Powered by Jasper Roberts - Blog

Krämig currypasta

Hej hej!
 
Här är det ledig onsdag idag, och det är inte bara jag som är ledig idag. Idag är skolan stängd för studiedag eller vad det nu var, så även sonen är hemma och ledig idag tillsammans med mig och dottern. Ni vet vad det innebär va? Ja, sovmorgon så klart! Underbara sovmorgon var exakt vad jag inledde min lediga onsdag med, och det känns fantastiskt! 
Det är ju dessutom en solig och härlig början-till-våren-dag idag, och bara det kan ju räcka för att få humöret på topp! Ja, men vet ni vad? Det var inte nog med både sovmorgon och solsken, för rätt vad det var i förmiddags så knackade det på dörren och utanför stod ett blomsterbud med världens finaste bukett rosa tulpaner till mig! Vem jag fick dem av? Min chef, för ett väl utfört jobb! Det gjorde min onsdag ännu härligare och värmde rejält i själen! 
 
Här och nu har jag en frisersalong mitt i vardagsrummet vid sidan om en massiv koja. Min dotter har en kompis här och de leker för fullt. I kojan har de iPaden och lyssnar på musik och mumsar på fruktsallad, och utanför flätar min dotter så många flätor i kompisens hår som hon bara någonsin kan få plats med. Lekmys på hög nivå med andra ord. Underbara lediga onsdag! 
 
Jag själv sitter mest och funderar på mat för tillfället... Ikväll blir det inget mindre än dillkött här hemma, men imorgon ska vi ha gäster på middag, så jag sitter och funderar på vad jag vill bjuda på imorgon. Jag håller så klart tummarna att solen skinker lika stark på oss  även imorgon, så jag är lite sugen på en grillmiddag fakiskt. Ja, jag tror nog att det får bli så... Jag misstänker att grillarna runt om i landet åter igen börjar tändas mer och mer frekvent nu va, eller vad säger ni? Jo, precis. Så, ska man grilla så måste man ju ha lite goda tillbehör till också, även om köttet är huvudpersonen. Vad sägs exempelvis om en riktigt god och krämig, kall, pastasallad till grillbiten? Passar lika gott till kött, men är fantastiskt gott till grillad, eller stekt, kycklingfilé! Allra godast är den så klart om den avnjuts utomhus, med solen i ansiktet. 
 

Krämig currypasta


4 portiner
  • 250 gram pasta
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2-3 msk curry
  • salt och svartpeppar
 
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Häll av pasta och låt den kallna helt (rör gärna ner någon msk olja i pastan medan den kallnar, så den inte klibbar ihop).
  3. Rör ihop creme fraiche, majonnäs och curry (efter smak).
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ner den kallan pastan och blanda runt väl. 
 
Servera exempelvis till kycklingfilé, tillsammans med en krispig och fräsch sallad. Strö gärna lite extra curry över pastan vid servering.
 

Matsedel vecka 11

Godkväll, godkväll!
 
Vet ni vad? Nu har jag försummat bloggen alldeles tillräckligt dessa sista veckorna... Ibland räcker helt enkelt inte tiden till, hur mycket och gärna man än vill. Jag hoppas dock så klart att ni hänger med mig ändå, och inte gett up hoppet än? 
 
Jag har haft fullt upp på jobbet hela veckan, och denna helgen har verkligen bara flugit förbi. Jag har haft en gräsänke-helg då sambon har spenderat helgen i Köpenhamn tillsammans med en gäng vänner, så jag och barnen har hållt oss sysselsatta här hemma själva. Igår förmiddags var vi och shoppade i stan, vi passade även på att både inta lunch och fika när vi ändå var där. Igår kväll sen var vi bjudna på grillkväll hemma hos en av min dotters kompisar så jag och barnen drog dit. Det var huset fullt, bokstavligen med närmare tjugotalet vuxna, och lika många barn på det. Riktigt trevligt dock fast jag i ärlighetens namn inte kände så många där. Det blev årets första grill i alla fall och sen Melodifestivalsfinalen på det innan vi åkte hem och däckade i våra sängar. 
 
Idag har vi spenderat större delen av dagen på Leos Lekland, igen. Dottern var bjuden på kalas, och sonen ville så klart också passa på att leka, så vi tog med en kompis till honom, och ja, vi har ganska nyss kommit hem faktiskt. Kompisen följde dessutom med hem också, så de leker fortfarande och verkar inte tröttna på varandra inom det närmaste. Själv är jag dock lite halvtött efter denna helg, hur mysig den än har varit. Det ska med andra ord bli skönt att bara slappa sen efter middagen.
 
Hur har ni andra spenderat er helg? Hoppas i alla fall att i haft det riktigt bra där ute! 
 
Här och nu ska det äntligen bli veckomatsedel igen! Ja, även den har ju uteblivit nu ett par vecor i sträck, men idag kommer här en ny, fullproppad med god mat och inspiration. Med önskan om en fntastisk kommande vecka för er alla! 
 

Matsedel vecka 11 

 
Måndag - Het kokos- och kycklinggryta: Varför inte inleda veckan med kyckling med inspiration från det asiatiska köket. En fantastiskt god kycklinggryta som en arbetskollega bjöd mig på en gång. Ja, jag var ju givetvis tvungen att fråga efter ett recept så jag kunde dela med mig av den till er också. Det här mina vänner är nämligen mer än gott: ingefära, kokosmjölk och sweet chili i kombination utgör helt enkelt en vansinnigt god och smakrik smak- och doftbas i denna smarriga kycklinggrytan.
 
Tisdag - Torsk under citron- och spenattäcke: Eftersom det är fisktisdag, så kanske jag skulle kunna fresta er med torsk under ett citron- och spenattäcke? Ja, jag menar väl det! Frisk och välsmakande mjäll torsk i en krämig och god sås som mättar hungriga magar vilken dag i veckan som helst. Den är inte bara välsmakade och mättande, men även en härlig färgklick för ögat. 
 
Onsdag - ViltskavsgrytaGod och lättlagad mat kan man aldrig få för många recept på tycker jag, så, här kommer ett till! Barnsligt god middag får man på bordet inom loppet av bara en stund om man använder viltskav som huvudingrediens. Skavet går supersnabbt att tillaga och den enda ansträngningen man behöver göra är egentligen att skala potatisen man ska ha till! Detta är helt enkelt ett måste-recept att ha i sin vardagssamling!
 
Torsdag - Kycklingsoppa med rotfrukter och pasta: Vad sägs om en god och lättlagad soppa! I min familj älskar vi soppa, och jag tror att det är ganska underskattad mat. Det bästa med just soppa är att man kan slänga ner lite vad som helst i den, och det är dessutom väldigt lättlagad mat. Vad sägs exempelvis om en kycklingsoppa som får smak av kokosmjölk och göra extra matig med hjälp av både rotfrukter och pastaskruvar. En mer än ypperligt god torsdagslunch eller middag!  
 
Fredag - Rustik köttgrytaNär det kommer till just köttgrytor så tycker jag väldigt mycket om den rustika sorten med stora matiga bitar och enkla ingredienser, och det är exakt vad denna grytan är. Ja, som ni kan förstå tycker jag med andra ord att den är faktastiskt god verkligen, och speciellt nu medan det fortfarade är lite kyligt ute trots att solen skiner på oss. Så testa ni med vetja, och njut av en värmande och välsmakade fredagsmiddag. En trevlig fredag önskar jag er alla. 
 
 
Lördag - Torskbiffar med kall dillsåsDe här biffarna är inte bara galet snygga på tallriken, de är också likam galet goda, och dessutom hälsosamma. De passar precis lika bra till vardagsmat som de gör till helgmiddagen! De är fantastiskt goda och inte alls svåra att göra och jag lovar att vänner och familj kommer bli imponerade om de blir bjudna på dem. Pricken över i är dessutom om de serveras med en kall sås och hemmagjort potatismos - mums! 
 
Söndag - Korvpuckar på grönsaksbädd: Detta mina vänner är vardagsmat som knappt egentligen innebär någon matlagning. Lite förberedelser bara och sen sköter ugnen resten. Perfekt vardagsmat när man kanske inte alltid har ork, eller för den sakens skull, tid att stå länge i köket. En klar barnfavorit! Vardagsmat ja, absolut, men varför inte göra dem till söndagsmiddag? Det går precis lika bra att hoppa över steken denna söndagen, lovar!
 
Veckans söta - Chocolate Chip Cookiecake med salt kolagömmaAlltså, ja, vad ska man säga? Jag fullkomligt älskar Chocolate Chip Cookies och bakar dem ofta och gärna! Här blev de ju inte direkt sämre av den där kolagömman om man säger så! Dessutom skulle den serveras med en barnsligt enkel, och ljuvligt god, hemmagjord vaniljglass. Ja, vad ska man säga som sagt? I love it!  

Torsk under citon- och spenattäcke

Hej allesammans!
 
Ja, jag vet, det har varit ovanligt tyst här på bloggen den sista veckan, men det finns så klart en rimlig förklaring till det. Jag har varit upptagen med både det ena och det andra helt enkelt. Det har varit mycket tid på jobbet veckan som gick, inklusive en natt som jag hoppade in och täckte upp. En vakennatts jobb innebär att man är utslagen dagen efter och tiden försvinner förbi i ett nafs!
 
Helgen har jag och hela min lilla familj spenderat i Malmö tillsammans med Maria och hennes familj. Maria fyllde 35 i veckan och det måste så klart firas med shoppinghelg! Ja, jag och Maria gjorde Emporia i Malmö medan männen och barnen hängde i poolen på hotellet och käkade glass. Win/win om ni frågar mig! Om det blev något shoppat? Jajjamensan! Jag hittade både skor, underkläder och ett gäng med nya tröjor att fylla garderoben med. Det blev så klart lunch/fikapaus också i shoppandet, och denna gången fick Espresso House stå för kaffet. Vi hittade även en nagelsalong där vi gjorde ett spotan drop-in, så nu sitter jag här med alldeles nya naglar och känner mig fin! Spontana idéer är oftast de bästa.
Natten sen spenderade på Malmö Arena Hotel på ett riktigt fint och fräscht hotellrum verkligen, så det kan rekommenderas om ni någon gång ska övernatta i Malmö. På vägen hem igår gjorde vi även Ikea, men jag kom hem därifrån helt tomhänt! Måste vara första gången... Nåja. Riktig myshelg har jag haft med andra ord, och var mer än redo att ta mig an denna veckan när klockan ringde imorse. Härligt!
 
Nu ska jag alldeles strax köra ner och hämta min dotter som är på Bamsegympa tillsammas med sina små kompisar, och sedan är det dags för middag i huset. Här blir det fisk ikväll, i form av soppa, så jag tänkte att jag skulle passa på att bjuda er också på lite fisk idag! Soppan får ni dock vänta med ett litet tag, men istället kanske jag skulle kunna fresta er med torsk under ett citron- och spenattäcke? Ja, jag menar väl det! Frisk och välsmakande mjäll torsk i en krämig och god sås som mättar hungriga magar vilken dag i veckan som helst.
 

Torsk under citron- och spenattäcke

 
 4 portioner
  • 500 gram torskfilé
  • 200 gram bladspenat
  • 250 gram champinjoner
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 250 gram morötter
  • 1 citron
  • salt och citronpeppar
 
  1. Lägg torsken i en ugnssäker form och krydda med salt och citronpeppar.
  2. Pressa vitlöken och skiva champinjonerna.
  3. Fräs vitlök och champinjoner tillsammans med spenaten och krydda med salt och citronpeppar.
  4. Låt all vätska koka bort och tillsätt sedan matlagningsgrädden.
  5. Skär morötterna så tunt som möjligt, och blanda ner i pannan.
  6. Häll spenatfräset över fisken.
  7. Skiva citronen tunt och lägg ut citronskivorna ovanpå.
  8. Tillaga på 175 grader i ca 20-30 minuter.
 
Servera tillsammans med nykokt potatis. 
 
Visa fler inlägg