Powered by Jasper Roberts - Blog

Jordgubbs- och rabarberpaj

Hej soliga lillördag!

Början på denna veckan har verkligen varit alldeles fantastiskt fin, och bjudit på svensk sommar när den är som allra bäst! Solen har skinit på oss från klarblå himmel verkligen, ja, i alla fall i min del av Sverige, men jag hoppas ni alla fått tillfälle att njuta som jag. Ja, svensk sommar är verkligen fantastikt fin om ni frågar mig! Ja, det regnar ganska mycket till och från, men när det inte gör det, då går den inte av för hackor!

Vad förknippar ni allra mest med svensk sommar? Är det kanske just regnet, eller kan det möjligtvis vara de goda grillmiddagarna, lata soliga dagar eller kanske svenska solmogna jordgubbar? De sistnämnda är något som i alla fall jag i allra högsta grad förknippar med svensk sommar, och jag kan lova er att jag redan ätit min beskärda del av de röda små godbitarna. Jag är dock inte klar än! Nej, sommaren har ju bara börjat, och många fler jordgubbar finns det plats för i min mage i alla fall. Inte minst på fredag! 

På fredag är det Midsommarafton, ännu något som man verkligen förknippar med svensk sommar givetvis. Hur brukar ni fira midsommar? Berätta gärna. När det kommer till maten är ju så klart ingen midsommar komplett utan matjesill, nypotatis, gräddfil och gräslök, eller vad säger ni? Nej, precis. Den är dock inte heller komplett utan jordgubbarna! De liksom bara ska finns med på ett eller annat sätt, om det så är en klassisk jordgubbstårta, jordgubbar med glass, eller mjölk och vispgrädde för den delen så bara ska de finnas! Man kan ju om man vill även kanske servera en jordgubbspaj till sina gäster som efterrätt, och just exakt det är vad jag vill tipsa er om idag. En enkel paj fylld till bredden med färska jordgubbar och rabarber - svensk sommar i en pajform helt enkelt! Låt er väl smaka!

 

Jordgubbs- och rabarberpaj

 
8-10 bitar
 
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker 
 
  1. Skär smöret i kuber.
  2. Arbeta samman smör, mjöl, salt, socker och vatten i en matberedare tills det blir en deg.
  3. Platsa in degen och låt vila kallt i ca 30 minuter,
  4. Klä en pajform eller springform, på ca 24 cm i dm, med degen.
  5. Nagga bottnen av pajen med en gaffel.
 
Fyllning:
  • 500 gram färska jordgubbar
  • ca 300 gram rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
 
  1. Snoppa av och skiva jordgubbarna.
  2. Skala och skiva rabarberna.
  3. Blanda samman jordgubbar och rabarber med socker och potatismjöl i en bunke. 
  4. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  5. Grädda pajen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills pajskalet fått en fin, gyllene färg.
 
Servera gärna pajen ljummen tillsammans med en skopa vaniljglass en en klick vaniljgrädde. 
 
 

Grillad kycklingwrap

Trevlig tisdag till er alla!

Hoppas ni fått en bra start på veckan, i vanlig ordning? Det är ju inget mindre än midsommarveckan denna veckan, så jag misstänker att vi så smått räknar ner till fredag lite till mans just nu. Ja, lite mer än vanligt alltså. Jag vet att jag gör det i alla fall. Jag och min lilla familj ska fira Midsommar i goda vänners lag i år, så det kommer bli trevligt. Hoppas bara jag inte förätit mig på jordgubbar tills dess... Nej, jag kan inte låta bli de små röda förförande goda bären, och har redan mumsat på dem i flera veckors tid redan vid detta laget om jag ska vara ärlig.

Hursom, det är ju fortfarande ett par, tre vardagar kvar fram tills Midsommar trots allt. Så, vad händer idag? Idag taggar jag för ett möte på jobbet som jag misstänker kommer vara... Ja, låt oss bara säga intressant. Stora saker på gång om vi säger så. Det kan bli på gott och ont, men jag håller så klart alla tummar jag har för att det blir ett bra möte med en bra utkomst. Spännande ska det blir hur som helst! Ikväll blir det några få timmar på jobbet sen där vi ska ha en liten grillträff innan hemfärd för att hämta barn.

Ja, min son har ju officeillt sommarlov nu, sen förra veckan, men efftersom det fortfarande dröjer ett par veckor innan min semester så är det ju fritids som gäller, och det är han inte överlycklig över tyvärr. Han tycker att om man har sommarlov så ska man minsann vara ledig från fritids också. Jag förstår honom, men vad gör man. Dottern har således några veckor kvar på förskolan hon också, men hon tycker mest att det är kul att få leka med kompisarna ett par veckor till. Efter sommarlovet sen börjar hon ju förskoleklassen och gör med andra ord sin storebror sällskap på fritds istället.

Nåväl, det är ett tag tills dess... Så, mat. Vad blir det för mat hemma hos er idag? Jag har som sagt lite at stå i idag, så idag gäller det att middagen inte tar för lång tid att tillaga när jag kommer hem. Då är dessa kycklingwrapsen perfekta verkligen! De är busenkla att göra, och uppskattas av såväl stora som små. Jag tycker personligen väldigt mycket om curry, men vad man väljer att smaksätta med är helt upp till en själv, bara fantasin sätter gränserna. 

 

Grillad kycklingwrap

 
4 portioner
  • 8 tortillabröd
  • 500 gram kycklingfilé
  • 1-2 msk curry 
  • 1 msk kycklingkrydda
  • salt och peppar
  • ca 2-3 dl riven ost
 
  1. Träna kycklingfiléerna i små bitar.
  2. Stek kycklingen tillsammans med curryn tills den är genomstekt.
  3. Krydda med kycklingkrydda, salt och peppar.
  4. Fördela ut kycklingen jämnt på tortillabröden.
  5. Stö över osten.
  6. Rulla ihp tortillabröden till rulllar.
  7. Stek i ett grilljärn, smörgåsgrill eller bordsgrill, gärna med tyngd på om det inte finns lock till grillen. 
 
 
Servera tillsammans med en god sallad, och varför en en god kall sås. 
 
 

Matsedel vecka 25

Godmorgon Midsommarveckan!
 
Japp, idag kan vi officiellt börja räkna ner till Midsommarafton som innfaller på fredag! Hur brukar ni fira Midsommar? Dela jättegärna med er!
När jag var barn firade vi alltid Midsommar i mina morföräldrars sommarstuga i Skåne tillsammans med alla min mammas syskon och alla mina kusiner. Vi klädde midsommarstången och sen plockade vi blommor som mormor hjälpte oss att binda kransar av. Vi åt matjesill med nypotatis, gräddfil och gräslök till lunch och vi grillade på kvällen. Jordgubbstårtan var ju så klart obligatorisk, inget midsommarfirande är komplett utan den! Ja, mina vänner. det var faktiskt precis så där som i sagoböckerna liksom, underbara minnen. 
 
Givevis ska midsommar firas även i år, om än dock inte på exakt samma sätt. Det är ju dock en arbetsvecka att ta sig igenom innan fredag, så vi får fokusera på en dag i taget. Vad händer innan midsommar då? Själv är det ju mycket jobb som alltid. Denna veckan bjuder på ett speciellt intressant möte som jag ser fram emot, mer om det en annan gång. I den privata almanackan är det än så länge inget direkt förplanerat, men jag tänker mig en skön vecka tillsammans med familjen, och en dos av vänner här och där. Ja, och så en hel massa sol också förstås, för det hoppas jag ju alltid på. 
 
Matlagning? Ja, men givetvis, det ingår ju alltid i planerna. Gott ska det vara, och lättlagad ska det vara. Helst ska det sedan avnjutas ute på altanen med fågelkvitter som bakgrundsmusik. Vi håller tummarna som sagt. Veckans lilla hjälpreda ska ni dock få av mig här och nu, och den är givetvis komplett med tips till hela midsommarhelgen, inklusive mitt egna favoritrecept på den omnämnda obligatoriska jordgubbstårtan till midsommarfikan!
 

Matsedel vecka 25

 
Måndag - Kräftsallad med avokado och dillvinegrette: Vad sägs om att inleda matveckan med en riktigt fräsch och god sallad? När det är sommar och varmt är det godast att äta något lättsamt tycker jag och då är sallader alltid bra!  Här är en riktig favoritsallad där kräftorna får agera huvudrollsinnehavare - mums! Det ska ju dock så klart vara mättande också: lite avokado i salladen gör susen för mättnadskänslan! 
 
 
Tisdag - Capresefisk: Färsk mozzarella, tomater och basilika. Min absoluta favoritkombination! Ja, mina vänner, jag skojar inte när jag säger att denna oslagbara kombination passar lika bra till nästan allt. Ja, även fisk! Om ni inte testat detta ännu så är det mer än hög tid vid detta laget vill jag lova! 
 
 
Onsdag - Kyckling i rabarbersåsDetta är en sommarmiddag som heter duga!! Baka i alla ära, men har ni provat att laga mat med rabarber någon gång?!? Inte? Gör det! Nu! Bums! Med en gång! Låter det konstigt? Ja, det gör ju det, men jag lovar att det är precis konstigt nog för att bli alldeles... alldeles... alldeles fantastiskt gott! Så, passa på nu när det äntligen finns rabarber att tillgå igen!
 
 
Torsdag - Ugnsgratinerad kassler i chilisåsEn riktig gammal 80-tals klassiker tänkte jag kunde passa bra en torsdagskväll. På 80-talet hade man ju mycket ananas i maten, och speciellt tillsammans med kassler. Faktum är ju dock att just kassler och ananas tillsammans är en höjdarkombination oavsett vilket årtionde det är!
 
 
Midsommarafton - Matjesillsfat med nypotatis, gräddfil och gräslökVad blir det till lunch idag? Jo, självklart den absolut mest traditonella midsommarmaten av dem alla - matjesill! Midsommar är helt enkelt inte midsommar utan matjesillen. Tänk på presentation för vi vet ju alla att vi äter lika mycket mer ögonen som med smaklökarna!  
På kvällen tycker jag sedan att vi smäller till med en riktigt god Midsommarmeny i form av tre-rätters! Ja, men varför inte liksom, det är ju faktiskt bara midsommar en gång om året och det är definitivt värt att fira. Glöm dessutom inte bort klassikernas klassiker: jordgubbar med mjölk! Japp, låt matfesten börja! 
 
 
Midsommardagen - Inkokt lax med räktopp: Inkokt lax är något som verkligen passar perfekt i sommartider eftersom den ska ätas kall, och med andra ord med fördel kan förberedas både en och två dagar innan den ska serveras! Att den sedan dessutom är helt gudomligt god, jo, faktiskt, gör ju liksom inte saken sämre om man säger så! Toppa dessutom gärna den inkokta laxen med räkor och du har en fantastiskt god kombination på tallriken! Det här mina vänner, det här är en rätt som hela familjen äter med hull och hår, och jag lovar att tallrikarna näst intill slickas rena, så gott är det!  
 
 
Söndag - Potatis- och lökfrittataHar ni en massa potatis över från midsommarlunchen som ni inte riktigt vet vad ni ska göra av med? Då är det perfekt med en frittata till lunch eller middag! Frittata är en äggbaserad omelettliknande rätt som man gör i antingen ugn eller stekpanna. Man kan, precis som med en omelett lägga lite vad som helst i den - perfekt restmat med andra ord! 
 
 
Veckans söta - Jordgubbstårta i långpanna: Ingen midsommarmeny är komplett utan en riktigt smarrig jordgubbstårta! När jag säger stor, så menar jag dessutom verkligen stor i detta fallet: min galet goda jordgubbstårta som bakas i långpanna. Den är perfekt till stora bjudningar och räcker gott och väl till ett tjugotal gäster.
 
Visa fler inlägg