Powered by Jasper Roberts - Blog

Nyårsmeny 2013 - Basilikastekt fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Hej kära bloggläsare!!
 
Fredag kväll och helgen är officiellt här igen - underbart! Vad hittar ni på en fredag som denna? Här har vi svärmor på besök och barnen är överlyckliga över att ha farmor hos sig i några dagar. Vi har ganska nyligen intagit middagen som blev mycket senare än vanligt idag... Någon (läs: jag) ställde in en gratäng i ugnen och satte klockan på en timme. När timmen hade gått upptäckte jag att jag hade missat sätta på gradvredet och ugnen var iskall... Det var bara att snällt vänta en timme till med andra ord. Nåja, mat blev det i alla fall och nu är den uppäten med! 
 
Har ni kikat in hos mig på Instagram idag möjligtvis? Ni hittar mig som vanligt om ni söker på
 

@vardagsmatalajess

 
och där kan ni se en liten försmak på vad jag hade tänkt föreslå till nyårsmiddagen! Det är ju nämligen nyårsafton om bara några dagar och med andra ord hög tid att börja planera middagen! Ska ni ha gäster hemma, eller ska ni kanske bort istället? Ska ni själva ha gäster  och stå för middagen så har jag här ett litet förslag på en tre-rätters meny som passar ypperligt bra till just nyårsfirandet! Enkel och lättlagad mat som ändå känns lite extra lyxig där smakerna sitter precis där de ska!
 

Förrätt: Räksallad med mango och avokado

 
Vad sägs om att börja middagen med en sallad som är full med vitaminer, nyttiga fetter, kalcium och protein! Jag pratar om en matig och riktigt fräsch räksallad! Den går snabbt att göra och är en perfekt start på en måltid. 
 

Huvudrätt: Basilikastekt fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås

 
En riktig klassiker till nyår är ju oxfilé och potatisgratäng, men vill man inte lägga dyra pengar på oxfilé så funkar det minst lika bra att servera fläskfilé, eller kycklingfilé till nyårsmiddagen! Här kommer ett tips på örtkryddad helstekt fläskfilé som går hem hos alla smaklökar! Prova att byt ut basilikan mot exempelvis timjan om man tycker bättre om den smaken. 
Servera sedan filén tillsammans med den absolut godaste potatisgratängen jag någonsin gjort! Den är krämig och smakerna sitter som en smäck verkligen! Toppa sedan rätten med en hemmagjord rödvinssås och jag lovar att gästerna inte går från bordet besvikna!
 
 4 portioner
 
Basilikastekt fläskfilé:
  • 800 gram fläskfilé
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • salt och peppar
 
  1. Krydda filén runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om så det får fin yta.
  2. Finhacka basilikan och klappa in den i köttet. 
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och täck den med folie. Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter beroende på hur rosa man vill ha den. 
 
    
 
Potatisgratäng:
  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt, vitpeppar och svartpeppar
  • ca 2 dl riven ost
 
  1. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. 
  2. Skala löken och vitlöken och skär även dem i tunna skivor.
  3. Lägg potatis, vitlök och lök i en kastrull och häll över mjölken och matlagningsgrädden. Koka upp och låt sedan sakta puttra på svag värme i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk. 
  4. Smaka av med salt samt svart- och vitpeppar.
  5. Häll över potatisen i en ugnssäker form och toppa med den rivna osten. 
  6. Gratinera med övervärme på 175 grader tills gratängen får fin gyllene färg.
 
    
 
Rödvinssås:
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 75 gram bacon
  • 4 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1 kalvbuljongtärning
  • socker, salt och peppar
 
  1. Skala löken och moroten och finhacka dem. 
  2. Hacka baconet och fräs det tillsammans med lök och morot i en kastrull.
  3. Häll över vin och vatten och smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka ihop i ca 10 minuter. 
  4. Sila såsen och smaka av med socker, salt och peppar.
  5. Red av såsen till önskad konsistens och låt koka ytterligare 5 minuter.
 
Skiva upp fläskfilén och servera tillsammans med potatisgratängen, rödvinssåsen och gärna en riktigt frisk och krispig sallad. Vad sägs om exempelvis om en härligt krispig melonsallad?!
 
 
Efter middagen vill man ju oftast ha något sött, eller? Det vill i alla fall jag, och speciellt när det är ett speciellt tillfälle som nyårsafton. Vad sägs om en frisk och krämig mousse som ändå är lättsam att äta? 
Prova min goda lingonmousse som avslutning på en riktigt god middag! Eller byt gärna att byta ut lingonen mot andra bär - blåbär är exempelvis en riktig vinnare den med! 
 

Efterrätt: Lingonmousse 

 
Detta mina vänner är en tre-rätters middag som heter duga, det vill jag lova! En nyårsmiddag som inte går av för hackor helt enkelt, och ett ypperligt sätt att fira in det nya året som snart stundar framför oss.
 
Tills dess; ha nu en riktigt härlig helg allesammans! Vi ses och hörs i dagarna. Kram på er!