Powered by Jasper Roberts - Blog

Kåldolmens Dag - Kåldolmar eller Kålpudding?

Hej igen!
 
Ja, det är ju faktiskt inte bara 1a Advent idag... Visste ni att det även är Kåldolmens Dag? Nej, det visste ni kanske inte, men så är det i alla fall. Så, har ni inget annat planerat inför middagen idag så varför inte göra kåldolmar? Vill ni inte göra dem idag, så gör dem till jul annars - de har alltid en given plats på vårt julbord!
 
Kåldolmar tillhör ju verkligen klassikerna när det kommer till svensk husmankost, men egentligen är det ingen svensk maträtt. Våra kåldolmar är en försvenskad variant av vinbladsdolmar som kommer från Turkiet och Östeuropa från början (nu kommer historieläraren i mig fram). I Sverige har vi bytt ut vinbladen mot vitkål och gjort dem till "våga egna". 
Själv gör jag inte kåldolmar jätteofta, utan  jag brukar istället få ett stort gäng av min mamma då och då. Min mamma? Hon gör nämligen de allra godaste svenska kåldolmarna, och detta är hennes recept.
 

Kåldolmar

 
ca 20 stycken
 
  • 0,5 dl ris
  • 1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vatten
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. 
  3. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig.
  4. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet.
  5. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt.
  6. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. 
  7. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden. 
 
Servera kåldolmarna med exempelvis potatismos och lingonsylt.
 

Är man kankse inte sugen på att stå och rulla kåldolmar, som ju faktiskt tar en stund att göra, så kan man ju alltid göra en lite enklare variant på kåldolmarna - kålpudding!
Jag fullkomligt älskar kålpudding verkligen! Tyvärr har jag ingen vidare historielektion att g eer när det kommer till kålpuddingen dock... Det är ju hur som helst faktiskt i princip samma sak som kåldolmar, fast i en form! Framför allt så går det snabbare att tillaga, för den som kanske har lite bråttom. 
 

Kålpudding


4 portioner
 
  • ca 500 gram vitkål
  • 0,75 dl ris
  • 400 gram nötfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ca 1 tsk salt
  • 1,5 tsk oregano
  • 1,5 tsk timjan
  • ca 1-2 msk flytande margarin
  • ca 3 msk ljus sirap
 
  1. Hacka vitkålen och förväll den i lättsaltat vatten, i ca 5-10 minuter.
  2. Koka riset.
  3. Blanda samman blandfärs, kokt ris, ägg, mjölk, salt, oregano och timjan till en ganska lös smet.
  4. Lägg köttfärssmeten i en ugnssäker form och lägg vitkålen uppepå. 
  5. Ringla över det flytande margarinet och sirapen.
  6. Ställ in formen i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills färsen är genomstekt och kålen fått fin färg.
 
Servera gärna tillsammans med kokt potatis, lingonsylt och gräddsås! Mums!
 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook


 
 
#1 - - Tina:

Ohh både kåldolmar och kålpudding är ju så gott!

#2 - - Liza:

Tack för det receptet! Imorgon blir det kålpudding här :)