Färskostfyllda champinjoner

Hej och godmorg...
 
...nja, ok, det är inte så mycket morgon som förmiddag, jag vet. Jag har dock ganska nyligen vaknat, så för mig är det i alla fall morgon! Ja, ni vet ju alla vid detta laget hur mycket jag älskar mina sovmornar, speciellt efter en sen arbetsdag som den jag hade igår. Underbart skönt att få sova läge på morgonen/dagen verkligen.
 
Idag är tanken att jag och barnen ska sätta oss i bilen och köra till Öland där vi ska häsa på Maria och hennes pojkar som semestrar i Färjestaden just nu. Vi hoppas att vädret håller sig på sin allra bästa sida eftersom vi packar ner badkläder och barnen verkligen längtar efter att få bada. Jag? Jag längtar mest efter att snacka skit med Maria och kanske njuta av en kopp kaffe eller två i solen medan barnen plaskar i vattnet framför mig
Jag älskar att bada, men jag är en sådan där människa som alla gånger föredrar en pool framför en sjö eller ett hav. Jag har alltid haft svårt för det faktum att jag inte kan se mina fötter, eller för det salta vattnet tyvärr. Får jag dock bara sjunka ner i en pool? Ja, då kan jag bada hela dagen lång, utan problem!
 
Nåväl, nog om det... Igår pratade jag ju om grilltillbehör, så varför inte fortsätta på samma bana idag? Jo, jag menar väl det! Igår tipsade jag om Hasselbackspotatis, som är mitt absoluta favoritsätt att tillaga potatis på, och tycker att det är det perfekta tillbehöret till den grillade kött- eller kycklingbiten.
Resten av tallriken då? Vad pratar jag om nu? Jo, men grönsakerna förstås! När det kommer till grillat så är grönsakerna ett måste att lägga på grillen de med! Får jag välja fritt så väljer jag allra helst grillade majskolvar och grillad sparris till min grilltallrik, utan att tveka. Plus champinjoner, jag älskar champinjoner, och inte blir de mindre goda om man fyller dem med en riktigt god färskost innan man lägger dem på gallret. Åh, mina vänner, jag lovar er att detta kommer bli sommarens måste för er också, så snälla prova vetja! 

 

Färskostfyllda champinjoner


4 portioner
 
  • 4 STORA champinjoner (eller 8 små)
  • 8 msk färskost med vitlök och örter
  • olja
  • salt och pepper
 
  1. Rensa champinjonerna och plocka bort stammen.
  2. Fyll dem med färskosten - ca 2 msk/champinjon om de är stora (1 msk om de är små)
  3. Krydda med lite salt och peppar.
  4. Pensla "hatten" med lite olja så de inte fastnar på gallret.
  5. Lägg chaminjonerna på grillgallret och grilla tills de blivit genomvarma och fått fin färg. 
 
 
 
 

Hasselbackspotatis

 Goddag gott folk!
 
Tisdag förmiddag och jobbdag för min del... Om jag är frisk nu? Nej, men jag jobbar i alla fall, jag har åtminstone ingen feber längre. Jobbdag hela långa dagen till och med, och jag har hur mycket som helst jag måste göra idag verkligen... Så blir det när man är sjuk några dagar. Nåja, det är bara att ta tag i den där To Do-listan och börja beta av med andra ord. Sakta med säkert...
 
Idag är barnen på förskola och fritids, vilket de inte var jätteglada över just idag... Nu när solan är slut så tycker min son att han minsann ska ha sommarlov, vilket innebär att man inte går på fritids minsann. Ja, visst har han en poäng i det han säger, men å andra sidan är det bara denna och nästa vecka kvar innan mamman och pappan i familjen också officiellt går på "sommarlov", så han får snällt acceptera fritids ett par dagar till. 
Imorgon är jag ledig, och så även på torsdag, vilket innebär att barnen också är lediga förstås. Vad ska vi hitta på med vår mitt-i-veckan-ledighet då kanske man kan undra. Jo, imorgon är planen en liten dagstrip till Öland om vädergudarna visar sig från sin allra finaste sida. Vi ska hälsa på Maria som är där med sina pojkar och njuter av deras sommarlov som redan satt igång. Något att se fram emot med andra ord.
 
Här och nu ska det dock bli mat, och grillmat närmare bestämt... Fast, nja, ok, just detta är inte grillmat i sig, men det är det absolut bästa tillbehöret till grillmiddagen om ni frågar mig - hasselbackspotatis! Hands down mitt absoluta favoritsätt att tillaga potatis verkligen, och det gäller att passa på nu innan det bara finns nypotatis att tillgå i affärerna. Seså, servera dem med en god grillad kött- eller kyckligbit redan ikväll vetja! 
 

 Hasselbackspotatis


4 portioner
  • 12 potatis, fast sort
  • ca 50 gram flytande margarin
  • 2 tsk salt
  • ca 0,5 dl ströbröd
 
  1. Skala potatisen och skiva den i ca 3 mm tjocka skivor, så de håller ihop i botten.
  2. Placera potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
  3. Pensla potatisen väl med det flytande margarinet.
  4. Baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
  5. Blanda samman salt och ströbörd och stö ut över potatisarna.
  6. Baka ytterligare i ca 15 minuter och pensla med mer smör under tiden, då och då.
 
Tips!
Lägg potatisarna på en träslev medan du skårar dem, så är det lättare att inte skära igenom botten på dem.
 
 

Matsedel vecka 26

Hej och godkväll allesammans!
 
Hoppas ni haft en bra start på veckan? Min måndag har spenderats hos polisen hela eftermiddagen i väntan på att skaffa pass till barnen. Mindre kul kan jag meddela med tanke på att vi fick köa i nästan fyra (!) timmar innan det äntligen blev vår tur... Ja, jag vet att man bör boka tid, men nu var jag lite sent ute denna gången, och kunde inte vänta på nästa tillgängliga tidsbokning, så det var bara att bita i det sura äpplet så att säga. De otåliga barnen tyckte ju inte direkt att det var roligare än mamman om man säger så. Nåja, nu är det gjort i alla fall, och vi ska förhoppningsvis kunna hämta ut deras pass nästa vecka.
 
I övrigt har jag varit sjuk i flera dagar och inte gjort mycket mer än legat i sängen nästan hela slutet av förra veckan och med andra ord hela midsommarhelgen tyvärr. Jag som för första gången på många år äntligen skulle vara ledig Midsommar, men men, det kommer fler år!
Igår som först började jag känna mig något piggare, så då tog vi oss ur huset en stund och begav oss till IKEA i Kalmar. Vi kom hem med en ny tv-möbel, ny kökslampa och en ny lampa till vardagsrummet, ja, och så lite annat smått och gott, som vanligt. Eftersom vi fått hela huset mer eller mindre nyrenoverat efter vattenläckan så är det extra kul att köpa lite nytt och ändå om nu när vi ändå måste flytta in och packa upp alla saker igen. Man får passa på liksom!
 
Hursom, nu börjar jag så smått känna mig på banan igen i alla fall, även om jag inte är hundra procent kanske, så jag tänkte försöka ta mig an att jobba imorgon igen. Så nu försöker jag ladda för fullt! Ikväll har jag packat upp lite mer lådor, och nu ligger dessutom ett gäng karrékotletter på grillen och doftar alldeles förträffligt gott vill jag lova! 
 
Jag önskar er alla en riktigt bra vecka, och en massa god mat på bordet. Här kommer lite måndagsinspiration i form av veckans matsedel. Smaklig spis allesammans! 

 

Matsedel vecka 26

 
 
Måndag - Pasta CapreseTomat, mozzarella och basilika är helt enkelt en helt oemotståndlig kombination som passar till både det ena och det andra: fisk, kött, sallad och kassler för att bara nämna några. Supernekelt och jättegott till vilken köttbit, korv, eller kyckling som helst! Eller varför inte bara äta pastan som den är - man behöver egentligen inte mycker mer än så! Nu pratar vi helt enkelt om snabbmat när den är som allra bäst!
 
Tisdag - Fiskpaket med citron, vitlök och kaprisTill tisdagsmiddag vill jag tipsa er om en lättlagad fiskmiddag som utan problem kan tituleras antingen vardagsmat såväl som helgmiddag! Dessa små fiskpaketen är lätta att tillaga, men fullkomligt fullpackade med härliga smaker och dofter som väller ut ur foliepaketen när man öppnar dem vid bordet.
 
Onsdag - Bön- och blomkålssallad med grillad korvRiktigt snabba lösningar krävs ibland på middagsbordet! Ni vet, den sorten som man bokstavligen kan slänga ihop inom loppet av minuter! Vad kan en sådan middag innebära då? Jo, en god, kryddig korv att bara steka på kan vara en superb lösning en stressig dag, serverad tillsammans med en knaprig och god sallad.
 
Torsdag - Bacon- och potatisomelettOmeletter tillhör ju kategorin perfekt-restmat! Passa då på att tärna potatisen som kanske blev över från tisdagens middag och lägg ner dem i en ugnsomelett! Man blir av med resterna, och man får framför allt en fantastiskt god och lättlagad brunch, lunch eller middag att njuta av! 
 
Fredag - Kycklingkebab i pitabrödVill man ha en taco-liknande middag, men ändå inte tacos, en fredag som denna så kanske jag kan få tipsa om  kycklingkebab? Serverad i exempelvis pitabröd och med en massa färska goda grönsaker som tillbehör - lite som tacos, men ändå inte. Det faktum att denna kebaben dessutom är världens enklaste att göra, ja, det gör ju bara att den blir ännu mer tilltalande!
 
 
Lördag - Smördegsinbakade lammfärsknytenSmördegsknyten brukar alltid uppskattas och de är enklare att göra än de ser ut (även om det är något av ett pillegöra). D går ju dessutom att fylla med lite vad som helst - det är ju det som är så bra med dem - så de passar alla. Här är en variant med lammfärsfyllning som verkligen inte går av för hackor! 
 
Söndag - Helstekt laxsida med vitlöks- och chilitäckeSuperenkel och smakrik middag som gärna kan serveras tillsammans med kokt eller pressad potatis och en god sallad. Eller varför inte ett härligt gäng gröna ärtor eller edamamebönor! Ärtor och fisk är ju en oslagbar kombination! Söndagsmiddag som heter duga, helt enkelt!
 
Veckans söta - Bananpaj med chokladOväntade gäster? Ja, då är det ju bra om man har några snabba äss i rockärmen så att säga! Här kommer ett litet sådant äss, som dessutom är ett perfekt sätt att göra sig av med bananer som börjar bli fula. Två flugor i en smäll!
 
 
 
Visa fler inlägg