Powered by Jasper Roberts - Blog

Glaserad äppelkaka

Grattis på MORS DAG alla mammor!
 
Ja, alla mammor där ute, idag är det vår dag! Ja, ok, egentligen tycker jag väl att det inte ska behövas en speciell dag för att visa sin mamma lite uppskattning, men visst tusan är det trevlig att bli lite extra bortskämd en dag som denna, eller vad säger ni? Jag hoppas att min lilla familj har någon liten plan för denna mamman idag, men om jag ska vara ärligt så har jag faktiskt ingen aning! 
 
Vad är det bästa era barn har gjort för er på mors dag?
 
Mina barn är ju iofs ganska så små ännu så länge, så egentligen vet de ju inte ens vad det innebär med mors dag. Jag menar, de är ju trots allt bara 6 och 4 år gamla, men förra året hade i alla fall pappan bokat bord på favoritrestaurangen inne i Växjö, så vi var där och åt alla tillsammans. Mer än då behövs inte, det var jättemysigt. Vad som händer idag det återstår som sagt att se! 
 
Ska ni fira er mamma idag, eller kanske bara hälsa på henne i alla fall? Bjud er mamma på en nybakad kaka om inget annat, det behöver inte vara några stora gester, utan det räcker att bara visa att man tänker på sin mamma med exempelvis en riktigt god äppelkaka!
 
Hur som helst så önskar jag er alla en riktigt fin söndag och mors dag! 
 

Glaserad äppelkaka


8-10 bitar
 
  • 3-4 stora röda äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk vaniljsocker
 
  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
 
  1. Skala äpplena och skär dem i bitar.
  2. Lägg äppelbitarna i en skål tillsammans med socker, kanel och vaniljsocker. Rör runt och låt dem stå och dra till sig en stund.
  3. Vispa samman smöret med sockret till det blir vitt och pösigt.
  4. Tillsätt äggen och vispa samman till en smet. 
  5. Rör ner mjölet och bakpulvret och sist mjölken, till en slät smet.
  6. Klä en springform (ca 25 cm i dm) med bakplåtspapper och häll smeten i formen. 
  7. Fördela de marinerade äpplena ovanpå smeten. Häll även på vätskan som bildats av äpplena.
  8. Grädda kakan på 175 grader i ca 40-50 minuter, känn efter med en sticka när den är färdig.
 
Låt kakan svalna och ringla sedan gärna lite florsockerglasyr över kakan eller strössla med pärlsocker. Ja, eller varför helt enkelt inte både och! 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Pulled Turkey

Godmorgon, godmorgon lördag!
 
Jag är alldeles nyss hemkommen från en kväll och natt på jobbet, och nu tänkte jag strax sätta mig ner och njuta av en långfrukost med min familj. Vi brukar göra så på helgen om jag jobbat natten att vi äter frukost tillsammans när jag kommer hem. Det är så himla mysigt. Efter frukosten blir det en lugn och stillsam dag. Jag behöver sova en sväng och sen ja, sen blir det lördagsmys för hela slanten ikväll - film och lördagsgodis i soffan
 
En god middag ska jag förhoppningsvis också få till innan det där lördagsmyset. Jag brukar passa på att köra lite långkok på helgerna när man har tiden till det, det är ju så ofantligt gott! Något som vi äter ganska sällan här hemma är kalkon. Tyvärr måste jag säga, för det är ju helt galet gott ärligt talat, och min dotter speciellt är helt frälst i kalkon och frågar ofta efter det. Helst vill hon dessutom ha pulled turkey, och det om något tar ju en stund så det kanske inte är något som man äter en vanlig måndagskväll, men på helgen då har man ju all tid i världen! 
Här hemma lägger vi helst vår pulled turkey i hamburger- eller slidersbröd, men man kan ju lika väl äta det pitabröd, baguetter, eller varför inte med ris, grönsaker och sås? Huvudsaken i den här middagen är ju ändå köttet, och det mina vänner, det är helt enkelt barnsligt gott! 
 

Pulled Turkey


ca 6-8 portioner
 
  • ca 3 kg kalkonbröst (1 st)
  • 4 tsk koriander frön
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk socker
  • 1,5 msk salt
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 33 cl ljust öl
  • 2 dl BBQ-sås
  • 1 lime
  • salt och svartpeppar
 

  1. Mortla korianderfröna och rör ihop med paprikapulver, spiskummin, socker och salt.
  2. Skär djupa snitt i kalkonbröstet och massera in kryddblandningen runt om köttet, och ner i snitten.
  3. Skala och skär löken i klyftor. Skala och krossa vitlöken.
  4. Lägg lök och vitlök i botten på en stor ugnsfast stekgryta (med lock). Lägg kalkonbröstet på löken.
  5. Blanda ihop öl och BBQ-sås och häll över kalkonen.
  6. Lägg på locket på grytan och ställ in i mitten på ugnen på 125 grader i ca 10 timmar (gärna över natten).
  7. Ta upp kalkonen ut grytan och dra köttet i tunnar bitar.
  8. Mixa det som är kvar i grytan till en slät sås. Smaka av med pressad lime, salt och peppar.
  9. Lägg tillbaka köttet i grytan och rör runt tillsammans med såsen.
 
Servera exempelvis som sliders - tillsammans med sallad, grönsaker och syrad rödlök.
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Köttfärspaj

Godmorgon fredag!
 
Fredagen är här mina vänner, och med den så klart även början till helgen! Ja, alltså, så fort arbetsfredagen är över det vill säga... Själv får jag dock inte ta helg förrän imorgon förmiddag eftersom jag jobbar kvällen/natten idag. Sen är jag dock ledig hela söndag så jag ska nog få helg jag med! 
 
Vad har ni för helgplaner?
 
Här blir det ganska lugnt, men jag har dock planerat en liten tripp till Ikea. Barnen behöver skrivbordsstolar, så jag tänkte vi skulle åka hela familjen så får de välja stolar själva. Det är lika bra, det är ju ändå de som ska ha dem och trivas med dem. Det blir säkert lite annat smått och gott också misstänker jag, så är det väl altid när man åker till Ikea - alltid hittar man något! 
Sen är det ju Mors Dag på söndag dessutom! Brukar ni fira Mors Dag? Tyvärr ska jag erkänna att jag själv är lite dålig på det ibland, och ja, mina barn är ju så små ännu så de vet ju inte riktigt vad det innebär. Vi brukar dock ha en liten mysfika bara lilla familjen om inget annat. Visserligen är det ju denna mamman som står för tillverkningen av fikat istället för att bli bjuden på det, men å andra sidan är jag lika nöjd för det. 
 
Idag ska jag åka iväg på möte innan jobbet, men innan dess vill jag bjuda er på lite fredagspaj till middag! Ja, paj är en tacksam maträtt som man kan fylla med lite vad som helst egentligen ju. En klassisk fyllning är ju så klart köttfärs, och ja, det är riktigt gott med köttfärspaj! Det finns dock inget värre än en torr köttfärsfyllning i ett torrt pajskal om ni frågar mig! Nej, en riktigt god köttfärspaj ska vara smakrik och den ska vara krämig! Ja, precis som denna pajen helt enkelt. 
 
Ha en trevlig fredag allesammans! 
 

Köttfärspaj


4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
Fyllning
  • 500 gram blandfärs
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl riven ost
 
  1. Finhacka löken och fräs den tillsammans med färsen tills den blir grynig.
  2. Krydda färsen med kanel och paprikapulver.
  3. Häll över de passerade tomaterna och grädden, och smula ner buljongtärningen. 
  4. Koka upp och låt puttra samman i ca 10 minuter, tills lite av vätskan försvinner.
  5. Smaka av färsen med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och strö över osten.
  7. Grädda pajen på 225 grader i ca 25-30 minuter, tills osten smält och pajen fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en fräsch sallad. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg