Rischoklad

Godmorgon lillördag! 
 
Näst sista dagen på detta året mina vänner... Ja, ett helt år har snart gått, tro det eller ej. Vad har ni för minnen från detta året? Kanske något alldeles speciellt som ni kommer minnas med värme resten av livet, eller har kanske 2015 bjudit på en del mindre trevliga minnen också? Ja, man behöver nog lite av varje tror jag, det är ju just det som gör livet värt att leva, de där dalarna och höjderna i kombination med varandra. 
 
Idag har jag ett extra barn här hemma, då sonen ville ha lekkompis även idag, men idag är de hemma hos oss. Vi har nyss ätit lunch, och sonen fick bestämma vad han ville bjuda kompisen på. Det blev, ganska otippat, spagetti och köttfärsås, och det skulle vara "mormors köttfärsås" minsann, så det var precis vad de fick. Gott var det nog i alla fall, för talrikarna länsades helt och hållet, och bättre betyg än så kan man ju knappast begära från två 7-åringar om ni frågar mig! 
När kompisen gått hem för denna gången så är det mer lek och bus som står i almanackan. Vi är nämligen hembjudna till Maria och hennes familj i eftermiddag, och det ser vi ju alltid fram emot! Speciellt när det, som nu, var ett tag sen sist. Jag och Maria träffas ju ganska ofta på jobbet numera, men det var ett tag sen vi var där allihopa, alldeles för länge sedan! Så, fika och middag hos Maria it is!
 
När vi ändå är inne på fika och godsaker så tänkte jag att vi kunde avsluta detta året med ett litet godistips! Godiset till ära har jag dessutom gjort en helt ny kategori här på bloggen: en godis-kategori där alla små godistips får samlas och ha det bra tillsammans. Det är inte jätteofta jag gör eget godis, men det händer någon gång ibland så då tyckte jag att de små godsakerna kunde få en egen kategori. Kika gärna in, kanske hittar ni något ni vill testa! Idag lägger vi en snabb och barnvänlig liten godak till samligen i den nya godiskategorin. Närmare bestämt ett godistips som jag gärna bakar med barnen, eller helt enkelt låter barnen baka själva (efter att jag hjälpt dem smälta chokladen). Ja, så enkelt är det faktiskt, och innehåller dessutom enbart två ynka små ingredienser om man inte räknar med pappersformarna. Passar perfekt både till jul, nyår, påsk eller på barnkalaset! 
 

Rischoklad


ca 30 stycken
 
  • 200 gram mjölkchoklad
  • 4 dl puffat ris
 
  1. Bryt sönder chokladen och smält den över vattenbad, eller i micron. 
  2. Blanda samman puffat ris och den smälta chokladen i en stor bunke.
  3. Klicka ut rischoken i bullformar.
  4. Ställ formarna kallt och låt stelna.
 
Tips!
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut rischokladen jämnt, ca 1 cm tjockt. Ställ kallt och skär sedan upp i lagom stora bitar. Vips, så slipper man allt "kladd".  
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Varmrökt lax med gräslökssås

Godmorgon tisdag!
 
Det kan ju knappast ha undgått någon vid detta laget att något av det bästa jag vet är att få ta en riktigt skön sovmorgon!? Nej, tänkte nästan det... Eftersom barnen har jullov och jag såledels tagit några dagar ledigt från jobbet, så är detta min femte sovmorgon på raken, och jag lovar att jag långt ifrån tröttnat än! Jo, det är precis lika skönt idag som det var för fyra dagar sen, och kommer garanterat vara minst lika skönt imorgon och de kommande två dagar också! Ja, för sen tänkte jag snällt gå och jobba helgen innan jag tar ännu en vecka med sovmornar igen. Jag klagar inte om man säger så... Wohoo! 
 
Nu när jag väl är uppe så är det snart dags för full rulle dock! Båda barnen ska leka med kompisar idag är det tänkt så det kommer bli full fart! Visserligen får jag dock lika många barn hemma som jag brukar ha eftersom sonen ska bort till en kompis, medan dottern får en kompis på besök.
Själv tänkte jag att jag skulle ta och baka lite kakor idag. Jag fick ju hem Bakboxen före jul, och den står ännu orörd tyvärr, trots att jag varit sugen på att hugga in sen dagen jag fick den. Nu ska jag dock göra slag i saken idag tänkte jag, och baka i alla fall en av de tre olika sorters kakor man fick ingredienser och recept till i boxen. Vilken av de tre som blir först ut får ni se om ni kikar in hos @vardagsmatalajess på Instagram under dagens lopp.  
 
Innan jag drar igång med baket tänkte jag dock bjuda er på lite tisdagsmiddag. Ja, vad kan det tänkas bli idag då? Eftersom det är tisdag blir det förstås fisk idag! För inte har ni väl tröttnat på fisk nu så här efter jul? Nej, jag menar väl det... Kanske är det till och med så att ni har en bit varmrökt lax över sen jul som ni inte riktigt vet vad ni ska göra med? Jamen, vad bra, för då tänkte jag stå till tjänst med en snabblagad gräslökssås som förvandlar den där laxbiten till en alldeles ypperligt god tisdagsmiddag! 
 

Varmrökt lax med gräslökssås


4 portioner
 
Gräslöksås
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 krm vitpeppar
 
  1. Rör samman grädde, creme fraiche, gräslök och smulad buljongtärning i en kastrull.
  2. Koka upp och låt puttra samman i ca 5 mminuter.
  3. Smaksätt med vitpeppar.
 
Severa såsen över en bit varmrökt lax vid sdan om kokt potatis och en god sallad. 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Matsedel vecka 53

Hej mina vänner och välkommen allra sista måndagen år 2015!
 
Ja, nu är det bara dagar kvar tills vi officiellt får välkomna år 2016... Tänk så snabbt tiden går egentligen! Känns inte så där vansinnigt länge sedan alla tidningar skrev om risken för att årskiftet 1999/2000 skulle slå ut alla världens datorer och allt vad det var, men uppenbarligen är det redan 16 år sedan...Frågan är ju tiden verkligen går så snabbt som det känns eller om det bara är jag som börjar bli gammal? Eller? Nej, förresten, gammal är jag långt ifrån än, så ja, det måste vara tiden som flyger förbi helt enkelt. 
 
Vet ni vad? Dessa sista dagarna på detta året ska jag vara ledig och ha jullov tillsammans med mina små trollungar. Jag har tagit ledigt nu några dagar och det ska bli så skönt att bara kunna ägna tiden åt de där älskade små som jag kallar mina. Ja, alltså, det vill säga om de kan tänka sig slita sig från sina julklappar och ägna lite tid åt sin mamma också... Det återstår att se, men just nu är det juklapparna vs. mamma: 1-0. Kul att se dem så nöjda och glada dock! 
Så länge får jag väl spendera tiden med att bara ta det lugnt och återhämta mig efter årets julfirande. Hur kul och mysigt man än har det tillsammans med sina nära och kära så är det än dock väldigt energikrävande och det är alltid skönt att komma hem efteråt. Så, tills barnen släpper julkapparna tänker jag bara ligga i soffan under en filt med fjärrkontrollen i handen idag tror jag bestämt. Undantag kommer endast ske för matintag och andra basala mänskliga behov. Japp, det låter som en plan! 
 
Matintag ja... På torsdag är det ju Nyårsafton, men dessa dagarna innan, och efter, då? Jo, man måste ju ha mat i magen även de dagarna förstås. Så, därför kommer här veckans lilla hjälpreda i vanlig måndagsordning, givetvis komplett med förslaf till nyårsmiddagen också.
 
Ha en riktigt trevlig årskiftesvecka allesammans! 
 

Matsedel vecka 53


 
Måndag - Pastasallad med bönor och rökt laxLättsam mat - både ur tillagningssynpunkt och smak. Perfekt om man fått lax över från julbordet! Det kan ju dessutom vara extra tacksamt med en lätt sallad sä här dagarna efter all den tunga julmaten. Minimal ansträngning, maximal smak. En sallad som är välsmakade och lättsam men samtidigt matig, och framför allt väldigt god.
 
Tisdag - Lufsa - potatispannkaka med baconEn annan sådan där klassiker som faktiskt nästan alla (?) tycker om är ju raggmunkar! Eller? Då bör ni även älska Lufsa mina vänner. Lufsa är en öländsk potatispannkaka med fläsk i. Jag skulle vilja kalla det en korsning mellan ugnspannkaka och raggmunkar helt enkelt - det blir liksom som raggmunkar gjorda i långpannan. Snabbt och busenkelt att göra till vardags med andra ord!
 
Onsdag - CapresekasslerDet finns få kök jag tycker lika mycket om som det italienska, och det finns en italiensk antipasto (förrätt) som kallas Insalata Caprese, Capresesallad på svenska, som är otroligt god. Har ni aldrig ätit det så rekomenderar jag det verkligen! Det är en blandning av mozzarella, tomater, basilika och olivolja. Enkla, rena, fräscha smaker som blir som en symfoni i munnen! En av mina favoriträtter är en liten variant på Capresesallad, nämligen Capresekassler. Såååå gott!
 
Nyårsafton - Nyårsmeny 2015: Nyårsafton kräver så klart en tre-rätters som inte går av för hackor!
Förrätt: Ostbollar med roséströssel
Huvudrätt: Öl- och colakokt nötstek
Efterrätt: Vit chokladpannacotta med passionsfrukt
 
Nyårsdagen - Hemmagjord Calzone: Nyårsdagen är ju numera även Internationella Pizzadagen, så vad kan annars stå på menyn idag än pizza?! Hemmagjord ska den så klart vara, för det är alltid godast! Hemmagjord behöver ju dock inte betyda krångligt på något sätt! Nej, köp bara hem dina favorittoppings och kavla upp ärmarna, sen är pizzan redo i ett litet nafs! 
 

 
Lördag - Fläskfilé i gräddsås med soltorkade tomaterKanske är inte orken helt återställd efter nyårshelgen fortfarande? Då är det kanske bäst med snabbmat trots att det är helg... Tänker jag pasta igen då kanske? Nej, det måste inte vara pasta för att vara snabblagat. Idag tänker jag mig ris, ris tillsammans med kött i sås som är färdigt samtidigt som riset kokt klart. Är detta en möjighet? Ja, självklart! Kött är inte automatiskt lika med långkok, se bara här: fläskfilé i en krämig sås som får extra smak av soltorkade tomater. Mums! 
 
Söndag - Spättarulader i dill- och gräddsås: Avsluta veckan med en barnsligt lättlagad rätt där fisken tillagas tillsammans med såsen i ugnen, för att sedan kunna stå på bordet inom loppet är av ynka lite halvtimme. Nej, maten behöver verkligen inte puttra på spisen i timmar för att vara vrädig namnet söndagsmiddag! Enjoy!
 
Veckans söta - Trippel Chokladcheesecake: Nöjer ni er kanske inte med en "simpel" efterätt till Nyårafton, utan vill ni kanske bjuda på stort och imponerande när det kommer gäster? Ja, då har jag ett tips som minst sagt heter duga och som garanterat imponerar på gästernas smaklökar och synintryck! En chokladcheesecake med tre lager av olika sorters choklad? Det lät inte fy skam va? Den är ju så klart inte bara god, utan även fantastiskt rolig att skära i, när man ser de olika lagren! Den kan med fördel förberedas en eller två dagar innan den ska serveras, sen är det bara att ta fram den och dekorera den medan man brygger kaffet!!  
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg