Powered by Jasper Roberts - Blog

Raggmunkar med baconfräs

Hej och godmorgon allesammans!
 
Hoppas ni fick en bra start på veckan igår, och är redo för tisdagen? Själv sitter jag och äter frukost just nu och laddar inför en resa till stan och sen en arbetskväll. Barnen ska på skogsutflykt på förskolan idag och ser fram emot detta i vanlig ordning. Tyvärr får de inte ha fika med sig från och med denna veckan då det var någon som inte hade ekonomi till detta av föräldrarna, så barnen är lite ledsna över det, men jag tror nog att de kommer ha jätteroligt i skogen i alla fall. 
 
Innan jag gör mig redo för stan så tänkte jag tips om ett superenkelt och billigt tips på vardagsmat. Ni vet, svensk husmankost som liksom alltid går hem! Jo, jag pratar om raggmunkar mina vänner! Vem gillar inte raggmunkar liksom? Här hemma älskar vi dem, hela familjen! Oftast har man kanske fläsk till sina raggisar, men prova att göra en enkel baconfräs vet jag, det är minst lika gott!
 
 

Raggmunkar med baconfräs 

 
4 portioner
 
Raggmunkar:
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • ca 800 gram potatis
  • ca 0,5 tsk salt
 
  1. Blanda samman vetemjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Vispa sedan ner resten av mjölken, ägget och saltet i smeten.
  2. Skala och råriv potatisen och blanda ner potatisrivet i pannkakssmeten. 
  3. Stek gyllenbruna raggmunkar i smör.
 
Baconfräs:
  • ca 15-20 cm purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 paket tärnat bacon
 
  1. Skiva purjolöken och tärna paprikan.
  2. Fräs paprika och purjolök tillsammans med baconet i några minuter.
 
Servera raggmunkarna tillsammans med baconfräset och en klick lingonsylt!
Jag menar, vad är raggmunkar utan lingonsylt?
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Matsedel vecka 40

Godmorgon måndag!
 
Hoppas ni alla tog tillvara på helgen till fullo så ni är utvilade och redo att ta er an en ny vecka nu? Vi hade en ganska lugn och skön veckan här hemma, vilket är skönt att ha i bagaget när man ska jobba sex dagar denna veckan, som jag ska. Jag börjar dessutom denna måndagen med ett ganska långt pass, så ja, skönt med lugn helg som sagt. 
 
När man jobbar långa dagar är det ju alltid extra skönt att komma hem och veta exakt vad man ska ha till middag. Planering, planering, planering! Det finns inget som underlättar matlagingen som veckomatsedlar om ni frågar mig! På min matsedel står det idag stekt korv och krämig pasta - enkelt, snabblagat och mättande. Perfekt lättsamt efter en lång arbetsdag. Det bästa? Jag behöver inte fundera på vad vi ska äta, för det står redan på matsedeln!
 
Vet ni själva vad som står på menyn idag? Inte? Då kommer här några förslag! 
 

Matsedel vecka 40



Måndag - Kyckling- och baconpaj: Vi börjar denna veckan med en paj tycker jag!  En paj fylld med currysmakande kyckling och bacon! Mycket mer än så behöver man väl knappt säga innan snålvattnet börjar rinna?
 
Tisdag - Kassler FlorentineNågot som jag väldigt ofta serverar här hemma är kassler! En av favorittillagningssätten är en så kallad Kassler Florentine! Något som serveras "Floretine" innebär att man serverar maten med en god ost- och spenatsås, vilket alltså innebär att man kan servera det mesta a la "Florentine". Denna kasslern tillagar jag tillsammans med såsen istället för att servara den som tillbehör, och det blir vansinnigt krämigt och gott! Perfekt vardagsmat som passar lika bra till helgen. 
 
Onsdag - Pannkaksmuffins: Ypperligt goda som munsbitar - pannkaksmuffins! Det bästa med dessa är att de funkar precis lika bra till lunch som de gör till middag, och, som de gör till efterrätt! Servera dem tillsammans med lätt vispad grädde och lite sylt och du har en fantastiskt god efterrätt i portionsstorlek! 
 
Torsdag - NikkalouktasoppaSoppa måste ju vara den ultimata höstmaten egentligen, tillsammans med de mustiga grytorna. Fördelen med en god och värmade soppa framför en gryta av samma slag är ju dock att soppan går mycket snabbare att göra! En av favoritsopporna här hemma är en god Nikkalouktasoppa, som alla i familjen uppskattar. Prova gärna, jag tror inte ni kommer bli besvikna!
 
Fredag - TacocrêpesBlir det tacofredag för er ikväll? Då kanske jag kan tipsa om en alernativ tacomiddag i form av tacofyllda crêpes? Väldigt goda, och precis en sådan där välkommen-helgen-middag som man gärna vill ha på fredagar!
 


Lördag - Grekiska biffar i tomat- och paprikasåsIdag bjuder jag på härligt saftiga biffar med grekiska smaker. Jo,fetaostbiffar som badar i en härlig tomat- och paprikasås och serveras tillsammans med ugnsrostade grönsaker. Det, mina vänner, det är en middag som minst sagt heter duga!
 
Söndag - KalopsSöndagsmiddagar burkar ju traditionellt vara långkoks-middagar, är det så hemma hos er också kanske? Jag ska väl inte påstå att vi som regel äter långkok här hemma bara för att det är söndag, men det händer så klart att långkoken infaller på söndagar. Vad sägs så om en riktig klassiker denna söndagen, som alla verkligen älskar och ingen någonsin tröttnar på! Jag pratar om kalops! Klassisk svensk husmanskost när den är som allra godast verkligen! Kan man någonsin tröttna på kalops undrar jag? En riktig trotjänare i köket!
 
Veckans söta - Sega Blåbärsrutor: Det bästa med just denna långpannekakan? Man behöver inte alls lång tid på sig för att baka den! Den går snabbt att göra, den räcker till många, den går utmärkt att frysa och den är gudomlig god! Vad mer kan man egentligen begära av ett bakverk!?
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Pannkaksmuffins

Godmorgon, godmorgon... Fåglarna sjunga glatt...
 
Eller? Jo, visst finns det fortfarande fåglar ute, men just nu tycker man mest att man tänker på löven och hur de skiftar. De börjar bli gula och röda så smått nu här i krokarna så ja, sommaren är helt klart över på ett tag nu. Jag tycker att hösten är väldigt mysig (det är bara det som följer efter hösten som jag inte tycker om), och kryper gärna ner under en filt i soffan, eller tar en promenad i den friska luften. 
 
Vad tycker ni om hösten?
 
Söndag idag redan och snart ny vecka att ta tag i igen... Ja, jag väljer att inte tänka på nästa veckan så mycket än så länge. Först gäller det att njuta i fulla drag av denna lediga höstsöndag! Alldeles strax ska jag duka fram en riktig brakfrukost till min lilla familj, precis som sig bör när det är helg. Sen blir det kanske en liten förmiddagsutflykt runt omrkring kvarteret - min son vill ut och cykla säger han, så ja, då får det bli så!
 
Innan vi sätter oss ner vid frukostbordet eller ger oss ut i höstvädret tå vill jag tipsa er om ypperligt goda som mumsbitar - pannkaksmuffins! Det bästa med dessa är att de funkar precis lika bra till lunch som de gör till middag, och, som de gör till efterrätt! Servera dem tillsammans med lätt vispad grädde och lite sylt och du har en fantastiskt god efterrätt i portionsstorlek! 
 

Pannkaksmuffins

 
12 muffins
 
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
 

  1. Smörj en muffinsplåt.
  2. Vispa samman alla ingredienserna till smeten och fördela den jämt i muffinsplåten.
  3. Grädda på 225 grader i ca 15-20 minuter.
 
Servera tillsammans med sylt och lätt vispad grädde för lite extra helglyx!
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg