Powered by Jasper Roberts - Blog

Helstekt timjankyckling med kantarellsås

Godmorgon torsdag!
 
Idag har jag en rikmtigt lång dag framför mig, så jag ska spendera mer eller mindre hela dagen på jobbet. Det blir ett dubbelpass idag, så jag hoppas att det regnar lika mycket idag som det gjorde igår - det är mycket behagligare att jobba då om man säger så. ;-)
 
Medan jag jobbar så ska barnen och pappan i familjen njuta av sina sista semesterdagar här hemma. På måndag är det jobb och förskolan i vanlig ordning som gäller för dem. Denna semestern har gått fortare än vanligt tycker jag? Sonen ska hur som helst få en kompis på besök idag, så de kommer säkert leka och ha roligt hela dagen.
Själv ska jag bjuda på soppa till lunch på jobbet idag, det är ju trots allt torsdag! Tänkte dessutom passa på att baka lite bröd att ha till soppan, för ja, det är ju helt enkelt alltid gott med nybakat bröd till soppa. 
 
Något annat som faktiskt alltid är gott är kyckling! Jag tröttnar nog aldrig på kyckling tror jag inte? Variationsmöjligheterna är ju liksom oändliga helt enkelt. Helstekt kyckling är ju en variant, och det är exceptionellt gott tillsammans med en massa vitlök och timjan. Gör man dessutom en god kantarellsås till? Ja, då finns det lite att önska på tallriken!
 

Helstekt timjankyckling med kantarellsås

 
4 portioner
 
Timjankyckling:
  • 1 hel kyckling
  • 3 msk neutral olja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 rödlökar
  • 4-6 vitlöksklyftor
 
  1. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
  2. Skala lök och vitlöksklyftor och skär löken i klyftor. Strö ut lök och vitlök runt omkring kycklingen. 
  3. Blanda samman olja, soja, timjan och pressad vitlöksklyfta. Pensla kyckligen.
  4. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 1-1,5 timme tills kycklingen är genomstekt.
 
Kantarellsås:  
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl vatten
  • 1 svampbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 1 tsk timjan
  • ca 2 dl torkade trattkantareller
  • salt och peppar
 
  1. Häll grädde, vatten, soja och buljongtärning i en gryta och koka upp.
  2. Vänd ner kantarellerna och timjan och låt småputtra i ca 10 minuter.
  3. Red av till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. 
 
Servera kycklingen tillsammans med ris och en god sallad, och givetvis den goda såsen!
 


Pasta med ost- och skinksås

Hej igen!
 
Vet ni vad jag gör nu? Jo, jag sitter i ett helt tyst hus, alldeles ensam... Eller ja, hundarna är hemma, men sambon och barnen är och hälsar på hans mormor nere i Karlskrona så jag har huset för mig själv. Vet ni vad? Det är ganska skönt faktiskt så där någon gång ibland! De kommer dock hem till ikväll igen så just nu har jag tagit upp kotletter från frysen som ligger och tinar. När de är färdigtinade så tänkte jag gratinera dem i ugnen tillsammans med god sås - kommer bli mums för lilla magen!
 
Först och främst tänkte jag dock bjuda er på lite god mat! När man han lite bråttom, eller kanske bara inte någon större lust att laga mat så är alltid pasta tacksamt! Det går snabbt som attans att tillaga och avnjuta tillsammans med en god pastasås som, trots sin korta tillagningstid, är fullkomligt sprängfylld med smaker! Just denna skinksåsen? Det är min absoluta favorit när det kommer till just pastasåser!
 

Pasta med ost- och skinksås

 

4 portioner
 
 
  • 200 gram rökt skinka
  • 1 röd paprika
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 paket cream cheese
  • 1 köttbuljongtärming
  • 0,5 dl gräslök
  • Salt & peppar
 

 

  1. Tärna paprikan och skinkan i små bitar. 
  2. Blanda ihop matlagningsgrädde och cream cheese i en kastrull och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp.
  3. Lägg i paprikan och låt puttra i ca 10 minuter.
  4. Lägg i skinka och gräslök, och låt puttra samman i ytterligare 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Servera såsen tillsammans med nykokt pasta.
 


Blåbärskladdkaka

Godmorgon gott folk! 

Ännu en arbetsdag stundar för mig och jag är uppe fast jag hellre hade sovit vid denna tiden...
Jag har i alla fall haft en riktigt fantastiskt start på denna veckan! I måndags kom min lilla mamma hit på besök och vi tog med oss barnen på marknad i Tingsryd där vi strosade runt hela eftermiddagen. Vi stannade och fikade och tog det lugnt och sen körde vi hem och lagade mat. Mormor sov över till barnens stora glädje! 
Tisdagen inledde vi med ett besök hemma hos min lillebror där barnen lekte en stund med sin kusin. Sen körde vi till Grand Samarkand där vi åt lunch tillsammans och shoppade lite innan mamma åkte hem för denna gången. 
Kvällen spenderade vi sedan hemma hos världens bästa Maria och hennes familj. Vi blev bjudna på god middag och fantastiskt trevligt sällskap! Underbara vänner! 

Bättre kan man väl knappast inleda sista veckan i juli, eller vad säger ni? 

Denna onsdagen börjar som sagt i alla fall med jobb för min del. Vad som händer i eftermiddag återstår att se, men just nu ska det i alla fall bakas kladdkaka här på bloggen! Kladdkaka min min favoritingrediens: blåbär! 

Blåbärskladdkaka


8-10 bitar
  • 100 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl blåbär
 
  1. Vispa samman all ingredinenserna, utom blåbären, till en jämn smet.
  2. Vänd ner blåbären försiktigt i smeten.
  3. Häll smeten i en smord springform.
  4. Grädda kakan på 175 grader i ca 20 minuter.
 
Låt kakan svalna och pudra med florsocker innan servering.
Servera gärna tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
 


Visa fler inlägg