Matsedel vecka 27

God eftermiddag mina vänner!
 
Sista dagen i juni idag... Oj, redan!?! Vart tog juni vägen egentligen, kan någon svara på det? Ush, sommaren går alltid förbi alldeles för snabbt om ni frågar mig (som helst hade haft sommar året runt om jag fick välja). Speciellt när det är så dåligt väder som det är nu... Vi håller alla tummar vi har att juli kommer med lite sol och värme!
 
Juli ja, juli är ju MIN månad förresten! Ja, i juli fyller jag minsann år, visserligen i slutet av månaden, men det är än dock min månad. Hela 33 år gammal fyller jag år, och hur det ska firas? Ja, med tårta så klart! Det är dock inte bara jag som fyller år denna månaden, utan vi har även ett par andra födelsedagar att fira - två av barnens kusiner fyller år, och nästa helg ska vi med på 1-års kalas för en av dem. 
Juli innebär också att min nya bil kommer, jag ska få hämta den på fredag denna veckan, och jag längtar verkligen! Jag är i stort behov av en ny bil då min minst sagt sjungit på sista versen ett tag nu. 
 
Sista dagen i juni månad 2014 idag alltså... Hur har vi spenderat den då? Jag är ledig idag, så jag och barnen har varit på lekplatsen ett tag under förmiddagen. Barnen har lekt och ätit glass och jag har tagit kort på dem. ;-)
Vi gick hem och åt tonfisksallad som vi alla tre hjälptes åt att göra, och nu sitter jag här och planerar kvällens middag. 
 
Har ni själva planerat era middagar än? Annars kommer här, i vanlig måndagsordning, lite tips inför veckan!
 

Matsedel vecka 27



Måndag - Kycklingsallad med couscous och myntadressing: Vi börjar denna veckan med ett extra matigt salladstips. En kycklingsallad med couscous i, som passar lika bra till lunch som middag. Severa tillsammans med en riktigt god, enkel och kalorisnål yoghurt- och myntadressing. Njut!
 
Tisdag - Sej i gremolatasåsHar ni ätit gremolata någon gång? Inte? Då måste ni verkligen prova! Det är en italiensk blandning av persilja, vitlök och citron - så enkelt och såååå gott!! Förvandla sedan gemolatan till en sås som får göra fisk sällskap och du har en mycket lyckad kombination! 
 
Onsdag - Ostpannkaka Vad sägs om en hederlig ugnspannkak till middag idag? Fast kanske en lite uppiffad ugnspannkaka? Lite riven ost och rivna morötter höjer pannkakan till nya höjder! 
 
Torsdag - SommarkorvEn riktigt gammal husmansklassiker som jag tror börjar bli ganska bortglömd? Har ni ätit det någon gång? Korv med smak av dill och pepparrot - en gammal goding som står sig än tycker jag, och helt klart ett måste att i alla fall prova en gång om ni inte redan gjort det. 
 
Fredag - Rosépepparkyckling i lime- och senapssåsFörutom att kyckling det är nyttig mat så är det ju så vansinnigt gott. Har ni inte provat Rosépepparkyckling innan så tycker jag ni ska ha det till fredagsmiddag denna veckan minsann! Nejdå, det bestämmer ju inte jag, men jag kan ju rekommendera det i alla fall! 
 
Lördag - Färsspett med chili och vitlökMat på pinne är ju alltid lite roligare oavsett om det är vuxna eller barn som ska äta!  Jag tycker helt enkelt väldigt mycket om spett av alla dess slag. Smakrika färsspett är ju så klart inget undantag!
 
Söndag - Smördegsinbakade lammfärsknyten: Smördegsknyten brukar alltid uppskattas och de är enklare att göra än de ser ut (även om det är något av ett pillegöra). D går ju dessutom att fylla med lite vad som helst - det är ju det som är så bra med dem - så de passar alla. Här är en variant med lammfärsfyllning som verkligen inte går av för hackor! 
 

Veckans söta - Schackrutor: Nya kakor i all ära, men som jag ofta säger så ska man inte glömma klassikerna! Schackrutor är en riktig klassiker från tiden då man blev bjuden på fika hemma hos mormor. Det bästa med schackrutro? De är fortfarande lika goda som när man var liten!

Smördegsinbakade lammfärsknyten

Hej och godkväll! 
 
Ja, nu är det ju faktiskt nästan snart måndag egentligen... Hoppas ni alla haft en skön söndag? Vi har verkligen inte gjord någonting idag egentligen. Varit hemma hela långa dagen och lyssnat på regnet som smattrat på fönsterrutrona. Ush så tråkigt detta är, jag vill ha tillbaka sommaren och värmen! Jag vill kunna gå i klänning eller shorts och linne, istället för långbyxor och koftor som jag tvingas göra nu. 
 
Nåja, inte blir det varmare för att jag klagar så det är lika bra att vi pratar om något annat istället. Vad har jag då hittat på med min innedag? Ja, jag har passat på att baka lite. Ni som följer mig på Instagram har redan fått en liten titt på bakverken:
 

@vardagsmatalajess

 
Det blev gudomligt goda och somriga (lite sommar får vi försöka ha även om det regnar) jordgubbsscones till mellanmålsfika och den satte jag en bulldeg. Sonen önskade sig hamburgare till middag, så jag tänkte att då kan jag passa på att baka lite egna hamburgerbröd middagen till ära. Jag har aldrig bakat just hamburgerbröd innan, så det var lite extra kul att prova något nytt. Får jag lov att säga det själv så blev de dessutom mycket godare än de man köper, så det är inte sista gången jag bakar egna! 
Jag gjorde dessutom egna hamburgare... Eller ja, lammburgare faktiskt! Jag hade lite lammfärs kvar i frysen som jag passade på att göra burgarna av, och de blev riktigt saftiga och smakfyllda! Recept på både bröden och burgarna kommer dyka upp nästa veckan här på bloggen så det får ni hålla utkik efter!
 
Lammfärsen jag hade i frysen blev över från när jag gjorde smördegsknyten för någon vecka sen. Vi hade gäster hemma på middag, och jag fyllde knytena med en god lammfärsröra. Jag kan säga som så att det blev inte ett enda knyte över efter den middagsbjudningen fast jag gjorde dubbel sats! Så, detta är med andra ord ett recept ni absolut inte vill missa att testa nästa gång ni får gäster mina vänner! 
 

Smördegsinbakade lammfärsknyten

 
10 knyten
 
  • 1 paket fyrkantiga smördegsplattor
  • 250 gram lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl mild ajvar relish
  • 200 gram cream cheese
  • 1 msk soja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 färska mozzarellabollar
  • ägg och sesamfrön
 
 
  1. Fräs färsen tillsammans med finhackad lök och pressad vitlök.
  2. Krydda med smulad buljongtärning, parikapulver, salt och peppar. Häll över chilisås, ajvar relish, cream cheese och soja och rör runt. Häll i sambal oelek efter smak.
  3. Låt röran puttra på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tina smördegsplattorna något (det är lättast att arbeta med dem om de inte är helt tinade).
  5. Födela ut färsröran på smördegsplattorna.
  6. Skiva mozzarellan och lägg en skiva i mitten på varje smördegsplatta, nyp sedan ihop degen till knyten.
  7. Pensla kyterna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader till knytena fått fin färg och blivit frasiga.
 
OBS!! Färsröran måste vara sval/kall när den läggs på smördegen, annars blir degen varm och håller inte ihop.
 
 
Servera knytena tillsammans med en god somrig sallad, som exempelvis jordgubbssallad. Vill man ha något extra till så är det gott med potatisgratäng, men det räcker gott med knyten och sallad för en komplett måltid tycker jag.
 

Ostpannkaka

Hej och godkväll denna regntunga lördagskväll! 

Regnar det lika mycket hos er? Här i Växjö-trakten har det regnat mer eller mindre hela långa dagen verkligen. Så, vi har mest varit inne idag och det har blivit inte mindre än tre barnfilmer för mig och barnen. Vi började med Frost (för vilken gång i ordningen nu vet jag inte), fortsatte med Boog och Elliot och nu avslutade vi kvällen med Legofilmen och godispizza! Mycket nöjda barn gick och lade sig ikväll kan jag säga!

Mamman? Hon är lite mindre nöjd och känner sig lite rastlös i regnet. Längtar efter solen, värmen och sommaren... Snälla någon säg att den kommer tillbaka snart?!? 
Vad har jag gjort i övrigt med min lördag då, förutom att titta på film och längta efter sol? Tja, mestadels måsten faktiskt... Städat, möblerat om på sonens rum, tvättat, handlat och lagat mat. Ikväll åt vi örtkryddad kycklingfilé med rotfruktsstrips - bild finns på Instagram (@vardagsmatalajessför den nyfikne! Välkomna att kika in hos mig där också! 

Här ikväll tänkte jag tipsa inför söndagens lunch! Vad sägs om en lite uppiffad ugnspannkaka? Lite riven ost och rivna morötter höjer pannkakan till nya höjder! 

Ostpannkaka 

4-6 portioner 

  • 4,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl riven ost
  • 1 stor morot
  • 3 ägg
  • ca 0,5 tsk salt
 
  1. Vispa samman ägg, mjölk, mjöl och salt. 
  2. Skala och riv moroten grovt. Blanda ner riven morot och ost i smeten.
  3. Häll pannkakssmeten i en smord eller bakplåtspappersklädd ugnsplåt
  4. Grädda pannkakan på 225 grader i ca 30 minuter tills den fått fin färg.
 
Servera tillsammans med lingonsylt och en god sallad. Det är även gott med lite knaperstekt bacon till pannkakan! 






Visa fler inlägg