Spagetti- och kasslergratäng

Hej mina vänner, och glad Valborg!
 
Ska ni fira Valborg idag? Gå och värma er vid en stor majbrasa kanske? På radion på vägen till jobbet idag påminde de om att man firar Valborg just för att markera att vintern är slut, och frågar ni mig så är det absolut något att fira med andra ord! Säger hon som alltså verkligen inte tycker om vintern. ;-)
I vanliga fall brukar vi åka ner till landbygden i skåne och fira Valborgsmässoafton hos min sambos farföräldrar tillsammans med tjocka släkten, men eftersom jag ska jobba tidigt imorgon bitti så blir det inget av det iår. Lite tråkigt är det att missa familjesammankomster tycker jag, eftersom jag älskar traditioner, men det är ju inte hela världen. Vi får mysa här hemma istället och det är bra det med!
 
Kanske är ni fler där ute med oss som inte firar Valborg idag? Kanske är ni med andra ord även några som inte tänker grilla ikväll? Ärligt talat så är det ju inget grillväder idag egentligen, utan det är ganska kyligt faktiskt - som alltid på Valborg - så, vad sägs då om en värmade enkel gratäng istället? Ja, alltså, det är ju inte Valborgsmat, men det är vardagsmat, och god sådan! 
 

Spagetti- och kasslergratäng

 
 
4 portioner
 
  • 500 gram kassler
  • spagetti
  • 1 dl chilisås
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl sweet chilisås
  • salt och peppar
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av.
  2. Tärna kasslern och blanda ner den tillsammans med pastan i en ugnssäker form.
  3. Blanda samman grädde, chilisås och sweet chilisås. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll såsen över pastan och toppa med den rivna osten. 
  5. Gratinera på 225 grader i ca 15-20 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med en god sallad.
 
 
Väldigt gott, väldigt enkelt och även väldigt barnvänligt för dem av er som, som jag, har små barn där hemma. 
 
Jag ösnkar er all en riktigt härlig Valborgsmässoafton, hoppas det blir uppehåll för alla brasors skull där ute. Vi ses och hörs igen under morgondagen! Kramar till er!
 

Valborgsmeny

Hej och godmorgon min vänner!
 
Vet ni vad det är för dag imorgon? Jo, det är ju Valborgsmässoafton så klart! Det innebär också att det denna veckan redan är maj månad! Maj! Åh, så underbart det är med bara blotta tanken! Maj innebär ju att det bara är en lite kort månad kvar till sommaren, min älskade, älskade sommar - jag kunde inte varit lyckligare!
 
Brukar ni fira Valborg? Vi brukar göra det... De senaste åren har vi kört ner till min sambos farföräldrar nere på den skånska landsbygden och firat tillsammans med dem och en stor del av sambons släkt - syskon, kusiner, faster med familj osv. Vi brukar starta eftermiddagen med en liten skattjakt i skogen där barnen får leta efter godispåsar och sen fikar vi gott, barnens gammelfarmor står för fikabjudningen. På kvällen sen så brukar sambons farfar tända en massiv basa ute på en av åkrarna och sen grillar vi i skenet av majelden och har det bra tillsammans. En riktigt mysig tradition helt enkelt! 
Valborg är ju dock ökänt för att komma med dåligt väder - det brukar alltid vara väldigt kallt av någon anledning (kanske för att man ska kunna njuta lite extra av majbålet?) - det hör liksom nästan till känns det som. Därför tänker jag mig att det bästa är att förbereda mat som går all både lägga på grillen, eller i värsta fall tillaga i ugnen om det blir för kallt för att vara ute.  

Valborgsmeny

 
 
Som middag rekomenderar jag därför helt klart mina allt-i-ett-laxpaket! De funkar lika bra att grilla som att köra i ugnen och de är extra goda en kall valborgsmässoafton, jag lovar! Det bästa med dem är ju dessutom att man kan förbereda dem i god tid! Bygg ihop paketen redan på morgonen och lägg dem sedan i kylen tills det är dags att grilla dem! Då slipper man stå i köket och kan istället umgås med sina eventuella gäster perfekt! 
 
 
Efter den goda middagen vill man ju kanske gärna ha något sött att mysa med tillsammans med nära och kära, eller vad säger ni? Även då är det ju så klart allra bäst med en dessert som går att förbereda i god tid tycker jag! MItt bästa tips? En öppen cheesecake! Vispa ihop röran och portionera ut i skålar på morgonen och ställ dem kallt. Skiva jordgubbarna och smula sönder kexen och lägg separat - sedan är det bara att strö över kexen och sticka ner jordgubbarna precis innan de ska serveras. Snabbare än så kan det knappast gå! Dessutom är det ju vansinnigt gott, och det är ju det allra bästa så klart! 
  

 Efterrätt: Öppen jordgubbscheesecake

 
Jag önskar er alla en riktigt trevlig tisdag och en ännu bättre Valborgsmässoafton imorgon! Själv ska jag jobba både idag och imorgon förmiddag - och ja, det blir så klart tre-rätters på jobbet på onsdag! Vi ses och hörs på Instagram om ni vill få en liten inblick i min arbetsdag i mitt lilla arbetskök och maten jag lagar där!
 

@vardagsmatalajess

 
 

Baconspäckad falukorv med rostad lök

Hej igen!
 
Ja, nu är måndagen minsann snart över och imorgon stundar veckans tråkigaste dag, eller är det så? Många säger att de tycker minst om just tisdagar. Jag menar, hur många gånger har man inte hört det? Själv har jag generellt inget emot tisdagar faktiskt, eller någon specifik dag i veckan för den delen utan jag anser benhårt att det blir vad man gör det till helt enkelt! Just denna tisdagen har jag kanske förvisso inget särskilt inplanerat, men jag ska spendera arbetsdagen tillsammans med en god vän och andra härliga arbetskollegor, och jag ska laga en massa god mat! Man får välja vad man fokuserar på!
 
Idag gjorde jag och min lilla familj en vanlig "tråkig" måndagskväll till en familjemyskväll med grillat ute på altanen och det förgyllde min måndag avsevärt i alla fall! Jag och min 5-åring tillverkade spett tillsammans och sambon och 3-åringen hjälptes åt att grilla dem!
Jag gjorde marinerade fläsk- och grönsaksspett till mig och sambon, och sonen tillverkade korv- och köttbullsspett till sig själv och sin lillasyster. Till det gjorde jag bakade potatisar, en god sallad och morotstzatziki. Ett väldigt enkelt sätt att förgylla vardagen är faktiskt med maten! 
 
Tillbringa tid tillsammans i köket med barnen tycker jag är viktigt, i den mån man kan och orkar. Ja, jag erkänner frivilligt att det är något av en fristad för mig att vara i köket för mig själv, och jag ser det som något av min egen lilla tid, då jag får vara i fred från allt och alla runtikring mig! Men, barnen får vara med dem också då och då, och i den mån de kan. Spett är ju ett ypperligt sätt för dem att hjälpa till, och det finns ju en uppsjö av andra saker de också kan göra, om man som förälder ger dem en chans. 
Ugnsbakad falukorv är en annan sådan rätt. Man skårar upp en korv, och sen får barnen hjälpa till att peta i vad man nu vill späcka den med! De tycker det är jätteroligt, och äter dessutom mycket bättre när det är dem "själva" som lagat maten! Här kommer en variant på ugnsbakad falukorv som barnen och sambon gjorde för ett litet tag sedan. 
 

Baconspäckad falukorv med rostad lök

 
4 portioner
 
  • 400 gram falukorv
  • 140 gram bacon
  • ca 2 msk senap
  • ca 0,5 dl rostad lök
 
  1. Skåra falukorven och lägg den i en ugnssäker form.
  2. Dela baconskivorna på mitten, vik dem och stoppa ner dem i falukorvsskårorna.
  3. Bred ut senapen på korven.
  4. Toppa med den rostade löken.
  5. Gratinera korven på 175 grader i ca 20-25 minuter - lägg evetuellt över lite aluminiumfolie mot slutet för att inte löken ska bli för svart. 
 
Servera exempelvis tillsammans med potatismos och en god sallad. 
Får barnen välja så vill de helt ha pommes frites till korven.
 
 
Nu tänkte jag kika på några av mina favoritserier, och sen säger jag godnatt för denna gången. Jag återkommer imorgon bitti med lite tips inför Valborgsmässoafton som faktiskt stundar på onsdag. Vi ses och hörs. 
 
 

Visa fler inlägg