California Crustless Grönsakspaj

Välkommen måndag!
 
Ja mina vänner, ännu en måndag innebär ännu en ny vecka att ta sig an! Är ni redo? Själv har jag haft en bra helg som jag fått spendera tillsammans med mina favoritpersoner - familjen och bästa vännerna - och känner mig därmed ganska redo att ta mig an ännu en arbetsvecka. Just denna arbetsveckan är dessutom den sista på mitt gamla schema... Från och med nästa måndag går jag på min nya dagtidstjänst, och det känns fantastiskt roligt, av mer än en anledning. Dels så innebär det nya spännande utmaningar på jobbet med ännu mer ansvar, men även att jag får mer tid hemma tillsammans med min familj vilket jag är oerhört tacksam för. Så ja, nu räknar jag ner, en dag i taget. 
 
Fram tills dess är det mycket jobb i min almanacka. Arbetsveckan är dock ganska jämnt fördelad mellan olika möten och "vanlig" arbetstid så jag tror att den kommer gå ganska snabbt. Ja, variation är a och o även när det kommer till arbetet för min del, det får tiden att gå mycket fortare, men gör även arbetstiden mycket roligare. Jag tillhör dessutom kategorin människor som faktiskt tycker det är kul med möten, så en bra arbetsvecka att se fram emot med andra ord.
Almanackan visar dock inte enbart jobb som tur väl är. Jag har även en frukostdejt inplanerad mitt i veckan med min fina Maria och min dotter på vårt favoritfik i stan. Sedan tänker vi oss en efter-frukost-shoppingrunda bland alla nya fina vårkläder. Sen blir det även en efter-frukost-efter-shoppingrunda-fika att avsluta med när vi ändå är i farten. Varför inte liksom?! Veckan avrundas sedan med en grillfest i goda vänners lag, vilket alltid är ett toppensätt att avsluta en arbetsvecka på om ni frågar mig!
 
I middagsväg då? Ja, vi måste ju så klart prata mat också! Den goda vardagsmaten närmare bestämt, och just idag tänkte jag att vi skulle prata paj. Eller ja, paj känns inte helt rätt heller, eftersom just denna pajen är degfri, så snarare kanske en blandning mellan en paj och en frittata egentligen. Den är hursom helst skalfri, köttfri och gudomligt god! Ja, här kommer ett ypperligt vegetariskt tips till dagens Meatfree Monday med andra ord. Det är en svamp- och grönsakspaj med inspiration från Californinen och mina år i USA. Istället för skalet så lägger man ner brödtärningar i fyllningen för att skapa en hrärligt god, och vacker, paj helt enkelt.
 
 

California Crustless Grönsakspaj

 
 6 portioner
 
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 250 gram färska champinjoner
  • 1 stor zucchini
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3,5 dl riven lagrad riven ost - ex cheddar, västerbotten eller lagrad präst
  • 300 gram cream cheese
  • ca 4 skivor formfranska
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 
  1. Smörj en springform med smör och klä den utvändigt med aluminiumfolie (så att fyllningen inte läcker ut).
  2. Hacka löken, paprikan och vitlöksklyftan. Skiva champinjonerna och tärna ner zucchinin.
  3. Fräs lök, paprika, svamp, zucchini och vitlök i ca 5 minuter, tills börjar mjukna.
  4. Låt grönsakerna svalna.
  5. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en stor skål. 
  6. Skär formfranskan och cream cheesen i cm-stora kuber.
  7. Blanda ner cream cheese, riven ost, brödtärningar, grönsaker, salt och peppar i äggstanningen. 
  8. Häll fyllningen i formen.
  9. Grädda på 175 grader i ca 1 timme, tills fyllningen känns fast. 
  10. Låt  pajen svalna något i formen innan du skär upp den.
 
Servera tillsammans med en grönsallad, och eventuellt tunt skivad rökt skinka till om man inte vill ha den helt vegetarisk. 
 

Matsedel vecka 17

Hej och trevlig söndag allesammans!
 
Hoppas att ni haft en riktigt bra helg så här långt? Själv är jag ledig denna helgen, så passar på att mysa lite extra med min familj helt enkelt. Nästa vecka är sista veckan på mitt gamla schema, och sedan träder mitt nya i kraft, och det ska bli så skönt verkligen, bara dagtid! Dagtid innebär mer tid med barnen Ja, som ni kanske kan förstå så räknar jag ner nu! En dag i taget.
 
Denna helgen har verkligen handlat/handlar om barnen. Igår var vi på Leos Leklandnoch lekte några timmar. Sonen var bjuden på kalas där, så vi passade på att följa med och leka hela familjen. Det hann dessutom bli både lunch och eftermiddagsfika där med. Barnen älskar verkligen Leos, och är alltid illröda om kinderna när vi åker därifrån så mycket de leker och har kul. Lördagskvällen spenderades i hemmets lugn vrå. Vi var ute och gick en sväng, och sambon och dottern var ute och spelade lite innebandy på uppfarten. Skön lördag på alla sätt med andra ord.
Här och nu denna söndag har vi ganska nyligen fått i oss dagens frukost, som mer blev en brunch med tanke på klockan, men det är så skönt att bara ta det lugnt en ledig helgmorgon tycker jag. Nu i eftermiddag ska vi in till stan och gå på bio. Idag är det Barnens Biodag på SF Bio, så då gäller det att passa på. Vi går ganska ofta på bio i vår familj oavsett, men en dag som denna när det är halva priset på alla barnfilmer och menyer, ja, då måste man ju liksom. Det går inte att missa! Så, bio blir det, och vi ska kika på Babybossen, så hoppas den är bra. 
 
Återstoden av denna söndag ska sedan spenderas tillsammans med bästa vännerna. God mat och gott sällskap, ett perfekt sätt att avsluta en helg på helt enkelt. Ja, sen imorgon är det ju dags för den där vardagen att infinna sig igen, och med den hela veckans vardagsmiddagar också. Så, här kommer veckans lilla inspirationslista. Smaklig spis, och en fortsatt trevlig helg till er alla! 
 

Matsedel vecka 17

 
Måndag - Eggs BenedictÄgg Benedict är kanske mest förknippat med frukost eller brunch, men varför inte inleda veckans middagar med denna enkla lilla goding? Ja, skriver enkel, men det smakar ju alllt utom enkelt faktiskt, och jo, en vanlig måndag som denna känns det nästan lite lyxigt att avsluta dagen med denna lilla delikatess på tallriken vill jag lova! 
 
Tisdag - Heta räkor med minimajsFisk eller skaldjur, ja, det ena eller det andra bör man ju äta minst en gång i veckan, gärna oftare. Så, idag tänker jag mig ett skaldjurstips som går snabbt att tillaga och som är supergott verkligen, dessutom är det lite sting i denna rätten. Helt enkelt en vansinnigt god middag!
 
Onsdag - VitlöksjärparVad sägs om att fira lillördag med smarriga vitlöksdoftade järpar?! De är enkla att göra, och supergoda - med andra ord perfekta vilken dag i veckan som helst! Servera dem dessutom tillsammans med stuvade pastaskruvar som även dem får lite smak av vitlök... Jag säger bara, MUMS! PS. Meterologerna spår sommarväder även idag, så varför inte slänga järparna på grillen vetja!?
 
Torsdag - Krämig Biff StroganoffKlassiskt är alltid gott om ni frågar mig, och just denna Stogranoffen behöver inte stå och puttra på spisen i timmar och kan därför avnjutas en helt vanlig arbetsdag som denna. Om den är mindre god för det? Nej, verkligen inte! 
 
Fredag - Ugnsstekt kyckling med dragon och vitlökKyckling är helt enkelt aldrig fel! Det passar helt enkelt vilken dag i veckan som helst, vare sig det är mitt i veckan, eller som idag, som fredagsmiddag. Ett av de enklaste sätten att tillaga kyckling är just att helsteka den - den sköter sig helt själv i ugnen och sen är det bara att samlas hela familjen runt middagsbordet. 
 
 
Lördag - Sweet chililaxDetta är ett av mina enklaste tips på en laxrätt. Med få ingredienser, och som dessutom sköter sig själv i ugnen, blir detta en riktigt smakrik rätt som passar prefekt en halvstressig vardagskväll eller en ledig lördag som denna! Ni bara måste prova denna smakkombinationen som i sin enkelhet tillhör en av mina favoriter!
 
Söndag - Helstekt fläskfilé med gräddkokt savoykålÄr det kanske så att ni har tur med vädret denna söndagen så kanske ni är sugna på att grilla även idag? Då tycker jag absolut att ni ska göra det! Jag tycker dessutom att ni ska servera gräddkokt savoykål till middagen! Ja, det är helt enkelt gudomligt gott mina vänner, och ett måste att testa minst en gång! Har ni inte grillväder? Stekt köttet i ugnen, det går ju lika bra det!
 
Veckans söta - Banansockerkaka: Jag insisterar ju alltid på att klassikerna aldrig går ur tiden, och att man liksom aldrig tröttnar på dem. De är väl beprövade och man vet att de uppskattas. Ett bakverk som faller under den kategorin är banansockerkaka! Jo, det är ju helt enkelt alltid gott till kaffet, eller vad säger ni?
 
 

Polkagrisens Dag

Godkväll!
 
Trevlig onsdag till er alla! Ja, onsdag redan! Dagarna flyger förbi just nu verkligen, vilket känns ganska skönt med tanke på att det innebär att sommaren kommer fortare. Något jag tror de flesta av oss just nu längtar efter? Jag kan lova att jag gör det i alla fall! Nåväl, sakta med säkert så...
 
Hursom, idag spenderade jag hela förmiddagen arbetades tillsammans med två av mina kollegor på Espresso House i stan där både frukost och lunch intogs emellan handlingsplanerna och analyserna. Ja, vissa dagar "på" jobbet är helt klart bättre än andra helt enkelt! Imorgon ska jag sitta i möte hela dagen tillsammans med alla mina kollgor, vilket jag alltid tycker är trevligt. Ja, oavsett vad/var vi befinner oss eller gör, så är det ju alltid härligt med gott sällskap, vilket jag alltid har med mina arbetskamrater faktiskt. 
 
Vad ska ni själva hitta på imorgon? Äta lite polkagrisar kanske? 
 
Polkagrisar... Tänk vad man kan åstadkomma med lite socker, vatten, ättika och pepparmyntolja. Polkagrisen, denna älskade klassiker. Jag ska verkligen inte komma och påstå att jag någonsin gett mig på att försöka göra egna polkagrisar, nej, det lämnar jag till experterna i Gränna. Vad jag dock har gjort, och gärna gör är så klart att äta dem, det är ju så gott! Eller varför inte baka med de rödvita små läckerheterna vetja! Jo, en dag som imorgon bör man passa på om inte annars. Imorgon, den 20 april, firar vi nämligen inget mindre än Polkagrisens Dag! Vad ska man då baka? Ja men, vad sägs exempelvis som en cheesecake, en glasstårta eller något så smarrigt som maränger? Eller kanske alla tre, bara för att!
 
 
Polkagrisens Dag
 
 
PolkagrischeesecakeEn kall, svalkande efterrätt med precis den där lättasamma, uppfriskade minstsmaken som är så fantastiskt gott till eftermiddagskaffet. Ett perfekt alternativ till vanlig gräddtårta om man vill imponera på sina kalasgäster! 
 
 
 
Vill ni ha ett enkelt litet polkasmakade bakverk, så testa My Kitchen Stories Sega polkamaränger med choklad, så himla lätta att göra! Fantastiskt läcka att ställa fram på bordet. Äggvita, strösocker och valfri smaksättning är allt som behövs. Riktigt enkelt och väldigt gott! 
 
 
 
Vill ni ställa fram ett riktigt imponerande bakverk på bordet så ska ni testa Cake by Marys Glasstårta med polka! En mintkladdkaka täckt med en hemmagjord polkaglass som sedan toppas  med en italiensk maräng som färgats randig med röd geléfärg. Tänk bara på att göra glassen i god tid då den måste vara i frysen minst 6 timmar innan den är klar.
 
 
Visa fler inlägg