Helstekt BBQ-karré med paprikaratatouille

Godmorgon Valborgsmässoafton!
 
Ledig torsdag, sovmorgon och ett lunch/fika-besök inbokat i almanackan idag. Kan man begära mycket mer av en torsdag? Nej, det tycker jag knappt! Jag och barnen ska äta lite frukost och sen beger vi oss av till Nicole och hennes dotter, en gammal arbetskamrat till mig som bjudit in oss på lunch och det ska bli riktigt trevligt verkligen. Vad det kommer bjudas på har jag ingen aning om, så det ska bli en spännande överraskning. Ni får kika in på Instagram för uppdateringar i vanlig ordning, och ni vet väl att ni alltid hittar mitt Instagram-konto samt en klickbar direktlänk till Vardagsmat a la Jess på Facebook nederst i alla mina inlägg!?
 
Valborgsmässoafton var det ja, så ikväll står det definitivt grillat på menyn! Har ni inte gjort grillpremiär än för iår, så är denna dagen helt klart det perfekta tillfället att damma av grillen! Valborgsmässoafton är för mig startskottet på just grillsäsongen, och i förlängningen sommaren. Ja, grillat, ja, det kan man väl aldrig få nog av?! Nej, det kan man inte! Så, kika gärna in i min grillsäsongs-kategori nu när säsongen äntligen börjar igen, där hittar ni massor med tips på alla mellan himmel och jord. Allt från kött, kyckling och fisk till marinader, såser, potatissallade och andra tillbehör som hör grilltalriken till! 
 
Vad bli kvällens tips då? Jo, en riktigt saftig karrékotlett som serveras med hemmagjorda klyftpotatisar och en riktigt god paprikaratatouille! Mina vänner, detta är en grilltallrik som är värdig Valborg! Jag önskar er alla en riktigt trevlig kväll! 
 

Helstekt BBQ-karré med paprikaratatouille


4 portioner
 
Helstekt BBQ-karré:
  • 500 gram karré i bit
  • 4 msk BBQ-sås
  • 1 msk soja
  • salt och peppar
 
  1. Lägg karrén i en ugnssäker form och krydda den med salt och peppar runtom. 
  2. Blanda samman BBQ-såsen med sojan. Pensla karrén med såsen.
  3. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter.
  4. Låt vila i 15 minuter, och skär sedan i skivor.
 
Paprikaratatouille:
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram krossade tomater
  • ca 1 tsk timjan
  • ca 1 tsk oreagno
  • ca 1 tsk socker
  • salt och peppar
 
  1. Tärna paprika och lök. Finhacka vitlöken.
  2. Stek grönsakerna i ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll över de krossade tomaterna och låt koka upp.
  4. Låt puttra på svag värme i ca 8 minuter.
  5. Smaka av med timjan, oregano, socker salt och svartpeppar.
 
Servera BBQ-karrén tillsammans med ratatouillen och timjankryddade, hemmagjorda, klyftpotatis.
 
Tips!
Timjanklyftpotatis: Dela potatis i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Krydda med timjan, salt och peppar, samt olivolja. Rosta i ca 25 minuter i ugnen på 225 grader.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Lökpaj

Hej min fina läsare denna lillördag!
 
Hoppas ni alla fått en bra start på dagen? Själv är det jobb-onsdag för min del så jag vet hur jag ska spendera min kväll. Hur ska ni spendera er? 
Gårdagen spenderade jag i alla fall hemma hos Maria och hennes familj. Vi var inbjudna på fika, och vi blev bjudna på både Nutellabullar, Kolagömmor och Chokladsnittar så det var ingen som gick från det fikabordet missnöjda om man säger så! Som vanligt när vi är där är det ingen som vill åka därifrån, varken jag eller barnen så det slutade som så många andra gånger - vi var kvar över middag också, Maria bjöd på Korv Stroganoff, och långt in på kvällen. Det är alltid lika roligt att träffas! På lördag kör vi en favorit i repris, men då kommer de till oss istället! Jag tänker grillkväll, så håll tummarna att det blir fint väder på lördag!
 
Just nu är det ju dock närmast lunchen man ska tänka på! Det är alldeles strax dags för lunch, och något som är väldigt god lunchmat är paj! Ja, paj är mycket uppskattat här hemma, i alla dess former. Man kan ju fylla en paj med precis vad som helst egentligen och variationerna är ju därför nästintill oändliga. Idag vill jag tipsa om en vegetarisk paj som en av mina mostrar, Anna-Carin, bjöd på sist vi var hemma hos dem och firade min kusins 18-års dag. En lökpaj som verkligen inte gick av för hackor om man säger så! Den passar perfekt på buffébordet, men funkar lika bra som ensamrätt! Gjord på fem olika sorters lök är detta är en riktigt smakrik fyllning vill jag lova! 
 

Lökpaj


4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
Fyllning:
  • 2 gula lökar
  • ca 15 cm purjolök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar
 
  1. Skala och hacka eller skiva all löken.
  2. Fräs löken tillsammans i en gryta tills den blir glansig.
  3. Häll över 1 dl vatten och smula ner buljongtärningen.
  4. Koka upp och låta puttra tills vattnet kokat bort.
  5. Häll löken i pajskalet.
  6. Vispa samman äggen och mjölken till en äggstanning. Krydda med salt och peppar.
  7. Häll äggstanningen över pajen.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad eller en grillad kött- eller kycklingbit. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Krämig Biff Stroganoff

Godmorgon mina fina!
 
Äntligen fick jag då min efterlängtade sovmorgon imorse! Åh, så skönt det var! Jag är inte en sådan som sover halva dagen bara för att jag är ledig, men jag uppskattar något otroligt mycket när man liksom får vakna av egen kraft och inte av någon klocka som säger att man måste. Det är verkligen underskattat!
 
Ledig tisdag idag med andra ord, och vad ska vi då hitta på? Jo, vi ska hem till min goda vän Maria på fika och bus! Barnen har tjatat hur länge som helst om att de vill till Maria, så idag blir det av! Ja, det är inte bara dem som längtar förstås, jag tycker alltid det är kul att komma dit - härligt sällskap! Min och Marias gamla arbetskollega Linda kommer dessutom dit med sin dotter, så det kommer garanterat bli fullt ös med huset fullt av barn. En liten fågel viskade dessutom i mitt öra igår att det hade bakats nutellabullar, så det ser jag fram emot att smaka idag! 
 
Hur ska ni spendera er tisdag?
 
Äta något riktigt gott till middag ikväll? Ja, men det är väl klart att ni ska det!! Vet ni kanske dock inte riktigt än exakt vad ni ska äta? Jamen, vilken tur att jag har ett tips till er en tisdag som denna då - Biff Stoganoff! Klassiskt är alltid gott om ni frågar mig, och just denna Stogranoffen behöver inte stå och puttra på spisen i timmar och kan därför avnjutas en helt vanlig arbetstisdag som denna. Om den är mindre god för det? Nej, verkligen inte! 
 

Krämig Biff Stroganoff


4 portioner
  • 500 gram grytbitar, eller annat nötkött
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 200 gram färska champinjoner
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2,5 dl vispgrädde, eller matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
 
  1. Skär köttet i tunna skivor. Finhacka vitlöken, och strimla löken. Skiva champinjonerna. 
  2. Bryn köttet i smör på hög värme så det får fin färg. 
  3. Tillsätt lök, vitlök och champinjoner och låt steka med i någon minut. 
  4. Tillsätt tomatpurén och rör runt. 
  5. Häll på grädde och mjölk, och smula ner buljongtärningarna.
  6. Låt koka upp och puttra samman på medelvärme i ca 15 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt av till önskad konsistens.
 
Servera tillsammans med kokt ris och en god sallad.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg