Powered by Jasper Roberts - Blog

Banan- och chokladcheesecake

Idag är det ju Påskdagen, och många kanske äter påskmiddag även idag? Om inget annat så kanske det äts rester från gårdagen? Vi åt ju påskmat igår och det räcker gott och väl för min del. Det blev en del mat över även här, men det får sambon ha i sin matlåda i veckan istället.
 
Vare sig ni äter påskmat eller inte idag kommer här ett gott och lite nyttigare efterrättstips i alla fall. Jag bakade denna cheesecaken igår och vi hade den som avslutning på vår påskbuffé. Den underbart söta påskkycklingen som vaktar bredvid kakan har min son gjort på förskolan.
Cheesecaken är sockerfri om man bortser från dekorationerna, men de åt jag inte av ändå. Jag åt min lilla bit tillsammans med lite vaniljkesella, vilket passar jättebra till om man vill ha ett alternativ till grädde eller glass.
 

Banan- och chokladcheesecake

 
  • 10 digestivekex
  • 75 gram smör
  • 3 mogna bananer
  • 2 msk kakao
  • ca 1,5 tsk flytande Hermesetas
  • 3 ägg
  • 250 gram naturell kvarg/kesella
 
  1. Hacka samman kex och smör i en matberedare. Tryck ut det i en springform på ca 23 cm i diameter.
  2. Vispa samman bananer, kakao, ägg och kesella till en slät smet. Söta med Hermesetas efter smak.
  3. Bred ut smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 50-60 minuter.
 
Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylen. Den är godast att servera väl kyld tycker jag, men det där är så klart en smaksak. Dekorera med något för tillfället passande och servera gärna med vaniljkesella, lite grädde eller glass. Den är ganska mäktig så jag skulle vilja säga att den räcker till 10-12 personer som efterätt.
 
 
 
Sötningsmedel kan man debattera i oändlighet, men jag säger att det är upp till var och en huruvida man vill använda det eller inte. Jag använder det ibland, eller ersätter jag socker med flytande honung. Det beror helt och hållet på vad jag ska baka.
När jag använder sötningsmedel istället för socker eller honung så använder jag alltid flytande Hermesetas. Jag tycker att smaken är helt ok som ersättning och den är dessutom smidig och lättdoserad.
 
 
 
Nu ska jag gå och ta upp fisk ur frysen för idag tänkte jag göra fisk i kokossås. Mums!
 
Jag önskar er en fortsatt trevlig påskhelg! På återseende.
 
 

Meny vecka 13

Godmorgon! Redan söndag igen!
Hur kommer det sig att helgerna alltid flyger förbi? Tur vi får en extra dag imorgon att njuta av...
 
Synd bara att snön ligger kvar på marken fortfarande. Jag kommer ihåg att på Påskafton för två år sedan satt jag och min son ute på gräsmattan, i shorts och t-shirt, och åt glass i den gassande vårsolen. Jo, faktiskt! Igår var det bara att dra på vinterstället om man skulle ut och trampa i snön och kylan. Kontraster, minst sagt!
 
Igår var det ju Påskafton med all den tillhörande maten, men jag lyckades sköta mig bra ändå. Det är ju fördelen med att inte orka äta så mycket, vare sig man vill eller ej. ;-) Var dock duktig och höll mig borta från allt vad godis och sådant hette, och bakade istället en sockerfri påskdessert i form av en banan- och chokladcheesecake som det kommer komma recept på under dagen. Så jag känner mig jättenöjd!
 
Påskaftons matintag:
 
Frukost: 2 dl filmjölk + 1/2 dl havrefras.
Lunch: 6 sillbitar, 1 ägghalva med 1 msk skagenröra + 1/2 skiva griljerad påskskinka
Mellanmål: ca 2 dl frukstsallad gjord på apelsin, äpple och ananas.
Mellanmål: 1 Tomatmuffin
Middag: 1 prinskorv, 2 köttbullar, 3 sillbitar och ca 1,5 dl Janssons Frestelse.
Kvällsmål: 1 liten bit Banan- och chokladcheesecake + 1 msk Vaniljkesella till.
 
Oftast sover jag länge på morgonen och det finns inte tid för mellanmål mellan frukost och lunch. Då äter jag två mellanmål på eftermiddagen istället. På det sättet får jag ändå i mig det jag ska.
 
Nu är det alltså söndag igen och veckan är slut. Jag planerar ju veckomatsedlar för middagarna här hemma, och på er begäran tänkte jag dela med mig av dem. Så här har min middagsvecka sett ut denna veckan:
 
 
 
 
 
Torsdag: Middag hemma hos min mamma - Köttbullar med potatismos
 
 
Lördag: Påskbuffé
 
 
 
Veckans sockerfria söta:
 

Där har ni min middagsvecka i stora drag, förhoppningsvis kan det kanske ge lite inspiration till några av er där ute. :-)
Nästa veckas meny är redan planerad den också. Här kommer serveras en kasslergratäng, äppelkyckling, fläskfilégryta och sweet chililax bland annat smått och gott. Mycket god mat att se fram emot med andra ord när april äntligen gör sitt intåg!
 
 
 
 
 
 
 
 

Påsklunch med ört- och sesamgriljerad påskskinka

Nu är minsann magarna mätta i vårt hus. Påsklunchen är intagen. Ibland är det verkligen vansinnigt gott med lite sill och ägg! Kanske för att man normalt inte äter det så ofta? I alla fall gör inte vi det mer än till jul och påsk.
 
I förmiddags griljerade jag en påskskinka dagen till ära, det är godast när den är lite ljummen tycker jag. Jag körde en lite uppiffad traditionell griljering. Inget extra besvär, men desto godare!
 

Ört- och sesamgriljerad skinka

 
  • 1 äggula
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk persilja
  • 1 msk basilika
  • sesamfrön och ströbröd
 
  1. Blanda samman äggulla, senap och örter. Pensla över färdigkokt helgskinka.
  2. Strö över sesamfrön och ströbröd.
  3. Griljera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter till den får en fin färg.
 
 
 
Skinkan serverade jag skivad som del av vår påsklunchbuffé. På bordet stod även ägghalvor med skagenröra, vanliga ägg, olika sorters bröd och smör, samt några olika sillsorter. Jag var ju så klart tvungen att prova Årets smak: Ingefära och Lime från Abba. Den var jättegod verkligen! Smakade mest lime tycker jag, men jag älskar ju citrussmak å andra sidan så helt klart toppbetyg från mig!
 
 
 
 
På bordet stod också klassikerna Senapssill och Löksill, de är måsten både vid jul och påsk! Senapssillen är min personliga favorit genom alla tider.
 
Jag hoppade över bröd på min lunchtallrik eftersom jag ville orka smaka lite av allt det andra goda (äter jag en brödskiva blir jag supermätt med en gång). Gott var det, jag fick ihop en härlig blandning även på min lilla assiett.
 
 
 
 
Bara proteiner på min tallrik, perfekt. Det är ju det som är det fantastiska med buffér: man tar det man vill ha/tycker om och struntar i resten. Jag älskar plockmat!
 
Hoppas ni har en härlig påsk ännu så länge, med massor av god mat och trevligt sällskap!
 
 
 
 

Visa fler inlägg