Powered by Jasper Roberts - Blog

Stekt oxfilé

Välkommen Nyårsafton!
 
Ja hörrni, allra sista dagen på 2014 är här och ännu ett år att se fram emot om några timmar. Ska ni fira nyåret fullt ut med pompa och ståt eller blir det lite lugnare toner kanske? Vi ska hem till min goda vän Maria och hennes familj och fira med dem. Ni vet - äta gott i gott sällskap och kanske fyra av en raket eller två när klockan slår midnatt. 
 
Oxfilé är nog klassiskernas klassiker när det kommer till Nyårsaftons-middagen, eller vad säger ni? Ska ni äta oxfilé ikväll kanske? Om vi ska äta det? Jag vet ärligt talat inte! Vi ska hem till min vän Maria och hon ska bjuda på middagen. Jag ska ta med mig förrätten, men huvudrätten och efterrätten blir vi bjudna på och det blir en överraskning vad det blir. Spännande!
Nyfikna på min förrätt som jag tänkte förebereda här nu under förmiddagen? Ja, då kan jag berätta att jag planerar bjuda på små ostbollar med lite roliga och goda tillbehör! Jag tänkte att det borde passa oavsett vilken huvudrätten är, och jag menar, vem gillar inte ost? 
 
Hur som helst, oxfilé var det ja... Hur ska man då tillaga oxfilé på bästa sätt? Givetvis finns det flera olika tillagningssätt, men här kommer en liten grund för hur man på bästa sätt steker filén i skivor - det går snabbt och det är ofantligt gott! 
 

Stekt oxfilé


4 portioner
 
  • 500 gram oxfilé
  • salt
  • finmalen vitpeppar
  • grovmalen svartpeppar
  • smör
 
  1. Ta fram köttet i tid så det hinner bli rumstempererat.
  2. Skiva fyra skivor från mitten av filén, ca 125 gram/skiva.
  3. Torka av skivorna och krydda dem med salt och peppar.
  4. Hetta upp en stekpanna till hög värme och lägg i smör. Lägg ner köttet när smöret tystnat i pannan.
  5. Bryn köttet på båda sidorna så det får fin stekyta, och sänk sedan värmen. 
  6. Stek köttet till önskad temperatur (se nedan).
 

Temperaturguide oxfilé:

 - Blodig - ca 60 grader
 - Medium - ca 65 grader
 - Well Done - ca 70 grader

 


Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Kycklingpasta med soltorkade tomater och spenat

Hej mina vänner!
 
Hoppas ni fått en bra start på denna veckan, den allra sista detta året, och den första för det kommande året. Själv skulle jag ha jobbat idag också, men istället har jag och barnen haft en hemmadag då jag är sjuk. Förkyld och febrig och allmänt hängig, håll tummarna att det går över tills imorgon!
Nu i kväll hade jag tänkt att vi skulle möblera om här hemma lite... Vi var nämligen och hämtade en ny soffa igår - äntligen - och nu har jag lite ommöbleringsidéer när vi ändå håller på. Vi har behövt en ny soffa länge, dels så är den vi hade sliten och dels så är den alldeles för liten för oss med tanke på att vi har en tre-sitsig soffa när vi är fyra i familjen. Nåja, nu har vi i alla fall äntligen en ny, så jag tänkte roa mig med att ställa iordning här hemma och ändra om lite under kvällen, om jag orkar...
 
I övrigt är det ju näst sista dagen på året, och imorgon är det Nyårsafton! Har ni några planer? Själv är jag ledig två dagar i rad nu, så jag ska ta min lilla familj med mig hem till min goda vän Maria, och fira nyårsafton tillsammans med henne och hennes familj. Det kommer bli så mysigt! Det ska bli tre-rätters så klart, för ja, det är det ju nästan lag på när det vankas Nyår, eller vad säger ni? 
Hur som helst, innan morgondagen ska det först och främst bli tisdagsmiddag, och här mina vänner, här ska ni få ett riktigt supertips! Det här är en av de allra godaste pastasåser ni bara kan tänka er förstår ni. En riktigt krämig sås med smak av soltorkade tomater och färsk spenat - ett recept ni absolut inte får missa att spara i era receptgömmor helt enkelt! En av mina personliga favoriträtter!
 

Kycklingpasta med soltorkade tomater och spenat


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram soltorkade tomater
  • 200 gram bladspenat
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning
  • salt och peppar
 
  1. Skär kycklingen i små bitar och bryn den i en gryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och hacka vitlöksklyftorna och rör ner dem tillsammans med grovhackade soltorkade tomater och bladspenat.
  3. Häll över grädden och smula ner buljongtärningen. 
  4. Koka upp och låt puttra samman i några minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera tillsammans med nykokt pasta och exempelvis några gurkstavar. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Matsedel vecka 1

Godmorgon, godmorgon!
 
År 2014s sista veckomatsedel och samtidigt år 2015s allra första! Ja, för på onsdag är det Nyårsafton och på torsdag hälsar vi officiellt det nya året välkommen! 2015... 2015, vad ska du föra med dig måntro? 
År 2014 har varit ett ganska rörigt år för mig med mycket oro, men också mycket glädje - jag hoppas på ett lika glädjefyllt kommande år, men det får gärna vara lite stabilare. ;-)
 
Vad har ni för planer för Nyårsafton? Brukar ni fira med skumpa, pompa och ståt? Själv firar jag helst i goda vänners lag med god mat och många skratt! Ja, självklart med en liten skål eller två också, och ett gäng nyårsraketer - jag brukar inte skjuta själv, men går ut och kikar vid 12-snåret när himlen lyses upp omkring mig. Nyårslöftena brukar jag dock hoppa över, de håller man aldrig ändå...
 
Denna veckans matsedel kommer således komplett med förslag till nyårsmiddag, och ja, så klart även den obligatoriska pizzan på Nyårsdagen! 
 

Matsedel vecka 1


Måndag - Fyllda isterband i tomatsky: Detta är mat som jag är uppvuxen med, som min mormor gör, och som min mamma gör, och som även jag således gör. Jag pratar om Isterband. Isterband ska man tydligen äta stekta och tillsammans med dillstuvad potatis sägs det om man bor och kommer härifrån Småland... Jag tillagar dem dock på ett helt annat sätt, precis som mormor och mamma lärt mig!
 
Tisdag - Fiskbiffar med kall apelsinsåsFisk är ju något man bör äta mycket av då fisk innheåller mycket protein och bra fett. Det är ju, förutom att det är nyttigt, dessutom väldigt gott!
 
Nyårsafton - Fläskfilé i lingonsåsDetta är något av det absolut godaste jag någonsin ätit! Allvarligt! Jag skulle ha kunnat sitta och bara sleva i mig av den goda såsen! Helt fantastiskt gott verkligen och om ni bara en gång vill tro mig när jag säger att ni måste prova, så är det nu och denna rätten! 
Vad ska man då äta till förrätt och efterrätt? Ja, för tre-rätters ska det ju så klart vara när det vankas årsskifte! Vad sägs om exempelvis Tomatbruchetta till förrätt och en riktigt fräsch Apelsinsallad som avslutning på middagen? Låter det gott? Kolla in min lilla Nyårsmeny 2014 för en komplett recept-lista! 
 
Nyårsdagen - Kycklingpizza med banan och curry: Nyårsdagen är ju numera även känd som Internationella Pizzadagen och är den dag på året då det säljs mest pizza runt om i landet! Självklart ska vi ju då äta pizza, men istället för att köpa hem så kan man lika väl göra en egen. Det går lika snabbt, är lika gott och just denna kycklingpizzan är dessutom riktigt färgsprakande - precis vad man behöver på Pizzadagen!
 
Fredag - Pastasallad med bönor och rökt lax: Lättsam mat - både ur tillagningssynpunkt och smak. En fredagskväll när man vill ha något extra gott, men med minimal ansträngning, då kan det passa bra med en sallad. En sallad som är välsmakade och lättsam men samtidigt matig, och framför allt väldigt god.
 
 
Lördag - Kycklingfilé i dijon- och basilikasåsEtt av mina favoritsätt att tillaga just kyckling på! Som ni kanske vet vid det här laget så fullkomligt älskar jag både dijonsenap och framför allt basilika! Vad kan då vara bättre än att kombinera de två? Tja, inte mycket kan jag meddela! Detta är en rätt ni bara måste prova!
 
Söndag - KalopsgrytaTycker ni om kalops? Idag tänkte jag komma med ett litet kalops-aktigt middagstips. Ja, jag säger kalops-aktigt för det är inte en kalops, men det är en gryta med smak av kalops. Låter det gott? Det är det också!
 
Veckans söta - Kanelkakor: Barnsligt lättbakade, barnsligt goda helt enkelt. Lika god till jul som året runt och precis så där härligt sega som i alla fall jag vill ha dem. Har ni inte bakat dessa innan så är det hög tid nu! Passa på att bjuda hem lite fikagäster vetja och bara njut tillsammans.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg