Powered by Jasper Roberts - Blog

Het limegurka

Godmorgon!
 
Valborg idag! Ska ni gå på något majbål, eller har ni andra traditioner på just Valborg kanske? Berätta gärna! :-)
 
Själv ska jag jobba, så detta året blir det inget firande för mig vilket faktiskt känns lite tråkigt. Vi brukar annars alltid åka till min sambos farföräldrar som har en stor gård, och där samlas resten av hans släkt också. De har ett stort majbål, och vi grillar ute på fältet och sen njuter vi av maten på filtar på ängen framför brasan. Barnen kan springa fritt då det knappt finns en granne eller väg så långt ögat kan nå och vi brukar ha en liten godisjakt för dem i skogen så de springer runt bland träden och letar. Ja, det är riktigt mysigt verkligen så det är synd att det inte blir av idag.
 
Valborg brukar ju oftast innebära starten på grillsäsongen på riktigt, och har ni inte premiärgrillat än i år, så kanske det blir ikväll? I så fall kommer här ett tips på ett jättegott och enkelt tillbehör till grillbuffén. En gurksalsa med en frisk och fräsch smak som passar ypperligt till grillat, oavsett om man grillar kött, kyckling eller korv. Prova gärna även att ha min supergoda örtaioli som tillbehör tillsammans med köttet och gurkan: MUMS!
 

Het limegurka

 
4-6 portioner
 
  • 1 gurka
  • 1 tsk chiliflingor (alt. färsk hackad chili)
  • 2 msk pressad lime
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
 
  1. Finhacka gurkan och lägg i en skål. Blanda samman med chiliflingorna.
  2. Blanda samman lime, socker och salt och häll det över gurkan. Rör om.
  3. Låt stå kallt i minst 15 minuter innan servering.
 
Supergott verkligen. Tycker man om riktigt stark mat så tar man lite mer chili helt enkelt.
 
I söndags grillade vi kotletter och då gjorde jag gurkan till. Jag serverade den sen till kotletterna tillsammans med rödvinssås och kokt blomkål till mig (de andra åt ris till). Supergott med en fräsch sommarkänsla över smaken!
 
 
Hoppas nu att ni får en riktigt trevlig Valborg allihopa.
Äntligen är grillsäsongen här, på riktigt! :-D
 
 

Meny vecka 17

Hej där ute mina vänner!
 
Ny vecka igen! Det känns som jag skriver det väldigt ofta? Jag tycker veckorna går så himla snabbt nu verkligen, och tur är väl det för desto snabbare kommer sommaren. Min älskade sommar!
Måndag innebär ju i vanlig ordning veckomatsedel, och så även idag med andra ord. Förra veckan blev inte alls som jag tänkt mig, och min middagsplanering fick nästan helt frångås. Det blev jobb på tider jag inte hade räknat med, och jag har varit så trött veckan som gått verkligen. Oavsett måste man ju dock ha mat i magen, och det har vi givetvis fått, även om det inte alltid blev som jag hade planerat.
 
Så här har det i alla fall sett ut vid mitt middagsbord veckan som gått.
 

Matsedel vecka 17

 
 
 
 
Torsdag: Varma mackor
 
 
Lördag: Svärfars köttgryta
 
 
 

Även om inte maten har blivit riktigt som planerad denna veckan, så har baket blivit det dock. Jag har bakat massor denna veckan verkligen, nästan varje dag faktiskt. Jag har nämligen styrt och ställt i köket på jobbet hela veckan som gick, och där ska det inte bara lagas mat utan även bakas fika varje dag. Inte mig alls emot som verkligen tycker det är jättekul att både laga mat och baka.
I onsdags slänge jag ihop en supergod päronkaka som blev mycket uppskattad av alla, däribland mig själv. Jag smakade en liten bit till kaffet jag med så klart. På jobbet måste det alltid vara sockerfritt, så jag kan smaka med gott samvete som tur väl är. :-)
 
Veckans sockerfria söta
 
Hittar ni inget här som faller er i smaken? Glöm inte bort att det finns gamla menyer att söka inspiration bland! :-)
 
Denna veckan har inte riktigt börjat som jag planerade heller, det är lite mycket på jobbet så det blir en massa extra för mig. Jag klagar dock inte då jag tycker det är kul att jobba, men middagsplaneringarna faller ju lite. Vi får se hur det blir helt enkelt. :-) Vad som är planerat för veckan i dagsläget är i alla fall bland annat caesarsallad, rödspätta med räkröra, kycklingfilépaket och kallskuren kassler med min goda hemmagjorda potatissallad.
Jag kommer dessutom lägga upp recept på sockerfria mellanmål-bars som jag brukar baka, med smak av kanel och plommon är de försvinnande goda verkligen!
 
Som vanligt, mycket att se fram emot med andra ord!
Hoppas ni får en riktigt bra vecka!
 
 

Hotellfrukostbuffé

Hej och god eftermiddag där ute!
 
Hoppas ni har en bra söndag och haft en bra helg? Min helg har varit fantastisk verkligen! Igår spenderade vi större delen av dagen hemma hos min svärfar och hans sambo. Där var även min svåger och hans familj så det var fullt ös på de små kusinerna som var så glada över att få träffas och busa tillsammans.
Svärfar bjöd på en supergod köttgryta på kvällen, som serverades tillsammans med kokt potatis, broccoli och vinbärsgelé. Dessutom fick vi cupcakes som svärfars sambos dotter hade bakat till oss. Den blev en sen kväll och alla barnen slocknade i soffan helt utmattade efter allt spring och lek. Underbar dag verkligen.
 
Söndagen idag har verkligen inte varit sämre. Jag smög iväg tidigt imorse medan resten av huset fortfarande sov och körde in till Elite Park Hotel inne i Växjö. Där mötte jag upp några goda vänner för den planerade hotellfrukosten vi planerade för länge sedan. En hel frukostbuffé till vårt förfogande och en lugn stund bara för oss själva, utan barn som kräver vår uppmärksamhet. Vardagslyx när den är som bäst, helt klart!
 
På min frukosttallrik samsades äggröra med färsk frukt, kalkon, lite bacon, lax och keso. Vid sidan om en riktigt härlig skål med filmjölk, färsk frukt, linfrön och pumpafrön. Fantastiskt gott verkligen!
 
 
Givetvis fanns det en uppsjö av frallor och bröd, pålägg, diverse yohurtar, köttbullar, prinskorvar, pannkakor, olika sorters flingor och massa juicer också att välja och vraka mellan. Jag får ju dock inte plats med så mycket i min lilla ficka till mage längre så det gäller att välja det man tycker bäst om, och det som är bäst för en.
 
Olika sorters melon, ananas och vindruvor i en härlig blandning tillsammans med filmjölk, linfrön och pumpafrön:
 
 
Faktum är att vi satt så länge och åt och pratade och hade trevligt att det hann bli mellanmålsdags för mig också. Inte mig emot alls dock. ;-) Bara att frossa vidare i den härliga buffén.
 
Till mellanmål fick det bli lite frukt och en härligt god och krämig bit Brieost. Vid sidan om ytterligare en liten klick av den goda äggröran och lite mer filmjölk. Ett riktigt hett tips är just Brieost tillsammans med gröna vindruvor. Gudomligt, minst sagt!
 
 
Filmjölk är lite av min nya favorit, både till frukost, mellanmål och kvällsmål. Så det blir väldigt mycket filmjölk just nu som jag gärna varierar med lite olika tillbehör. Här med ännu mer linfrön, grova flingor, lite russin och lite kokosflingor. Supermums!
 
 
Härligt hälsosam smak!
 
Nu är hotellfrukosten över för denna gången. Vi gör det lite då och då tillsammans, samma tjejgäng, och det är så otroligt trevligt och avkopplande verkligen. En enkel sak att göra för att lyxa till vardagen en hel del.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg