Kassler Puttanesca

Hej och godkväll!
 
Även idag lider dagen, och veckan, mot sitt slut när jag till sist kommer till skott med att sätta mig vid datorn en stund. Ja, det blir lätt så nu när det är sommar, sol och semestertider. Nästa vecka är dock min sista semetervecka och sedan är det tillbaka till arbetet och vardagsrutinerna ännu en gång. Som vanligt känns det som att ledigheten gått alldeles för snabbt, men vi har å andra sidan hunnit med mycket denna semestern också och det är jag mycket nöjd med. 
 
I torsdags fyllde jag 35, och igår hade jag fest här hemma för ett gäng vänner. Fullt hus av trevliga människor och ett gäng barn som lekte och härjade runt på det - precis som jag vill ha det! Jag fick en hög med riktigt fina och väl utvalda presenter och bjöd på en stor hög med mat, i tre omgångar. Jag kunde inte bestämma mig för om jag ville ha buffé eller tre-rätters, så till slut blev det en tre-rättersbuffé helt enkelt. 
Förrättsbuffé med diverse plockmat och lite olika röror och en välkomstdrink gjord på hemmagjord sockerlag med smak av rabarber och ingefära. Till huvudrätt gjorde jag en grillbuffé med både kyckling, revben, lamm, karré och halloumi. Ja, och så en massa tillbehör så klart! Det blev två olika sorters potatis, coleslaw, hemmagjord kryddsmör i olika smaker, nybakat majsbröd, lite olika röror även här, och en en hejdundrans massa olika grillade grönsaker. Till efterrätt bakade jag en tårta med citronbottnar som jag fyllde med hallonmousse och spackalde med vit chokladsmörkräm, plus att jag gjorde ett par kolapajer som komplement.
Det blev en lyckad kväll på alla sätt och vis verkligen. Alla verkade tycka mycket om maten och framför allt hade vi en riktigt trevlig kväll tillsammans med mycket snack och ännu mer skratt! Precis så där som det ska vara! Ett stort innerligt tack till alla er som kom och förgyllde min lördag!
 
Recept på all maten? Ja, det kommer ni alla få ta del av inom det närmaste så klart! Vill ni redan nu få en liten tjuvtitt på lite av förrättsbuffén? Kika då in hos @vardagsmatalajess på Instagram där en liten bild redan ligger uppe! 
 
Här och nu ska det bli ett recept av en anna typ, nämligen vardagsmatsrecept! Många börjar jobba redan imorgon efter semester och det innebär som sagt en tillbaka till vardagsrutinerna, vilket inkluderar att laga mat när man kommer hem på kvällen efter jobbet. Av den anledningen vill jag idag tipsa om ett snabbis-recept med kassler och pasta som är fullproppat av en massa goda smaker och som minst sagt känns som lite vardagslyx en trött sommarkväll. Kassler Puttanesca med smaker av Italien! 
 

Kassler Puttanesca

 
4 portioner
  • 500 gram kassler
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 tetra krossade tomater
  • 2 msk kapris
  • 5 sardeller
  • 1 dl hackad persilja
  • 400 gram spagetti
 
  1. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem.
  2. Fräs vitlöken mjuk i en kastrull i lite olivolja. 
  3. Grovhacka sardellerna och lägg i dem i kastrullen tillsammans med kaprisen och de krossade tomaterna. 
  4. Lägg på lock och låt sjuda samman i ca 15 minuter. 
  5. Koka spagettin enligt ansvisningarna på förpackningen. 
  6. Strimla kasslern och lägg i den i kastrullen tillsammans med persiljan. 
  7. Låt koka upp och puttra samman i 2-3 minuter.
  8. Låt spagettin rinna av och vänd sedan ner den i kastrullen. 
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera direkt, gärna tillsammans med lite nyriven parmesan på toppen. 
 
 

Blåbärsmoussetårta

Godmorgon 28 juli, min födelsedag!
 
Idag fyller minsann lilla jag år, och som vanligt så älskar jag fortfarande att fylla år! Det är något speciellt med en dag som bara är ens egen, jag kommer nog aldrig växa ifrån att tycka det är roligt, hoppas jag i alla fall! Fast, 'lilla jag' kanske är fel uttryck numera med tanke på att jag fyller hela 35 år gammal idag... Nej, kanske inte så liten direkt längre, men inte så gammal heller minsann. Jag tror dessutom stenhårt på att ålder bara är en siffra och att man verkligen inte är äldre än man gör sig. Säkerligen därför jag fortfarande tycker det är kul att fylla år. 
 
Hursom, idag för 35 år sedan, 1981, på en extremt varm sommardag (den varmaste veckan på hela sommaren enligt min mamma), så föddes jag på ett sjukhus i Blekinge, och resten är, som man säger, historia. Idag blir det dock en lugn födelsedag för firandet, det gick av stapeln redan igår nämligen. Igår firade jag nämligen min födelsedag nere i Blekinge med släkten, och tillsammans med min kusin som fyller år två dagar innan mig. Jag, som är äldst av alla tretton kusiner och hon, som är yngst av kusinerna, firade våra födelsedagar ihop igår. Det var plockmat, det var tårta, det var presenter och det var långväga släktingar på besök för att kalasa tillsammans med oss. Solen sken och barnen lekte, badade och hade roligt tillsammans med sina nästkusiner.
 
På lördag sen ska det firas mer, tillsammans med vänner, här hemma då jag bjudit in till grillkväll. Jag har en hel A4-lista med olika anrättningar jag vill bjuda på, bufféstyle, så morgondagen kommer med andra ord att spenderas i köket mer eller mindre hela dagen.
Först ska jag dock njuta av dagen, min födelsedag, tillsammas med min lilla familj. Om de har något planerat för mig, det vet jag inte än, men det får jag se allt vad dagen lider. Ett stående inslag när det kommer till min födelsedag är hur som helst blåbär. Blåbär är verkligen det bästa jag vet, och det är ingen födelsedag utan blåbär till fikat! Så, därför vill jag idag bjuda er på en högst personlig favorit - blåbärsmoussetårta! En frisk och syrlig blåbärsmousse på chokladbotten som gör sig extremt bra till kaffet!
 
 

Blåbärsmoussetårta

 
10-12 portioner
Botten:
  • 120 gram mörk choklad
  • 100 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjöl
 
  1. Bryt sönder, eller hacka chokladen.
  2. Smält smöret i en kastrull, och ta sedan bort den från plattan.
  3. Rör ner chokladen i smöret, till en jämn smet.
  4. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt.
  5. Rör ner äggen, ett i taget.
  6. Vänd sist ner mjölet och rör samman till en jämn och smidig smet.
  7. Smörj en springform, ca 22 cm i dm, och klipp ut en rundel av bakplåtspapper att lägga i botten på formen.
  8. Häll i smeten och grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter - den ska vara lätt kladdig i mitten.
  9. Låt svalna. 
 

Blåbärsmousse:
  • 5 gelantinblad
  • 250 gram svenska blåbär 
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl gräddfil
  • 3 dl vispgrädde
 
Garnering:
  • Färska, amerikanska, blåbär
 
  1. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten och låt dra i ca 5 minuter.
  2. Mixa blåbären till en fin puré.
  3. Vispa samman äggulorna och florsockret vitt och pösigt.
  4. Blanda ner blåbärspurén och rör till en jämn smet.
  5. Krama ur vattnet ut gelantinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull.
  6. Rör ner gelantinet i äggsmeten.
  7. Blanda i gräddfilen.
  8. Vispa grädden halvfast och vänd sist ner den i smeten, till en jämn smet.
  9. Häll smeten på den kalla chokladkakan i formen.
  10. Ställ i kylskåp i minst 5 timmar.
 
Dekorera med färska blåbär, och servera! 
 
 

Matsedel vecka 30

Hej och godkväll allesammans!
 
Hoppas ni fått en bra och varm start på veckan? Just nu är det ju verkligen svensk sommar i sitt esse mina vänner, och ingen kunde vara mer tacksam för det än jag! Det är nämligen dagar som denna som får mig att stå ut de långa, dryga vintermånaderna vi har framför oss sen. Sommaren är tyvärr alldeles för kort för min smak, så det gäller att njuta av varje minut den varar!
 
Jag har alltid varit ett sommarbarn, och är dessutom född på sommaren. Faktum är att jag faktiskt fyller år just denna veckan minsann. Nu på torsdag, den 28 juli, fyller jag 35, och jag tycker fortfarande att det är minst lika kul att fylla år som jag gjorde när jag fyllde femton eller tjugofem. Jag tror aldrig att jag kommer växa ifrån det där faktiskt - jag är barnsligt förtjust i födelsedagar! 
Hur ska jag fira då? I år har jag delat upp firandet faktiskt så det kommer bli födelsedagsfirande i dagarna tre! På onsdag blir det släktkalas nere på min hemort i Bleinge tillsammns med släkten då jag och min kusin, som fyller år imorgon, ska ha kalas tillsammans. Sen på själva födelsedagen på torsdag hoppas jag att min egna lilla familj har planerat något för mig... Håller tummarna. På lördag avslutas firandet här hemma med en fest tillsammans med vänner där jag planerar stordåd i köket ska ni veta! I'm going all in så att säga! 
 
Givetvis kommer ni få ta del av födelsedagsfirandet, både här på bloggen och på Instrgram allt vad det lider, men här och nu ska ni först få ta del av veckans nya matsedel. Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka med en massa läckerheter på middagsborden runt om i vårt avlånga land.
 

Matsedel vecka 30

 
 
Måndag - Bakad potatis med kycklingröraBakad potatis mina vänner. Jag säger bara bakad potatis! Rör ihop röran medan du kör potatisen klar i micon och middagen är på bordet på nolltid! För visst är det skönt med snabblagad mat även så här mitt i semesterperioden? Ja, man kan ju ägna lite mer tid åt solen och varndra istället för att slava i köket i onödan menar jag!
 
Tisdag - Cornflakespanerad torsk i dillsåsDetta är  kort och gott ett av mina absoluta favoritsätt att tillaga torsk på! Passar vilken dag i veckan som helst, även på helgen när hela släkten kanske samlas runt bordet. Dessutom en klar barnfavorit när det vankas cornflakes i maten. Det är obeskrivligt gott verkligen!! Ett måste att prova om ni inte redan gjort det!
 
Onsdag - Kycklinggryta med paprikaHär kommer världens godaste kycklinggryta!! Gryta? Ja, man kan ju faktiskt äta grytor fast det inte är höst... Jo, de passar alldeles ypperligt bra även mitt i sommarvärmen. Denna grytan är lättsam och färgglad - perfekt sommargryta med andra ord!
 
Torsdag - Falsk fläskfilé: Falsk fläskfilé kan ju faktiskt vara en av de godaste middagarna som finns i kategorin vardagsmat, och dessutom så är det barnsligt lätt att göra och går snabbt! Tänk bara på att köttfärsen ska ligga i frysen i två timmar innan tillagning, så förbered i god tid. När tillagning sen kommer igång är dock middagen klar på mindre än en halvtimme!
 
Fredag - Farfar Skoughs fisksoppaIdag bjuder jag på en liten familjeklenod som kommer från min sambos farfar - en helt förförande god fisksoppa med lite extra allt, som han alltid gör. Om ni, som jag, älskar fisk så är denna soppan ett måste! Är ni kanske inte överförtjusta i fisk generellt så är den ändå ett måste - jag lovar att ni kommer att älska den! Krärmig och fantastiskt välsmakade, passar den ypperligt bra tillsammans med ett glas vitt i sommarsolen. 
 
 
Lördag - Kallskuren BBQ-filéKallskuren filé som passar perfekt på sommarbuffén när man är många som ska äta och ha det mysigt tillsammans. Man behöver sällan göra saker och ting komplicerade för att det ska vara gott, och detta lilla tipset är ett perfekt exempel på det. Den kan med fördel dessutom förberedas dagen innan så man har mer tid över för släkt och vänner när helgbjudningen är i full gång!
 
Söndag - Enchiladas med paprikafärsEnchiladas är ännu en sådan där tacksam maträtt som man kan variera väldigt mycket. Man kan fylla dem med det mesta egentligen, här i en version med köttfärs blandad med ajvar relish. Gott för både stora och små, och passar ypperligt bra en varm sommarkväll.
 
Veckans söta - Klassisk kladdkakaVarför inte sjävla ställa till med en fika på altanen eller balkongen i veckan? Bjud in någon nära och kär och sätt på kaffebryggaren, eller kanske bara njuta av den där kaffekoppen i solen själv till och med. När man dricker kaffe i solen finns det ett tillbehör som slår alla andra med hästlängder, och det är givetvis choklad. Choklad och kaffe i kombination är helt enkelt oslagbart! Så, släng ihop en snabb chokladig kaka redan nu, så är den redo att förtäras i solen senare under dagen. Vilken slags chokladig kaka? Ja, men varför inte klassikernas klassiker: kladdkakan! Vem älskar inte en klassisk kladdkaka liksom!
 
 
Visa fler inlägg