Powered by Jasper Roberts - Blog

Internationella Pannkaksdagen, på fem olika sätt

 

 
 Hoppas ni alla haft en riktigt bra helg så ni är utvilade och redo att ta er an en ny vecka!? Det bästa med denna veckan är givetvis att vi på onsdag får vända blad i våra almanackor till mars månad! Ja, den första av vårmånaderna är runt hörnet äntligen och snart är solen, värmen och fågelkvittret här för att stanna ännu en gång. Det är lika underbart varje år om ni frågar mig! 
 
Det finns ju även en del annat att se fram emot i veckan, i matväg. Har ni tänkt på det här med olika temadagar för mat? Ja, det kan tyckas finnas en för alla dess sorter idag, och tycka vad man vill, men jag kan personligen tycka att det är lite roligt faktiskt. Denna veckan till exempel så är det ju fettisdag på tisdag, vilket innebär den officiella semeldagen för hela vårt avlånga land! Jag ska minsann äta mig en semla dagen till ära, och ja, det blir årets första! Nej, inget fusk här inte.
Ja, semlor på fettisdagen är ju allmän kännedom tror jag, men visste ni att semmeldagen delar dag med en annan maträtt? Inte? Vilken undrar ni? Jo, pannkakan! Ja, Internationella Pannkaksdagen och Fettisdagen delar faktiskt dag, detta eftersom man i England firar just fettisdagen med pannkakor istället för semlor. Så, på tisdag får ni se till att lämna lite plats till pannkana också, vid sidan om semlan.
 
Det finns ju en hel uppsjö av olika sätt att äta pannkakor, men jag skulle vilja tipsa om fem olika måsten för pannkaksälskaren just denna pannkaksdag.
 
 
Amerikanska äppelpannkakor med kanel är en av mina personliga favoritpannkakor och de går hem i alla lägen. Frukost, lunch, mellanmål eller middag, you name it, det är bara att hugga in på dessa gyllengula härligheter. Servera gärna med en klick äppelmos och lite ringlad flytande honung över, för den där extra lilla pricken över i! En favorit för både stora och små vilken timme på dygnet som helst. 
 
 
 
När vi ändå är inne på amerikanska pannkakor så måste ni kolla in dessa Amerikanska pannkakor med vaniljyoghurt hos Cake by Mary. Fluffiga och härligt söta med vaniljyoghurt i smeten passar de lika bra till brunch som till dessert. Servera gärna med lite färska blåbär och extra florsocker på toppen och de är lika goda att äta som de är att se på. 
 
 
Vill ni passa på att testa en lite nyttigare pannkaka under dagen så måste ni testa Bananpannkaka i ugn av Cookies and Sweets. I denna härliga skapelse så hittar ni massor med banan och till störst del mandelmjöl som ger en extra söt smak på pannkakan. Simona själv föreslår att man servera den med en skopa glass och lönnsirap, så hur nyttigt det blir i slutändan vet i katten, men vad gör det om hundra år?
 
 
 
När man är sugen på pannkakor, men inte riktigt har tiden till att stå framför spisen och steka dem kan jag rekommendera dessa små Pannkaksmuffins inne hos Hälsojunkie. Perfekt när kanske både orken och tiden tryter. In med dem i ugnen och de sköter sig själva, sen är det bara att servera med sina favorittillbehör. 
 
 
 
Står ni fortfarande i valet och kvalet när fettisdagen kommer? Semla eller pannkaka...? Varför välja?! Nej, det behövs inte när man istället kan kombinera de båda! Kolla bara in dessa galet inbjudande Pannkaks-semmelwraps hos My Kitchen Stories. Frasiga pannkakor fyllda med mandelmassa och fluffig grädde. Det bästa av två världar helt enkelt. 
 
Jag önskar er all en riktigt härlig fettisdag mina vänner. Ät och njut säger jag, av både maten och fikat!
 

Hasselnötskräm

Trevlig fredag till er alla!

Älskade fredag är här igen, och solen kikar dessutom fram bakom min gardin! Ingen kunde vara gladare än jag med andra ord! Snart är denna månaden slut, vilket innebär att vi går in den första officiella vårmånaden äntligen. Jag längtar verkligen efter våren och sommaren, som varje år, och blir lycklig i själen över att det varit plusgrader hela veckan lång nu. Visserligen är det fortfarande kallt, men plus är plus! Heja solen, heja värmen, heja våren!

Vad ska ni alla hitta på denna soliga fredag? Jag och barnen ska ta oss in till stan för en fredagsfika tänkte jag, och sen ska vi köra till min gamla arbetsplats en sväng och hälsa på i eftermiddag. Det var längesedan jag var där nu, och kände att det var dags att säga hej helt enkelt. Det är alltid uppskattat vet jag. Ikväll sen väntar vi besök. Barnens faster och hennes familj kommer på besök över helgen, så det kommer bli fullt hus och framför allt fullt ös! Fyra barn, en tonåring och fyra vuxna ska ockupera huset hela helgen så jag misstänker att det inte blir en lugn stund, men det är bara trevligt med sällskap! Vad vi hittar på hela helgen, det återstår att se. 

Idag när fåglarna kvittrar, solen lyser och termometern visar plus så blir jag sugen på fika utomhus, i solen. Under vinterhalvåret går jag till stor del i ide faktiskt och går inte gärna ut med än absolut nödvändigt, men så fort solen kikar fram igen då vill jag bara vara ute! Jag börjar drömma om uteserveringarna i stan där jag skulle kunna sitta hela dagen och bara kika på folk som går förbi. Jag börjar drömma om den stora lekplatsen i stan med grönområden så långt ögat når, sjän precis in till och det lilla fiket som ligget på området där man kan sitta med sin kaffekopp länge, länge medan barnen leker på lekplatsen för fulla muggar. Ja, den känslan! Så, därför vill jag idag bjuda er på något som kan förgylla vilken fika som helst - hasselnötskräm! Den är snarlik hemmagjord Nutella och kan användas på samma sätt. Bred ut den på pannkakorna, fyll tårtan eller kakan med den, eller ät den bara som den är. Framför allt, njut! 

 

Hasselnötskräm

 
ca 2,5 dl 
  • 100 gram hasselnötter
  • 0,75 dl florsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 msk neutral olja
 
  1. Rosta hasselnötterna, i mitten på ugnen, på 200 grader i ca 10 minuter, till skalen mörknar.
  2. Lägg över hasselnötterna i en kökshandduk och gnugga dem tills skalen lossnar.
  3. Lägg hasselnötterna i en matberedare och mixa tills det tränger ut olja, det tar några minuter på hög effekt.
  4. Tillsätt florsocker, salt, kako, vaniljpulver och olja.
  5. Mixa ytterligare några minuter, tills det blir en tjock massa.
  6. Häll upp i en burk med tätslutande lock och förvara kallt.
 
Tips!
Tycker man att massan ser lite torr ut kan man tillsätta ytterligare en msk olja, efter smak. 
 
 

Kycklingsoppa med rotfrukter och pasta

Äntligen Sportlov!
 
Ja, ni kan tro att jag sett fram emot denna veckan! Lite ledighet tillsammans med barnen ska man aldrig underskatta verkligen, så det gäller att passa på att vara ledig när de är lediga. Jag kunde inte ta ledigt hela veckan, så har jobbat två dagar, men igår tog vi officiellt Sportlov tillsammans i alla fall! 
Min son ville vara hos sin mormor i några dagar, så honom skjutsade jag dit i måndags, och sen hämtade vi hem honom igår igen. När vi ändå skulle köra till Blekinge, där min mamma bor, så passade vi på att göra en heldga av det. Jag och min dotter packade in oss i bilen, hämte upp mormor och sonen och sen styrde vi bilen vidare mot Kristianstad. Där åt vi thaimat till lunch och shoppade loss en sväng. Alltid hittar jag något till barnen som jag vill ha, men igår hittade jag även något till mig för ovanlighetens skull, så det var ju lite extra kul. 
 
Igår fyllde även min älskade morfar år, hela 84 år gammal närmare bestämt, så innan vi körde hemåt igen så hälsade vi på min mormor och morfar. Mormor bjöd på Citrontårta och en massa hembakade kakor, som vanligt. Barnen fick busa lite med sin nästkusin och jag fick hänga lite med min moster och ett par av mina kusiner som också var där. Trevligt, som alltid. Min fina morfar, som stått mig nära under hela min uppväxt, har tyvärr varit dålig det sista året, men än finns han hos oss, och jag hoppas innerligt att jag får vara med honom och fira hans nästa födelsedag också. 
 
Idag tänkte jag faktiskt inte göra någonting. Vi har varit iväg både måndag, tisdag, onsdag och vi ska dessutom iväg imorgon. Plus att vi får övernattningsbesök hela helgen. Så, idag är dagen då vi inte gör någonting, inga måsten, bara är helt enkelt. Otroligt skönt! 
Äta bör man ju dock göra oavsett, och eftersom det är torsdag idag kanske det kan passa med en god och lättlagad soppa! I min familj älskar vi soppa, och jag tror att det är ganska underskattad mat. Det bästa med just soppa är att man kan slänga ner lite vad som helst i den, och det är dessutom väldigt lättlagad mat. Vad sägs exempelvis om en kycklingsoppa som får smak av kokosmjölk och göra extra matig med hjälp av både rotfrukter och pastaskruvar. En mer än ypperligt god torsdagslunch eller middag! 
 

Kycklingsoppa med rotfrukter och pasta



 4 portioner
  • 400 gram kycklingfilé
  • 1 påse blandade rotfrukter (finns i frysdisken)
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-2 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • ca 300 gram pastaskruvar Tricolore (eller annan)
  • salt och peppar
 
  1. Skär kycklingfiléerna i tärningar.
  2. Bryn kycklingen i en stor gryta.
  3. Rör ner rotfrukterna.
  4. Häll över kokosmjölk, vatten (mängd efter smak beroende på hur tunn man vill ha sin soppa) och grädde, och smula ner buljongtärningarna. 
  5. Koka upp.
  6. Rör ner pasta och låt koka enligt anvisningarna på pastaförpackningen. 
  7. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera gärna tillsammans med en bit vitlöksbröd, eller knäckebröd. 
 
Visa fler inlägg