Powered by Jasper Roberts - Blog

Kladdkaka till Halloween

Välkommen Halloween!!
 
Idag är det Halloween min vänner! Det är ju inte jättestort i Sverige ännu, även om det blir större och större för varje år som går. Firar ni Halloween?
I USA är det ju desto större dock. Jag bodde i New York i två år, mellan 2000-2002, och där är Halloween nästan lika stort som julen och Thanksgivning, både för barn och vuxna. Folk dekorerar sina hus och de klär ut sig för att gå på Bus eller Godis-rundor. Stora som små tycker det är lika roligt att knacka dörr och skrämmas.
 
Visste ni att Halloween ursprungligen dock inte är amerikanskt? Det är faktiskt en gammal keltisk högtid där man markerade att sommarhalvåret var slut och vintern stundade. Dörrknackningarna stod medeltiden fattiga befolkning för - de knackade dörr för att samla in mat inför den kommande kylan. Det var sedan irländarna som tog med sig traditionen när de emigrerade till USA och där har den sedan dess etablerats och bara blivit större. Ja, innebörden i det hela har ju minst sagt ändrats också... 
 
Vi är inga jättefirare av just Halloween, men barnen fick göra en varsin Jack O' Lantern igår som nu pryder vår trapp. Vi bakade dessutom en chokladig kladdkaka som vi dekorerade med läskiga spindlar som vi tänkte mumsa på till fika i eftermiddag. Inspirationen till kakdekorationen fick jag förra året från min goda vän Jenny, och spindlarna kan man ju lika väl använda till att dekorera några muffins, eller vilken kaka som helst egentligen. Jag valde en snabb kladdkaka denna gången. 
 
Visst vill man bara sätta tänderna i den med en gång!?
 

Halloween-kladdkaka

 
Kladdkaka:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker eller strösötning
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
 
 
 
Garnering:
  • Vita minimarshmallows
  • Chokladsås på tub
  • Små plastspindlar
 
 
 
  1. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Vispa samman ägg och socker.
  3. Tillsätt vetemjöl, kakao och vaniljpulver. Vispa sist ner smöret.
  4. Häll smeten i en smord springform.
  5. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter - den ska vara lös i mitten.
  6. Låt kakan svalna och lägg sedan på marshmallowsen. Gör ett spindelnät av chokladsåsen och toppa med att placera ut spindlarna i nätet.
 
 
Servera gärna kakan som den är, tillsammans med en varm kopp kaffe eller ett glas saft till barnen. Jag lovar att detta är något som barn, och vuxna, kommer uppskatta väldigt mycket idag! Ett väldigt enkelt sätt att piffa upp vilket bakverk som helst en dag som denna. 
 
Jag önskar er alla en riktigt rolig, och läskig, Halloween 2013!

Isterbandsgratäng

Hej hej!
 
Kväll igen... Redan! Denna dagen har susat förbi mig verkligen! Jag har bokstavligen dessutom ägnat precis hela dagen och mat och bak! Jobbdag först där jag bakade pizzor, kycklingpizzor närmare bestämt, med bl.a. banan och curry på - mums! Vill ni se bild? Kika in på @vardagsmatalajess på Instagram vet jag!
 
Efter jobbet blev det en vända till affären för att inhandla lite mat och sen for jag och barnen hem för att ta tag i pumporna vi haft stående i över två veckor nu. Imorgon är det ju äntligen Halloween, som barnen längtat efter länge nu! Vi är väl egentligen inga Halloween-firare så, men en varsin pumpalykta har barnen i alla fall fått nu. För dem av er som inte vet det så tar det sin lilla tid att gröpa ur en pumpa... Ännu längre tid att gröpa ur två bamsepumpor! Jag spenderade större delen av eftermiddagen åt denna uppgift och var ganska trött på det till slut om jag ska vara ärlig! Nu har dock barnen en varsin Jack O' Lantern som står ute på trappen och lyser fint, och de kunde nog inte varit nöjdare!
 
När Projekt Pumpalyktor var avklarat gav jag mig på en Halloweenkaka! En riktigt god kladdig chokladkaka med Halloweendekoration står just nu i mitt kök och väntar på att avnjutas till fika imorgon. Håll utkik imorgon förmiddag här på bloggen för då dyker receptet på den upp! 
 
Tills dess tänkte jag dock att vi kör ett middagstips! Ett gratängtips, ett allt-i-ett-tips, ett jättebra tips på vardagsmat! Denna gratängen fungerar ungefär som en upp-och-ned-vänd Shephard's Pie - potatismos i botten och fyllning på toppen. Testa!
 

Isterbandsgratäng

 
4-6 portioner
 
Potatismos:
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca 2 msk flytande margarin
  • salt och peppar
 
  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Vispa den avrunna potatisen tillsammans med mjölken och margarinet till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Isterbandstopping:
 
  • ca 15 cm purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram isterband
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Finhacka purjolöken och paprikan och slanta korven.
  2. Fräs lök och paprika tillsammans med pressade vitlöksklyftor tills paprikan börjar mjukna.
  3. Tillsätt korven och stek den så den blir varm, smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg potatismoset i botten på en ugnssäker form och lägg isterbandsröran ovanpå moset. Toppa med den rivna osten.
  5. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad.
 
 
Tips!
Byt gärna ut isterbanden mot en annan korvsort. Vad sägs om att prova en kyddstark korv exempelvis, för en lite hetare maträtt!
 
 

Kycklinggryta med kokos och citrus

Godkväll tisdag!
 
Nu har jag precis lagt mina små trollungar i säng, och de sussar redan sött. Finns det något ljuvligare än att titta på sina barn när de sover? Nej, inte mycket i alla fall, det är en sak som är säker! Fridfulla och alldeles underbart vackra små oskyldiga liv. Kärlek!
 
Ikväll har vi ätit världens godaste tomatrisotto här hemma och båda barnen slickade tallrikarna! Det är alltid lika kul att se dem äta med så stor aptit! Receptet på min tomatrisotto kommer dyka inom kort här på bloggen, men vill ni redan nu få en liten tjuvkik på hur det ser ut så kolla in på mitt Instagram där det ligger en bild uppe.
 

@vardagsmatalajess

 
Ikväll tänkte jag bjuda på ett annat riktigt smaskigt recept! Nämligen en kycklinggryta med smak av kokosmjölk och citrus. Riktigt god och vacker att titta på verkligen, och även ganska stark tack vare currypastan som jag har i. Gillar ni stark mat är detta något för er! Gillar ni inte stark mat är detta något för er ändå, jag lovar!
 

Kycklinggryta med kokos och citrus

 
4 portioner
 
  • 400 gram kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 3 dl lätt kokosmjölk
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk grön currypasta
  • 2 tsk fish sauce
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
 
  1. Tärna kycklingfiléerna i småbitar. Finhacka löken och paprikan. Stek kyckling, lök och paprika tillsammans i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Häll över kokosmjölk, vatten, currypasta och fisksås.
  3. Koka upp och låt koka i ca 40 minuter under lock. 
  4. Smaka av med lime, citron och evetuellt mer salt  och peppar.
 
Servera tillsammans med kokt ris och en god sallad eller några kokta haricot verts.
 
 
Tips!
Grytan blir ganska stark tack vare den gröna currypastan. Har ni svårt för stark mat så ta bara hälften av currypastan, eller uteslut den eventuellt helt. 
 

Visa fler inlägg