Powered by Jasper Roberts - Blog

Ugnsstekt kyckling

Godkväll mina vänner!
 
Visst hinner vi med ett litet middagtips till denna sista junisöndagen?
Jag skriver tips snarare än recept faktiskt för detta är ett tips på den allra enklaste kryddningen av hela kycklingbitar man kan tänka sig. I alla sin enkelhet är det dessutom faktiskt också ett av de godaste tycker jag! Det behöver inte alltid vara så komplicerat för att smaka fantastiskt.
 
Som jag sagt innan så äter vi väldigt mycket kyckling här hemma, i alla dess former. Hela kycklingdelar av något slag brukar jag alltid ha i frysen, lite som nödmat. Ni vet, man har inget planerat, eller glömt ta upp köttet ur frysen som man hade tänkt laga, eller så orkar man helt enkelt inte laga mat just den dagen.
Visst känner vi alla igen oss i det!? När sådant händer är det väldigt lätt att ta till något mindre nyttigt vid sådana tillfällen - hämtpizza, hamburgare och pommes eller liknande. Missförstå mig inte nu: jag äter både hämtpizza, hamburgare och pommes någon enstaka gång ibland och helt och hållet utan dåligt samvete! Allt med måtta som jag alltid säger! Ugnsstekt kyckling på detta viset är dock ett annat förslag/alternativ till den mindre nyttiga hämtmaten när man har bråttom/är orkeslös.
 
Det här är helt enkelt perfekt "lat-mat" som ändå är hälsosam!
 

Ugnsstekt kyckling

 
 
  1. Blanda samman två delar olja och en del soja.
  2. Pensla blandningen på kycklingdelarna och krydda sedan med rikligt med kycklingkrydda.
  3. Lägg i en ugnsform och stek i ugnen på 225 grader i ca 1 timme
 
Servera tillsammans med kokt ris och en sallad.
 
Tips!
Skär lite grönsaker i grova bitar och släng ner i formen tillsammans med kycklingen! Personligen brukar jag använda gul lök, paprika, lite färska champinjoner och zucchini, eller vad jag nu har hemma just för tillfället.
Jag brukar sedan äta kycklingen enbart tillsammans med de ugnsstekta grönsakerna och har således en komplett måltid utan någon som helst anstränging från min sida. 
 
 
 
 
 

Stekt ris med räkor

Hej där ute!
 
Ni ska ni att jag hade en minst sagt välbehövlig sovmorgon imorse! Jag ska erkänna att jag är helt slut efter dessa veckorna på jobbet! Hur mycket jag än trivs där så har det varit mycket den sista tiden, får hoppas det lugnar ner sig lite nu igen. 
Idag är jag i alla fall ledig och vi har precis ätit en sen lunch här hemma. Det blev, på sonens begäran, amerikanska pannkakor med choklad i dubbelbemärkelse - Chocolatechip Chocolatepancakes. Gott var det kan ni tro! 
 
Ikväll kommer jag laga en teriyakibiff med bambuskott - en personlig favorit. Förutom det italienska köket så är det asiatisktinspirerade min favorit. Så många goda smaker med enkla medel och få ingredienser som man kan få fram. Det är helt fantastiskt!
På tal om asiatiskt inspirerad mat så tänkte jag här och nu tipsa om en annan sådan rätt. Har ni ätit Fried rice någon gång? Visst är det vansinnigt gott!? Det tycker jag i alla fall, och här kommer en typ av stekt ris-rätt som är fylld med söt ananas och räkor.
 

Stekt ris med räkor

 
4 portioner
 
  • 4 dl kokt ris
  • 4 dl skalade räkor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 ägg
  • 4 salladslökar
  • 2 färska tomater
  • 4 ananasringar
  • 3 msk japansk soja
  • salt och svartpeppar
 
  1. Finhacka lök och vitlök. Tärna tomaterna och ananasringarna i små bitar. 
  2. Fräs löken tills den blir glansig och genomskinlig. Tillsätt äggen och rör runt konstant tills de stelar och blir en äggröra.
  3. Rör ner det kokta riset, tomaterna och ananasbitarna. Smaka av med soja, salt och svartpeppar.
  4. Blanda sist ner räkorna så det bara får bli precis varma.
  5. Finhacka salladslöken och strö över vid servering.
 
 
Servera tillsammans med extra japansk soja och limeklyftor.
 
Njut sedan av en riktigt god och smakrik allti-i-ett-rätt som står på bordet inom en halvtimme. 
 

Linfröfrallor

Hej och hå denna fina fredagseftermiddag!
 
Jo, det har minsann blivit riktigt fint väder här i Växjö under dagen och just nu känns det som sommar igen. Passa på att njuta med andra ord! Jag är precis hemkommen... Efter jobbet körde jag och barnen till affären för att handla och sen när vi körde hem och passerade fiket bestämde vi oss för att stanna till. En kaffe och en halv (orkade inte mer) Budapestbakelse med jordgubbar - ni läser rätt: jag syndade och GOTT var det - senare så är vi nu hemma igen. 
Egentligen hade jag planerat göra fisk ikväll, men jag är helt slutkörd från denna jobbveckan verkligen, så det blir något mycket enklare istället - min tonfiskpizza. Snabbt enkelt, och med minimal inblandning från min sida med tanke på att jag köpte en färdig deg i affären denna gången. Jobbveckan tar minst sagt ut sin rätt och jag vill bara halvdö i soffan just nu.
 
Nu får det dock vara nog med gnäll från min sida för denna gången. ;-) Jag tänkte nämligen att jag skulle gå vidare och ge er ett brödrecept innan jag dör soffdöden. Förra veckan när vi åt ärtsoppa så bakade jag även ett gäng linfröfrallor att ha till. Ett recept jag fått av en arbetskollega faktiskt som det blir riktigt goda och saftiga frallor av. Perfekt att ha som tillbehör till soppa, eller som huvudattraktion till helgfrukosten.
 

Linfröfrallor

 ca 25-30 frallor
 
  • 7 dl vatten
  • 1 dl krossade linfrö
  • 2 dl havregryn
  • 75 gram torrjäst
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 7 dl vetemjöl
  • 5 dl fint rågmjöl
 
  1. Blanda samman linfrön och havregryn och häll på vatten. Låt svälla i ca 10-15 minuter. (OBS! Se till att vattnets temperatur är över 40 grader då det måste vara 40 grader varmt för att aktivera torrjästen senare - tänk på att det svalnar under svällningstiden så ta gärna ännu varmare när det hälls upp)
  2. Blanda ner olja, salt, sirap, torrjäst och mjöl i den varma degvätskan. Arbeta samman till en deg.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca en timme.
  4. Forma degen till frallor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.
  5. Penlsa frallorna med lite uppvispat ägg och grädda dem sen i ugnen på 250 grader i ca 8-12 minuter beroende på hur stora du gjort dem. 
Servera dem sedan gärna till en skål med soppa, eller till frukost tillsammans med goda proteinrika pålägg! 
 
 
 
Tips!
Har du en stektemometer så kan man lätt kolla när frallorna är precis lagom färdiga. Innertemperaturen ska då ligga runt 92 grader Celsius. 

Visa fler inlägg