Powered by Jasper Roberts - Blog

Baconsås till pasta

Godkväll mina vänner!
 
Hoppas er fredag har varit bra? Min lilla familj var inne en sväng hos min svärfar och drack kaffe i eftermiddags, och sen körde vi iväg till glassbaren och fikade på lite glass efter det. Denna mamman skippade dock glassen och syndade... Nej förresten, lyxade med en blåbärsmilkshake istället. Mums!
När vi kom hem insåg jag att jag glömt ta upp kycklingen, som jag skulle haft till den planerade kycklinggratängen, ur frysen så den fick bli omplanering. På middagsbordet hamnade istället en fläskpannkaka gjord på bacon, med lite osötad lingonsylt och aromat till - det enda sättet att äta fläskpannkaka på om man frågar mig! Det var dock ingen som var ledsen för att det blev pannkaka istället om man säger så. ;-) Kycklinggratängen får komma på bordet imorgon kväll istället helt enkelt.
 
Nu så här på kvällskvisten tänkte jag tipsa om ett annat snabbt varadagstips, nämligen pastasås. Något att ha till morgondagens lunch kanske? Snabb och enkelt är alltid perfekt till lunch då i alla fall jag inte har lust att spendera för lång tid vid spisen. 
Detta gjorde jag förra veckan i enlighet med man-tager-vad-man-haver-principen. Ofta blir det bäst så faktiskt, har ni tänkt på det? Jag hade en hög med bacon i frysen och sen tömde jag kylskåpet på lite grönsaker. Sist toppade jag med lite färsk gräslök som jag klippte i trädgården och reultatet blev en fantastiskt god, och enkel pastasås.
 

Baconsås med gräslök

 
4 portioner
 
  • 2 paket bacon
  • 250 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 knippe gräslök
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt och peppar
 
  1. Tärna baconet och skiva champinjonerna/häll av dem (om konserv används). Tärna ner paprikan och hacka löken. 
  2. Fräs löken tillsammans med baconet några minuter. Lägg i paprika och champinjoner och låt dem fräsa med ytterligare några minuter.
  3. Häll på matlagningsgrädde och mjölk. Smula ner buljongtärningen och låt såsen koka upp. Klipp ner gräslöken och låt den koka med i ca 2 minuter.
  4. Red till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med en skål nykokt pasta och en sallad. Mums!
 
 
 
Jag passade på att göra ett litet storkok när jag ändå höll på eftersom jag hade ganska mycket bacon hemma. Perfekt mat att lägga i små lådor i frysen som man kan ta fram vid behov. Bara att koka lite pasta till så har man middagen eller lunchen redo inom 10 minuter.
 
Hemmalagad "snabbmat" när den är som bäst!

Kesoröra med äpple

God eftermiddag!
 
Vilken härlig fredag vi ha idag, i alla fall här i Växjö-trakten! Solen strålar och det är varmt och skönt! Jag jobbade dessutom en riktig kort dag idag så jag slutade redan innan lunch! Kan knappast bli bättre när det dessutom är fredag! Eller?
Ikväll tänker jag bjuda familjen på en kycklinggratäng med fetaost som är supergod verkligen! Egentligen ville jag grilla, men upptäckte att gasoltuben var slut, så den måste lämnas in till påfyllning, så det får bli grillat imorgon istället. Det går ju precis lika bra det, speciellt eftersom det ska bli sommarväder hela helgen vad jag hört!
 
Jag och barnen ska snart sätta oss i bilen och styra bilen mot sambons jobb och hämta upp honom. Sen ska vi ta oss en liten familjefika i stan - min son har bestämt att det ska vara glassfika och inga kakor. ;-)  Sen blir det ett litet besök hos min svärfar också minsann. Lagom fredag, helt klart!
 
Innan vi beger oss tänkte jag ge er ett litet, enkelt, men väldigt gott tips på kesoröra som passar väldigt bra till exempelvis en kotlett eller annan köttbit. Jättebra att servera på grilltallriken istället för en sås exempelvis. Mindre kalorier, men minst lika gott! Testa vet jag!
 

Kesoröra med äpple

 
4 portioner
 
  • 2 dl naturell keso
  • 2 små röda äpplen
  • 4 salladslökar
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och peppar
 
  1. Tärna äpplena i småbitar och hacka salladslöken.
  2. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
 
Enklare kan det knappast bli va?
 
Jag hade röran till en kotlett och lite ugnsrostade grönsaker nu sist. 
 
Givetvis kan man smaksätta keson med precis vad man vill, variationsmöjligheterna är som vanligt oändliga. Det är bara fantasin och evetuellt smaklökarna som sätter gränserna!
 
Mindre kalorier och lite extra protein i maten? Ersätt såsen på grilltallriken med en god och sommarfräsch kesoröra.

 
 

Mörk sockerfri chokladkaka

Hej mina vänner!
 
Nu är det färdigjobbat för min del för idag! Jag och barnen har varit i affären och köpt lite mat till ikväll också och nu har vi precis ätit lite mellanmål. Jag har mumsat i mig en mango jag, det är nog faktiskt min favoritfrukt! I alla fall för tillfället, det är så vansinnigt gott verkligen och jag köper flera stycken varje vecka. Mangon har ersatt mycket av mitt tidigare "gottegrisande", dvs godis, chips och dylikt som jag innan operationen åt dagligen.
 
På tal om att vara gottegris dock... Man kan ju faktiskt äta en hel del gott utan att det för den sakens skull måste vara kaloribomber. Igår fick jag en förfrågan om jag kunde baka en sockerfri chokladkaka och jag ställde mig och bakade en nästan med en gång för jag blev själv sugen. Jag tog det jag hade hemma och resultatet blev en helt sockerfri chokladkaka gjord på 72%-ig mörk choklad utan tillsatt socker.
 
Är ni sugna på en extra chokladig chokladkaka med riktigt mörk, djup och fyllig chokladsmak? Utan de extra kalorierna? Då är detta en kaka för er!
 

Mörk sockerfri chokladkaka

 
ca 12 bitar
 
  • 150 gram mörk kvalitetschoklad (70-95% utan tillsatt socker)
  • 150 gram margarin
  • 4 ägg
  • 2 dl strösötning 
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
 
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret. Låt svalna.
  2. Vispa samman ägg och strösötning och tillsätt sedan ner choklad-smörblandningen. 
  3. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör ihop smeten försiktigt.
  4. Häll smeten i en smörjd och mjölad springform (ca 25 cm).
  5. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter (den ska vara lite lös i mitten).
 
 

Chokladglasyr med pepparmint

 
  • 50 gram mörk kvalitetschoklad (70-95% utan tillsatt socker)
  • 0,5 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde med låg fetthalt)
  • ca 20 gram flytande margarin
  • ca 1 msk pepparmintsarom
 
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med grädde och margarin. Vispa samman till en slät glasyr.
  2. Smaka av med pepparmintsarom.
  3. Låt svalna något och bred sedan ut den på kakan.
 
 
Jag var ju så klart tvungen att smaka en bit igår när den kom ut från ugnen! Den var väldigt god tillsammans men en liten klick kesella hallon. Serveras annars garanterat med fördel tillsammans med lite glass eller grädde om man hellre vill det. 
 
Vill man göra kakan utan glasyr så gör man det, och likaså om man vill smaksätta glasyren med något annat så gör man det, eller låter man den "bara" smaka ren choklad.
Tänk bara på att använda en choklad som ni tycker om! Kakan kommer smaka precis likadant som den choklad ni väljer att använda. Använd gärna en smaksatt kvalitetschoklad för att variera smaken på kakan!
 
Bjud hem några vänner på fika och njut av en bit mörk chokladkaka till kaffet vet jag!
 
 
 

Visa fler inlägg