Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

God förmiddag denna sista dag i januari månad! 
 
Idag ska vi på 18-års kalas! Min fina, älskade kusin och tillika guddotter, Michaela, fyller år idag. Hela 18 år! Ja, jisses... Nu kommer jag låta lastgammal, men jag minns fortfarande hurs hon kröp upp i mitt knä med sitt leende, lockiga hår och runda kinder när hon var 2 år gammal. Ja, kusin "Jejje" var alltid en favorit för henne när hon var liten och nog kramas hon fortfarande gärna så jag tror nog hon tycker om mig än. Ja, 18 år var det ja... Jag som inte ens är gammal?! 
Hur som helst - kalas: god mat, fika, kaffe och tårta och träffa hela stora tjocka släkten! Precis sånt som jag fullkomligt älskar! Det kommer bli en riktigt härlig lördag med andra ord.
 
Hur ska ni spendera er lediga dag? Kanske är ni också sugna på något gott idag? Varför inte bjuda hem lite vänner och ha en trevlig lördagskväll tillsammans - äta gott och umgås. Passa på att fira helgen med en liten söt efterrätt kanske? Ja, det är ju inte så ofta man serverar efterätt numera, om det inte är en högtid av något slag, men någon gång så där ibland tycker jag gott att man kan lyxa till det med lite extra mys.
Här en en riktigt enkel liten goding, ja, alltså enkel att göra men allt annat än enkel i smaken! Min goda vän Maria bjöd på denna pannacottan när vi var där på Nyårsafton och ja, den är gudomligt god verkligen! Den söta chokladen gifter sig i perfekt kontrast med den något syrliga passionsfrukten - ni måste testa! 
 

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt


4 portioner
 
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 90 gram vit choklad
  • 2 passionsfrukter
 
  1. Häll grädde och socker i en kastrull och rör om. 
  2. Bryt ner chokladen och koka upp under omrörning.
  3. Låt koka i endast 30 sekunder (OBS!)
  4. Häll upp pannacottan i glas eller portionsformar.
  5. Ställ i kylskåp i minst tre timmar innan servering. 
  6. Gröp ur passionsfrukten och fördela ut den på toppen av pannacottan. 
 
Tips!
Tycker man inte om passionsfrukt kan man med fördel servera tillsammans med exempelvis hallon eller blåbär istället.
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Lakritskladdkaka

Godmorgon... eller ja, god förmiddag kanske vore mer passande?
 
Nåja, idag fick jag äntligen en efterlängtad sovmorgon igen så vi har precis ätit frukost jag och barnen. Idag tänkte jag att vi skulle ta en liten snabbtur in mot stan och gå på presentjakt. Imorgon fyller min kusin/guddotter hela 18 år och vi ska så klart dit och fira henne. En present har jag redan köpt, men jag skulle vilja ha något litet till, så hoppas att jag hittar just det jag är ute efter. Håll tummarna.
 
I eftermiddag sen är vi bjudna till min vän Maria, och det tackar vi ju aldrig nej till! Jag menar, varför skulle man någonsin tacka nej till gott sällskap? Nej, precis. Både jag och Maria försöker vara lite duktiga och dra ner lite på sötsakerna, men det bjuds säkerligen på något annat gott ändå om jag känner henne rätt. 
På tal om att undvika sötsaker så kanske det kan passa med en sötsak? Hahaha, ja, men bara för att jag försöka trappa ner så betyder det ju inte att inte ni heller är sugna? Dessutom sa jag ju faktiskt trappa ner, inte sluta. ;-) Därför bjuder jag idag på en kladdig historia med smak av lakrits! Är du, som jag, en lakritsälskare så kommer du vilja ha mer än en bit av denna lilla godingen. Ha den till fredagsmyset ikväll, eller bjud hem några vänner på eftermiddagsfika imorgon vetja!
 
Hoppas nu ni alla får en riktigt trevlig fredagskväll! 
 

Lakritskladdkaka


ca 8-10 bitar
 
  • 150 gram smör
  • 2 msk lakritspulver
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 msk sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
 

  1. Smält smöret.
  2. Vispa ihop ägg, socker, sirap, mjöl, kakao och lakritspulver.
  3. Balnda ner det smälta smöret.
  4. Häl smeten i en smord och bröad paj- eller springform.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca15-25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
  6. Låta savlna och pudra sedan eventuellt florsocker över innan servering.
 
Tips!
Kladdkakan kan du med fördel göra dagen innan den ska serveras. Den bli nästan godare om den får spendera natten i kylskåpet!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Cowboysoppa

Hej hej!
 
Vet ni vad det är för dag idag? Jo... det är min sista arbetsdag på min arbetsplats jag gått till de sista två åren... Lite bitterljuvt är det minsann... Jag ser fram emot mitt nya jobb med mina nya arbetsuppgifter och mina nya arbetskamrater, men jag kommer sakna mina gamla kollegor. Ja, det känns minst sagt konstigt att jag om bara några timmar lämnar in min nyckel och går därifrån för sista gången. Ett avslut på ett kapitel helt enkelt. 
Jag är ju dock av den övertygelsen att man ska se framåt dock, och det ska jag göra nu, jag ser framåt med stor iver och jag tror att det här kommer att bli jättebra! 
 
Med det sagt, så går vi raskt över till något annat tycker jag! Soppa! Ja, det är ju ännu en gång torsdag, och därmed officiell soppdag! Idag tänkte jag att vi skulle ge oss ut i Vilda Västern och äta Cowboysoppa. 
Ja, det var ju det här med Cowboysoppa - jag har hört så många prata om det och länge tänkt att det skulle kunna vara något som passade mig och min familj, men liksom aldrig riktigt kommit till skott att testa. Nu gjorde jag dock slag i saken och ställde soppgrytan på spisen, äntligen! Om det var värt väntan? Åh ja! Både jag, sambon och båda barnen sörplade i sig för glatta livet kan jag meddela! Så, även om det var första gången vi prova den omtalade soppan så var det definitivt inte sista!
 

Cowboysoppa



  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök 
  • 1 lite vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 stora potatisar
  • 1 burk vita bönor
  • 2 msk basilika
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
  2. Lägg färs och lök i en stor gryta och bryn lätt så färsen blir grynig.
  3. Häll över vattnet och låt koka upp under omrörning.
  4. Höll över de krossade tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter.
  5. Skala potatisen och skär potatis och paprika i små tärningar. 
  6. Tillsätt potatis och paprika i soppan och krydda med basilika.
  7. Koka soppan i ca 10 min, tills potatisen blivit mjuk.
  8. Tillsätt bönorna och låt koka ytterligare 5 minuter.
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med knäckebröd, eller varför inte lite hembakat bröd? Tips och recept på hembakat bröd hittar du så klart i min bröd-kategori!
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook


Visa fler inlägg