Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 40

Godmorgon, godmorgon måndag!
 
Sista septemberveckan är redan här! Ja, har ni tänkt på det, att detta är sista veckan i september redan! På torsdag får vi vända blad i almanackan och välkomna oktober månad med allt vad det innebär - höstlovet och Halloween bland annat! Visserligen infaller de båda i slutet av nästa månad, men ändå! Ja, jisses.
 
Nej, en sak i taget, och det betyder ju att det först och främst är denna veckan vi ska ta tag i. Så, vad händer i veckan då? För mig är det en av mina korta arbetsveckor med enbart ett pass på schemat vilket känns skönt då jag jobbade ganska mycket förra veckan. Utanför jobbet blir det kanske en liten utflykt imorgon tillsammans med Maria, om jag får sova ordentligt inatt på jobbet det vill säga, så håll tummarna! I övrigt är det vardag som vanligt med gymnastik för båda barnen, och knatteskutts-dans och musiklek... Ja, även om man är ledig så är det oftast ganska fullt upp tycker jag. Det blir dessutom mer och mer ju äldre barnen blir så det gäller att hålla tungan rätt i mun och pussla i almanackan bäst man kan! 
 
Middagsmat i veckan då? Ja, det ska vi ju så klart prata om också! Här och nu, idag, blir det veckomatsedel förstås. Veckomatsedeln har ju varit min lilla måndagstradition nu i snart två år, så denna veckan är så klart inget undantag. Här kommer med andra ord veckans lilla inspirationshjälpreda från mig till er. Enjoy! 
 

Matsedel vecka 40

 

Måndag - Kassler FlorentineNågot som jag väldigt ofta serverar här hemma är kassler! En av favorittillagningssätten är en så kallad Kassler Florentine! Något som serveras "Florentine" innebär att man serverar maten med en god ost- och spenatsås. Denna kasslern blir vansinnigt krämig och god! Perfekt vardagsmat som passar lika bra till helgen. 
 
Tisdag - Torsk i dillsås: Jag älskar som fisk och barnen älskar det lika mycket dem, så fisk blir det minst en gång i veckan! Fisk och dill är dessutom något som för mig verkligen hör ihop, så det är ju alltid ett säkert kort att kombinera de två när det vankas middag. Därmed mina vänner, en riktigt fiskfavorit: torsk i dillsås!
 
Onsdag - Kyckling i dragon- och äppelsåsMör klycklingfilé i krämig sås med smak av dragon, äpple och spenat är ett av favorittillagningssätten när det kommer till kyckling! Såsen blir fantastiskt smakrik och god och gör hela rätten. Ännu godare bli det dessutom om man kompletterar kycklingen med ett ris som fått koka i hönsbuljong och lagerblad! Mums! 
 
Torsdag - Hemmagjorda potatisbullar med stekt fläsk: Hemlagat är ju alltid godast. Så, därför ska man så klart även göra sina egna potatisbullar! Hemmagjorda potatisbullar är mycket, mycket, mycket, mycket godare än de man köper i frysdisken, och inte alls svårt att göra! Så, släng ihop ett gäng och servera dem med några skivor stekt fläsk och lite lingonsylt. Det mina vänner, är klassisk och fantastiskt god, hemmagjord, husmanskost!
 
Fredag - Äppelcidermarinerade revben: Jag älskar revben! Tunna sådana som är väldigt kladdigt att äta och med andra ord kanske inte optimalt att äta ute, men i hemmets vrå mina vänner, då är det här en riktig höjdarmiddag! Ja, det är lite bökigt att äta och ja, man blir kladdig om fingrarna, men vem orkar bry sig om sådant när man väl tar den där första tuggan! Just dessa revbenen marineras i en äppelcidervinäger-marinad som ger en ton av syra till köttet som är förträffligt gott! 
 

Lördag - Hemmagjorda langosUngerskt friterad bröd... Ja, langos förstås! Oftast kanske man äter langos på festivaler och marknader, men faktum är att det är lika lätt att göra hemma, så varför inte? Det är ju bara så där förförande gott någon gång ibland. Det är ju dessutom perfekt bjudmat - langos i grunden och sen en buffé av tillbehör där alla får välja och vraka och skapa sina egna favoriter! 
 
Söndag - Pannkaksmuffins: Skippa den traditionella söndagsmiddagen denna veckan och passa på att lyxa till det rejält istället med ett stort gäng pannkaksmuffins! Det bästa med dessa är att de funkar precis lika bra till lunch som de gör till middag, eller som de gör till efterrätt! Servera dem tillsammans med lätt vispad grädde och lite sylt och du har en fantastiskt god efterrätt i portionsstorlek! 
 
Veckans söta - Kanelbullar: På söndag, den 4e oktober, är det inget mindre Kanelbullens dag, så denna veckan finns så klart inga andra sötsaksalternativ än den klassiska svenska kanelbullen! En helt nybakd kanelbulle, fortfarande ljummen från ugnen, är nog något av det godaste som finns helt enkelt, och dessutom det perfekta bakverkat att ha ett gäng väntandes i frysen! Vem gillar inte kanelbullar liksom!?
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook