Powered by Jasper Roberts - Blog

Bönsallad med vitlöksvinegrette

Godmorgon onsdag!
 
Nu är det redan mitt i veckan igen, kan ni hålla med om att tiden går ofantligt snabbt!?
Idag ska jag jobba igen, några timmar i alla fall och sen efter jobbet är det mat, mat, mat som gäller. Jag måste matsedelsplanera och har tänkt att göra det idag. Igår inventerade jag frysen dessutom, så jag vet vad jag har och inte har inför kommande storhandling som är tänkt ska ske efter matsedelsplaneringen. Jag brukar försöka gå igenom frysen ordentligt någon gång då och då så inget blir för gammalt. Ofta blir det annars att jag bara fyller på den och liksom glömmer bort vad som redan fanns, och det är ju ganska onödigt.
Vad det blir för mat ikväll måste också planeras, jag har inte gjort det än. Kan ni kanske ge mig något bra tips? Ni kan väl berätta vad ni själva ska äta ikväll? Just nu är jag ganska sugen på fisk, så det blir med stor sannolikhet en fiskrätt... Eller kanske räkor? Räkor hade varit gott...! Vi får se.
 
Nåväl, nu till morgonens lilla tips. Tycker ni om bönor? Något av det absolut bästa jag vet verkligen är edamamebönor, eller sojabönor! Jag äter dem gärna som godis om jag ska vara ärlig - bara förvällda i lättsaltat vatten och sen äta dem som godis. Mums!!!
De är även goda annars att ha i sallader, har ni hunnit prova min tomat- och edamamesallad än? Jätteenkelt, men jättegott verkligen. Jag rekommenderar er att prova om ni inte gjort det! På tal om tips på sallader med edamamebönor, så kommer här dessutom ett annat, som är precis lika gott!
 

Bönsallad med vitlöksvinegrette

 
4 portioner
 
  • 250 gram frysta edamamebönor
  • 1 burk stora vita bönor
  • 3-4 rädisor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 vitlöksklyftor
 
  1. Förväll edamamebönorna i lättsaltat vatten. Häll av dem och låt dem svalna.
  2. Häll av de vita bönorna och spola av dem i kallt vatten. 
  3. Skiva rädisorna tunt.
  4. Blanda samman olja, vinäger och pressad vitlök efter smak. Smaka av med lite salt och peppar.
  5. Blanda samman alla ingredienserna i en skål. Låt gärna stå en liten stund, och blanda sedan om innan servering.
 
Gott till nästan vilken mat som helst. Passar fint till både kött, kyckling och fisk.
 
Tips!
Ät bönsalladen som en rätt i sig! Bönor är sprängfyllda med nyttiga proteiner och är väldigt mättande. Perfekt som en lättare lunchmåltid eller varför inte mellanmål!

Kesopizza med vitlök, skinka och basilika

Godkväll mina kära vänner!
 
Nu är det snart mitt i veckan igen. ;-) Vad har jag hunnit med denna veckan än så länge då? Tja, igår var jag och klippte mig, klippte av en hel del faktiskt och är nöjd med resultat måste jag få säga! Är ni kanske nyfikna på hur jag ser ut? Kolla in bilder på mitt Instagram-konto vet jag! Där ligger över 1000 bilder, varav hälften är bilder på vad jag stoppar i mig dagligen. Ni hittar mig under

@trolljess

 Gårdagseftermiddagen sen spenderde vi i Tingsryd där det var marknad. Vi köpte inte så mycket direkt, men det är kul att bara gå runt bland allt folk och titta lite och supa in atomsfären tycker jag. Barnen fick lite godis, och även jag köpte mig faktiskt lite marknadskarameller - och de är goda kan ni tro! Sällan jag äter godis numera, så när väl jag gör det så njuter jag lite extra. 
 
På tal om njutning så tänkte jag idag prata om pizza! Vem gillar inte pizza liksom!? Det är ju dock tyvärr kanske inte det allra nyttigaste man ska stoppa i sig med tanke på att det är väldigt kaloririk mat generellt. Dock inte sagt att man inte kan njuta av det då och då - allt med måtta - som jag alltid säger! 
Vill man dock ha ett lite kalorisnålare alternativ? Ja, då har jag här ett supertips! Detta är faktiskt en av mina mest smakrika pizzor trots att den är kalorisnål, det ni! Något ni absolut inte få missa med andra ord!
 

Kesopizza med vitlök, skinka och basilika

 
1 ugnsplåt
 
Pizzadeg:
  • 6 dl vetemjöl (eller annat mjöl)
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 75 gram margarin
  • 2,5 dl mjölk
 
  1. Värm margarinet och mjölken tillsammans tills margarinet smält.
  2. Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver och häll sedan ner degvätskan.
  3. Rör ihop till en deg som sedan kavlas ut på ett bakplåtspapper.
 
Kesoröra:
  • 250 gram keso
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 2 msk mjöl
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
 
  1. Blanda samman keso, creme fraiche och mjöl till en jämn smet.
  2. Pressa ner vitlök efter smak och smaka av med salt och peppar.
  3. Bred ut såsen på den utkavlade pizzadegen.
 
Topping:
  • lufttorkad eller rökt skinka
  • purjolök
  • zucchini
  • färsk basilika
  • oregano
 
  1. Skiva zucchinin och eventuellt även skinkan. Hacka purjolöken.
  2. Placera ut zucchinin och strö över skinka och purjolök. Stick ner färska basilikablad och avsluta med att strö över torkad oregano över hela pizzan.
  3. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
 
 
 
Sen är det bara att avnjuta en bit tillsammans med en god pizzasallad, eller vanlig sallad.
 
Tips!
Kesoröran är ett superalternativ till att använda vanlig riven ost uppepå pizzan. Det blir många färre kalorier, men framför allt är det vansinnigt gott! Givetvis behöver man inte smaksätta med vitlök om man inte tycker om det, utan smaksätt med vad som helst. Den är även god naturell med bara lite salt och peppar. Anpassa smaken på kesoröran efter vilken topping du vill ha på!

Meny vecka 30

Godmorgon denna sista måndagen i juli månad...
 
Idag är jag ett helt år äldre, och augusti infaller dessutom denna veckan. Känns minst sagt lite bittert om jag ska vara ärlig. Inte åldern, men månaden... Jag älskar verkligen sommaren och är helt övertygad om att jag inte hade saknat vintern alls om vi inte haft någon... Sommaren försvinner alltid med andra ord förbi alltför snabbt för mig, och nu när jag fyllt år så vet jag att hösten stundar. Jag tycker visserligen om hösten också, den är ganska mysig (om än lång), men det finns inget som slår sommaren och varma soliga dagar. Jag vet redan nu att jag kommer sakna dem lika mycket som varje år...
Vi har ju dock först och främst hela augusti framför oss också, så än behöver vi inte lägga undan sommarkläderna och plocka fram fleecen. Vi behöver heller inte plocka fram de lite tyngre, mustiga grytrecepten ännu, utan ännnu kan vi njuta av grillat och goda, lätta måltider ett litet tag till. Så se nu till att mjölka ur denna sista stundande sommarmånaden allt vad ni kan i matväg!
Här kommer några förslag på vad som kan serveras till middag i veckan. Kanske hittar ni både en eller två maträtter som ni vill prova? Om inte så kika gärna igenom mina gamla menyer där det finns massor med andra tips och idéer på middagsmat och lite annat smått och gott! 
 

Matsedel vecka 30

 
Måndag: Sommarkorv
 
 
Tisdag: Lax med örttäcke till bönsallad och kall romsås
 
 
 
 
Torsdag: Köttfärssås med chili och ananas
 
 
Fredag: Grillad fläskfilé med potatissallad och mangosalsa
 
 
Lördag: Grillad kycklingfilé och rostade marinerade grönsaker
 
 
Söndag: Schnitzel med stekt potatis
 

Jag fyllde ju år igår, så det har bakats en del i veckan. Bland annat har det blitit Kanelsnurror, de absolut godaste Chocolate Chip Cookiesen och även en supergod långpannekaka med choklad och hallon. Alla de recepten kommer så klart dyka upp inom kort de också, men först börjar vi med tårtan! En klassisk god gräddtårta med smak av blåbär! Blåbär är det bästa jag vet och ett absolut måste i någon form när jag fyller år och denna gången hamnade de på tårtan som är en lite nyttigare version än den traditionella gräddtårtan.  
 
Veckans sockerfria söta
 
Med det mina vänner önskar jag er en riktigt bra vecka! Kanske är det för många av er sista semesterveckan för i år, så till er säger jag - njut extra mycket! Det är ett helt år tills nästa gång. ;-)
Vad som dock inte kommer ta slut är nya middagtips från min sida, och jag hoppas att ni fortsätter kika in här i mina lilla hörna även denna vecka. Det kommer bjudas på en hel del smaskigheter nämligen!
 
På återseende!
Visa fler inlägg