Matsedel vecka 14

Godmorgon måndag!
 
Idag är det sista mars... Ja, visst är det härligt! April imorgon, och sen är det nästan sommar ju! Som jag längtar ska ni bara veta! Är det bara jag som längtar så fruktansvärt mycket efter sommaren varje år? Lika ledsen blir jag dessutom varje år när den tar slut alldeles för snabbt... Nåja, ännu är det ett litet tag kvar tills dess...
 
Först och främst är det måndag, och ny vecka framför oss nu! Vi hoppas på många soltimmar och mycket god mat på middagsborden, eller vad säger ni? Själv har jag en ganska kort arbetsvecka framför mig, så jag har mer tid att spendera hemma i mitt eget kök istället för i mitt arbetskök. 
Idag är jag exempelvis ledig efter min jobbhelg, så idag har jag och barnen hela dagen framför oss tillsammans. Exakt vad vi ska hitta på? Nja, det vet jag inte riktigt än... Ta dagen som den kommer med andra ord. Bättre än så kan man knappast ha det en helt vanlig måndag om ni frågar mig.
 
Mat ska vi i alla fall laga, och äta... Här kommer veckans matsedelsförslag!
 

Matsedel vecka 14

 
 
  
 

 
 
Torsdag: Gulaschsoppa
 

 
 
 
 
 
Om jag ska baka just idag, det ska jag låta vara osagt, men bakas under veckan kommer det gartanterat att göras - om inte hemma så på jobbet. En god cheesecake sitter liksom aldrig fel till fikat, så om bakandan faller på, gör en cheesecake vet jag!
 
Veckans söta:
 
 
Nu hoppas jag ni får en riktigt bra vecka mina kära läsare! Vi ses och hörs i vanlig ordning under veckan - och glöm inte bort att kika in hos mig på Instagram för ännu fler bilder och uppdateringar:
 

@vardagsmatalajess

Nötgryta med enbär och timjan

Hej soliga söndag!
 
Skiner solen lika starkt på er som den gör på oss? Jag hoppas verkligen det för det är en alldeles fantastisk känsla! Jag blir lycklig av vetskapen, och känslan, att våren är här och att sommaren är på väg! Jag tillhör den skaran människor som absolut inte hade saknat vintern om den inte kommit - ge mig gärna vår och sommar året runt! Underbara, underbara värme och underbara sol!
 
Just denna soliga mars-söndag får jag dock inte vara ute så mycket eftersom jag jobbar även idag. Jag ser ju dock solen och bara det gör mig glad ska ni bara veta! På jobbet idag lagar jag skinskstek med äppelsås, och sen tänkte jag servera en god ostkaka med grädde och hallonsylt till efterrätt! Jag tänkte dessutom att jag skulle baka en äppelkladdkaka till eftermiddagsfikat idag... Eller kanske en citronkladdkaka? Ja, jag får se vilket av det jag bestämmer mig för, men en kladdkaka tänkte jag mig i alla fall! Sen ska jag ju göra kvällsmat också så klart, och ikväll blir det raggmunkar - husmanskost när den är som bäst! Så, jag har att göra under dagen som ni hör!
 
För dem av er som njuter av en ledig söndag och ett lugnt kök, så tänkte jag tipsa om en gryta idag. Grytor hör ju kanske lite hösten och vintern till egentligen, men jag tycker gott man fortfarande kan göra en gryta eller två ännu så länge... Så, här kommer en jättegod en, med smak av enbär och timjan!
 

Nötgryta med enbär och timjan

 
4 portioner
 
  • 500 gram grytbitar av nöt 
  • 2 morötter
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 tsk timjan
  • ca 8-10 enbär
  • 1 köttbuljongtärning
  • salt och peppar
 
  1. Bryn grytbitarna i lite smör i en stekgryta.
  2. Häll över grädden och mjölken och smula ner buljongtärningen. Krossa enbären lätt och häll ner dem i grytan tillsammans med timjan och soja.
  3. Låt koka upp och putta ihop i ca 30 minuter.
  4. Red evetuellt av till önskad konsistens och låt småputtra i ytterligare fem minuter. 
  5. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med ris eller potatis och en god sallad.
 
 
Hoppas ni får en fortsatt solig och varm söndag i hela landet! Vi hörs och ses!
 
 

Smördegsknyten med het färsröra

Hej hej från ett strålande Växjö!
 
Oj, som solen strålar på oss idag! Underbart är bara förnamnet!
Jag har jobbat idag, men varit hemma på "paus" nu i några timmar, och ska med andra ord tillbaka till jobbet ikväll. När man bara är ledig ett par timmar så här så gäller det att göra det mesta av den tid man har! Min kusin och hennes familj åkte hem för ett litet tag sen, men innan dess hann vi både vara ute och cykla en sväng med barnen, plus att pappan i familjen satte upp den stora studsmattan på gräsmattan! Det om något innebär att våren är kommen på riktigt nu. 
 
Innan jag om en liten stund ska köra tillbaka till jobbet för ett litet kvällspass så tänkte jag bjuda er på något riktigt gott här på bloggen - smördegsknyten! Mums, mums, mums säger jag bara! Dessa gjorde jag förra helgen när jag hade middagsgäster på besök och de gick åt som smör i solsken minst sagt. Smördegsknyten brukar alltid uppskattas när jag gör, och de går ju att fylla med lite vad som helst - det är ju det som är så bra med dem - så de passar alla. Förra helgen fyllde jag dem med en lite hetare färsröra som jag servera tillsammans med en kall citronsås för att dämpa hettan lite. Mums!
 

Smördegsknyten med het färsröra

 
10 knyten
 
  • 1 paket fyrkantiga smördegsplattor
  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl ajvar relish
  • 100 gram cream cheese
  • 1 msk soja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 färska mozzarellabollar
  • ägg och sesamfrön
 
 
  1. Fräs färsen tillsammans med finhackad lök och pressad vitlök.
  2. Krydda med smulad buljongtärning, parikapulver, salt och peppar. Häll över chilisås, ajvar relish, cream cheese och soja och rör runt. Häll i sambal oelek efter smak.
  3. Låt röran puttra på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tina smördegsplattorna något (det är lättast att arbeta med dem om de inte är helt tinade).
  5. Födela ut färsröran på smördegsplattorna.
  6. Skiva mozzarellan och lägg en skiva i mitten på varje smördegsplatta, nyp sedan ihop degen till knyten.
  7. Pensla kyterna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader till knytena fått fin färg och blivit frasiga.
 
OBS!! Färsröran måste vara sval/kall när den läggs på smördegen, annars blir degen varm och håller inte ihop.
 
 
Servera sedan tillsammans med en kall sås och en sallad med lite extra-allt i! 
Denna gången gjorde jag en sallad med olika sorters sallader, honungsmelon, fetaost, edamamebönor, oliver, rädisor, körbärstomater och gurka i. Mums! Såsen gör man enklast genom att bara riva ner citronskal + saft av 1 citron i 2 dl creme fraiche - glöm inte att smaka av med salt och peppar.
 
Sen är det bara att hugga in och njuta av en riktigt härlig helgmiddag! Passa på att bjuda hem lite gäster vet jag och dela med er av den goda maten! 
 
 
 

Visa fler inlägg