Powered by Jasper Roberts - Blog

Kasslergratäng med chilisås och mandariner

Hej allesammans!
 
Mitten på veckan redan! Jag tycker tiden flyger fram snabbare än vad jag hinner med, men det är ju som vanligt med andra ord. Veckorna bokstavligen försvinner för mig, och jag hänger inte med för fem öre... Rätt vad det är så står det väl skolavslutning och sommarlov i almanackan... Nåja, antar att det är alla järn i elden jag haft den sista tiden som får det att kännas så. Ser fram emot om ett par veckor när det äntligen bärjar lugna ner sig vill jag lova. 
 
Igår kväll var jag hemma hos en gammal arbetskollega på ett Me & I-party, och jag som inte hade tänkt köpa så mycket gjorde så klart det i alla fall, haha. Ja, alltså, mycket kanske var att ta i, men lite hittade jag allt i alla fall. Framför allt var det trevligt att hänga och ta det lugnt, kolla lite kläder, fika och dricka kaffe efter en hektiskt dag på jobbet då vi gjorde en utflykt till Ikea. 
På tal om jobbet så är det alldeles strax dags igen... Ännu en kväll med bredvidgång. Jag håller som sagt på att skola in en ny tjej som ska ta över efter när jag slutar om en och en halv vecka. Ska jag vara ärlig så har jag nog redan tagit lite "semester" i huvudet och går mest och väntar på att det nya ska ta sin start, men det är nog ganska vanligt. Hur bra jag än trivs på mitt jobb, för det gör jag - jag slutar av andra anledningar - så vill jag mest komma igång med det nya nu när jag vet att det närmar sig. 
 
Hur som, innan jag beger mig så ska det bli lite mat. Gratänger är kanske mer "höstmat" än vårmat, men eftersom vädret påminner mer om hösten än våren i mina trakter just nu, så tycker jag att det passar alldeles ypperligt med en god och krämig gratäng. Detta receptet har jag fått av en av mina arbetskollegor och det är en härligt välsmakade gratäng där ris och kassler samsas tillsammans med en smarrig sås med smak av chili som bryts av perfekt mot den fräscha smaken från mandarinerna. Mums! 
 

Kasslergratäng med chilisås och mandariner


4 portioner
 
  • 3 dl okokt ris
  • 500 gram kassler
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 tsk curry
  • 1 konservbruka mandarinklyftor
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och peppar
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Bred ut hälften av riset i botten på en ugnssäker form.
  3. Strimla kassler och strö ut hälften av den på riset.
  4. Hacka ner mandarinklyftorna grovt och strö ut hälften av dem över kasslern. 
  5. Vispa samman grädde, tomatpuré, sweet chilisås och curry. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll  hälften av såsen över formen.
  7. Bred sedan ut resten av riset, kasslern och mandarinerna. Avsluta med resten av såsen.
  8. Toppa med den rivna osten. 
  9. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. 
 
Servera tillsammans med en god och krispig sallad. 
 

Matsedel vecka 17

Godkväll allesammans!
 
Vet ni vad? Min klocka visar faktiskt fortfarande måndag, vilket innbär att det trots den ganska sena timmen i alla fall inte är för sent för en veckomatsedel... Visserligen får man ju anta att ni alla redan ätit middag för länge sedan, men det kommer ju faktiskt fler dagar denna vecka, och dessutom andra måndagar, så bättre sent än aldrig helt enkelt.
 
Varför kan det tänkas vara att jag är så sent ute idag då? Jo, jag har precis kommit hem från jobbet för inte alltför många timmar sedan och då var det direkt till soffan för mys med barnen som jag bara träffat korta stunder sedan i lördags förmiddag eftersom jag jobbat långa dagar, och så även idag.
Idag kom jag hem till en omplåstrad liten kille som varit på sin fotbollsträning och fått en boll på tummen. Nageln hade tagit rejäl skada, så pass att han hade fått avbryta träningen och åka hem igen. Nåja, det kommer fler måndagar som vi ju nyss konstaterade. Fler måndagar att använda de sprillans nya fotbollsskorna han fått som han är så galet stolt över. Fler måndagar att skada fler tummar och roligt tillsammans med sina kompisar.
 
På jobbet har jag haft fullt upp. Jag håller just nu på att lära upp den tjej som ska ersätta mig på min arbetsplats nu innan jag slutar om knappa två veckor. Det verkar vara en bra tjej och vi har haft mycket roligt, men man blir än dock ganska slut i huvudet så här efteråt. Mycket som ska delges, mycket som ska kommas ihåg och till slut blir det nästan som ett vakum i tankeverksamheten, haha! Nåja, det kommer nog bli skitbra till slut rent ut sagt. 
 
Nog om jobb nu dock, och över till denna måndagens matsedel helt enkelt. Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka, och smaklig spis! På återseende. 
 

Matsedel vecka 17


Måndag - Champinjon- och senapsfärsHär hemma är det oftast kyckling eller köttfärs som går åt mest. Hela familjen älskar kyckling och likaså köttfärs, så det är alltid ett säkert kort. Det behöver ju långt ifrån vara "bara" köttfärsås när det kommer till köttfärs dock, nej, mina barn äter det mesta med köttfärs faktiskt, och nej, det behöver inte ens vara pasta till. Ta denna enkla, med mycket smakrika färsröra som exempel - köttfärs och svamp med smak av senap och ingefära som sedan serveras på en bädd av rucola och cocktailtomater. Svårare än så behöver det verkligen inte vara! 
 
Tisdag - LaxsalladVarmrökt, färdig salladlax är super när man liksom behöver en snabb, men hälsosam middag! Salladen då? Ja, den slänger man ihop med sina favoritingredienser helt enkelt! Personligen väljer jag oftast machésallad i mina sallader då det är min favorit, men man tar ju givetvis vad man vill efter eget tycke och smak. Ett hett tips är dessutom en riktigt god balasamico till salladen, den gör hela skillnaden! 
 
Onsdag - Korvgratäng med pasta och spenat: Gratäng idag? Ja, jag tycker faktiskt det! Barnen frågar ofta efter spagetti och köttfärsås eller pasta och korv här hemma, så det gäller att variera sig för att inte tröttna! Så, varrför inte göra en gratäng av det hela? Passa på att peta ner lite spenat i maten, för på detta sättet tänker inte barnen på att de äter den! 
 
Torsdag - Senapskrämsfylld kassler på lök- och potatisbäddKassler är ju så där snäll så den går löjligt snabbt att tillaga, om man nu inte vill äta den kall dvs, vilket är ljuvligt gott bara det! Detta är en riktigt supersnabb kasslerrätt som är perfekt om man inte har så mycket tid att stå i köket!
 
Fredag - Thai Grön Currykyckling med nudlar: Denna fredag tänkte jag bjuda er på lite "vuxen-pasta" med smaker från Asien. Barnen älskar också denna maten, väldigt mycket faktiskt, men när de ska äta den så minskar jag på currypastan något för detta mina vänner, detta är en middag med sting, minst sagt! En riktigt krämig allt-i-ett-kyckling med smak av asien där hetta får samsas med limens syrlighet och den lena smaken från kokosmjölken. Minst sagt lika gott till vardags som lördagsmiddag! 
 

Lördag - Helstekt BBQ-karré med paprikaratatouilleEn riktigt saftig karrékotlett som serveras med hemmagjorda klyftpotatisar och en riktigt god paprikaratatouille! Mina vänner, detta är en grilltallrik som är värdig namnet! Jag önskar er alla en riktigt trevlig grillördag! Jo, för visst hoppas vi väl alltid på grillväder!? Ja!
 
Söndag - Laxpaket med potatis och rödlökEn allt-i-ett-rätt som är lika smidig att tillaga på grillen en varm sommardag, som den är att tillaga i ugnen. Uppskattas av både vuxna och barn! Supermat med en känsla av sommar som passar alldeles ypperligt bra att äta som söndagsmiddag istället för den traditionella köttbiten!
 
Veckans söta - HastbullarDet är så mycket nyskapande på bakfronten numera, och det är verkligen jättekul det med, men jag tycker inte man ska glömma bort de gamla godingarna! Hastbullar tillhör verkligen kategorin klassiker - det är en riktig "sju sorters kakor-klassiker" som inte bara är jättegoda, men som också går löjligt snabbt att baka!
 

Thai grön currykyckling med nudlar

Hej mina vänner, och trevlig helg till er alla!  
 
Hoppas ni alla haft en bra vecka? Här har det verkligen varit fullt upp hela veckan lång, så den har bokstavligen susat förbi mig känns det som! Jag har jobbat och sedan varit på utbildning i två dagar som hölls på Italienska Palatset i Växjö. Vilken fantastisk utbildning vill jag bara lova er, vilka bra lärare och vilken underbar energi de skapat hos hela gruppen, beundransvärt helt klart! Jag vill gå dit igen! Som tur väl är så är det en dag kvar på utbildningen så jag får faktiskt gå dit igen, fast jag får vänta till slutet på nästa vecka. 
 
Igår kväll var jag ute och åt tillsammans med mina kollegor på Båtsmannen i Växjö. Vi blev bjuda på en otroligt god tre-rätters meny som för min del bestod av:
Förrätt: Ostgratinerade vitlöksbröd med örtaioli
Huvudrätt: Mozzarellagratinerad kycklingfilé med sötpotatispommes 
Efterrätt: Sorbet Duo
(två olika sorbetkulor på en bädd av kaksmulor, som serverades tillsammans med färska bär och maränger)
 
Ja, det var verkligen helt fantastiskt gott verkligen, och många härliga skratt fick vi tillsammans! Ett par av oss avslutade sedan kvällen med en drink på Kafé de Luxe innan hemfärd. En härlig kväll som sagt, men som ändå köndes lite vemodig för min del eftersom jag bara har två veckor kvar på min nuvarande arbetplats, och detta var sista gången jag var ute med detta härliga arbetsgäng. 
Idag började jag sedan dagen tidigt med att stiga upp och fixa iordning barnen och äta frukost inför min sons sista innebandyträning för säsongen. Eftersom det var sista träningen skulle det spelar barn vs. föräldrar, vilket ungarna så klart tyckte var skitkul rent ut sagt! Inte blev de heller mindre glada direkt när de dessutom vann alltihopa! Haha, ja, de är för härliga verkligen. Nu är vi i alla fall precis hemkomna därifrån så nu är det slappetid en stund innan en jobbkväll stundar för mig. 
 
Innan jag säger på återseende för denna gången, måste jag ju bjuda på lite mat också förstås! Jag kan ju inte gärna sitta här och prata om tre-rätters och sen inte bjuda på något själv, nej, så kan vi ju inte ha det. Så, därför tänkte jag bjuda er på lite "vuxen-pasta" med smaker från Asien. Barnen älskar också denna maten, väldigt mycket faktiskt, men när de ska äta den så minskar jag på currypastan något för detta mina vänner, detta är en middag med sting, minst sagt! En riktigt krämig allt-i-ett-kyckling med smak av asien där hetta får samsas med limens syrlighet och den lena smaken från kokosmjölken. Minst sagt lika gott till vardags som lördagsmiddag! 

Thai grön currykyckling med nudlar


4 portioner
  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 tsk grön currypasta
  • 2 konservburkar kokosmjölk
  • 2 msk pressad lime
  • 2 msk färsk koriander eller persilja (vilket man föredrar)
  • 1 förpackning äggnudlar
  • salt och citronpeppar
 
  1. Strimla kycklingfiléerna och bryn den i en stekgryta. 
  2. Krydda med salt och citronpeppar.
  3. Rör ner currypastan (ta mindre om du inte vill ha så stark mat).
  4. Häll över kokosmjölken och limen och koka upp.
  5. Låt puttra samman ett par minuter, och lägg sedan ner äggnudlarna i grytan. 
  6. Stäng av värmen på plattan och lägg på lock.
  7. Låt stå i ca 5 minuter, tills nudlarna är mjuka och sugit åt sig av vätskan så det blivit krämigt.
  8. Rör ner hackad koriander eller persilja.
  9. Smaka eventuellt av mer mer salt och citronpeppar.
 
Strössla gärna över lite extra koriander/persilja vid servering. 
Visa fler inlägg