Kåldolmens Dag - Kåldolmar eller Kålpudding?

Hej igen!
 
Ja, det är ju faktiskt inte bara 1a Advent idag... Visste ni att det även är Kåldolmens Dag? Nej, det visste ni kanske inte, men så är det i alla fall. Så, har ni inget annat planerat inför middagen idag så varför inte göra kåldolmar? Vill ni inte göra dem idag, så gör dem till jul annars - de har alltid en given plats på vårt julbord!
 
Kåldolmar tillhör ju verkligen klassikerna när det kommer till svensk husmankost, men egentligen är det ingen svensk maträtt. Våra kåldolmar är en försvenskad variant av vinbladsdolmar som kommer från Turkiet och Östeuropa från början (nu kommer historieläraren i mig fram). I Sverige har vi bytt ut vinbladen mot vitkål och gjort dem till "våga egna". 
Själv gör jag inte kåldolmar jätteofta, utan  jag brukar istället få ett stort gäng av min mamma då och då. Min mamma? Hon gör nämligen de allra godaste svenska kåldolmarna, och detta är hennes recept.
 

Kåldolmar

 
ca 20 stycken
 
  • 0,5 dl ris
  • 1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vatten
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. 
  3. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig.
  4. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet.
  5. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt.
  6. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. 
  7. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden. 
 
Servera kåldolmarna med exempelvis potatismos och lingonsylt.
 

Är man kankse inte sugen på att stå och rulla kåldolmar, som ju faktiskt tar en stund att göra, så kan man ju alltid göra en lite enklare variant på kåldolmarna - kålpudding!
Jag fullkomligt älskar kålpudding verkligen! Tyvärr har jag ingen vidare historielektion att g eer när det kommer till kålpuddingen dock... Det är ju hur som helst faktiskt i princip samma sak som kåldolmar, fast i en form! Framför allt så går det snabbare att tillaga, för den som kanske har lite bråttom. 
 

Kålpudding


4 portioner
 
  • ca 500 gram vitkål
  • 0,75 dl ris
  • 400 gram nötfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ca 1 tsk salt
  • 1,5 tsk oregano
  • 1,5 tsk timjan
  • ca 1-2 msk flytande margarin
  • ca 3 msk ljus sirap
 
  1. Hacka vitkålen och förväll den i lättsaltat vatten, i ca 5-10 minuter.
  2. Koka riset.
  3. Blanda samman blandfärs, kokt ris, ägg, mjölk, salt, oregano och timjan till en ganska lös smet.
  4. Lägg köttfärssmeten i en ugnssäker form och lägg vitkålen uppepå. 
  5. Ringla över det flytande margarinet och sirapen.
  6. Ställ in formen i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills färsen är genomstekt och kålen fått fin färg.
 
Servera gärna tillsammans med kokt potatis, lingonsylt och gräddsås! Mums!
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook


 
 

Saffranskladdkaka

Godmorgon 1a Advent!
 
Ja, mina vänner idag är det dags att tända det första adventsljuset! Fyra veckor kvar till jul och dags att börja med allt julstök. Julklappar, julmat och framför hoppas vi att julstämningen infinner sig under de kommande veckorna. Har ni någon julkänsla än tycker ni? 
 
Själv ska jag resa bort veckan innan jul och har med andra ord en hel del att fixa dessa kommande två veckorna. Julklapparna måste inhandlas och slås in... Jag har ännu inte köpt en enda julklapp men har en lista på vad som ska inhandlas i alla fall, på det mesta. Allt måste hur som helst bli klart innan den 14/12 när jag sätter mig på flygplanet som ska ta mig till varmare breddgrader för sen är jag inte hemma igen förrrän dagen innan julafton och då finns det ingen tid. 
 
Hur som helst, en sak i taget! Första Advent idag som sagt, och dags att mysa, mysa, mysa! Vad sägs om en en riktigt julsmakande kladdkaka till kaffet? Ljuvligt doftande, gyllengul saffranskladdis som förgyller vilken fika som helst. Jag önskar er alla en riktigt mysig och julig Första Advent.
 

Saffranskladdkaka

 
8-10 portioner

  • 3 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 100 gram mandelmassa
  • 150 gram smör
  • 1 gram saffran (2 påsar)
 
 

  1. Vispa samman socker, mjöl, vaniljpulver och salt tillsammans med äggen.
  2. Riv ner mandelmassan i smeten.
  3. Smält smöret, och rör sedan ner saffranet i smöret.
  4. Häll över smör och saffran i smeten och vispa till en slät smet.
  5. Smöra och mjöla en springform och häll i smeten.
  6. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 18-20 minuter.
  7. Låt svalna något innan servering.
 
Saffranskladdkaka är jättegod att servera med vispgrädde, gärna smaksatt med lingon! 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Karré med dragonsmör och ugnsrostade rotsaker

Hej och godmorgon lördag!
 
Japp, jag är uppe med tuppen trots att det är lördag! Vad hände med min sovmorgon? Nej, ingen sovmorgon denna helgen inte, då jag har en jobbhelg framför mig. Jag ska faktiskt alldeles strax köra till jobbet medan resten av min lilla familj fortfarande ligger och sussar sött i sina sängar. Det ser minst sagt skönt ut...
 
Nåja, jobb var det som sagt! Det blir en lång arbetsdag idag, men när jag slutar så är det dags för julskyltning! Barnen och sambon möter upp mig efter jobbet tillsammans med goda vänner och sen ska vi alla spendera lördagskvällen tillsammans på julskyltningen och det ska bli jättemysigt.
Imorgon är det ju Första Advent redan vilket innebär att det snart är jul... Ja, vad ska man säga? Har ni hunnit få några julkänslor än? Jag har inte en enda ännu kan jag ju säga, men jag hoppas att de innfinner sig snart - kanske kan julskyltningen bidra med en känsla eller två. 
 
Vad ska ni själva göra en lördag som denna?
 
Laga mat? Jo, klart ni ska! Idag skulle jag vilja tipsa om en helt enkel middag med stekt karré och ugnsrostade grönsaker - busenkelt och lika gott som det är enkelt. Pricken över i som höjer rätten? Servera köttet tillsammans med en liten klick hemmagjort dragonsmör! Jag lovar, det gör hela skillnande mellan vardagsrätt och helglyx!
 

Karré med dragonsmör och ugnsrostad potatis



4 portioner
 
Dragonsmör:
  • 100 gram smör
  • 1 ask färsk persilja
  • 1 msk dragon
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
 
  1. Låt smöret bli rumstempererat.
  2. Blanda samman smör, persilja, dragon och vitvinsvinäger.
  3. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Ugnsrostade rotsaker:
 
  • 600 gram fast potatis
  • 200 gram morötter
  • 0,5 purjolök
  • ca 2-3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala potatis och morötter och skär dem i sklyftor och stavar.
  2. Dela purjolöken i lite grövre bitar.
  3. Lägg potatis, morötter och purjolök i en ugnssäker form. 
  4. Krydda med salt och peppar, och blanda runt i olivoljan.
  5. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
 
Stek karrékotletter (ca 6 minuter/sida) och servera dem tillsammans med dragonmsmöret och de ugnsrostade rotsakerna. Det är även gott med exempelvis lite gurkstavar till. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg