitivt inte betyda att det inte är hemlagat! Nej, med små enkla knep och ett fåtal ingredienser kan man trots tidspress och trötthet få till en god middag som passar hela familjen, jag lovar! Därför vill jag idag tipsa om en förförande god kasslersås till pasta som är klar på max 15 minuter! 
 
Onsdag - Grönsakslasagne: På onsdag är det Vegetariska Dagen 2017, och om inte annars så måste vi så klart ha med ett vegetariskt tips denna dagen till ära. Lasagne tillhör en av favoriträtterna för många familjer, men även om en klassisk lasagne sällan går av för hackor, så kan man ju variera lasagne nästan hur mycket som helst! Förutom att man kan variera fyllningen med diverse olika "kött"-ingredienser så kan man ju likväl göra en helt vegetarisk lasagne också. Fylld till bredden med god tomatsås och grönsaker. Detta är en lasagne som är så god, att jag lovar att det är ingen som saknar köttet!
 
Torsdag - Tomatsoppa med vita bönor och chorizo: En uppdaterad gammal klassiker i soppskålen. Tomatsoppa är barnsligt enkelt att slänga ihop, och det är dessutom god och billig mat. Perfekt så här i vintertider med andra ord. En helt vanlig tomatsoppa kanske kan kännas lite "torftig" dock, men det råder man bot på ganska lätt antingen genom att servera den över det traditionella riset, eller som jag gärna brukar göra - göra den lite matigare med hjälp av vita bönor och korv. Lika lättlagat, men ännu godare!
 
Fredag - Filégryta med kryddig korvHur inleder vi nu helgen på allra bästa sätt då? Ja, alltså, tacos tillsammans med resten av Sverige i all ära, men frågar ni mig så finns så många godare och bättre sätt att inleda helgen på än tacos! Varför inte exempelvis servera en helt otrolig smakrik gryta denna fredagen till ära? Kan en gryta inleda helglyx undrar ni? Ja, det vill jag lova att denna grytan kan! Här får fläskfilé samsas med korv och champinjoner, och det är bara början! Jag skulle vilja påstå att det här är en av de godaste grytorna ni någonsin kommer smaka faktiskt! Ni kommer inte vilka sluta äta, den är rent ut sagt så förbannat god! 
 
  
Lördag - Ugnsstekt lax med kall dillsåsÄven om man kanske inte har världens ork i köket trots att det är helg vill man ju ha något gott att äta. Ett enkelt sätt att helgmysa är att ugnsbaka laxfiléer och servera dem tillsamans med en gudomligt god kall sås som man bara rör ihop medan laxen står i ugnen. Ja, man kan dessutom ära dillsås två gånger på samma vecka, för denna smakar inte alls som den ovan. Minimal ansträningning - maximal smak! 
 
Söndag - Biff Lindström i gräddskyVi avslutar denna veckan med en riktigt klassiker tycker jag, Biff a la Lindström!  Denna svenska klassisker bland husmanskosten, som antagligen kom till Sverige i mitten på 1800-talet via Ryssland. Så ja, kanske inte så svensk egentligen från början, men numera är den det definitivt i alla fall. Safttig och välsmakande med hjälp av rödbetor, kapris och dijonsenap. En husman som går hem i alla lägen. 
 
Veckans söta - Chokladknappskaka: Chokladkaka kanske, någon? Chokladkaka med krispig kant, men som fortfarande är mjuk och seg i mitten? Visst låter det alldeles fantastiskt gott? Ja, jag kan lova er att det är det också! Fantastiskt gott. Originalreceptet på denna kakan är en äppelkaka som jag en gång fått av min mormor, och vi vet ju alla att mormödrar, de gör de allra bästa kakorna. Receptet har jag sedan modifierat ganska många gånger, på många olika vis. Som här till exempel - en chokladkaka med extra choklad. Vad kan gå fel med det?
 

Filégryta med kryddig korv

Välkommen fredag!!
 
Fredagar är som alltid lika välkomna, och denna är givetvis inget undantag mina vänner. 
 
Denna helgen har jag en massa roligheter inpanerade som jag ser fram emot. Först av stapel är morgondagens kosert nere i Malmö. Ja, min sambo, hans syster och hennes man ska se Green Day i Malmö Arena. Ses vi kanske där någon? Det blir andra gången jag får se en av deras konserter, första gången var i Köpenhamn för ca sju år sedan och det var en riktigt bra konsert. Förväntingarna inför denna imorgon är med andra ord ganska så stora som ni kanske förstår. Riktigt roligt ska det bli.
På söndag sedan blir det kalasande för hela slanten. Min guddotter fyller hela 20 år gammal, och det måste givetvis firas! Mat, tårta och presenter står på menyn tillsammans med nära och kära och det är alltid trevlig om ni frågar mig. Jag älskar födelsedagar, eller andra tillställningar, eftersom de innebär att man får träffas ett stort, eller litet, gäng och umgås och ha trevligt tillsammans. Gärna över god mat och fika förstås. 
 
Det är tur att jag tycker om födelsedagar och tillställningar... Nästa helg sen är det också kalas för hela slanten nämligen. I veckan som kommer fyller min son, världens bästa Elliot, nämligen 8 år och han ska så klart också firas! Själv födelsedagen firar vi stillsamt här hemma, bara vår lilla familj, men sen på helgen blir det kalas för kompisarna på Leos Lekland. Jag behöver kanske inte nämna att han längtar? Nej, trodde inte det. 
På söndagen sen ska vi fira min kusins dotter som fyller 3 år gammal, barnens söta lilla nästkusin. Ja, så då blir det inget mindre än kalas igen helt enkelt. Tårta, kalas och firande i dagarna tre... och det är bara nästa vecka. Resten av februari kommer fortsätta på exakt samma vis, varje helg, in i det sista. Så, det gäller att ta en helg i taget denna månaden, och först ska vi njuta av denna. 
 
Hur njuter vi av helgen på allra bästa sätt när det kommer till maten då? Ja, alltså, tacos tillsammans med resten av Sverige i all ära, men frågar ni mig så finns så många godare och bättre sätt att inleda helgen på än tacos! Varför inte exempelvis servera en helt otrolig smakrik gryta denna fredagen till ära? Kan en gryta inleda helglyx undrar ni? Ja, det vill jag lova att denna grytan kan! Här får fläskfilé samsas med korv och champinjoner, och det är bara början! Jag skulle vilja påstå att det här är en av de godaste grytorna ni någonsin kommer smaka faktiskt! Ni kommer inte vilka sluta äta, den är rent ut sagt så förbannat gooooooooooooood! ❤️
 
Jag önskar er alla en fantastiskt trevlig helg!
 

Filégryta med kryddig korv


4 portioner
  • 600 gram fläskfilé
  • 4 kryddiga korvar, ex kabanoss
  • 200 gram färska champinjoner
  • ca 20 cm purjolök
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl vatten
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 2 msk chilisås
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • ca 2 msk ljus Maizena redning
  • 1 dl cornichons
  • salt och peppar
 
  1. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
  2. Platta till skivorna med handen, och krydda med salt och peppar.
  3. Bryn köttet på båda sidor och lägg åt sidan.
  4. Slanta korvarna, kvarta champinjonerna och strimla purjolöken.
  5. Kärna ut och strimla paprikorna.
  6. Fräs korv, svamp, purjolök och paprika i en stekgryta. 
  7. Lägg ner köttet i grytan.
  8. Tillsätt vatten tillsammans med smulade buljongtärningar, chilisås och grädde.
  9. Koka upp och låt sjuda samman i ca 15-20 minuter.
  10. Red av till önskad konsistens och smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Dra av grytan från värmen och rör ner cornichons precis innan servering.
 
Servera gärna tillsammans med kokt broccoli och kokt ris. 
 
Visa fler inlägg