Tandoorikyckling

God lördagseftermiddag!
 
Hoppas ni fått en bra start på helgen? Lugn och skön, eller har ni kanske en massa att stå i en helg som denna? Själv har jag numera bara en lugn och skön lördag att se fram emot resten av dagen. Tanken var att vi, hela familjen, skulle åkt till IKEA idag och shoppat ett kök till dotterns födelsedag som hon önskat sig. Imorse när vi satt och dividerade om huruvida vi skulle köra till Kalmar eller Älmhult upptäckte vi dock att det inte fanns i laget på något av de varuhusen! Så, IKEA fick motvilligt ställas in... Eftersom födelsedagen är runt hörnet fick jag ju börja klura på något annat till henne istället, utan någon större framgång kan jag tillägga. Jag hittade dock ett liknande kök på Toys R Us, så vår IKEA-lördag byttes istället ut till en Växjö-lördag och en utflykt till leksaksaffären. Jag behöver kanske inte nämna att två små barn blev alldeles överlyckliga? Nej, trodde inte det, haha! 
På hemvägen blev det ett stopp i affären också för inhandling av lördagsgodis och uthämtning av inte mindre än fem olika paket... Tjejen i postlämningen bara skrattade åt mig när jag rabblade upp nummer efter nummer. Vad som var i alla paketerna? Ett par födelsedagspresenter, ett gäng tallrikar/muggar/servetter och lite annat smått och gott till barnens kalas, månadens Testagrambox och så dessutom ett gäng av mina favoritoljor från Gunnarshögs Gård - när det kommer till olja ska man inte göra avkall på kvalitet! Jag ska visa er dem en annan gång, de är verkligen top of the line när det kommer till smaksatt rapsolja och jag använder dem både i matlagning och som dressing till sallader. 
Nu är vi hur som helst hemma med halmen igen, så att säga, och nu är det förtärning av lördagsgodis och tvn som gäller.  Ikväll står det kalkonfilé med apelsinsås på menyn, men utöver det så tänker jag inte göra mycket annat kan jag meddela. Imorgon är det heldag på jobbet som gäller igen, så det gäller att lapa upp så mycket helg idag som bara möjligt. 
 
Middagstips ska ni ju så klart få dock innan jag parkerar ändan framför tvn, och idag blir det kyckling. Kyckling är något av en favorit i vårt hus verkligen, både barnen och vi älskar kyckling i alla dess former och utföranden. Ja, variationsmöjligheterna när det kommer til kyckling är ju verkligen oändliga så det förslår! Just idag blir det en långmarinerad kycklingfilé med smaker från det indiska köket, nämligen Tandoorikyckling. Godast blir den om man lägger den i marinad kvällen innan och låter den vila i kylskåpet över natten, men har man lite bråttom och magen vill ha mat snabbt så går det bra att snabbmarinera den också. Saftig och välsmakande hur som helst!
 

Tandoorikyckling 


4 portioner
  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl naturell yoghurt
 
  1. Pressa vitlökklyftorna.
  2. Blanda samman alla ingredienserna till en marinad. 
  3. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse och häll över marinaden. Blanda runt så all kyckling täcks.
  4. Marinera kyckligen i minst 15 minuter, men gärna över natten. 
  5. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll marinaden över.
  6. Tillaga i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter, tills kycklingen är genomstekt. 
 
Servera tillsammans med kokt ris, krispiga grönsaker och gärna lite naturell yoghurt att ringla över! 
 
 

Mexikansk bönröra

Välkommen fredag!
 
Fredagar, alltid lika efterlängtade och älskade, eller vad säger ni? Visserligen har jag ett jobbdygn framför mig, med start i eftermiddag, men jag blir lika glad för fredag ändå kan jag meddela. Det är liksom något magiskt över den dagen, varje gång. 
Just nu sitter jag här i min ensamhet en stund, barnen är lämnade på skolan/förskolan och jag ska äta lite frukost innan dagen tar sin start på allvar för mig. Jag köpte med mig nybakade surdegsfrallor från konditoriet igår när jag och barnen var där, så en sådan och en kopp kaffe blir en riktigt god frukost för mig idag. Innan bilen sen styr mot jobbdygnet har jag en lunchdejt i stan med min sambo. Ingen aning var han tänkt vi ska äta någonstans, men jag är mest glad att jag slipper laga mat till bara mig, och dessutom är det alltid kul att äta ute. 
 
I övrigt är det framför allt önskelistor som är på tapeten här hemma just nu. Vi börjar närma oss februari nu, kalasmånaden i min familj, och båda mina barn fyller år. Sonens presenter är redan inhandlade eftersom han fyller år nästa vecka redan, de ska bara slås in nu med, och han har beställt hamburgermiddag med efterföljande godistårta på sin födelsedag. Min dotter, som fyller år på Alla Hjärtans Dag, kommer dock med nya saker hon önskar sig varje dag känns det som, haha! Givetvis kan man ju inte få allt man önskar sig, men det är ju alltid bra med önskemål så mamman vet vad hon har att välja på när det väl är shoppingdags. 
Jag själv har dessutom faktiskt komponerat ihop en egen liten önskelista för en gångs skull, inför just Alla Hjärtans Dag. När jag fyllde år i somras fick jag ett berlockarmband som jag önskat mig, och nu vill jag fylla på en en berlock eller två till. Så jag satt igår kväll och snurrade runt på Thomas Sabo Charm Club och gjorde en liten önskelista. Så nu håller vi tummarna att någon av de där berlockerna dyker upp om ett par veckor i en liten ask med mitt namn på den. 
 
Nåväl, presenter i all ära. Det är som sagt jobbkväll/natt för mig, men kanske tacokväll för många av er andra, i sann fredagsanda? Bra, för här kommer nämligen ett supertips på tillbehör till tacosen för alla er som älskar tacofredagar! Mexikansk bönröra! I USA är det ett standardtillbehör till tacos, och bara att dippa i också för den delen, men här i Sverige är det inte lika vanligt. Det tycker jag att vi ska ändra på, för det är nämligen barnsligt gott tillsammans med tacos! En ljummen, krämig, bönröra med lite hetta i gör sig perfekt till de krispiga färska grönsakerna och det kryddiga köttet. Hettan reglerar man givetvis själv efter eget tycke och smak!
 
Trevlig fredag allesammans! 
 

Mexikansk bönröra


4 portioner
 
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl konserverade svarta bönor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
 
  1. Kärna ur och strimla chilin fint.
  2. Finhacka vitlöken och löken och fräs tillsammans med chili och spiskummin i oljan.
  3. Låt bönorna rina av och mosa dem grovt med en gaffel.
  4. Rör ner bönorna tillsammans med en kryddiga löken.  
  5. Rör i tomatpurén och låt allt bli varmt.
  6. Krydda med socker och salt.
 
Servera den ljumma bönröran till fredagstacosen. Passar lika bra till kyckling-, färs- eller fisktacos! Toppa gärna med en klick gräddfil som i kombination med den något heta bönröran blir som grädden på moset! 
 

Köttfärsgulasch med vita bönor

Hej hej!
 
Vet ni vad? Jag har mer eller mindre barmark utanför mitt fönster nu igen, och spritter nästan av glädje inombords med andra ord! Wohoo!! Ja, jag vet, snön kommer alldeles säkert komma tillbaka innan denna vintern är över, men jag väljer att glädjas åt dess frånvaro så länge den varar i alla fall! Igår var det till och med så pass som fem hela plusgrader ute och jag passade på att ta på min min skinnjacka istället för vinterjackan när jag körde och hämtade min son hos sin kompis. Underbart är definitivt ordet! 
 
Idag har jag varit/är jag ledig. När jag och dottern hade hämtat sonen från skolan så passade vi på att stanna till vid vårt lokala konditori och fikade på årets första semlor! Gott så det förslår, och extra härligt med avslappnad mystorsdag med barnen. Jag ska nämligen jobba hela dagen och natten imorgon så något fredagsmys med barnen är det inte tal om för min del, så då får jag torsdagsmysa istället. Vi stannade även till vid Margaretas på hemvägen och köpte ett gäng gammeldags kolor (som redan är slut) och en liten present till min mamma. Nej, mamma fyller inte år, men ibland kan man väl ge en bara-för-att-jag-tycker-om-dig-present helt enkelt
Nu är vi i alla fall hemma igen, och har precis suttit med barnen och beställt dekorationer till deras kommande kalas som går av stapeln om lite drygt två veckor. Vi har köpt tallrikar, servetter, bordsdukar och diverse andra tillbehör till kalaset, så nu är alla nöjda och glada. Sonen ville ha ett Super Mario-kalas och dottern skulle asbolut ha Monster High-kalas. Sagt och gjort. Nu är det bara maten och fikan kvar för mig att planera och fixa, men det får bli en annan dag det. 
 
Här och nu ska det bli värmade mat istället. Ja, snön har försvunnit helt för tillfället, och det är plusgrader ute, men här i Småland blåser det rejält idag, och är inte alls särskilt varmt ute trots plusgraderna. Så, extra värmande mat är vi i stort behov av här idag! Något som alltid är värmade är en mustig gulasch - vare sig det är en gryta eller en soppa så värmer det lite extra i kistan om ni frågar mig. Så, här kommer en värmade allt-i-ett-gulasch gjord på köttfärs, potatis och passerade tomater. och som blir extra matig och proteinrik med ett stort gäng vita bönor i. Servera med en klick gräddfil som pricken över i!
 

 Köttfärsgulasch med vita bönor


4 portioner
  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 stora potatisar
  • 6 dl vatten
  • 2 kalvbuljongtärningar
  • 400 gram passerade tomater
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 röd paprika
  • 400 gram stora vita bönor
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och hacka löken och vitlöken.
  2. Skala och tärna potatisen, och kärna ur och tärna paprikan. 
  3. Fräs köttfärs, lök och vitlök tillsammans i en stekgryta tills färsen blir grynig.
  4. Rör ner potatisen och häll över vatten och passerade tomater.
  5. Smula ner buljongtärningarna, krydda med paprikapulver, salt och peppar, och lägg i lagerbladen. 
  6. Koka upp och låt puttra samman i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. 
  7. Lägg ner paprikan och de vita bönorna och låt alltsammans bli varmt.
  8. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
 
Servera rykande hett tillsammans med en klick gräddfil på toppen. 
 
 
Visa fler inlägg