Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 30

Godmorgon måndag!
 
Vet ni vad? Denna måndagen betyder att min tredje semestervecka tar sin start, och halva semestern har med andra ord officiellt redan passerat förbi rasande fart. Bara två veckor kvar nu med andra ord, och som vanligt känns det lte bittert om jag ska vara ärlig, jag menar, vem skulle inte vilja vara ledig lite extra liksom. Nåväl, det är som sagt i alla fall två veckor kvar att njuta av och det tänker jag göra. Det händer massor med roliga saker just denna veckan, bland annat så fyller jag minsann år och det ska jag fira minsann. Ja, jag tycker fortfarande att det är lika roligt varje år!
 
Hursom, hoppas ni alla hade en bra helg? Min gick förbi alldeles för snabbt i vanlig ordning. I lördags var vi hemma hos vänner på grillkväll där vi blev serverade marinerad älgstek och hasselbackspotatis tillsammans med trevligt sällskap. Jag älskar verkligen hasselbackspotatis, det är min favorit bland tillagningssätt när det kommer till potatis, och älgsteken var fantastiskt god den också verkligen! Det är sällanjag själv har vilt hemma, så det är alltid extra gott och lite lyxigt när man väl får äta tycker jag. 
Igår tog vi en liten promenad ner till sjön där vi lekte på lekplatsen i solen och avnjöt en obligatorisk glass innan vi traskade hemåt igen. På kvällen öste regnet ner så vi gjorde filmkväll av det hela. Minionerna och Sing tillsammans med popcorn med barnen och sedan Underworld-marathon för mig och sambon efter barnen lagt sig. En riktigt skön söndag med andra ord.
 
Denna veckan för som sagt med sig en hel del trevligheter. Idag kommer barnens farmor på besök till på onsdag och tanken är dessutom Allsång i LInnéparken ikväll, om vädret bestämmer sig för att uppföra sig det vill säga. Håll tummarna. Veckan bjuder även på marknad, kalas för min kusin, övernattning och besök hos min mamma och sen får ett stort hipp hipp hurra avsluta veckan när jag blir hela 36 jordsnurr. Det ska tydligen regna större delen av denna veckan säger min väderapp, men jag hoppas att den har fel, man vet ju aldrig. 
 
Här och nu ska vi dock inleda veckan med matsdel förstås. Det ska ju i vanlig ordning givetvis ställas fram goda middagar på bordet veckan lång, eller vad säger ni? Jo, men precis. Här kommer lite tip och inspiration från mig till er, med hopp om en riktigt bra vecka.
 

Matsedel vecka 30

 
 
Måndag - Potatissallad med dijon och äppleciderEn väldigt enkel potatissallad med bara potatis och gräslök, men som får en helt fantastisk smak av en välsmakade vinegrette. Potatissallad som går efter mottot: less is more helt enkelt och som är perfekt till en bit grillat kött eller kyckling. Ett ypperligt bra sätt att inleda veckan på!
 
 
Tisdag - Ugnsbakad fisk med sufflétäckeMiddagsdags är ju faktiskt en stor del av dagen och en matbordet är ju en plats att samlas kring så något jag tycker man alltid ska lägga ner lite kärlek på alla dagar i veckan. Denna fisktisdag kan man göra just det med en härligt smakrik fiskrätt som passar vilken dag och årstid som helst, men som all annan mat blir lite extra god på altanen i sommarsolen. Ugnsbakad fisk med sufflétäcke som smakar av dill, fransk senap och paprika. Perfekt att passa på nu när den svenska dillen växer högt och grön i våra trädgårdar, för få örter smakar så mycket svensk sommar som nyskördad dill. 
 
 
Onsdag - Kycklinggryta med paprikaHär kommer världens godaste kycklinggryta!! Gryta? Ja, man kan ju faktiskt äta grytor fast det inte är höst... Jo, de passar alldeles ypperligt bra även mitt i sommarvärmen. Denna grytan är lättsam och färgglad - perfekt sommargryta med andra ord!
 
 
Torsdag - RabarberkrämSommarvärmen kanske inte alltid inspirerar till att stå och svettas i ett varmt kök, speciellt inte mitt på dagen. Nej, man blir kanske inte direkt så så där jättesugen på att stå och laga en massa varm mat en riktigt het sommardag, men äta bör man ju göra hur som helst. Då är kräm med mjölk ett gott och snabbt alternativ. Det är himla gott en varm sommardag, och speciellt om den är hemmagjord! Som tur väl är så är det ju inte bara fantastiskt gott och svalkande i värmen, utan det är ju dessutom barnsligt enkelt att göra! 
 
  
Fredag - Helstekt dragonfilé med hasselbackspotatisSaftigt och välsmakade kött tillsammans med det absolut bästa tillbehöret till grillmiddagen om ni frågar mig - hasselbackspotatis! Hands down mitt absoluta favoritsätt att tillaga potatis verkligen, som sagt. Seså, servera dem med en god grillad kött- eller kyckligbit redan ikväll vetja! 
 
 
Lördag - Spagetti Frittata: Dagens lördagstips blir ett litet pastatips. En pastafrittata som är buenkel att göra, och som passar både stora och små vid nästan vilken tillställning som helst. Den är god som frörrätt om man skär den i småbitar, den är god som ensamrätt tillsammans med lite kallskuret och den är god som tillbehör till en härlig grillmiddag så här i sommartider. Ja, ni hör ju bara själva. Vill man ha lite variation eller bara mer smak kan man alltid krydda smeten efter egen smak och tycke. Varför inte testa exempelvis att ha i lite pressad vitlök, oregano, paprikapulver eller kanske alla tre?
 
 
Söndag - Marockansk kyckling med chermoula: Till veckans söndagsmiddag vill jag tipsa om en riktigt god kycklingrätt som är sprängfylld med smaker, precis så där som jag älskar. Detta är en allt-i-ett-rätt med smaker från norra Africa. Kyckling marinerad och täckt av chermoula som är en kryddblandning från Nordafrika som främst används till att marinera fisk och skaldjur egentligen, men som passar lika bra till kyckling, lamm och grillat. Jag rekommenderar er verkligen att testa om ni inte gjort det tidigare!
 
 
Veckans söta - Rabarberkladdkaka: Ett riktigt somrigt fikatips, nämligen en komibination av kladdkaka och rabarberpaj - rabarberkladdkaka! Har ni, som jag, en massa rabarber i trädgården eller frysen så tycker jag absolut ni ska passa på att baka denna innan säsongen är över för denna gången. En smak av sommar, definitivt! Dessutom, vem gillar inte en kladdig kladdkaka liksom!?

Spagetti frittata

Godmorgon torsdag!
 
Vet ni vad? Det ser ut att kunna bli en lika fin dag idag, i alla fall av himlen att döma än så länge. Ja, som ni ser är det kanske tekniskt sett mer förmiddag än morgon egentligen vid denna tiden, men det är morgon i vårt hus. Något av det bästa jag vet med lediga dagar är just långa och lata sovmornar. Sova tills man vaknar av sig själv för att sedan sitta länge och väl vid frukostbordet, gärna på altanen om vädret tillåter, och bara njuta så länge som möjligt, givetvis i pyjamasen fortfarande. Det är en perfekt morgon för mig. 
 
Igår spenderade vi eftermiddagen hemma hos vänner. Vi fikade gott, som alltid hemma hos Maria, och barnen lekte vattenkrig i trädgården medan vi andra njöt av kaffe och gott snack på altanen. På kvällen bjöds det på grillat och mer gott snack. Lugnt och skönt. Så där mitt i veckan. Nämnde jag att jag älskar lediga dagar?
Vad bjuder denna dagen på då måntro? Jo, idag ska jag köra in till stan för att fixa en liten present som jag sedan tänkte ta med mig till mitt gamla jobb. Där ska nämligen en viss dam fira sin födelsedag och det kan jag inte missa. En kram och lite kaffe med tårta i sällskap av min dotter som väldigt gärna ville följa med. Inte fy skam alls för en valig torsdageftermiddag om ni frågar mig. 
 
På tal om födelsedagar så är min egen nästa vecka. Jag har inget särskilt planerat än, så det är verkligen hög tid att ta tag i det kanske. Problemet är bara att jag inte riktigt vet hur jag vill ha det. En av våra närmaste vänner fyller år dagen efter mig, och de två sista åren har vi lite firat tillsammans, och det blir nog samma i år. Han vill dock mest "bara" gå ut och äta, så det blir middag på stan ena dagen och sen middag/fest här hemma andra dagen. Jag som älskar middagsbjudningar med mycket folk kan ju liksom inte låta bli haha, men vem säger å andra sidan att man inte kan fira två dagar i rad? Ja, vi får se vad jag betämmer mig för helt enkelt, men något blir det ju dock hur som helst. Födelsedagar är ju något av det bästa som finns. 
 
Medan jag klurar vidare på det, så vill jag bjuda er på ett litet pastatips. En pastafrittata som är buenkel att göra, och som passar både stora och små vid nästan vilken tillställning som helst. Den är god som frörrätt om man skär den i småbitar, den är god som ensamrätt tillsammans med lite kallskuret och den är god som tillbehör till en härlig grillmiddag så här i sommartider. Ja, ni hör ju bara själva. Vill man ha lite variation eller bara mer smak kan man alltid krydda smeten efter egen smak och tycke. Varför inte testa exempelvis att ha i lite pressad vitlök, oregano, paprikapulver eller kanske alla tre?
 

Spagetti Frittata

 
4 portioner 
  • 250 g spagetti
  • 200 gram körsbärstomater
  • 2 ägg
  • ca 4 msk riven lagrad ost
  • ca 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
 
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den svalna.
  2. Finhacka tomaterna och fräs dem några minuter, tills de blir mjuka.
  3. Vispa samman ägg, frästa tomater, ost, salt och peppar.
  4. Blanda i den avsvalnade spagettin.
  5. Hetta upp en stekpanna (gärna teflon) och häll i pastasemeten. Tryck till den så den blir kompakt.
  6. Stek på medelhög värme i ca 8-10 minuter (skaka om pannan ibland så den inte fastnar), tills den får en gyllenbrun krispig yta.
  7. Vänd frittatan med hjälp av en tallrik, och stek på andra sidan i ytterligare 8-10 minuter.
 
Kall basilikasås
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk torkad basilika 
  • 1 krm salt
 
  1. Blanda samman gräddfil och basilika.
  2. Smaka av med salt.
  3. Ställ kallt en stund innan servering.
 
Servera exempelvis tillsammans med luftttorkad skinka, krispig sallad och en klick enkel, kall basilikasås. Eller varför inte som tillbehör till en god grillmiddag en ljummen sommarkväll. 
 
 

Ugnsbakad fisk med sufflétäcke

Hej hej i solen!

Ser ni att den skiner igen!? Lyckan. Underbart verkligen. Tänk så mycket lite värme och solkan gör för humöret, i alla fall mitt humör! Denna dagen kunde verkligen inte börjat bättre om man säger så. Idag intog min lilla familj frukosten inne i Växjö på favoricaféet Hennings Konditori. Surdegsfrallor med brie och salami tillsammans med kaffe ute på deras uteservering under en parasoll i strålande solsken och värme. Dessutom glada barn som var sams med varandra (efter vad som känns som flera dagars konstant bråkande sinsemellan). Nej, mer än så kan jag verkligen inte begära, och en bättre start på dagen kan man knappast få. 

Vi har faktiskt haft ett par riktigt sköna dagar bakom oss, ja, förtuom barnens konstanta bråkade då det vill säga. Vi inledde veckan på Öland där vi hälsade på vänner som var och semestrade i Färjestaden. Vi körde in till Köpingsvik där vi baade i havet och borrade ner fötterna i sanden och sen körde vi vidare en sväng till Borgholm där vi frossade i Ölandsglass på en uteservering i solen tillsammans. Önskemål kom från båda barnen om att köpa en stuga på Öland och vara där varje sommar, haha. Härligt när de uppskattar "det lilla". På kvällen blev det mat och lek i Färjestaden innan vi körde hemåt igen. Lite lyxigt är det allt är bo så pass nära Öland ändå så att man faktiskt bara kan åka fram och tillbaka över dagen. Det blir kanske fler tillfällen innan sommaren är slut. 

Igår hade vi en övernattningsgäst igen när min dotter ville ha bästisen här ännu en gång. Tredje gången på en vecka nu, de har definitivt fått mermsmak på det roliga så att säga. De leker hela dagarna i ändå när vi är hemma, och inte får de nog av varandra hur mycket de än leker. Just igår kväll var inte vädret på topp, så vi gjorde filmkväll av övernattningen: Råttatouille och popcornmys i soffan under täckena och barnen var övernöjda. Ja, och sen denna frukostmorgonen på det... I eftermiddag ska vi dessutom grilla tillsammans med vänner så sommarmyset bara fortsätter. Man ska inte klaga just nu om man säger så.

Hoppas ni andra också har sköna dagar i solen tillsammans med nära och kära. Sol eller ej, så ska man ju hinna med den där goda middagen under dagen också. Middagsdags är ju faktiskt en stor del av dagen och en matbordet är ju en plats att samlas kring så något jag tycker man alltid ska lägga ner lite kärlek på. Idag vill jag tipsa om en härligt smakrik fiskrätt som passar vilken dag och årstid som helst, men som all annan mat blir lite extra god på altanen i sommarsolen. Ugnsbakad fisk med sufflétäcke som smakar av dill, fransk senap och paprika. Perfekt att passa på nu när den svenska dillen växer högt och grön i våra trädgårdar, för få örter smakar så mycket svensk sommar som nyskördad dill.

  

Ugnsbakad fisk med sufflétäcke

 
4 portioner
  • ca 600 gram vit fiskfilé, eller fiskblock
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk fiskspad (från fisken efter den varit i ugnen)
  • 2 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2-3 msk hackad dill
  • ca 1 dl riven ost
  • 2 krm paprikapulver
  • salt och svartpeppar
 
  1. Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra.
  2. Tillaga fisken i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, tills fisken är vit rakt igenom.
  3. Häll av spadet, spara 2 msk.
  4. Separera äggulorna från vitorna.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
  6. Blanda samman majonnäs, senap, fiskspad, äggulor, dill, riven ost och paprikpulver till en lös röra.
  7. Krydda med salt och peppar efter smak.
  8. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i majonnäsröran till en smet.
  9. Bred ut smeten över fisken.
  10. Gratinera i ugnen på 225 grader i ytterligare ca 10 minuter, tills den får fin färg.
 
Servera exempelvis tillsammans med kokt potatis, potatismos eller ris, och rostad grön sparris.
 
 
Visa fler inlägg