Powered by Jasper Roberts - Blog

Tomatbruschetta

Hej allesammans!
 
Hur har er lördag varit ännu så länge? Vår har varit fantastisk och har spenderats i goda vänners lag! Jag började min morgon med sovmorgon, och sen begav vi oss in mot stan hela lilla familjen. Vi mötte upp Maria och hennes familj på Strandbjörket - Växjös största lekplats - där barnen fick leka av sig rejält! Vi avslutade med lite glass och kaffe på Cafiket, en liten stuga som är omgjord till ett fik som ligger precis intill lekplatsen. Så mysigt litet ställe där vi alltid passar på att fika eller äta glass när vi är på Strandbjörkets lekplats och leker.
 
Efter lekplatsen blev vi hembjudna till Maria, så just nu sitter vi hemma hos dem och väntar att på grillmiddagen ska bli klar! Gubbarna grillar, barnen leker och vi hänger i hammocken just nu. Det börjar dock bli lite kyligt så det ska bli extra gott med varm grillad fläskytterfilé om en liten stund.
 
Under tiden tänkte jag dock tipsa om en riktigt klassiker! Lördagsmys framför tvn? Vad sägs om en bruschetta, en bruschetta med tomat! Det är ju så löjligt enkelt, men lika löjligt gott verkligen! 
 

Tomatbruschetta

 
4 portioner
 
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 stora tomater
  • 0,5 dl färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
 
  1. Delaoch hacka tomaterna.
  2. Hacka basilikan och blanda med tomaterna. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rosta brödskivorna i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter, tills de får fin färg
  4. Blanda olja med pressad vitlök och bred ut på brödet.
  5. Toppas med tomatröran.
 
 
En Tomatbruschetta är lika god som förrätt, som den är till fredags- eller lördagsmys när man bara är sugen på något extra gott framför tvn! Självklart kan man ha något annat än tomat- och basilikaröra på en bruschetta, men just denna riktigt klassiska varianten är helt klart min favorit! Basilikaälskare som jag är! 
 
 

Tacogryta

God eftermiddag freeeeedag!!
 
Wohooo! Ja, det är fredag eftermiddag och ännu en helg stundar! Underbart, och det ska bli så skönt verkligen!! Synd bara att helgerna alltid tycks vara alldeles för korta! ;-)
 
Vi hade ju fikagäster igår som sagt i form av min goda vän Maria och hennes familj, och ni som följer mig på Instagram - @vardagsmatalajess -  vet redan att de även stannade på middag! Min son hade beställt tacos, så tacos blev det! Vi satt alla samlade runt bordet ute på altanen och njöt av maten i kvällssolen. Jag är så oerhört tacksam för min fina Maria, och det är så roligt när man har vänner som hela familjen passar ihop med! Barnen är jämngamla och gubbarna? Ja, de kommer otroligt bra överens de med. Härligt!
 
På tal om tacos - här kommer ett recept på en av mina absoluta favoritgrytor! Det är en gammalt ViktVäktarrecept som jag sparat på min sen mina ViktVäktardagar, och det håller än! Jag har modererat det något lite under åren och nu är det perfekt för mig och min familjs samklökar! Detta, detta är helt enkelt ett MÅSTE att prova!! 
 

Tacogryta

 
4 portioner
 
  • 500 gram fläskytterfilé
  • 3 msk soja
  • 1 gul lök
  • 1 tsk chiliflingor
  • 400 gram passerade tomater
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
 
  1. Strimla köttet och bryn deti en gryta.
  2. Strimla löken och lägg den i grytan. Låt den steka med i någon minut.
  3. Tillsätt tomater, kryddmix, soja, chiliflingor och pressad vitlöksklyfta. Koka upp och låt puttra sakta i ca 30 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammas med ris, en krispig sallad och en klick matlagningsyoghurt!
 
 
 
Jag önskar er alla en riktigt skön och lugn helg med mycket god mat på middagsbordet! 
 

Grillade fiskspett med fetaostcreme

Hej igen!
 
Hoppas ni har en skön ledig dag ännu så länge? Här är jag alltså hemkommen från jobbet igen och är redan igång i köket här hemma istället! Just nu står det en blåbärspaj i min ugn och gräddas, och det doftar ljuvligt vill jag lova!! Varför paj? Jo, det är så att vi ska få fikagäster i form av min fina vän Maria och hennes familj som säkert dyker upp här när som helst! Barnen står och spanar i fönstret efter deras bil och undrar varför det tar så lång tid innan de kommer. ;-) 
Jag tänkte alltså bjuda på blåbärspaj med glass och vaniljsås, och sen ikväll har min lille son bestämt beställt tacos. Jag hade egentligen andra planer till middagen, men jag har oerhört svårt att säga nej till den där bedjande små blå ögonen, så givetvis blir det tacos! Har vi tur stannar fikasällskapet på middag också!
 
Till er där ute som kanske vill ha något festligare än tacos när det trots allt är Kristi Himmelsfärdsdagen så har jag ett litet fisktips. Här i Växjö-trakten är det oerhört fint väder, och vad kan då passa bättre än att grilla? Grillade fiskspett med en krämig fetaostcreme som tillbehör... Låter det gott? Jo, gott är bara förnamnet!
 

Grillade fiskspett

4 portioner
 
Fiskspett:
  • 300 gram blandad fisk (lax, sej, torsk)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 lime
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
 
  • Skär fisken i tärningar (eller köp färdiga fisktärningar).
  • Dela paprikorna i samma storlek som fisktärningarna.
  • Skär limen i klyftor.
  • Varva fisken och paprikan på 8 spett. Börja och avsluta med en limeklyfta.
  • Blanda oljan med salt och peppar och pensla spetten.
  • Grilla i ca 5 min per sida. 
 
  
Fetaostcreme:
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 100 gram fetaost
  • 2 msk basilika
  • salt och peppar
 
  1. Mosa fetaosten och blanda sen med yoghurt och basilika.
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
 
Servera spetten tillsammans med fetaostcremen och exempelvis en stor härlig hög med edamamebönor! Potatis är också väldigt gott till för den som vill ha lite kolhydrater på middagstallriken!
 
Tips!
Inte grillväder hemma hos dig? Lägg spetten i en ugnssäker form och tillaga på i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
 

Visa fler inlägg