Matsedel vecka 40

Godmorgon, godmorgon måndag!
 
Sista septemberveckan är redan här! Ja, har ni tänkt på det, att detta är sista veckan i september redan! På torsdag får vi vända blad i almanackan och välkomna oktober månad med allt vad det innebär - höstlovet och Halloween bland annat! Visserligen infaller de båda i slutet av nästa månad, men ändå! Ja, jisses.
 
Nej, en sak i taget, och det betyder ju att det först och främst är denna veckan vi ska ta tag i. Så, vad händer i veckan då? För mig är det en av mina korta arbetsveckor med enbart ett pass på schemat vilket känns skönt då jag jobbade ganska mycket förra veckan. Utanför jobbet blir det kanske en liten utflykt imorgon tillsammans med Maria, om jag får sova ordentligt inatt på jobbet det vill säga, så håll tummarna! I övrigt är det vardag som vanligt med gymnastik för båda barnen, och knatteskutts-dans och musiklek... Ja, även om man är ledig så är det oftast ganska fullt upp tycker jag. Det blir dessutom mer och mer ju äldre barnen blir så det gäller att hålla tungan rätt i mun och pussla i almanackan bäst man kan! 
 
Middagsmat i veckan då? Ja, det ska vi ju så klart prata om också! Här och nu, idag, blir det veckomatsedel förstås. Veckomatsedeln har ju varit min lilla måndagstradition nu i snart två år, så denna veckan är så klart inget undantag. Här kommer med andra ord veckans lilla inspirationshjälpreda från mig till er. Enjoy! 
 

Matsedel vecka 40

 

Måndag - Kassler FlorentineNågot som jag väldigt ofta serverar här hemma är kassler! En av favorittillagningssätten är en så kallad Kassler Florentine! Något som serveras "Florentine" innebär att man serverar maten med en god ost- och spenatsås. Denna kasslern blir vansinnigt krämig och god! Perfekt vardagsmat som passar lika bra till helgen. 
 
Tisdag - Torsk i dillsås: Jag älskar som fisk och barnen älskar det lika mycket dem, så fisk blir det minst en gång i veckan! Fisk och dill är dessutom något som för mig verkligen hör ihop, så det är ju alltid ett säkert kort att kombinera de två när det vankas middag. Därmed mina vänner, en riktigt fiskfavorit: torsk i dillsås!
 
Onsdag - Kyckling i dragon- och äppelsåsMör klycklingfilé i krämig sås med smak av dragon, äpple och spenat är ett av favorittillagningssätten när det kommer till kyckling! Såsen blir fantastiskt smakrik och god och gör hela rätten. Ännu godare bli det dessutom om man kompletterar kycklingen med ett ris som fått koka i hönsbuljong och lagerblad! Mums! 
 
Torsdag - Hemmagjorda potatisbullar med stekt fläsk: Hemlagat är ju alltid godast. Så, därför ska man så klart även göra sina egna potatisbullar! Hemmagjorda potatisbullar är mycket, mycket, mycket, mycket godare än de man köper i frysdisken, och inte alls svårt att göra! Så, släng ihop ett gäng och servera dem med några skivor stekt fläsk och lite lingonsylt. Det mina vänner, är klassisk och fantastiskt god, hemmagjord, husmanskost!
 
Fredag - Äppelcidermarinerade revben: Jag älskar revben! Tunna sådana som är väldigt kladdigt att äta och med andra ord kanske inte optimalt att äta ute, men i hemmets vrå mina vänner, då är det här en riktig höjdarmiddag! Ja, det är lite bökigt att äta och ja, man blir kladdig om fingrarna, men vem orkar bry sig om sådant när man väl tar den där första tuggan! Just dessa revbenen marineras i en äppelcidervinäger-marinad som ger en ton av syra till köttet som är förträffligt gott! 
 

Lördag - Hemmagjorda langosUngerskt friterad bröd... Ja, langos förstås! Oftast kanske man äter langos på festivaler och marknader, men faktum är att det är lika lätt att göra hemma, så varför inte? Det är ju bara så där förförande gott någon gång ibland. Det är ju dessutom perfekt bjudmat - langos i grunden och sen en buffé av tillbehör där alla får välja och vraka och skapa sina egna favoriter! 
 
Söndag - Pannkaksmuffins: Skippa den traditionella söndagsmiddagen denna veckan och passa på att lyxa till det rejält istället med ett stort gäng pannkaksmuffins! Det bästa med dessa är att de funkar precis lika bra till lunch som de gör till middag, eller som de gör till efterrätt! Servera dem tillsammans med lätt vispad grädde och lite sylt och du har en fantastiskt god efterrätt i portionsstorlek! 
 
Veckans söta - Kanelbullar: På söndag, den 4e oktober, är det inget mindre Kanelbullens dag, så denna veckan finns så klart inga andra sötsaksalternativ än den klassiska svenska kanelbullen! En helt nybakd kanelbulle, fortfarande ljummen från ugnen, är nog något av det godaste som finns helt enkelt, och dessutom det perfekta bakverkat att ha ett gäng väntandes i frysen! Vem gillar inte kanelbullar liksom!?
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Äppelcidermarinerade revben

Hej och god förmiddag!
 
Nu är jag hemma igen efter att ha spenderat lite mer än de senaste 24 timmarna på jobbet! Det är alltid lika skönt att komma hem efter ett sådant långt pass vill jag lova! Gårdagen gick dock snabbare än vanligt eftersom vi var iväg på en liten utflykt till Kosta Outlet där vi både intog lunch, shoppade lite och avslutade med en fika innan vi körde tillbaka igen. Det är det absolut bästa med mitt jobb - flexibiliteten i rutinerna.
 
Nu är jag hur som helst hemma igen i alla fall och ska spendera resten av denna söndagen tillsammans med min lilla familj. Eftersom det är söndag ska jag och dottern köra in till Växjö i eftermiddagen och gå på Knatteskutt. Det är tredje danstillfället och hon är övernöjd och frågar hela veckan lång om det inte är dans snart igen. Min lilla dansprinsessa. Innan dansen blir det en liten mysfika också har jag lovat henne, bara min lilla tjej och jag, och det ser vi fram emot lika mycket båda två.
 
I övrigt är det inte mycket än matlagning som gäller sedan just denna söndag. Ikväll tänkte jag bjuda min familj på Sjömansbiff, och göra lite extra dessutom så jag kan få med mig en matlåda till jobbet imorgon också. 
Här och nu är det dock en annan sorts kött på tapeten... eller ja, på middagsbordet... Jag pratar om revben! Tunna sådana som är väldigt kladdigt att äta och med andra ord kanske inte man vill äta ute, men i hemmets vrå mina vänner, då är det här en riktig höjdarmiddag! Ja, det är lite bökigt att äta och ja, man blir kladdig om fingrarna, men vem orkar bry sig om sådant när man väl tar den där första tuggan! Just dessa revbenen marineras i en äppelcidervinäger-marinad som ger en ton av syra till köttet som är förträffligt gott! 
 

Äppelcidermarinerade revben


4 portioner
 
  • 1 kg revbensspjäll
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 3 msk honung
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 dl olja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk malen ingefära
 
  1. Blanda samman en marinad på vinäger, honung, soja, olja, svartpeppar och ingefära.
  2. Lägg köttet i en ugnssäker form, eller annat det får plats i, och häll över marinaden.
  3. Låt marinera i minst 2 timmar, vänd köttet i marinaden med jämna mellanrum.
  4. Stek köttet i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
 
Skär upp och servera exempelvis tillsammans med hasselbackspotatis, skysås och en god sallad. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Hemmagjorda langos

Godmorgon lördag!
 
Ja, jag och den där berömda, morgonpigga, tuppen gör varandra sällskap även idag, trots att det är lördag och man egentligen borde ligga i sängen och sova fortfarande. Nåja, dem av er som kan det: njut lite för mig också är ni snälla! Själv är jag alldeles strax redo att köra till jobbet där jag ska spendera lite med än det kommande dygnet innan jag får söndagsledigt med er andra. 
Idag får jag dock jobba tillsammans med en av mina bästa vänner (jo, vi jobbar ihop också) och vi ska dessutom åka på en liten lördagsutflykt tillsammans allihopa, vilket gjorde det betydligt mycket lättare att stiga upp när den där väckarklockan ringde imorse. Det gäller helt enkelt att vara positivt inställd så går det minsann hur bra som helst att jobba lördagar också. Jo, så är det faktiskt. 
 
Hur ska ni själva spendera er lördag? 
 
Sambon och barnen ska frosta av frysen här hemma idag. Lördagsnöje, haha? Ja, ok, jag ska erkänna att jag är glad att jag slipper göra det faktiskt för det är ju så vansinnigt tråkigt. Fraktum är dock att de måste ske nu eftersom vi har beställt broiler kyckling i massor som måste in i frysen, så då är det lika bra att frosta av, möblera om lite och ta en liten rensning. Som jag nämnt innan så går kyckling åt som smör i skolsken i detta huset! 
 
Hursom helst, idag tänkte jag inte att vi skulle äta kyckling, utan att vi helt enkelt skulle passa på att göra lite "helg-mat". Jamen, vi vet sådan där mat som liksom tar lite längre tid att göra och som man helt enkelt oftast inte har tid till att göra i veckorna. Dessutom tänkte jag idag att vi skulle lyxa till det lite extra med att göra ungerskt friterat bröd till middag. 
Ungerskt friterad bröd? Ja, langos förstås! Oftast kanske man äter langos på festivaler och marknader, men faktum är att det är lika lätt att göra hemma, så varför inte? Det är ju bara så där förförande gott någon gång ibland. Det är ju dessutom perfekt bjudmat - langos i grunden och sen en buffé av tillbehör där alla får välja och vraka och skapa sina egna favoriter! 
 
 

Hemmagjorda langos


8 portioner/ca 16 bröd
 
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 st kokt, stor potatis
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • Olja till friteringen

  1. Rör samman jästen med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet.
  2. Riv potatisen fint.
  3. Blanda den rivna potatisen med mjöl och salt.
  4. Vänd ner i vattnet och arbeta samman till en slät, ganska lös, deg. 
  5. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. 
  6. Dela degen i 16 lika stora bitar.
  7. Kavla ut på mjölat bakbord och jäs i ytterligare 10 minuter. 
  8. Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden, ca 4 minuter per sida, tills de blir gyllenbruna.
  9. Låt rinna av på papper.
 
Servera ljumma tillsammans med en klick gräddfil och en buffé av tillbehör efter smak.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg