Powered by Jasper Roberts - Blog

Mimosasallad med kallskuren kassler

Hej och välkommen lördag!
 
Ja, nu är det ju helg på riktigt, eller hur! Det är inte bara helg, utan det är dessutom sista sommardagen för i år... Imorgon är det ju september redan nämligen, hur det nu gick till?!? Sommar går alltid alldeles för snabbt om man frågar mig, men det är inget man kan göra något åt så det är bara att hänga med och gilla läget.
 
Idag är det jobbdag för mig igen, hela långa dagen faktiskt - jag har bara rast just nu, men det gör inget för jag är i köket idag. Köket är ju mitt favorittillhåll på jobbet och jag tycker ju att det är roligare att baka och laga mat ju fler personer som ska äta det. Idag blir det lax till lunch och ikväll ska jag göra Korv Stroganoff till middag till oss alla så det ska jag sätta igång med så smått när min rast är slut. Ja, och så ska jag så klart baka lite också, vi måste ju ha eftermiddagsfika, eller hur! Jag har dock inte riktigt bestämt mig för vad jag ska baka ännu, jag får se vad det blir efter jag gått igenom skafferi och kylskåp...
 
Förra helgen när jag jobbade i köket fixade jag iordning en mimosasallad till middag, och till den hade jag kallskuren kassler. God och enkel mat som går snabbt att fixa. Det passar lika bra en stressig vardagskväll, som en lugn helgkväll, så prova vet jag!
 

Mimosasallad

 
4 portioner
 
  • 2 dl creme fraiche eller kesella
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 tomater
  • 2 små gröna, syrliga äpplen
  • 3 skivor färsk ananas
  • 1 apelsin
  • 50 gram gröna vindruvor
  • salt och peppar
 
  1. Skriva ananas, äpple, apelsin och tomater i tärningar. Halvera vindruvorna och finhacka äggen. 
  2. Blanda samman creme fraiche eller kesella med majonnäsen. Rör sedan ner frukt, tomater och ägg. 
  3. Smaka av med salt och peppar.
 
Låt gärna mimosasalladen stå och dra sig en stund innan servering. 
Servera gexempelvis tillsammans med lite kallskuren kassler. Passar bra ihop med alla sorts kallskuret kött, eller kallskuren kyckling.
 
 
Tips!
Vill du göra en mer traditionell mimosasallad? Lägg då i gröna ärtor och riv ner rotselleri i salladen. I en traditionell mimosa använder man dessutom vispad grädde tillsammans med majonnäs istället för creme fraiche eller kesella. 
 
 

Kanel- och äppelrutor

Godkväll, godkväll!
 
Fredag kväll - vad har ni för er idag? Själv är jag ganska nyligen hemkommen från jobbet, och när jag kom hem stod det en pizza och väntade på mig i kylskåpet. Sambon och barnen hade varit och ätit i "pizzahuset", som min son kallar det, och på vägen hem hade de varit inom affären och köpt en varsin godispåse också inför morgondagen. Ja, och så hade de tagit hem en pizza till mig med, en calzone.
Jag orkar äta ungefär en fjärdedels calzone med lite pizzasallad till, och sen tar det tvärt stopp! Magen säger ifrån och jag är minst sagt proppmätt! Förr hade jag lätt ätit en hel pizza och gärna lite till. Det är så skönt att bli mätt på det lilla numera verkligen! Jag äter inte pizza jätteofta längre, inte sen operationen, men det händer då och då, och då är det så klart lite extra gott! Lite sådär extra lyxigt liksom, fredagslyx i detta fallet.
 
På tal om lyx och sådant jag inte äter lika ofta som innan länge - kakor. Jag har väl iofs aldrig varit ett kakmonster, men numera är jag det ännu mindre. Jag älskar ju dock att baka och gör det både gärna och ofta, vilket sambon och barnen uppskattar, och sen passar jag ju på att baka på jobbet minsta lilla chans som ges. Jag får med andra ord utlopp för mina bakbegär trots allt. För någon vecka eller två sen bakade jag en äppelkaka i långpanna på jobbet. Långpannekakor är ju verkligen perfekt när man ska baka till många, och om man inte har hela dagen på sig att spendera i köket. Just denna långpannekakan bakar jag ofta för den blir så saftig och god att det knappt är sant. Smaksättningen varierar jag utefter vad jag är sugen på eller har till hands, denna gången fanns det riktigt goda äpplen på jobbet, så då passade jag på att använda dem. 
 

Kanel- och äppelrutor

 
1 långpanna
 
  • 3 dl socker/sötningsmedel
  • 75 gram margarin eller smör
  • 5 äggulor
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 msk vaniljsocker/ca 1,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kanel
  • 2,5 dl mjölk
  • 4-5 gröna, syrliga äpplen
 
 
  1. Vispa samman socker och margarin. Tillsätt äggulorna.
  2. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner tillsammans med mjölk och vatten. 
  3. Smöra och bröa en långpanna och bred sedan ut sockerkakssmeten i långpannan. 
  4. Skala och skiva äpplen och placera ut dem på sockerkakssmeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
 
 
När kakan svalnat är det bara att skära upp den i små mumsbitar, och sen njuta av dem tillsammans med en kopp rykande hett kaffe! Perfekt kaka att baka nu i höst när alla goda hästäpplen mognar!
 
Hoppas ni får en fortsatt trevlig fredagskväll!

Spenat- och ärtplättar

Hej fredag!!
 
Visst är det lika härlig varje gång det blir fredag igen! Löften om lediga dagar, för dem av oss som inte ska jobba dvs... För jo, jag ska jobba denna helgen också vilket innebär att det blir inte mindre än fjärde jobbhelgen i rad för mig. Inte klagar jag för det dock för jag är ju ledig en del i veckorna istället, ibland i alla fall. ;-) 
 
Så här inför helgen så tänkte jag tipsa om världens godaste plättar! Perfekta till lunch, och lika perfekta som mellanmål då de är precis lika goda att äta varma som kalla! Fast... nej, jag ångrar mig, de är nästan liiite godare att äta kalla när jag tänker efter. Så, gör ett stort gäng och ät några till lördagslunch och spara sedan dem som blir över i kylskåpet för att sedan ha dem kalla till mellamål i några dagar. Eller lägg in några i frysen och plocka fram efter behov bara. Dessa är det absolut godaste man kan äta till mellanmål faktiskt, tja, dessa och mina miniomeletter - de ligger delad etta! 
 

Spenat- och ärtplättar

 
4 portioner
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 250 gram bladspenat
  • 250 gram gröna ärtor
 
  1. Vispa samman ägg, mjölk, salt, bakpulver och vetemjöl till en tjock smet.
  2. Rör ner spenaten och ärtorna.
  3. Grädda plättar av smeten, i ett plättlagg. 
 
 
Servera gärna bara som de är, eller tillsammans med en god kall sås exempelvis. När min svåger och hans familj var här för någon vecka sen åt vi dessa och då gjorde han ett chili-kryddsmör som vi hade till dem. Mycket gott!
 
 
Tips!
  • Det går lika bra att använda fryst bladspenat i plättarna, se då bara till att den är tinad och väl avrunnen innan den rörs ner i plättsmeten. 
  • Prova blanda ner andra grönsaker i smeten om du inte är så förtjust i just dessa - vilka mjuka grönsaker som helst passar bra att använda. Bara fantasin sätter gränserna som alltid!
 

Visa fler inlägg