Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 9

Välkommen måndag!
 
Idag var hela familjen tröttare än vanligt på morgonen... Barnen ville inte alls vakna när jag skulle väcka dem, och sambon som egentligen åker hemifrån innan vi andra ens stiger upp, ja, han låg och sov när min klocka ringde... Dessutom sitter jag här nu med en huvudvärk och en förkylning som verkar gå mot det sämre igen av någon konstig anledning... Ush, man ska inte klaga, men jag hade definitivt kunnat få en lite bättre start på denna veckan helt enkelt. Jag är i alla fall ledig nu på förmiddag och har bara ett fåtal timmars jobb framför mig i eftermiddag just denna måndag, så det får man ju vara tacksam för. 
 
Vad har ni för planer för denna veckan? Själv blir det jobb, jobb och lite mer jobb för min del. Ja, det kommer bli en lång vecka helt klart (speciellt om jag ska må så här), men jag är ledig denna helgen i alla fall som tur väl är. I helgen ska vi umgås en sväng med några vänner på lördagen, men resten av min helg tänker jag spendera åt att göra lite efterlängtad absolut-ingenting! 
Idag efter jobbet blir det Bamsegympa med min lilla tjej, och sen tänkte jag landa i soffan framför tvn och bara ta det lugnt och mysa med barnen. Ja, det kommer bli lite matlagning på det också förstås, för äta bör man ju sägs det. Här bli det kyckling ikväll, närmare bestämt kyckling i en krämig oreganosås tillsammans med pasta har jag tänkt mig. Nu innan jobbet har jag dessutom planer på att sätta mig ner en papper och penna och planera den kommande veckans middagar, så det är gjort. En vecka som denna, när jag ska jobba så mycket som jag ska så är matplaneringen ännu viktigare än vanligt - att slippa tänka ut något varje dag, dag för dag, är guld värt i det läget. 
 
Vad har ni andra tänkt äta i veckan, har ni funderat på det än? Inte? Då kommer här lite inspiration till er i form av veckans matsedel. Smaklig spis allesammans, och en riktigt trevlig vecka till er! 
 

Matsedel vecka 9

 
 
Måndag - Frikadeller i tomatsås: Vad sägs om att inleda veckan med"Fräcka frikadeller" som går hem hos hela familjen, inte minst barnen. En lättlagad rätt där köttbullarna får koka i en mustig och god tomatsås som sedan serveras tillsammans med nykokt pasta och riven parmesanost. Barnvänlig vardagsmat i sitt esse mina vänner. Smaklig spis!
 
Tisdag - Persiljekokt torsk med citronsåsMan behöver inte alltid göra det så svårt för sig! Simpel mat kan vara fantastiskt god mat, och ett väldigt simpelt sätt att tillaga fisk är att koka den. Kokt torsk som sedan serveras med en god sås och kokt potatis, det är en middag som heter duga vill jag lova er! 
 
Onsdag - Krämig kyckling med broccoli:  Idag blir det snabbmat, och nej, denna gången är de inte pasta mina vänner. Ja, pasta är ju den ultimata snabbmaten helt klart, men det finns ju faktiskt en hel del annan mat som går nästan lika snabbt att tillaga från grunden. Idag vill jag tipsa om en riktigt krämig broccolikyckling som är fantastiskt gott med tanke på hur få ingredienser det är i rätten, och hur lättlagad den faktiskt är.
 
Torsdag - Kalkonomelett med tomat och basilika: Omelett mina vänner, är en rätt som passr lika bra vilken tid på dygnet som helst, vare sig det är till frukost, brunch, lunch eller middag. Det är nyttig mat som går barnsligt snabbt att svänga ihop, och som pricken över i så kan man liksom slänga i lite vad man känner för, eller helt enkelt har hemma för stunden. Vad sägs exempelvis som en omelett med smak av tomat och basilika, fyllt till bredden med kalkonkött? Mums! 
 
Fredag - Sesamlax på spenatbädd med dillmosVad sägs om en laxrätt som både är lätt- och snabblagad, utan att för den sakens skull göra något som helst avkall på smaken? Vad sägs dessutom om att servera den tillsammans med ett fluffigt hemmagjort potatismos som smaksätts med något så svenskt som dill? Låter det gott? Ja, det kan jag lova att det också är! 
 

Lördag - Ädelostbiffar med krämig broccolisalladVi inleder helgen med köttfärs, som sällan kan gå fel. Riktigt goda biffar som får smak av ädelost - precis så mycket, eller lite, smak av ädelosten man vill beroende på hur mycket man har i. En enkel men mycket god middag som serveras tillsammans med en krämig broccolisallad, jag lovar att ingen går ifrån bordet hungrig! 
 
Söndag - Filé- och svampgrytaGör en gryta idag vet - kött hör nästan söndagar till tycker jag! Här kommer förslag på en riktigt krämig gryta på fläskfilé med smak av både Karl-Johan svamp och champinjoner. Tillsammans med lite ris så har du en alldels förträfflig söndagsmiddag på tallriken! 
 
Veckans söta - Amerikanska blåbärsmuffinsNär jag får välja smaksättning fritt så väljer jag alltid blåbär! Dessa gudomligt goda små blåa bär som jag utan tvekan hade kunnat leva på om det bara gått. Det finns helt enkelt inget godare om ni frågar mig! Det gäller så klart även när det kommer till muffins - stora saftiga amerikanska muffins som är fullproppade med härligt välsmakade blåbär. Ja, det blir inte mycket bättre än så, i all sin enkelhet! 
 

Mocha-marängtårta

God söndagskväll alla mina fina läsare!
 
Hoppas ni haft en bra vecka, och framför allt en bra och avlappnande helg? Nu lider ju även denna veckan, och helg, mot sitt slut nämligen, så hoppas ni kunnat samla kraft och energi så ni är redo att ta er an den stundande arbetsveckan! Själv har jag precis avslutat en jobbhelg så någon egentlig vila har det inte blivit denna helgen, men jag har ju å andra sidan precis haft ledigt sportlov tillsammans med barnen, så vem klagar? Inte jag i alla fall. 
Den kommande veckan blir dock en ganska tuff vecka arbetsmässigt då jag dels ska jobba lite extra och dels har extra uppgifter att avverka under veckans gång, bland annat ett möte i slutet av veckan som jag nästan lite längtar till det är över om jag ska vara ärlig... Nåja, det kommer säkert gå bra det med, och man kan ju inte älska alla aspekter av sitt jobb alltid, konstigt vore väl annat. 
 
Idag är det för övrigt faktiskt inte bara vilken söndag som helst, utan i
dag fyller dessutom en av mina allra finaste vänner år. Hipp, hipp, hurra på din födelsedag Maria! Hoppas att du haft en riktigt bra födelsedag, och att du blivit precis så där vansinnigt bortskämd som du förtjänar vännen! 
 
Eftersom jag har jobbat denna helgen, så firade vi Maria redan i torsdags. Vi åt gott och fikade ännu godare efter maten i form av en Oreo-glasstårta som verkligen inte gick av för hackor. Faktum var att den gick åt i ett litet nafs vill jag bara lova! receptet kommer så klart dyka upp inom det närmaste. Här och nu kommer det dock bli en helt annan tårta. Ja, jag tänkte att eftersom det är Marias födelsedag så ville jag bjuda på tårta på bloggen också. 
 
Dagens födelsedagstårta blir dock en marängtårta med kaffesmak! I början på veckan var jag nere i Blekinge och firade min morfar på hans 83-års dag, och då bjöd min mormor på detta mästerverk! Marängtårta med kaffesmak kanske låter väldigt "vuxensmakade", men jag kan meddela att även mina barn älskade den. De fick bara en liten bit var då jag inte trodde de skulle äta kaffetårta, men ack så fel jag hade! Jag fick snällt skära en varsin liten bit till, till dem båda, för den gick åt som smör i solsken. Kanske föga förvånande egentligen dock, jag menar tänk er själva: seg kaffemaräng fylld med grädde och bananer, och som pricken över i - choklad. Ja, vad kan egentligen gå fel!?
 
 

Mocha-marängtårta

 
ca 8-10 personer
 
  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 0,5-1 dl frystorkat kaffepulver (efter smak)
 
Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 bananer
  • 50 gram mörk choklad
 
  1. Vispa samman äggvita, strösocker och salt (i en rostfri/värmetålig bunke).
  2. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält.
  3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  4. Vänd försiktigt ner kaffepulvret så att marängen blir randig.
  5. Klicka ut marängen till två lika stora bottnar (runda eller rektangulära) på bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  6. Grädda på 150 grader i ca 50-60 minuter. Låt svalna helt.
  7. Vispa grädden till önskad konsistens och klicka ut den över en av de kalla marängbottnarna. 
  8. Skiva bananerna och lägg ut dem över grädden. 
  9. Lägg den andra marängbotten över bananerna.
  10. Toppa tårtan med riven choklad.
 
Servera och bara njuuut!
 

Sesamlax på spenatbädd med dillmos

Godkväll i stugorna!
 
Sitter ni alla bänkade i soffan framför Melodifestivalen ikväll kanske? Här hemma har vi inte sett det alls i år, och så heller inte ikväll... Lite tråkigt när man inte följt det från början tycker jag nämligen, så därför hoppar jag det helt och hållet detta året. 
 
Nej, istället sitter jag här och hänger framför datorn med en kopp te och en ostfralla. Vi är ganska precis hemkomna från Blekinge där vi varit hela familjen idag och hälsat på hos barnens gammelmormor, sambons mormor. Hos gammelmormor befann sig även barnens farmor och farmors storebror och vi alla bjöds på gammelmormor Gittans hemlagade kroppkakor. Fantastiskt gott verkligen! Ja, gammelmormor Gittan gör helt klart de allra godaste hemgjorda kroppkakorna om ni frågar mig! Ni som följer mig på Instagram --> @vardagsmatalajess <-- har kanske redan sett bilden på de munvattnande små bollarna, och visst ser de ljuvligt goda ut?! Mums!
 
Nu blir det en lugn lördagskväll för att ladda inför morgondagen, då det är en hel dags jobb som väntar för min del. Vi har en liten utflykt inplanerad till imorgon, så även om jag inte längtar efter att stiga upp så tidigt på en söndagsmorgon, så kommer det i alla fall bli en trevlig jobbsöndag, det är jag övertygad om. 
 
Innan jag ägnar resten åt min lördagskväll åt soffhäng, så tänkte jag bjuda på lite söndagsmiddag. Ja, alltså, eller i alla fall ett recept på en god middag som passar ypperligt bra att servera imorgon! Måste man äta stek bara för att det är söndag? Nej, givetvis inte! Söndagar kan man äta precis vad man vill, precis som alla andra dagar i veckan, stek eller inte. Denna veckan vill jag tipsa om något som inte är stek, nej, inte kött alls, utan varför inte servera fisk till söndagsmiddag istället vetja! 
Vad sägs om en laxrätt som både är lätt- och snabblagad, utan att för den sakens skull göra något som helst avkall på smaken? Vad sägs dessutom om att servera den tillsammans med ett fluffigt hemmagjort potatismos som smaksätts med något så svenskt som dill? Låter det gott? Ja, det kan jag lova att det ockå är! 
 
 

Sesamlax på spenatbädd med dillmos

 
4 portioner

Sesamlax:
  • 500 gram laxfilé
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram färsk bladspenat
  • salt och citronpeppar
 
  1. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. 
  2. Krydda med salt och peppar och häll över den pressade citronen.
  3. Strö över sesamfröna.
  4. Stek laxen i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter, beroende på filéernas storlek. 
  5. Hacka löken och vitlöksklyftorna. 
  6. Fräs lök och vitlök tillsammans i någon minut, tills löken blir glansig. 
  7. Tillsätt bladspenaten och fräs under omrörning tills spenaten "krympt".
  8. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Dillmos: 
 
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • 2,5 dl gräddfil
  • 1 dl fryst dill
  • 2 msk flytande margarin eller olja
 
  1. Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och vispa/mosa med elvisp.
  2. Vispa ner gräddfilen, dillen och margarinet.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera fisken tillsammans med potatismoset och det smakrika spenatfräset!
 
 
Visa fler inlägg