Powered by Jasper Roberts - Blog

Deviled eggs - Djälvulsägg

Hej allesammans!
 
Har ni tänkt på att det är sista mars idag? Den första av vårmånaderna är redan över och imorgon får vi minsann redan "lura dig vart jag vill". Jisses, vad tiden går snabbt ibland! Jag har exempelvis redan jobbat på mitt nya jobb i två månader, och det känns som jag började igår, typ. Mars har gått ofantligt snabbt helt enkelt. Dock är det skönt när det går snabbt vid denna tiden tycker jag eftersom det innebär att det snabbt blir sommar.
 
Idag är jag ledig från jobbet så jag och barnen har en hemma-dag. De ville egentligen åkt och hälsat på sin mormor idag, men jag ville verkligen bara vara hemma och ta det lugnt. Jag ska jobba en hel del i veckan och sen är det påskhelg då vi ska vara iväg, så idag var min enda chans till en bara-vara-hemma-och-slappa-dag. Så den chansen tog jag, det får bli besök hos mormor en annan dag. 
 
Vad har vi då gjort på vår slappa-dag? Ja, slappat så klart. ;-) Vi satt i pyjamas långt in på förmiddagen och sen har det blivit en del filmtittande och soffhäng minsann. Jag gjorde en majssoppa med räkor till oss till lunch (recept kommer), och nu har vi ganska nyligen ätit ägg till mellanmål.
Ägg måste vara det ultimata frukost- och mellanmålsproteinet!? Det är minst sagt lättlagat, gott och framför allt mättande! Det kan ju dock kanske bli lite smått tråkigt att "bara" äta kokta ägg hela tiden, så som vanligt tycker ju jag att man kan variera sig lite. Så, hur piffar man upp ett vanligt kokt ägg då? Jo, genom att exempelvis göra Djälvulsägg av dem! 
Djälvulsägg - Deviled Eggs - åt jag första gången när jag bodde i New York, där de är vanligast förekommande på fester, som plock- och mingelmat, eller vid högtider såsom jul och påsk! Eftersom det är påsk om bara några dagar , och det dessutom är påsktema på bloggen just nu, är det ju med andra ord ett perfekt tillfälle att prova dessa små djävular, om ni inte gjort det innan!  
  

Deviled eggs

 

6-12 personer
 
  • 6 ägg
  • 3 msk majonnäs
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och svartpeppar
  • Paprikapulver 
 
  1. Koka äggen i ca 6 minuter.
  2. Skölj i kallvatten och skala försiktigt av skalet.
  3. Gröp försiktigt ut ägggulorna och lägg i en skål. Ställ de urgröpta vitorna på ett fat. 
  4. Mosa äggulorna och blanda samman med majonnäs, vinäger och senap.
  5. Smaka av äggulorna med salt och peppar.
  6. Klicka ut ägguleröran i äggvitorna.
  7. Strö över paprikapulver vid servering.
 
Tips!
Vill du ha lite extra sting och hetta i dina djävulsägg? Byt ut paprikapulvret mot cayennepeppar


Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook


Matsedel vecka 14

Godmorgon måndag!
 
Påskveckan har kommit! Ja, till helgen... Nej, på torsdag snarare, så drar påsken 2015 officiellt igång! Det innebär att för de flesta av oss har vi en väldigt kort arbetsvecka att se fram emot denna veckan, och en längre ledighet - alltid skönt!
Vad har ni för planer inför påskhelgen? Jag och min familj ska fira påsk tillsammans med min svärfar och hans sambo hemma hos dem, tillsammans med min svägerska och hennes familj. En massa god mat och trevlig sällskap, mycket mer än så kan man väl knappast begära om ni frågar mig. 
 
Påskhelg som sagt ja, med en massa god mat! Just nu pågår det ju påsktema här på bloggen, och det finns ju en separat påsk-kategori där ni hittar alla tips och recept inför den kommande högtiden. Har ni inte kikat in i den kategorin än, så tycker jag jag att det är hög tid nu. Vi har ju bara ett par dagar kvar nu att planera och förbereda helgens påskbuffé, så dags att sätta igång!
Som ytterligare en liten hjälp på traven så är givetvis denna veckans matsedel komplett med påskmat hela helgen lång! Den innehåller påskens alla favoriter: ni hittar både lamm, lax, kycklig och räkor på menyn. Ja, och så givetvis ett tips på den stora påskdesserten också - inte att missa!
 
Ha en riktigt härlig vecka allesammans!
 

Matsedel vecka 14



Måndag - Köttfärssoppa med paprika och majs: Som de flesta andra helgtider i Sverige och världen runt om så äts det massor, och massor med god mat! Påsken är så klart inget undantag, och eftersom det är påsk denna veckan med tillhörande påskbufféer runt om i landet så kan det vara skönt att börja veckan lite lättsamt, med en riktigt god soppa. Köttfärs, paprika och en massa majs samsas i denna härligt orangeröda buljongsoppan som är ypperligt god tillsammans med exemelpvis ett ostknäcke. 
 
Tisdag - Pasta med tonfisk och citronFår jag fresta med en god och superlättlagad pastarätt idag? Pasta är ju alltid populärt och det är ju generellt snabblagad mat dessutom, vilket ju alltid är ett stort plus så här mitt i veckan. Ja, detta är ännu ett supertips på mat som kräver få ingredienser och minimalt med ansträning, men som ändå smakar alldeles fantastiskt. Pasta, tonfisk och citron - mycket svårare än så behöver det inte vara för att sätta guldkant på vardagsmaten. 
 
Onsdag - Mini-ansjovispajerAnjovispajer i miniformat! Perfekt på påskbuffén, eller bara som en god middag för den sakens skull! Dessa pajerna är något av en variant på Janssons Frestelse - fast snäppet godare! Oavsett så är de helt enkelt ett måste så här i påsktider! 
 
Skärtorsdagen - RäkcheesecakeIdag inleder vi påsken på riktigt! Det gör vi på bästa sätt med ett riktigt måste när det vankas påsk - räkcheesecake! Dekorera den färgglatt och ställ den mitt på bordet - den lyser upp måltiden rejält och är en riktigt fröjd för både öga, och mage. Lika god som ensamrätt eller på påskbuffén!
 
Långfredagen - PåskmustkycklingEn av de allra godaste varmrätterna jag vet - påskmustkyckling! Ja, vad kan passa bättre i påsk än saftigt ugnsstekt kyckling i en galet smakrik sås med påskmust som bas?! Inte mycket vill jag lova!
 
 
Påskafton - Helstekt lakritslamm: Lammkött hör ju påsken till, så vad kan passa bättre än en smakrik lammstek på självaste påskafton? Mitt bästa tips? Våga prova något annorlunda! Vad sägs om att smaksätta lammet med lakrits? Låter det konstigt, ja, kanske, men jag lovar att det är förvånansvärt gott och påskgästerna kommer gå mer än nöjda från middagen! 
 
Påskdagen - Inkokt lax med räktoppInkokt lax är något som verkligen passar perfekt på buffébordet eftersom den ska ätas kall, och med andra ord med fördel kan förberedas både en och två dagar innan den ska serveras! Att den sedan dessutom är helt gudomligt god, jo, faktiskt, gör ju liksom inte saken sämre om man säger så! Det här mina vänner, det här är en rätt som hela familjen äter med hull och hår, och jag lovar att tallrikarna näst intill slickas rena, så gott är det!  
 
Veckans söta - Mangoripplad citronglasstårtaEn påsktårta för mig ska vara god, frisk och fräsch, och den får så klart extra plus i kanten om den är gul - denna glasstårtan uppfyller alla de kriterierna, med råge. Jag säger bara mango, citron, glass, tårta... Vad kan gå fel i den ekvationen? Inget! Det här mina vänner, det här är minst sagt försvinnande gott och ett perfekt avslut på påskmiddagen!   
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Inkokt lax med räktopp

God, tidig, söndagsmorgon! 
 
Idag ska jag jobba så jag är uppe med tuppen igen... Nåja, så tidigt är det kanske inte egentligen, men med tanke på att det är söndag och majoriteten av svenska folket är lediga och har sovmorgon så är det ju nästan som om jag vore uppe med tuppen, eller? Speciellt med tanke på att det dessutom officiellt är sommartid nu, och med andra ord egentligen en timme tidigare än klockan visar! Nåja... Jag är uppe i alla fall. 
 
Jobbsöndag ja, jag ska spendera hela min söndag på jobbet, men inte är jag ledsen för det. Jag tycker om mitt jobb och trivs väldigt bra där också. Dessutom hade jag ju min helg igår när jag och min son hade vår mamma-son-dag, bara vi två tillsammans. Vi var på bio och såg den nya filmen Home som handlar om en galet söt lite alien som gör oss sällskap på jorden. Väldigt rolig film som både jag och min 6-åriga son uppskattade, så den rekommenderas. Vi var även på Grand Samarkand där Elliot hittade en Mindcraft-tröja, Mindcraft-lego och en Mindcraft-keps som han absolut ville ha, så det fick följa med oss hem. Anar vi ett tema på inköpen kanske...? Ja, han är inne i en Mindcraft-period just nu minst sagt!
Hursom... Vi passade så klart även på att fika, i lugn och ro, bara vi två och det var verkligen så himla mysigt! Det är inte alltid så mycket som krävs för att göra det där lilla extra.
 
På tal om lilla extra... Det är ju påsk nästa helg och påsktema här på bloggen just nu, det hoppas jag att ni inte missat!? Förutom lamm, så är ju även fisk något som definitivt hör påsken till! Kanske framför allt sill, men även laxen har ju en given plats bland påskmaten och jag tror de flesta har lax i någon form på sina påskbufféer nästa helg. Har jag fel?  
Inkokt lax är något som verkligen passar perfekt på buffébordet eftersom den ska ätas kall, och med andra ord med fördel kan förberedas både en och två dagar innan den ska serveras! Att den sedan dessutom är helt gudomligt god, jo, faktiskt, gör ju liksom inte saken sämre om man säger så!
Ja, men hur var det nu med det där lilla extra jag pratade om då? Ni vet, pricken över i, som man säger? Jo, toppa den inkokta laxen med räkor och du har en fantastiskt god kombination på tallriken! Det här mina vänner, det här är en rätt som hela familjen äter med hull och hår, och jag lovar att tallrikarna näst intill slickas rena, så gott är det!  

Inkokt lax med räktopp


4-8 portioner
 
Inkokt lax:
  • 0,5-1 kg laxfilé (lagen räcker upp till 1 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 liter vatten
  • 2 lagerblad
  • ca 10 hela vitpepparkorn
  • 2 msk salt
  • 2 msk ättiksprit, 12%
  • 0,5 dl socker
 
  1. Skala och skiva löken.
  2. Koka samman vatten, lök, lagerblad, pepparkorn, salt, ättiksprit och sockef i ca 5-7 minuter.
  3. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
  4. Häll den heta lagen över laxen i formen, se till att filéerna täcks av lagen.
  5. Ställ i laxen i ugnen på 100 grader i ca 30-45 minuter, (beroende på hur tjocka filéerna är) tills laxen är klar.
  6. Låt laxen kallna helt i lagen, och häll sedan av den. 
 
 
Kall räksås:
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk chilisås
  • ca 2 msk rödlök, hackad
  • 2-3 msk dill
  • 200 gram skalade räkor
  • salt och peppar
 
  1. Rör samman gräddfil, majonnäs, chilisås, rödlök och dill.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör ner ungefär lite mer än hälften av räkorna i såsen.
  4. Ställ kallt till servering.
 
Strö över resten av räkorna och lite extra dill över laxen vid serveringen, och servera tillsammans med räksåsen och några citronklyftor!
 
Tips!
Vill man ha laxen till middag istället för på buffén så serveras den med fördel tillsammans med kokt potatis och förvällda gröna ärtor eller sockerärtor.



Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook


Visa fler inlägg