Powered by Jasper Roberts - Blog

Griljerad julskinka

Hej min vänner!
 
Lördag eftermiddag... Imorgon är det 1a Advent redan! Har ni förberett med god adventsfika än? Imorgon, och kommande tre söndagar kommer jag tipsa om bakverk som passar ypperligt bra till de mysiga adventsfikorna i skenet av levande ljus! Det får ni inte missa, speciellt om ni som jag är lite extra förtjust i just jul-smakande bakverk. Vill ni redan nu börja baka något inför morgondagen? Då rekomenderar jag väldigt starkt de goda kanelkakorna som är ständigt återkommande här hemma vid denna årtiden! Så goda!
 
Innan ni dock både bakar och fikar imorgon så tycker jag att ni, som jag, definitivt ska inleda december månad med en skinkmacka till frukost! Jag fullkomligt älskar skinkmackor och äter dem i massor varje decmber månad vill jag lova! Helst vill jag ha dem på kavring och toppa skinkan med extra senap på - MUMS!!
 
Jag brukar köpa färdigkokt helgskinka som jag sedan griljerar lite snabbt.
 

Griljerad julskinka

 
  • 1 äggula
  • 2 msk dijonsenap
  • sesamfrön och ströbröd
 
  1. Blanda samman äggula och senap. Pensla över den färdigkokta helgskinkan.
  2. Strö över ströbröd.
  3. Griljera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter till den får en fin färg.
 
 
Tips!
Vill ni piffa till griljeringen ytterligare? Prova gärna en ört- och sesamgriljerad skinka denna julen! 
 
 

Potatisgratäng på Mornaysås

God förmiddag denna sista novmeber dag för i år!
 
Nu är det alltså lördag och ikväll ska jag hem till en vän på lite glöggmys och trevligt sällskap. Det är första gången på väldigt länge som jag åker iväg helt själv utan varken sambo eller barn, och det ska bli väldigt skönt faktiskt att komma bort lite, bara jag. 
 
Innan kvällens bravader måste ju dock lördagsmiddagen planeras, eller hur? Har ni kanske redan planerat den? Vad ska ni då äta för gott? Berätta gärna! Om ni inte redan nu vet vad ni ska äta ikväll så kanske jag kan få tipsa om en god potatisgratäng!?
Härom veckan var jag och barnen hemma hos mina morföräldrar och hälsade på, och som vanligt bjöds det på en massa god mat och god fika. Min kära mormor bjöd på rökt kyckling, sallad, vinbärsgelé och en supergod potatisgratäng som hon hade gjort på Mornaysås. Självklart ville jag ju veta hur hon gjort, och här kommer nu min mormors goda gratängrecept.

Potatisgratäng på Mornaysås

 
6 portioner
 
  • 1 kg fast potatis
 
Mornaysås:
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1-2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • peppar
  • 3 äggulor
 
  1. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt smöret och häll i resten av mjölken under omrörning.
  2. Koka upp och koka på svag värme ca 4 minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sänk värmen till låg så såsen slutar koka.
  4. Tillsätt 3 äggulor under vispning. Sjud såsen ca 2 minuter. 
 
Potatisgratäng:
  1. Skala och skiva potatisen tunt. Förväll potatisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
  2. Häll av vattnet och häll potatisen i en ugnssäker form. 
  3. Häll Mornaysåsen över potatisskivorna och blanda om.
  4. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg.
 
Servera exempelvis potatisgratängen till rökt kyckling som vi fick när vi åt denna hemma hos mormor sist. Glöm inte en god sallad vid sidan om! 
 
 
Jag hoppas ni får en riktigt bra lördag mina vänner, det tänker jag ha! 
 

 

 

Färs- och ärtfylld paprika

Välkommen härliga fredagseftermiddag!
 
Slutet på veckan är här ännu en gång, och det är en lika härligt rofylld känsla som infinner sig i kroppen som alla andra fredagseftermiddagar! Eller vad säger ni, visst är det något extra speciellt med en fredag eftermiddag?
 
Vad ska ni hitta på i helgen? Själv är jag ledig denna helgen och ska bara ta det lugnt ikväll tänkte jag. Imorgon kväll är jag bjuden hem till en nyfunnen vän där det vaknas lite glöggmys och trevligt sällskap, och det ser jag mycket fram emot. Det var längesedan jag hade en night out helt för mig själv, så det känns som att det är välbehövligt nu! 
På söndag sen är det ju redan 1a advent och då vankas det julskyltning tillsammans med familjen. Det blir så klart även adventsfika med årets första glögg och pepparkakor till skenet av tända ljus, och barnen längtar förfärligt mycket till att få öppna de första luckorna i sina lego-kalendrar!
 
Först och främst är det dock fredagskväll som gäller, och då ska det så klart vara fredagsmys på menyn. Jag tänkte mig en enkel men väldigt god middag som går snabbt att göra, men som ändå har helg-känsla. Jag pratar om fyllda paprikor! Det känns lite festligt, och man kan fylla dem med nästan vad som helt. Dessa fyllde jag med en röra på färs och ärter som är jättegod!
 

Färs- och ärtfylld paprika

4 portioner
 
  • 4 paprikor
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram naturell cream cheese
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk gräslök
  • 200 gram gröna ärter
  • salt och peppar
 
 
 
  1. Börja med att dela paprikorna på mitten och kärna ur dem. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
  2. Finhacka löken och fräs den glansig. Bryn köttfärsen tillsammans med löken tills färsen är grynig och fått fin färg.
  3. Rör ner tomatpuré och cream cheese och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp och puttra ihop i några minuter.
  4. Smaksätt med gräslök och kinesisk soja.
  5. Tillsätt ärtorna och låt dem puttra med tills de mjuknar.
  6. Smaka av färsröran med salt och peppar.
  7. Skeda ner färsröran i paprikahalvorna och toppa dem med riven, eller hyvlad, ost. 
  8. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, tills paprikorna börjat mjukna och osten fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad!
 
 
Smaklig måltid, och trevlig fredagskväll allihopa!
 
 

Visa fler inlägg