Matsedel vecka 1

Godmorgon!
 
Ja, gott folk... Dagen innan nyårsafton nu och snart har vi ett nytt åt framför oss! Jag tycker fortfarande att det känns som om det var sommar härom veckan ungefär och undrar lite försynt vad som hände med hösten egentligen? Är det bara jag som inte riktigt hänger med?
Nåja, vi har ju faktiskt en vardag kvar av detta året innan vi tar oss an 2014. Det är ju dessutom en måndag, så här kommer nu årets allra sista matsedelsförslag. Så klart komplett med nyårsmeny inför nyårsafton imorgon! 
 

Matsedel vecka 1

 
 
Tisdag: NYÅRSAFTON
    
Efterrätt: Lingonmousse
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har vi ju redan en liten goding som efterätt på nyårsmenyn, men det finns kanske dem av er där ute som vill baka lite i veckan i alla fall? I så fall vill jag verkligen rekomendera att ni testar Nutellakakorna! Har ni inte redan provbakat dem? Ja, då är det minst sagt hög tid nu - inled det nya året med en riktigt munvattnande småkaka vet jag!
 
Veckans söta: Nutellakakor
 
Jag hoppas att ni får en riktigt bra måndagskväll mina vänner, och så klart en ännu bättre nyårsafton imorgon! Ta det lugnt och ta hand om er där ute! Kramar till er alla. 

Sej i gremolatasås

God eftermiddag!
 
Hoppas ni har en lugn och skön söndag? 
Här hemma har jag och barnen spenderat eftermiddagen i soffan framför tvn och bara myst tillsammans. Pappan i familjen är iväg och lämnar barnens farmor som varit och hälsat på hos oss några dagar. Barnen tycker det är jättekul när farmor hälsar på, speciellt eftersom det inte är så ofta. Det är den största nackdelen med att ha släkten på så många mils avstånd... Både jag och sambon är inflyttade smålänningar - jag kommer från Blekinge och han från Skåne - så alla släktingar bor ca 10-20 mil iväg.Tråkigt tycker jag som gärna hade haft dem alla lite närmre i alla fall. 
 
Nåväl, nu är det som sagt myssöndag för hela slanten! Jag har avklarat alla dagens måsten redan - ett par maskiner tvätt är både tvättade och upphängda och städningen är avklarad den med. Det enda måstet som finns kvar nu är ju så klart middagen lite senare, men det är så roligt, så det är bara ett halvt måste tycker jag!
Förra veckan när jag frågade barnen vad de ville ha att äta så svarade min dotter mig "fisk och ris, mamma". Vi brukar nog ganska sällan äta just ris till fisk, så jag fick klura lite på den karamellen en stund... Resultatet blev dock väldigt gott tyckte hela familjen, så då måste jag ju så klart dela med mig av vad jag slängde ihop även till er, eller hur?
 
Jag hade först tänkt dillsås till fisken, men när jag inte hade någon hemma så komponerade jag ihop en gremolata istället, som jag sen förvandlade till en sås som fisken fick sällskap av - mycket lyckad kombination. 
Har ni ätit gremolata någon gång? Inte? Då måste ni verkligen prova! Det är en italiensk blandning av persilja, vitlök och citron - så enkelt och såååå gott!!
 

Sej i gremolatasås

 
4 portioner
 
Gremolatasås:
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1-2 msk smör
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 0,5 dl fryst persilja
  • ca 1,5 msk pressad citron
  • salt och citronpeppar
 
  1. Rör ut och fräs mjölet med smöret i en kastrull. Häll i mjölken under omrörning.
  2. Smula ner buljongtärningen och pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsätt persiljan och pressad citron.
  3. Koka upp och koka på svag värme i några minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt, citronpeppar och eventuellt mer citron - efter smak.
 
  • 600 gram sejfilé
  • ca 10 cm purjolök
  • 3 dl basmatiris
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Häll riset i en ugnssäker form. Placera ut sejfiléerna på riset.
  3. Skiva purjolöken och lägg den på fisken.
  4. Häll gremolatasåsen över alltsammans.
  5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills fisken är genomstekt och såsen fått en fin gyllenbrun färg.
 
Servera gärna tillsammans med en god sallad eller kokt sparris.
 
Tips!
  • Byt gärna ut sejen mot vilken annan vit fisk som helst.
  • I en äkta gremolata ska det vara rivet citronskal (istället för pressad citron).
 
 
 
 


 

Lufsa - Potatispannkaka med bacon

God eftermiddag lördag!
 
Här är i precis hemkomna från en liten lördagsutflykt. Jag, barnen, sambon och svärmor har varit i Kosta på Kosta Outlet och kikat runt lite. Det blev inte så mycket shoppat, men det är alltid trevligt med små utflykter ändå tycker jag. Vi avslutade dessutom vår lilla tripp med en fika på Triumf Glass där jag avnjöt en kula blåbärsglass.
På vägen hem blev det ett litet stopp i mataffären - barnen önskade spagetti och köttfärssås till middag idag, så det ska jag strax gå ut i köket och göra. Visst är det nästan alltid gott med just spagetti och köttfärsås?! Det är den sådan rätt som håller året runt helt enkelt, och det är sällan eller aldrig (?) man träffar någon som faktiskt inte tycker om det.
 
En annan sådan där klassiker som faktiskt nästan alla (?) tycker om är ju raggmunkar! Eller? Sitter det möjligtvis någon där ute som inte tycker om det? Nåja, här älskar vi det i alla fall hela familjen, och för ett par veckor sedan provade jag att göra Lufsa för första gången. Lufsa är en öländsk potatispannkaka med fläsk i. Jag skulle vilja kalla det en korsning mellan ugnspannkaka och raggmunkar helt enkelt - det blir liksom som raggmunkar gjorda i långpannan. Snabbt och busenkelt att göra till vardags med andra ord!
 
Efter vad jag har kunnat läsa mig till så ska det vara fläsk och grädde i en klassisk öländsk lufsa, men jag ersatte grädden och bytte ut fläsket. Här har ni min version av Lufsa - med lite mindre kalorier i, men lika vansinnigt gott för det!
 

Lufsa

 
6 portioner
 
  • 10-12 potatisar
  • 2 gula lök
  • 6 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • ca 1,5 tsk salt
  • 300 gram tärnat bacon
 
  1. Skala potatis och lök ochn riv dem fint. Lägg potatisrivet i en djup bakplåtspapperklädd långpanna.
  2. Strö ut bacontärningarna över potatisrivet.
  3. Vispa samman mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät smet. Häll smeten över potatisen och baconet i långpannan.
  4. Grädda på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, tills den stannat och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med lingonsylt och en god sallad.
 
 
Tips!
Vill du ha lite mindre mat? Halvera smeten och häll den i en ugnssäker form istället. Grädda på samma gradantal ungefär lika länge. 
 
 

Visa fler inlägg