Enchiladas med kyckling

Hej lillördag!

Hur har starten på veckan blivit? Min har bestått av jobb för hela slaten, men idag är jag ledig och tänkte därför göra lillördag fullt ut. Ja, alldeles strax bär det av till bussen för en liten resa till Växjö City där jag ska träffa kollegor på lunch på Rosegarden Neo Asian, vilket jag ser fram emot väldigt mycket. De har väldigt god buffé på Rosegarden, och som dessutom innehåller sushi, vilket jag älskar men äter alldeles för sällan, i alla fall mot vad jag skulle vilja. 

En lunch senare så blir det shopping och kaffedejt på Espresso House. Kaffe är aldrig fel mina vänner, och speciellt inte i stan tillsammans med trevligt sällskap och en massa snack - bara sitta, ta det lugnt, se alla andra rusa förbi en och ja, liksom bara vara. Det är kvalitetstid i min bok i alla fall. Sen älskar jag ju dock livet och rörelsen omkring mig och trivs faktiskt bäst mitt ibland folkvimlet, om än dock sittandes med en kopp kaffe i handen... Kvalitetstid som sagt.

En lunch och en kaffedejt senare så är det dags för After Work med kollegorna ikväll. Vi har haft onsdags-aw större delen av sommaren, men jag har inte kunnat vara med på hela sommaren av den ena eller andra anledningen, men ikväll ska det minsann bli av! Så, The Bishops Arms kväll mina vänner, kanske ses vi där?

Först och främst ska jag dock ta mig till bussen... Det här med att åka kollektivtrafik är något jag ska erkänna att jag gör extremt sällan verkligen. Jag kör bil mer eller mindre överallt, och älskar att köra bil, alltid gjort. Om inget annat för friheten att man själv kan välja när man vill komma/gå istället för att behöva gå efter klockan och en tidtabell. Hursom helst, de gånger jag väl ska åka buss så blir jag nästan lite nervös, just för det här med klockan och oron över att eventuellt missa avgångar osv... Nåja, hörlurarna ska packas ner i handväskan och sen ska jag nog hamna rätt trots allt, haha!

Här och nu, innan något annat ska det dock bli mexikansk lillördagsmiddag på bloggen i form av enchiladas. Enchiladas fyllda med kryddig kyckling som serveras med len och svalkande gräddfil och en hel hög med underbart färgglad sallad vid sidan om. Fantastiskt gott verkligen, för både stora och små, och det bästa är att det varken är tidskrävade eller komplicerat att tillaga, speciellt inte om man använder en färdig kryddmix från butikshyllan. Trevlig onsdag nu allesammans!  

 

Enchiladas med kyckling

 
4 portioner
  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 påse Enchilada Spice Mix
  • 500 gram krossade tomater
  • ca 3 dl riven ost
  • 8 små torillabröd
 
  1. Skär kycklingen i små tärningar och bryn den i en stekpanna.
  2. Häll över hälften av de krossade tomaterna.
  3. Rör ner kryddmixen och hälften av den rivna osten. 
  4. Koka upp och låt puttra samman några minuter, tills kycklingen är genomstekt.
  5. Fördela kycklingen på tortillabröden.
  6. Rulla ihop torillabröden och lägg dem med skarven nedåt i en ugnssäker form.
  7. Häll resten av de krossade tomaterna över rullarna.
  8. Toppa med resten av den rivna osten.
  9. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en fräsch, krispig sallad och en klick gräddfil.
 
 

Matsedel vecka 35

Hej hej!
 
Hoppas ni haft en bra helg hittills? Själv vakande jag efter en lång sovmorgon, och sitter först nu och äter frukost i forma av knäckebröd och en kopp rykande hett te. Sambon ligger och sover fortfarande, så det är bara jag och hundarna vakna. Barnen? De är hos sin mormor och hälsar på sedan igår och har det garanterat hur bra som helst. Igår skulle de åka tåg till Kristianstad tillsammans med min mamma och en av mina kusiner, och enligt skickade bildbevis var de iväg och shoppade och åt en massa glass minsann. Idag skulle de gå på 'Metalldagen' i parken och äta popcorn, åka karuseller och se Samir och Victor på scenen, så ni kan tro att de var förväntansfulla när vi lämnade dem i Blekinge igår.
 
Vad har vi själva hittat på då, barnlösa som vi är, denna helgen? Själv har jag jobbhelg faktiskt, men lyckades bli lite ledig igår kväll, så vi kunde gå på Kräftskiva hos goda vänner. God mat och gott sällskap - en perfekt lördagskväll om ni frågar mig! Många goa skratt, en ny bekantskap, ett par glas rosé och en hel hög med kräftor blev det minsann. Inget att klaga på med andra ord. Det blev dock en ganska sen kväll, så tur att jag inte börjar jobba igen förrän i eftermiddag. 
 
Vad säger ni om kräftor? Ett måste eller nej tack?
Ett måste? Ja, men kolla då gärna in min Kräftmeny här på bloggen med lite tips och idéer just inför kräftskivorna i augusti månad! 
 
En lång dag på jobbet, och sen direkt vidare till kräftskivan igår innebar ju dock tyvärr att veckans matsedel uteblev igår... Nej, ibland hinns inte alltig med helt enkelt, men inga fara på torpet för det finns ju en dag idag med! Ja, än har vi några timmar kvar på oss tills det att det är dags att ta tag i den kommande veckan, så än har vi tid på oss att både planera och åka och handla inför morgondagen. Så, här kommer nu veckans matsedel i alla fall, om än dock en dag senare än tänkt. Ha nu en riktigt trevlig och god vecka allesammans! 
 

Matsedel vecka 35

 
 
Måndag - Kycklingsallad med pestopastaDet här är minst sagt ett bra sätt att inleda denna nya veckan mina vänner! Lagom lättsam i sommarvärmen, men matig, mättande och smarrig till tusen. Denna salladen med kombinationen kyckling-pasta-basilka är kort sagt en av mina personliga favoritsallader! Den är helt enkelt så jä*la gooooooood!! 
 
Tisdag - Dubbelpanerad fisk med skolans fisksåsTisdagar har ju alltid varit klassiska fiskdagar, i alla fall om man ska gå efter skolmatsedeln, och varför inte liksom?  Så, idag tänkte jag idag dela med mig av en riktig skolmatsedelsklassiker - skolans fiskssås! Ni vet den där kalla såsen som man liksom bara ville äta ur en stor soppskål helst, så god den var! Japp, exakt den! Alldeles ljuvligt gott, med farligt mycket mersmak! Det bästa av allt? Den är barnsligt enkel att göra!
 
Onsdag - Biffar i MedelhavssåsVad ska vi bjuda på, på en lillördag som denna då tro? Vad sägs om biffar i en riktigt god och krämig sås med en liten smak från Medelhavet: soltorkade tomater? Soltorkade tomater är en riktig favorit i min bok, och jag smyger mer än gärna in det i matlagningen så ofta jag kan. Den höjer många rätter det där extra snäppet som gör att man får mersmak på middagen helt enkelt! 
 
Torsdag - Kalkon- och ostomelettNågot som är väldigt enkelt och smidigt att tillaga är en riktigt god ugnsomelett! Den kan ju dessutom smaksättas med precis vad som helst egentligen! Denna omeletten har jag "fyllt" med kalkon och ost, och smaksatt den med min favoritört: basilika. Servera med en smakrik sallad och middagen är, så att säga, biff! 
 
Fredag - Grillbit med melonsalsa med fetaost: En riktigt god köttbit kan vara ack så god en fredagskväll, men den blir snäpppet godare med en god sallad vid sidan om! Vad sägs om att fredagsmys med en sallad med melonsalsa där både sött, salt och hett får samsas på tallriken? Gott så det förslår vill jag lova, och dessutom en riktig fröjd för ögat med alla sina vackra färger.
 
 
 Lördag - Kyckling Satay - Kyckling med jordnötssåsEtt härligt gäng gyllengula kycklingspett med smak från Indien som serveras tillsammans med en salt och krämigt mörk jordnötssås! Pressa över lite lime vid servering och jag lovar att ni kommer knappt ha tid att prata om hur veckan har varit. Det här är minst sagt en måltid som låter maten tysta mun!
 
Söndag - Ingefärskryddad skinkstekEn riktig klassiker i söndagsmiddag-kategorin är ju stek. Faktum är att det väl knappast kan bli mer klassik söndagsmiddag än så egentligen, eller vad säger ni? Personligen tycker jag att få saker säger svensk husmanskost mer än en klassikt kyddad helstekt skinkstek som serveras med lika klassiska tillbehör: kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker och en klick svart vinbärsgelé som pricken över i!
 
Veckans söta - Apelsin- och chokladmuffinsKlassikt, enkelt och framför allt gott - nygräddade muffins går aldrig ur tiden! Dessa med smak av apelsin och choklad är min dotters favoritmuffins, och ja, de blir galet goda och mumsigt saftiga! Mycket mer kan man väl knappast begära av ett bakverk?
 

Melonsalsa med fetaost

Hej och godkväll i sensommarvärmen!

Ja, sommaren kom tillbaka med en smäll idag, och alla är vi väl lyckliga för det!? Desto bättre dessutom, den ska tydligen stanna kvar hela veckan, så vi får njuta av värmen ett litet tag till - underbart! Vad har vi då hittat på i solen? Nja, i ärlighetens namn har jag nog ändå inte varit så mycket i solen som jag skulle kunnat trots allt... Jag har nämligen stått i köket och bakat lite idag. Det blev ett gäng mellanmåls- eller fikabars utan tillsatt socker som jag själv tycker är jättegoda. Ni som följer @vardagsmatalajess på Instagram har redan fått en liten titt på tillverkningen via händelser, men receptet kommer så klart dyka upp även här vad det lider. 

Dagen började hur som helst med en liten tripp ner till affären. Ni förstår att igår så tappade nämligen min dotter sin allra första tand! Den har varit lös i flera veckor och hon har förväntansfullt gått och väntat på att den ska lossa, och igår så gjorde den äntligen det! Stolt som en liten tupp var hon, och växte ungefär två meter rakt upp i luften, så stor kände hon sig min lilla trollunge. Inatt kom ju således givetvis tandfen på besök och lämnade en guldpeng till henne i utbyte mot tanden och det första hon ville göra imorse när hon hittade sin guldpeng var att åka till affären. Hon köpte en liten överraskningsleksak i automaterna vid ingången ni vet, och sen åkte vi hem igen - glad som få var hon! En bra start på dagen med andra ord. Resten av dagen har det varit mamma-dotter tid för hela slanten då storebror följde med sin bästa kompis hem efter skolan, så honom har vi inte sett så mycket av just idag. 

Här och nu har jag tagit kväll för ett tag sedan, och så fort jag sagt adjö till er för idag så tänkte jag starta ännu ett avsnitt av en ny serie jag börjat titta på som jag fastnat för. Den heter 'Between' och är en Netflix-serie som jag kan rekommendera om ni söker efter något nytt att vila ögonen på om kvällarna. LIte spänning och massor med mystik och intriger. Definitivt sevärd!

Först ska det dock bli mat på bloggen så klart! Sommaren har som sagt gjort ett återtåg och är tydligen här för att stanna veckan ut, vilket innebär att vi får passa på att starta grillen igen och äta utomhus så mycket det bara går., eller vad säger ni? Jo, men så klart! Till den där grillbiten vill vi ju dessutom ha en fräsch, färgglad och god sallad som komplement till maten. Ja, det vill vi, och därför tänkte jag tipsa om just en sådan här och nu. Enkel, god och packad med fräscha smaker som dessutom inte bara funkar som tillbehör, utan som även passar perfekt som förrätt!

Trevlig kväll! 

Melonsalsa med fetaost

 
4 portioner
  • 150 gram fetaost
  • 300 gram vattenmelon
  • 0,5 gurka
  • 1 salladslök
  • 0,5 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk smabal oelek
  • 1 krm salt
  • 1 huvud romansallad
 
  1. Kärna ut melonen och gurkan och skär dem i små tärningar.
  2. Strimla salladslöken.
  3. Blanda samman melon, gurka, salladslök, rivet skal av citronen, honung, och sambal oelek.
  4. Smak av salsan med salt.
  5. Grovhacka romansalladen och lägg på ett fat.
  6. Skeda ut melonsalsan ovanpå salladen.
  7. Skiva fetaosten i tunna skivor och toppa salsan med ostskivorna.
 
Tips!
Toppa gärna osten med lite nymald svartpeppar för extra smak och fröjd för ögat. 
 
 
Visa fler inlägg