Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 36

It's alive!
 
Ja, mina vänner, bloggen lever även om det inte känts så föregående vecka. Bloggen fick ligga lite ofrivilligt på is hela förra veckan på grund av min monstervecka på jobbet. Ni vet, jag har ju nämnt förr att var fjärde vecka jobbar jag vad som känns som dygnet runt ungefär och det känns som att jag bor på jobbet den veckan. Så även denna gången, när jag väl är hemma så däckar jag mer eller mindre i soffan med en gång, och jag har knappt tittat åt datorns håll ens en gång kan jag meddela... Denna veckan är jag dock ledig mer eller mindre hela veckan, och det är ju det som gör att monsterveckan faktiskt är värt det! Ojämn fördelning? Javisst, men jag älskar verkligen mina långlediga veckor!
 
Hur som helst går ju livet vidare i omvärlden trots att jag går i ide på jobbet. Sambon och barnen har haft en tillbaka-till-rutinerna-vecka med start av Bamsegympa för dottern och vanlig gympa för sonen. Det var ett kärt återseende för sonen när han klev in i idrottshallen, och dottern som längtat efter att även hon ska få börja gympa, har nu alltså äntligen fått göra det.
Helgen spenderade de dessutom nere i Skåne hos sambons syster med familj. De hade tydligen köpt lördagsgodis, lekt med lera, träffat farmor och ätit en massa pannkakor enligt egen utsago. Ja, och så lekt en hemskans massa med sina små kusiner också förstås.
 
Nu är ju dock helgen ännu en gång över, och idag är det inte bara vanlig måndag igen, utan det är också den sista augusti mina vänner! Ja, imorgon är det officiellt höst igen... Var tog sommaren vägen? Jag gillar iofs hösten också, och tycker det är mysigt att dra på mig en stor, tjock kofta eller krypa ner under en filt i soffan. Sen är det ju så klart all den goda maten som hör hösten till också! Ni vet, sopporna, grytorna och gratängerna. Den där värmade maten med riktigt hemmakänsla som man vill ha om hösten. 
 

Matsedel vecka 36

 
Måndag - Nötbiffar med grillad paprikaVi börjar veckan med världens enklaste biffar! Jag pratar om biffar av den typen där man blandar ner redan färdigt smaksatt färskost och sedan är det bara att steka på dem, och sen servera. Enkelt och snabbt, men framför allt väldigt gott!
 
Tisdag - Pastasås med ärtorVegetarisk tisdag? Ja! Varför inte!? Det kanske inte är den vackraste maträtten, men den är deso godare att äta än titta på, det lovar jag!
 
Onsdag - CurrykycklingVäldigt enkelt att tillaga, men med mycket smak. Med andra ord: en perfekt vardagsmiddag! Vad mer kan man begära egentligen?
 
Torsdag - Fläskgryta med katrinplommonMed septembers intåg så kommer ju snart hösten med besked och då vill vi ju så klart ha en värmande gryta på menyn! En jättegod gryta som passar perfekt nu i höst - en fläskgryta gjord på en grytbas av karamelliserad lök och senap - det låter inte alls dumt, eller hur?!?
 
Fredag - RäkpajHär har ni mitt recept på den absolut godaste räkpajen jag vet! Tycker ni om pajer? Ja, så är denna verkligen ett måste! Ät den till fredagsmiddag idag vet jag!
 
 
Lördag - Varm smörgåstårta med baconNär det är lördag så kan det väl kanske passa med något lite "festligare" till middag, eller vad sägs om smörgåstårta? Nu pratar jag inte om vilken smörgåstårta som helst, utan om en varm sådan faktiskt! Har ni ätit det någon gång? Det är det lite av en favorit här hemma. Både vuxna och barn brukar tycka om det i min erfarenhet, så varför inte passa på att bjuda hem nära och kära på middag när du ändå är i farten!
 
Söndag - Helstekt skinkstek med mango salsaEn klassisk söndagsstek går aldrig av för hackor! Servera med exempelvis potatis och gräddsås, eller varför inte en god pastasallad och lite mangosalsa!
 
Veckans söta - Amerikansk blåbärscheesecakeVad sägs om att baka, baka liten kaka? Regninga höstdagar är ju perfekta bakdagar! Eller vad säger ni? Om inget annat så lyser ju det färdiga bakverket upp den gråa dagen lite extra i alla fall. Speciellt detta bakverket, som inte bara är gott, men även en riktig färgklick på fikabordet med sin lila-blå fyllning. Bakad, amerikansk cheesecake med smak av mitt favoritbär: blåbär!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Matsedel vecka 35

Godmorgon, godmorgon!
 
Upp och hoppa! Dags att ta sig an en ny måndag och en ny vecka, så hoppas ni alla är taggade och redo!? Själv är jag inte alls lika pigg som jag kanske "låter" med tanke på att det känns som att jag är uppe innan tuppen när jag egentligen bara vill ligga kvar i sängen i ett par timmar till. Förra veckan var jag dock ledig större delen av veckan och har hunnit tanka en massa ny energi inför denna veckan, vilket är minst sagt tur med tanke på hur min vecka ser ut... Idag är första dagen på min "mastodont-vecka" som jag brukar kalla den. Den veckan på mitt rullande fyraveckors schema då jag jobbar som allra, allra mest och mer eller mindre bara sover hemma... Eller ja, med tanke på att jag har två nätter på jobbet denna veckan också så är det ju knappt det heller egentligen. Nåja, det brukar gå fint, och sen veckan därpå är jag ju ledig en del igen. Jag tycker faktiskt väldigt mycket om mitt schema då det innebär att jag har ett par veckor då jag får vara ledig med mina barn medan de flesta andra jobbar!
 
I övrigt är det ju dessutom sista veckan i augusti månad som vi har framför oss... Snart är det officiellt höst mina vänner och sommaren är över för denna gången. Passa på att mjölka ur det allra sista ur sommaren nu denna veckan med andra ord, i så stor mån ni någonsin bara kan! Det tänker jag göra! Jag har bland annat ordnat en liten lunchutflykt under dagen, följt av god mötesfika på onsdag och till sist ska jag ordna med en kräftskiva på jobbet på lördag. Även om man är inne och jobbar behöver det inte betyda att man inte kan göra det lite speciellt. 
 
Middagar i övrigt då? Jo, men självklart ska ni få lite tips och hjälp på vägen även denna veckan! Inspiration kan man väl aldrig få för mycket av, eller vad säger ni?
 
Jag önskar er alla en riktigt fantastisk sista augustivecka! Vi ses och hörs!
 

Matsedel vecka 35

 

Måndag - Kycklingsallad med pestopasta: Det här är minst sagt ett bra sätt att inleda denna nya veckan mina vänner! Lagom lättsam i sommarvärmen, men matig, mättande och smarrig till tusen. Denna salladen med kombinationen kyckling-pasta-basilka är kort sagt en av mina personliga favoritsallader! Den är helt enkelt så jä*la gooooooood!! 
 
Tisdag - Currylax på halloumi- och grönsaksbäddEn riktigt god lax med smak av currysmör som serveras på en grönsaksbädd kombinerad med halloumiost. Det behöver inte alltid vara så komplicerat för att smaka fantastiskt gott! 
 
Onsdag - Kalkon- och ostomelettNågot som är väldigt enkelt och smidigt att tillaga är en riktigt god ugnsomelett! Den kan ju dessutom smaksättas med precis vad som helst egentligen! Denna omeletten har jag "fyllt" med kalkon och ost, och smaksatt den med min favoritört: basilika. Servera med en smakrik sallad och middagen är, så att säga, biff! 
 
Torsdag - Tomat- och risonigratängVädret håller i sig, tack och lov, så visst har vi en del grillmiddagar vi fortfarande kan se fram emot innan hösten kommer! En riktig barnfavort här hemma är en krämig, tomatig pastagratäng som passar att servera till vilken grillmiddag som helst - den passa lika bra till grillat kött, som grillad kyckling eller som vegetarisk middag i all sin smaskiga enkelhet!
 
Fredag - Kyckling Satay - Kyckling med jordnötssåsEtt härligt gäng gyllengula kycklingspett med smak från Indien som serveras tillsammans med en salt och krämigt mörk jordnötssås! Pressa över lite lime vid servering och jag lovar att ni kommer knappt ha tid att prata om hur veckan har varit. Det här är minst sagt en måltid som låter maten tysta mun!
 
 
Lördag - Gremolata- och parmesanfylld färsrulleEn färsrulle fylld med en riktigt härlig gremolata som ger hela rullen en fyllig smak av vitlök, citron och persilja! Inte nog med att det är gott, det är dessutom riktigt snyggt att lägga upp på tallriken! Så, passa på att bjud hem lite middagsgäster vetja! 
 
Söndag - Ingefärskryddad skinkstek: En riktig klassiker i söndagsmiddag-kategorin är ju stek. Faktum är att det väl knappast kan bli mer klassik söndagsmiddag än så egentligen, eller vad säger ni? Personligen tycker jag att få saker säger svensk husmanskost mer än en klassikt kyddad helstekt skinkstek som serveras med lika klassiska tillbehör: kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker och en klick svart vinbärsgelé som pricken över i!
 
Veckans söta - Apelsin- och chokladmuffins: Klassikt, enkelt och framför allt gott - nygräddade muffins går aldrig ur tiden! Dessa med smak av apelsin och choklad är min dotters favoritmuffins, och ja, de blir galet goda och mumsigt saftiga! Mycket mer kan man väl knappast begära av ett bakverk?
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Ingefärskryddad skinkstek

God söndagsmorgon mina fina läsare!
 
Japp, söndag idag och helger lider, som vanligt, mot sitt slut alldeles på tok för snabbt. Nåja, vi har ju hela söndagen kvar i alla fall... Jag ska dock verkligen inte klaga med tanke på att jag varit ledig hela denna veckan nästan, och har dessutom haft minst sagt tur att få en solig och varm vecka. Sonen har spenderat sin första vecka i förskoleklassen och har haft det jättebra. Jag och dotten har haft en massa mamma-dotter-tid då vi dels shoppat och haft frukostdejt i stan, men också bara varit och haft det lugnt här hemma. Vi har alla haft en bra vecka med andra ord, och det ska vi vara nöjda med. Välbehövligt dessutom med den nytankade energin dessutom med tanke på att jag har en massiv arbetsvecka framför mig nästa vecka.
 
Idag tänkte vi avsluta den lediga veckan med en liten dagstripp ner till mamma i min hemort i Blekinge. Barnen har frågat länge om vi inte kan åka och hälsa på mormor, så idag gör vi slag i saken. Det är ett dessutom ett litet evenemang för alla barn i parken där nere idag med musikunderhållning, popcorn, glass, fiskedamm och korv med bröd bland annat, så vi passar helt enkelt på att ta tillfället i akt.
 
I övrigt bjuder jag så klart söndagsmiddag här på bloggen också! När jag var liten var det alltid helstekt kyckling med gräddsås och ris till söndagsmiddag, ja, varje söndag eftersom det var en av de få saker min mycket kräsna lillebror gick med på att stoppa i munnen. Numera, blir det fortfarande heltstekt kyckling till middag om söndagarna då och då, för, ja, det är ju  väldigt gott helt enkelt!
En annan riktig klassiker i söndagsmiddag-kategorin är ju en stek. Faktum är att det väl knappast kan bli mer klassik söndagsmiddag än så egentligen, eller vad säger ni? Personligen tycker jag att få saker säger svensk husmanskost mer än en klassikt kyddad helstekt skinkstek som serveras med lika klassiska tillbehör: kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker och en klick svart vinbärsgelé som pricken över i!
 

Ingefärskryddad skinkstek


4 portioner
 
  • 600 gram skinkstek
  • ca 2 msk timjan
  • ca 2 msk ingefära
  • salt och svartpeppar
 
  1. Krydda skinkstekten med timjan, ingefära, salt och svartpeppar. Se till att krydda hela steken, runt omkring.
  2. Lägg skinksteken i en ugnssäker form.
  3. Tillaga på 175 grader i ca 1,5 timme.
  4. Låt steken vila i formen i minst 15 minuter. Skär sedan upp den i skivor.
 
Servera skinksteken med klassiska tillbehör - kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker och en klick svart vinbärsgelé.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg