Powered by Jasper Roberts - Blog

Frikadeller i tomatsås

Hej allesammans!
 
Onsdag redan och halva sportlovet har med andra ord snart redan gått! Jisses liksom, kan inte tiden bara stanna upp lite extra så här vid ledigheter, haha! Jaja, det är snart påsklov också, och sen är det full fart framåt mot sommaren och semestern! Våren går alltid snabb tycker jag och loven på något sätt löser av varandra. Inte mig emot dock! Det är ju dessutom mitt favorithalvår som vi har nu framför oss, och jag kunde inte vara gladare: våren och sommaren gör mig lycklig! Japp, jag har officiellt börjat räkna ner nu sen jag hörde på radion häromdagen att den meterologiska våren deklarerades. 
 
En dag i taget dock, och nu är det ju sportlov som sagt, ett par dagar till i alla fall. Idag har sonen varit på sportlovsbio tillsammans med kompis och hans pappa. De visade Lasse Majas Detektivbyrå, och enligt den unge herrns utsago var den bra och de letade efter en diamant, fast roligast var att han fick köpa popcorn tydligen, haha! Medan den lille herrn var på bio passade jag och dottern på att smita ner till det lokala caféet och köpa med oss ett litet gäng prinsessbakelser hem. Pappan i huset har nämligen namnsdag idag så vi tänkte vi skulle överraska honom med namnsdagsfika när han kommer hem från jobbet idag. 
 
Just nu sitter jag här framför datorn med en kopp te - hittade ett nytt från Lipton som jag var tvungen att testa: äpple/mint - och har precis klickat hem lite nya vårkläder till barnen från H&M. Så, nu klurar jag på dagens middag. Ja, för prinsessbakelser i all ära, men man måste ju ha lite mat i magen också. 
Dottern fick en kokbok i julklapp från min kusin, "Min rosa kokbok" som hon gärna vill laga något från, så vi får se vad det blir. Sist vi lagade mat från hennes kokbok valde hon ut ett recept som hette "Fräcka frikadeller" och det gick hem hos hela familjen, inte minst barnen. En lättlagad rätt där köttbullarna får koka i en mustig och god tomatsås som sedan serveras tillsammans med nykokt pasta och riven parmesanost. Barnvänlig vardagsmat i sitt esse mina vänner, så självklart måste jag ju dela med mig av receptet till er också. Smaklig spis!
 

Frikadeller i tomatsås


4 portioner
 
Frikadeller
  • 45 gram dagsgammalt bröd utan skorpa 
  • 400 gram blandfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stort ägg
  • 40 gram parmesanost
  • salt och peppar
 
Tomatsås:
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk oregano
  • 800 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  •  tsk socker
 
 
  1. Lägg brödet i en matberedare och mixa det till smulor.
  2. Blanda samman färsen, brödsmulorna, pressad vitlök, ägget och riven parmesanost tillsammans med salt och peppar, till en jämn färs.
  3. Forma färsen till valnötsstora bollar.
  4. Hetta upp olivolja i en stor gryta.
  5. Pressa ner vitlöken och fräs tillsammans med oregano i ca 1 minut.
  6. Häll över de krossade tomaterna och rör ner tomatpuré och socker.
  7. Koka upp såsen och låt sjuda i ca 8 minuter.
  8. Lägg försiktigt ner frikadellerna i tomatsåsen och se till alla de alla täcks.
  9. Låt frikadellerna sjuda i tomatsåsen, under lock, i ca 20 minuter.
  10. Smaka eventuellt av såsen med salt och peppar.
 
Servera frikadellerna i tomatsås tillsammans med nykokt spagetti.