Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 31

Godmorgon sista semesterveckan...
 
Ja, måndag igen och just denna måndagen innebär att min sista semestervecka för denna sommaren officeillt är inledd. Bitterljuvt minst sagt med tanke på att det dels känns som att denna semestern flugit förbi än någonsin förr, och dels för att tyvärr inte varit så värst mycket sommar så att säga med tanke på regnet och de svala temperaturerna. Igår  stod regnet som spön i backen och det både åskade och blixtrade så strömmen gick i ungefär hälften av hushållen i hela samhället. Riktigt busväder med andra ord. Strömmen dröjde med att komma tillbaka så vi bokade bord på Foodie Neo Asian inne i Växjö där vi intog kvällens middag. Riktigt gott verkligen och barnen åt som om de aldrig fått mat förr. Mysigt och kul, och en helt klart icke-traditionell "söndagsmiddag". 
 
Denna veckan är helt tom i almanackan ännu så länge, och det med vilje. Sista veckan gäller det att ladda och bara vara så mycket som möjigt, ta dagen som den kommer. Det enda vi lovat barnen är en dagstur till Gränna där vi givetvis ska köpa så mycket polkagrisar vi bara förmår, men det får bli en dag när vi känner för det i veckan helt enkelt. Kanske blir det även en grillkväll hemma hos min kusin, men det hänger givetvis lite på den där frånvarande solen, så vi får se. Vi fortsätter hålla tummarna. I slutet av veckan gäller det framför allt att komma in i jobb- och fritids-vanorna igen, dvs komma i säng i någelunda vettig tid (i alla fall för barnen) så man kan komma upp ur sängen på morgonen sen. Inget jag ser fram emot, haha. 
Första jobbdagen efter semestern när klockan ringer känns alltid som ren och skär tortyr i denna kroniskt morgontrötta mammas kropp. Kaffe, kaffe, kaffe och lite kaffe till på det, sen kanske man är människa nog att ta sig an en arbetsdag igen, haha. Nej då, nu kanske jag övderdriver lite, men jag hoppas hursom att första veckan tillbaka blir en lugn vecka så man hinner komma in i det i lugn och ro igen. Vi håller tummarna för det med.
 
Jobb, fritids och vardag innebär ju även att man i allra högsta grad bör börja planera den där vardagsmaten igen givetvis. Så, veckans lilla inspirations-hjälpreda kommer här. Hoppas ni alla får en riktigt bra och solig vecka. 
 

Matsedel vecka 31

 
Måndag - Kassler PuttanescaMånga börjar jobba redan idag efter semester och det innebär som sagt en tillbaka till vardagsrutinerna, vilket inkluderar att laga mat när man kommer hem på kvällen efter jobbet. Av den anledningen vill jag idag tipsa om ett snabbis-recept med kassler och pasta som är fullproppat av en massa goda smaker och som minst sagt känns som lite vardagslyx en trött sommarkväll. Kassler Puttanesca med smaker av Italien! 
 
Tisdag - Citronrisotto till ugnsbakad lax Fisk är lättsamt och det känns alltid fräscht att äta, för att inte prata om hur nyttigt det är! Oavsett vilken fisk man tycker bäst om så är det ju viktigt att ha ett riktigt gott tillbehör också! Oftast kanske man äter potatis i någon form till fisk, men idag skulle jag vilja tipsa er om risotto! Ja, en frisk och smakrik risotto med creme fraiche som gör den extra len och god, är minst lika gott till vilken fisk som helst! Bäst är risotton al dente - när det har kvar lite av sitt tuggmotstånd.
 
 
Onsdag - FalukorvsparisareLillördag bör ju spenderas med mat som går att göra färdigt på mindre än 10 minuter!! Så, man få tid över till att njuta av familjen. Dessutom passar de perfekt som utflyktsmat så ta med familjen och ett gäng parisare ut i det fria idag! Passa på medan solen tittar fram vetja och gör det mesta av både dagen och middagen! Det bästa? Ja, det bästa är ju så klart att det är galet, galet gott! 
 
 
Torsdag - Tomat- och ostpajEn paj är ju någon som alltid går hem, och denna vegetariska tomat- och ostpajen funkar mer än finfint som ensamrätt, eller som del av ett buffébord. Vill man absolut ha kött så kan man ju med fördel servera det vid sidan om: servera pajen som tillbehör till en köttbit, eller kyckling istället för potatis, ris eller pasta. 
 
 
Fredag - KycklingfrittataDenna fredag vill jag tipsa er om en superenkel bjudrätt, eller för den sakens skull vardagsrätt, som går snabbt att göra och smakar fantastiskt gott. Krämig och smakrik kycklingfrittata som passar minst lika bra till lunch som den gör till middag och som för den sakens skull kan avnjutas både varm eller kall. Dessutom, blir den extra festlig att servera på bjudningen om man tillagar dem i små söta potionsformar.
 
Lördag - Lövbiffsrulader i teriyaki- och svartvinbärssås: Tillhör ni dem som vill mysa hemma med en extra god helgmiddag med familjen idag så tänkte jag dela med mig av ett recept på just en sådan middag. En middag som känns helg, ni vet, lite så där lyxig! Rulader fyllda med cream cheese som tillagas i en riktigt god sås. Smakkombinationen i såsen låter kanske lite udda, men jag lovar er: det är precis så udda att det funkar exceptionellt bra tillsammans! Våga prova! 
 
Söndag - Dill- och yoghurtmarinerade kycklingspett Visst hoppas vi väl ändå på ännu några grillkvällar innan sommaren är slut (även om det just nu här i Småland känns mer som att hösten är på väg)!? Jo, det är klart vi gör, och vad ska vi då lägga på grillen? Varför inte lite kycklingspett! Jodå, kyckling som man lägger i marinad på morgonen eller ännu bättre, redan dagen innan. En marinad med yoghurt och örter som gör kycklingen både smakrik och mör. Sen är det bara att trä upp dem på spett och starta grillen. Ja, och så hålla tummarna för vädret också så klart...
 
 
Veckans söta - Blåbärsmoussetårta:  Blåbär är verkligen det bästa jag vet, så, därför vill jag idag bjuda er på en högst personlig favorit denna veckan - blåbärsmoussetårta! Tycker ni om blåbär ens det minsta så är den kakan ett absolut måste att testa i alla fall en gång! En frisk och syrlig blåbärsmousse på chokladbotten som gör sig extremt bra till kaffet! 
 
 
Visa fler inlägg