Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 49

Godmorgon, godmorgon måndag! 
 
Pigga och utvilade idag? Själv är jag ledig idag, eller ja, tills ikväll i alla fall, så jag inleder denna veckan med hemmamys med min dotter. Sonen är lämnad på skolan, och ska hämtas om ett par timmar igen, och sen blir det mys för hela slanten med honom också! 
 
Denna nya vecka innebär ju att vi får vända blad i almanackan igen. Imorgon står det december... Ja, nu är det inte långt kvar till jul kan man ju lugnt påstå. Barnen längtar efter att få öppna sina julkalendrar och så klart ännu mer tills Tomten kommer! Förväntningarna är stora om man säger så! 
Vad händer annars denna veckan då? Ja, framför allt så är det för min del julbord med jobbet på onsdag, något jag ser fram emot väldigt mycket. Vi ska bli bjudna på julbord på Solviken, och när jag ätit där innan har det alltid varit fin mat, så jag förväntar mig inget mindre av julbordet. Vi ska spela julklappsleken också, och det är ju alltid kul! Framför allt är det dock en chans att umgås med sina kollegor utanför jobbets väggar, och det är något som i alla fall jag alltid uppskattar! Som om inte det vore nog ska jag dessutom på ännu en julbord dagen efter sedan... Får hoppas jag inte tröttnar på julmaten tills det väl är jul!
 
Mat ja... Mat är ju alltid kul att prata om! Visste ni förresten att det är Kåldolmens Dag idag? Ja, det finns ju matdagar för det mesta numera faktiskt, så det är ju så klart svårt att uppmärksamma, eller "fira", dem alla, men kåldolmar är ju alltid gott! Därför finns mina hemmagjorda kålolmar så klart med på denna veckans veckans matsedelsförslag, tillsammans med en massa annat lättlagat och gott!
 
Jag önskar er alla en riktigt god middagsvecka! 
 

Matsedel vecka 49


Måndag - Kåldolmar på Kåldomens Dag: Ja, idag är det inget mindre än Kåldolmens Dag, så idag måste vi ju så klart äta hemmagjorda kåldolmar! Visste ni att vi varje år, den 30 november, firar just Kåldolmens Dag till minne av Karl XII:s dödsdag för att uppmärksamma det svenska kulturarvets internationella rötter? Inte? Ja, men vilken tur att historienörden i mig kunde berätta det för er då ju! Jag brukar göra mina kåldolmar så här, efter min mammas goda recept! Vill man hellre kanske ha kålpudding som är lite mindre tidskrävande? Ja, men det går så klart lika bra det!
 
Tisdag - Stekt torsk med kall gräddfilssås på kapris och gurkaStekt torsk, enkelt men vansinnigt gott. Perfekt vardagsmat när orken tryter lite extra efter en lång arbetsdag. Kall gräddfilssås, lika enkelt och vansinnigt gott det! Ja, det svåraste och mest tidskrävande med denna rätten är väl egentligen den kokta potatisen, vilket säger en hel del!
 
Onsdag - Fransk kycklinggrytaKyckling är ju så gott i sig och man behöver egentligen inte ha så mycket i en kycklinggryta för att göra den riktigt god. Ett par enstaka väl valda smaksättare och grytan är redan så god att inget mer egentligen behövs. Vill man lyxa till smaken lite ytterligare kan man dock piffa upp grytan med en skvätt lättöl - prova vetja! 
 
Torsdag - Barnens köttfärssås Köttfärssås är kanske bland det mest populära när det kommer till mat som barn älskar och gärna äter mycket av, eller vad säger ni? Jo, här hemma är det så i alla fall, och just köttfärssås kommer ofta på förslag när barnen ska bestämma middagen. Helst ska den vara utan några krusiduller, eller "konstiga" ingredienser (i alla fall som de ser). Detta är deras favorit: krämig och smakrik.
 
Fredag - Teriyakibiff med bambuskottJag älskar det asiatiskt inspirerade köket, och jag har dessutom ett par favoriträtter i just den kategorin. En av dem är teriyakibiff med bambuskott! Teriyakisås måste vara en av de allra godaste smaksättarna som finns verkligen!? Har ni aldrig provat? Ja, då säger jag bara en sak till er: det är  hög tid för det nu!
 

Lördag - LaxpaellaDenna färgsprakande maträtt lyser upp vilket middagsbord som helst. Paella är ju en spansk klassiker som är känd över hela världen. Ett enkelt sätt att bjuda på en riktig festmåltid helt enkelt. I en paella är basen alltid ris, oftast saffransris, och sen kan man ha lite vad man vill i den egentligen, oftast har man dock en blandning av kycking och skaldjur. Här har jag bytt ut kycklingen mot lax istället, och det är minst lika gott vill jag lova!  Lax, räkor och kräftor i en och samma rätt, lyxigt så det förslår! 
 
Söndag - Högrevsgryta med fläsk och kantareller: Vad ska vi äta till söndagsmiddag idag då? Jo, jag tänker mig en riktigt värmande och helt fantastiskt god gryta. Denna tiden på året finns det nog inget mer passande än ett värmade långkok! Ett långkok där högrev och sidfläsk samsas med kantareller och timjan... Ja, det kan liksom inte bli annat än helt fantastiskt gott om man säger så! 
 
Veckans söta - Saffransbiscotti: Andra Advent infaller på söndag, så mysig adventsfika är ju så klart ett måste även denna helg! Två tända ljus på bordet vid sidan om härligt spröda, gyllengula saffransbiscotti och lite glögg och adventsmyset är komplett! Lättbakade är de också, vilket alltid är ett stort plus! 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Högrevsgryta med fläsk och kantareller

Godkväll i stugorna! 
 
Hoppas ni alla haft en riktigt myig och stämningsfull första advent?! Här hemma blev det fika i skenet av det första stearinljuset med både pepparkakor och julmust dagen till ära. Jag har dessutom fått upp både stjärnor och adventsljusstakar i fönsterna också, så nu är det mysbelysning för hela slanten även i vårt hus.
 
Eftermiddagens shoppingrunda då? Jo, den blev av, precis som palanerat, den också. Jag fick en stund för mig själv på Grand Samarkand med lite musik i lurarna. Så, nu är verkligen den mesta av julklappsinhandligen avklarad, vilket känns jätteskönt! Den där julklappen till julklappsleken på julbordet med jobbet då? Jo, jag hittade minsann den också! Det som inledningsvis kändes som ett omöjligt uppdrag blev helt plötsligt en självklarhet när den bara stod där framför mig helt plötsligt! Vad det är kan jag ju inte avslöja då jag vet att jag har ett par kollegor som läser här inne, men jag kan säga att jag hittade en present som verkligen är jag i ett nötskal! Något som jag själv skulle tycka var jätteroligt att få, och som liksom alla faktiskt har användning av oavsett kön eller ålder. Japp, jag är mer än nöjd! 
 
När jag kom hem ställde jag mig och rullade köttbullar på barnens begäran så nu är vi alla mätta och belåtna sedan länge. På tal om mat så tänkte jag idag bjuda er på en riktigt värmande och helt fantastiskt god gryta. Jag hörde på radion i bilen på vägen hem från shoppingrundan att det är ytterligare en storm på väg in över våra delar av Sverige nu ikväll och inatt, och när det är sådant väder finns det nog inget mer passande än ett värmade långkok! Ett långkok där högrev och sidfläsk samsas med kantareller och timjan... Ja, det kan liksom inte bli annat än helt fantastiskt gott om man säger så! 
 
Fortsatt trevlig kväll, med återseende imorgon!
 

Högrevsgryta med fläsk och kantareller


4 portioner
 
  • 600 gram högrev (eller annat nötkött)
  • 200 gram rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan
  • 5 dl rödvin eller rött matlagningsvin
  • 3 kalvbuljongtärningar
  • 5 dl vatten
  • ca 400 gram konserverade kantareller
  • 2 salladlökar
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skär köttet i ca 4 cm stora bitar, och skär sidfläsket i tärningar.
  2. Skala, halvera och skiva löken och vitlöken.
  3. Bryn köttet i en stekgryta tills det får fin yta.
  4. Tillsätt lök, vitlök och timjan och fräs tillsammans i ytterligare några minuter. 
  5. Häll över rödvin och vatten, och lägg i buljongtärningarna.
  6. Koka upp och låt sedan sjuda, under lock, i minst 2 timmar, tills köttet är riktigt mört.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar, och red eventuellt av till önskad konsistens. 
  8. Skör salladslöken i stimlor och tillsätt dem tillsammans med kantarellerna. 
  9. Låt koka ytterligare ca 5 minuter. 
  10. Smaka sventuellt av med mer salt och svartpeppar.
 
Servera grytan tillsammans med potatis eller ris, och ett härligt gäng förvällda grönsaker. Strimla gärna över lite klippt salladslök, eller gräslök, precis innan servering.  
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Saffransbiscotti

Trevlig Första advent till er alla!
 
Ja, då tar det med andra ord sin start idag... Nedräkningen till jul är officiellt här. Hur känner ni? Längtar ni efter jul nu, har ni bivit slagna av den där berömda julstämningen än? Här lyser den med sin frånvaro ännu så länge kan jag meddela, men kanske bli det lite bättre i eftermiddag. Idag ska nämligen ljusstakarna och stjärnorna upp i fönstren! Nej, jag har inte satt upp dem än, för jag tycker nämligen att det är fusk att starta innan advent, och speciellt när advent, som i år, dessdutom infaller innan december månad. Så, idag ska de alltså upp, och adventsfikat ska givetvis fram!
 
I övrigt tänkte jag mig dessutom lite shopping... Ja, det blir en vända till Grand Samarkand idag också faktiskt. Jag passar på nu i helgen så jag kan åka utan barn = titta i lugn och ro utan att någon drar i mig och blir arg för att vi inte bara tittar på leksakerna. Hahaha, ja, ni som har barn vet precis vad jag menar!
Vad ska shoppas då? Jo, en eller två julklappar tänkte jag mig, för sen är jag nästan klar med julklappsshoppingen nämligen, och sen blir det lite vanlig, hederlig mathandling också. Ja, och så måste jag ha tag i en julklapp till jobbet också! Nästa vecka är det nämligen dags för julbord med jobbet, och då ska vi även spela julklappsspelet, så det måste fixas idag. Problemet är bara att jag inte har någon aning om vad jag ska köpa än, men jag hoppas att något liksom "hoppar ut" på mig från hyllorna idag, så håll tummarna! 
 
Tillbaka till advent och adventsfikat dock! Visserligen står regnet som spön i backen utanför fönstret, men ett tänt ljus på bordet och lite adventsfika ska det så klart bli ändå! Vad förknippar man mest med advenstfika tycker ni? Frågar ni mig så säger jag saffran och pepparkakor... Ja, kanske till och med lussekatter och pepparkakor, det kanske ni håller med om? Ja, men det finns ju även mycket annat gott man kan baka, som ändå smakar lika mycket advent, just med hjälp av de smakerna. Vad sägs exempelvis som spröda, gyllengula skorpor, eller biscotti, att duka fram på fikabordet. Dessa bakade min svägerska till ju förra året, och de gick åt som smör i solsken, både bland stora och små! Härligt gula med smak av jul! 
 

Saffransbiscotti


ca 40 stycken
 
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 75 gram smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 gram saffran (2 paket)
  • ca 20 skalade sötmandlar 
  • 1 äggvita
 
  1. Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Smält smöret häll ner det i äggsmeten.
  3. Blanda mjöl, saffran och bakpulver och rör ner i äggsmeten så det blir en deg.
  4. Grovhacka mandeln och arbeta in den i degen.
  5. Dela degen i fyra lika stora bitar och rulla ut bitarna till fyra längder, ca 25 cm långa.
  6. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  7. Pensla längderna med äggvitan.
  8. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader. 
  11. Skär längderna i bitar och lägg tillbaka dem på ugnsplåten, med snittytan uppåt.
  12. Torka skorporna i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter.
  13. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar, gärna i ett par timmar, tills de kallnat helt.
 
Tips!
Har man inte ork eller tålamod att vänta i flera timmar innan man avnjuter en skorpa eller två till kaffet går det lika bra att äta dem efter den första ugnstorkningen, men ju längre de får stå i ugnen efteråt desto krispigare blir de.  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg