Inbakad lax med pesto och räkor

Hej och god... ja, det har visst hunnit bli eftermiddag redan ser jag.
 
Som ni kanske förstår så tog jag och barnen en lång sovmorgon även idag. Vi försöker suga ur så mycket lugn och ledighet av detta jullovet som vi bara kan, vilket bland annat innebär långa sovmornar och stillsamma dagar. Idag har vi ännu inte kommit ur våra pyjamaser... Haha. Skönt. Nästa vecka kommer verkligheten krypandes igen med allt vad det innebär. Tillbaka till jobbet på riktigt för min del, och förskola och fritids för barnens del. Skolterminen börjar inte förrän veckan därpå, så det får bli ett dagar på fritids för lilleman fram tills dess. En dag i taget dock, och ännu är vi lediga några dagar till. 
 
Igår, efter en lång sovmorgon och pyjamasdrällande långt in på dagen, körde jag och barnen in till stan. De ville fika och kika i leksaksaffären, så det blev en liten vända. Vi kikade på Toys 'R' Us efter vad de önskar sig inför sina födelsedagar i februari och jag passade på att dra med dem på en snabbvända på mellandagsrean. Det var dock inte populärt, mamman tycker de är mycket roligare att kika på kläder än vad de gör, så det blev bokstavligen en mycket snabb vända, i typ en affär. Sen körde vi till vårt favoritfik och tog en eftermiddagsfika istället, vilket de uppskattade mycket mer, haha, innan vi begav oss hemåt igen. 
Denna dagen ska vi också bara vara, hälsa på pappan på jobbet en sväng har jag lovat barnen, så det ska vi göra i eftermiddag. Jag måste svänga inom jobbet också på hemvägen och hämta upp min nya almanacka som kommit, så jag kan planera upp kommande arbetsvecka... Imorgon sen ska vi äntligen hem till Maria och hennes pojkar igen och leka. Det var alldeles för länge sedan nu, och både jag och barnen längar efter dem. Sen, mina vänner, är det lördag, och redan Nyårsafton. Jisses vad tiden går fort! Jag hinner liksom inte med i svängarna på något sätt. 
 
Nåväl, inte mycket man kan göra åt tiden direkt, så Nyårsafton är det på lördag oavsett. Själva är vi bortbjudna, vilket är skönt, för det innebär att jag inte alls behöver tänka på något mer än att infinna mig i år. Umgås och bara ha det gott, ja, och äta gott så klart. Vad ska ni servera på ert bord? Har ni fortfarande inte kunnat bestämma er kanske? Ja, men då kommer här ett litet sista-minuten-tips till nyår. Ok, helt sista-minuten är det kankse inte med tanke på att det faktiskt är två dagar kvar... Här kommer hur som ett riktigt smarrigt snabblagat tips till nyår!  Inbakad lax med persto och räkor! Kan nyårsmat verkligen vara snabbmat? Jo, det kan faktiskt det, jag lovar! Med denna laxen behöver man inte stå och slava i köket i flera timmar, utan kan snabbt och enkelt ställa en lyxig middag på bordet. Smördegsinbakad lax toppas med smaskig pesto och finfina räkor och utgör en riktig festmåltid för både stora och små. Vill man inte servera pasta till de vuxna på nyår så går det givetvis lika bra med potatis, antingen i klyftor eller i hasselbacksformat. 
 

Inbakad lax med pesto och räkor

 
4 portioner
  • 500 gram laxfilé
  • salt och citronpeppar
  • 1 liten burk räkor i lake
  • 6 msk basilikapesto
  • 1 stort ark smördeg
 
  1. Kavla ut smördegen något, och dela den i fyra lika stora, avlånga, delar.
  2. Torka av laxen med lite papper, så den är torr, och lägg sedan en laxfilé på varje smördegsbit. 
  3. Krydda laxen med salt och citronpeppar.
  4. Bred ut ca 1,5 msk pesto på varje laxfilé.
  5. Toppa med en handfull räkor.
  6. Vik ihop smördegen så det blir små snygga laxpaket.
  7. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, tills paketen får fin färg. 
 
Servera direkt med klyft- eller hasselbackspotatis. Eller, varför inte en god nykokt pasta med basilikapesto, citronolja och lite extra räkor på toppen! 
 

Nyårsmeny 2016

Godmorgon onsdag!
 
Ja, ni känner ju mig, för mig är det morgon vid detta laget... *kroniskt morgontrött*
Hoppas ni har haft en  bra start på årets sista vecka? Många som jobbade igår, och idag kanske, och så även min sambo. Jag och barnen är dock lediga och njuter av jullov i några dagar till. Efter nyår är även jag tillbaka på jobbet och knegar på, men än så länge tänkte jag njuta av dessa sista dagarna ledighet. 
 
Vad hittar jag och barnen på när vi bara hänger hemma? Ja, det är inga konstigheter, så här veckan efter jul är barnen väl sysselsatta med sina julklappar och det har byggts med lego för glatta livet. Hela mitt matsalsbord är fullt av lego fortfarande och barnen sitter där och bygger och är fokuserade till tusen. Själv har jag brottats med ett tvättberg i två dagar sen vi kom hem från London och julfirande i både Skåne och Blekinge, och jag fortsätter brottas med det idag.
Igår bakade jag och min dotter lite, det blev Chocolate Chip Cookies med både vit och mörk choklad i, och jag var mest assistent åt min 5-åring som skötte det mesta själva. Jag hjälpte henne att mäta och att stoppa plåten i ugnen, men annars fixar hon det galant. Min dotter verkar ha ärvt mitt intresse för mat och bak, för hon är en konstant följeslagare i köket och ska alltid hjälpa till minsta chans hon får. Framför allt så älskar hon dock att baka, och fick ett eget litet bakkit av sin mormor i julklapp tillsammans med två bakböcker för barn. Egentligen ville hon ha bakat en jordgubbstårta igår, efter ett recept i en av hennes nya böcker, men vi kompromissade, så det blev cookies istället. Jordgubbstårtan får vi ta vid ett festligare tillfälle. 
 
Festligare tillfälle ja, om bara några dagar är det nyårsafton. Nyårsafton, det innebär att ännu ett helt år har gått redan... För mig och min familjs del har 2016 inneburit en hel del sorg och tunga stunder efter min svärfars hastiga bortgång tidigt i våras, endast 56 år gammal. 2016 har dock även inneburit en hel del familjetid och många fina minnen, både på hemma- och bortaplan. Resan till Turkiet och nu senast resan till London. Min son har börjat första klass, och min dotter bytte förskola. Jag själv bytte jobb och har med det fått mycket mer ansvar. Ja, 2016 har varit ett blandat år med både glädje och sorg kan man minst sagt säga. Mina förhoppningar inför 2017 är mer glädje, mindre sorg. Vi håller tummarna. 
 
Hursom, självaste nyårsafton ska vi spendera i goda vänners lag i alla fall, vilket ska bli jätteroligt. Tre-rätters står på menyn, exakt vad det kommer bjudas på återstår dock att se, och en skål vid midnatt vankas. Hur ska ni fira nyårsafton 2016/2017? Ska ni kanske vara hemma hos er, och stå för middagsmaten? Ja, men då kommer här lite tips och inspiration, från mig till er. Faller inte just denna menyn er i smaken så hittar ni fler förslag i min tre-rätters kategori. Trevlig onsdag allesammans! 
 

Nyårsmeny 2016

 

Förrätt: Ostbollar med roséströssel

Det kan faktiskt vara riktigt svårt att komma på en bra förrätt... De flesta förrätter innehåller dessutom skaldjur och det är kanske inte helt lätt att hitta alternativ om man nu skulle ha någon som är allergisk i sällskapet, eller någon som helt enkelt inte tycker om skaldjur!? Här har ni dock det perfekta alternativet - en smarrig ostboll serverad tillsammans med parmaskinka och lite andra godsaker! Självklart lägger man vad man vill på tallriken, efter egen smak, och sen är oftast både barn och vuxna nöjda!  
 

Huvudrätt: Serranolindad kalkonfile med apelsinsås och timjanpotatis

Måste man äta ox- eller fläskfilé bara för att det är nyårsafton, nej, det kan vara minst lika gott med ett fågelalternativ på middagsbordet, jag lovar. Kyckling kanske kan kännas lite för vardagligt dock, så jag säger säger bara en sak: kalkonfilé mina vänner... Fågellyx på ett fat. Här har ni en gudomligt saftig kalkon som ackompanjeras av en fantastiskt god apelsinsås och hemmagjorda timjanpotais. En nyårs-huvudrätt som garanterat gör alla era middagsgäster mer än nöjda! 
 

Efterrätt: Mocha Swirl Cheesecake

Till efterrätt föreslår jag en gudomligt god bakad cheesecake, som med fördel går att förbereda redan dagen innan. Faktum är att den faktiskt  blir godare om den får vila i kylen över natten! En härligt krämig cheesecake med smak av vanilj, choklad och kaffe som jag brukar servera tillsammans med några färska hallon och chokladsås. En riktigt härlig avslutning på vilken middag som helst, och ett alldeles perfekt avslut på 2016. 
 
 

Serranolindad kalkonfilé med apelsinsås och ugnsrostad timjanpotatis

God fortsättning allesammans!
 
Jag hoppas innerligt att ni haft en bra jul tillsammans med era nära och kära!? Det har i alla fall jag haft med mina, och jag har dessutom hunnit vara iväg på lite äventyr sen sist! Jag har varit ledig en och en halv vecka nu ungefär, och det har varit så himla skönt vekligen vill jag lova. Vad har jag då gjort under min ledighet? Jo, jag har varit på en liten resa till London minsann.
Jag och min lilla familj åkte till London tillsammans med min svägerska och hennes familj, samt min svärmor. Vi var i Lodon i fyra dagar och lyckades på den tiden hinna med Hyde Parks Winter Wonderland, London Eye, sightseeing och shopping. Ja, och en himlas massa tunnebaneåkande. På Winter Wonderland i Hyde Park åkte barnen karuseller, och vi tittade i julmarknadsstånd och hälsade dessutom på i The Magical Ice Kingdom där de karvat ut en massa konstellationer av olika människor, djur och ett gigantiskt isslott. Det var riktigt häftigt! Jag, barnen och sambon åkte London Eye där vi såg mer eller mindre större delen av hela London från luften, och det var också riktigt härftigt. Vi hann med att kika på sevärdheterna, och vi hann med en del shopping också. Barnens favorit var M&M World i närheten av Picadilly Circus - en fyra våningar hög affär med bara M&Ms. De hade både godis, kläder och diverese leksaker och andra prylar. Nej, vi kom givetvis inte ut ur den affären tomhämta, haha! Nåväl, hur som helst hade vi en riktigt härlig liten minisemester så här precis inna jul, och det är alltid kul att komma iväg om ni frågar mig, oavsett när. 
 
Jul då? Jo, det har vi givetvis firat det med! Vi kom hem från London precis innan jul, så vi stannde kvar nere i Skåne hos min svägerska till julafton där vi firade tillsammans med sambons familj. Barnen och deras små kusiner var givetvis överlyckliga över att det äntligen var julafton och att Tomten kom med en massa klappar till dem. På barnens önskelistor stod det Minecraft-lego och The Descendants-dockor, och snälla Tomten kom med exakt det också, så de var mer än nöjda. 
Juldagen firade vi tillsammans med min familj i Blekinge, hemma hos mina morföräldrar, som varje juldag. Då är det nämligen dags för årets lutfisk-middag med senapssås och efterföljande Ris a la Malta, och ja, jag längtar efter det lika mycket varje år. Ris a la Maltan är det bästa med hela julen om ni frågar mig! Mormor gör dessutom så klart den allra godaste av dem alla! 
 
Nu är dock julen över för denna gången, och nu blickar vi framåt mot nyårsafton istället! Ja, på lördag smäller det som man säger. Vad har ni för planer? Vi ska hem till en vänner där vi ska fira in vårt nyår tillsammans. Äta gott och skåla in 2017 när klockan slår midnatt. Vad det blir för gott på tallrikarna vet jag inte exakt, men det vankas tre-rätters i alla fall, och jag är övertygad om att det kommer bli gott.
På tal om tre-rätters till nyår, så kanske det kan passa med lite tips inför nyårsmiddagen här och nu. Ni kanske är många där ute som ska ha nyårsfirandet hemma hos er, och därmed också stå för maten. Här på bloggen hittar ni en hel tre-rätterskategori där ni kan få en massa med uppslag på vad ni kan bjuda på om ni fortfarande letar efter lite inspiration? Ni hittar föregånde års nyårsmenyer och andra tre-rätters som jag bjudit på genom åren. 
Här och nu tänkte jag bjuda på ännu ett tips inför årets nyårsmiddag, nämligen kalkonfilé. Man måste ju inte äta ox- eller fläskfilé bara för att det är nyårsafton, nej, det kan vara minst lika gott med ett fågelalternativ på middagsbordet, jag lovar. Här har ni exempelvis en gudomligt saftig kalkon som ackompanjeras av en fantastiskt god apelsinsås och hemmagjorda timjanpotais. En nyårs-huvudrätt som garanterat gör alla era middagsgäster mer än nöjda! 
 

Serranolindad kalkonfilé med apelsinsås och ugnsrostad timjanpotatis


4 portioner
 
Serranolindad kalkonfilé:
  • 2 kalkonfiléer, 700 gram
  • 100 gram skivad serranoskinka
  • salt och svartpeppar
 
  1. Salta och peppra kalkonfiléerna.
  2. Linda skinkan runt kalkonen och bind upp med steksnöre.
  3. Bryn filéerna i en het stekpanna med smör, ca 2 minuter på varje sida. 
  4. Lägg kalkonen i en ugnssäker form.
  5. Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter (innertemperatur 70 grader)
  6. Låt köttet vila i 10 minuter, och skär sedan upp det i skivor. 
 
Apelsinsås
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • rivet skal av 0,5 apelsin
  • pressad saft från 2 apelsiner
  • 2 tsk maizena
  • salt och svartpeppar
 
  1. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner vinäger, vatten, smulad buljongtärning, apelsinskal och apelsinsaft.
  3. Ställ tillbaka på plattan och låt koka ner till ungefär hälften av mängen återstår. 
  4. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. 
  5. Red av med maizenan utrörd i lite vatten. 
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
Ugnsrostad timjanpotatis
  • 600 gram fast potatis
  • ca 2 msk rapsolja
  • ca 1 msk flingsalt
  • ca 2 msk torkad timjan
 
  1. Skala och dela potatisen i klyftor. 
  2. Lägg potatisklyftorna i en ugnssäker form och blanda dem med olja, salt och timjan. 
  3. Rosta potatisen i ugnen på 225 grader i ca 20 mminuter. 
 
Servera kalkonfilén tillsammans med timjanpotias och apelsinsås, och varför inte lätt förvällda sockerärtor till.  
 
Visa fler inlägg