Powered by Jasper Roberts - Blog

Fiskgratäng med blomkålsmos

Hej!
 
Hoppas ni har en riktigt skön lördag ännu så länge?
 
Idag fyller min fina vän Maria år, så ett stort grattis på födelsedagen till henne! Det betyder dessutom att det är exakt fem månader kvar till min födelsedag eftersom vi båda fyller år den 28e. Fast jag fyller ju då med andra ord först i juli... Nåväl, det är ju ett tag till! Först och främst vill vi ha vår! Imorgon är det mars månad, vilket ju tekniskt sett ränkas som en av vårmånaderna, så om bara några timmar kan vi officiellt fira in våren! Som jag längtar efter värme och gröna gräsmattor nu! Det kan väl omöjligt bara vara jag?
 
I övrigt är det ju lördag och dags för lördagsmys! Nej, vi fredagsmyser inte i denna familjen, utan vi lördagsmyser istället, det passar oss mycket bättre. Ikväll blir det bara jag och barnen som lördagsmyser dock eftersom pappan i familjen ska på hockeykväll hemma hos en kompis. Jag och barnen ska mysa ner oss i soffan och kika på film tillsammans, och äta lite gott framför tvn. Barnen brukar få välja vad de vill ha, så vi får se vad det blir när vi åker till affären om ett litet tag. 
 
Med det sagt, så måste man ju så klart ha lite mat i magarna också innan gottiset, eller hur? Jo, men självklart! Så, dagens lilla LCHF-tema tips blir en smarrig fiskgratäng! Va? Kan man äta fiskgratäng utan potatismos? Ja, självklart kan man det! Jag säger bara blomkålsmos! Jag älskar verkligen blomkålsmos, och det passar precis lika bra i en gratäng som potatismos gör. Kryddar man dessutom upp moset med lite vitlök och häller en fantastiskt krämig och smarrig sås över den fina fisken, ja, då har man en lördagsmiddag som minst sagt heter duga! 
 

Fiskgratäng med blomkålsmos


4 portioner
  • 600 gram kolja (eller annan vit fisk)
  • ca 2 små blomkålshuvuden
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk smör
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk oregano
  • 1 citron
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ca2-3 dl riven ost
  • salt och svartpeppar
 

  1. Dela blomkålen i små buketter och koka dem i lättsaltat vatten tills den blir mjuk.
  2. Häll av vattnet och mixa blomkålen tillsammans med smör och pressad vitlök. 
  3. Smaka av moset med salt och svartpeppar.
  4. Klicka ut moset runt kanterna på en ugnssäker form.
  5. Lägg fisken i mitten och krydda den med oregano, salt och och peppar.
  6. Vispa ihop creme fraiche och vispgrädde med saften från citronen, sulad buljongtärning och lite salt och peppar.
  7. Häll såsen över fisken och toppa sedan med den rivna osten.
  8. Gratinera på 200 grader i ca 30-40 minuter, tills gratängen får fin färg.
 
Servera gärna exempelvis tillsammans med lite färska grönsaksstavar. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Italiensk ugnsbakad kyckling

Godmorgon, godmorgon sköna fredag!
 
Hoppas ni sovit gott så ni är pigga, utvilade och redo för fredag och den kommande helgen! Jag ska jobba denna helgen, med start ikväll, men lika glad för det är jag minsann. Jag trivs jättebra på nya jobbet ännu så länge, och det ska bli intressant att spendera min första helg där.
 
Hur ska ni spendera helgen? Några speciella planer ni kanske vill dela med er av? 
 
Min helg får bestå av denna fredagsförmiddagen och lördag kväll då jag är ledig. Just idag tänkte jag mest ta det lugnt och vila mig efter jag lämnat barnen på förskolan om några timmar, ni vet, förbereda mig för nattjobb. Slappa i soffan, slå en liten lur innan passet börjar och ja, bara vara. 
Lördag kväll ska sambon iväg till en vän på hockeykväll... Fråga mig inte exakt vad det innebär bara, jag är mest bara glad att hockeyn inte är på vår tv för en gångs skull (noll intresserad som jag är). Så, jag och barnen ska lördagsmysa för oss själva! Köra till affären och välja lördagsgott, och sen bänka oss tätt ihopa under en filt i soffan framför en film. Något att se fram emot, helt klart! 
 
Något gott att äta till middag ska vi så klart ha också, det gör till det med! Får jag kanske tipsa om kyckling ikväll? Ja, skippa fredagstacosen och gör kyckling idag istället tycker jag, jag lovar att detta är precis lika fredagsgott som tacos är, och definitivt mindre uttjatat! ;-) 
Denna kycklingen brukar njutas av såväl stora som små, och inte minst av denna mamman! Här har vi en rätt med några av mina favoritsmaker - vi pratar mozzarella, vi pratar zucchini och vi pratar basilika - något av det godaste jag någonsin ätit! Jo, så gott är det faktiskt! Dessutom passar denna kycklingen perfekt in på veckans LCHF-tema, men vill man så kan man så klart servera den med exempelvis ris eller varför inte klyftpotatis? 
 
Trevlig fredag allesammans! 
 

Italiensk ugnsbakad kyckling


4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 liten zucchini
  • 2 tomater
  • 1 boll mozzarella
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 msk basilika
  • salt och svartpeppar
 

  1. Skär kycklingtfiléerna i två delar, så de blir tunnare.
  2. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form och krydda dem med salt och svartpeppar.
  3. Skär zucchini, tomater och mozzarella i skivor. Lägg skivorna omlott över kycklingfiléerna.
  4. Blanda samman creme fraiche, grädde, smabal oelek, pressad vitlök, paprikapulver och basilika. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll såsen över kycklingen i formen.
  6. Tillaga på 225 grader i ca 25 minuter, tills kyckligen är genomstekt och osten fått fin färg.
 
Tips!
Tycker man om nötter i mat? Då kan det vara gott att strö lite rostade jordnötter, eller cashewnötter över kycklingen vid servering. 
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

 

Kalkon- och ostomelett

Godmorgon!!

Uppe med tuppen (nåja), och inte ett dugg pigg... Det trots att jag slocknade i soffan igår vid halv åtta och sovit sen dess! Ja, förutom några minuter när jag vaknade och förflyttade mig in till sängen. Vad hände liksom? Jag som alltid är kvällspigg var helt slut verkligen! Kanske är spänningarna från att börja nytt jobb som börjar släppa nu när jag kommit in i det lite mer...? Dessutom hade jag alldeles för lågt järnvärde på min sista kontroll hos kirurgen i januari. Nej, det är nog inte så konstigt att jag är trött trots allt. 

Hursomhelst så är jag uppe i alla fall och har en heldag på jobbet framför mig idag. Matlådorna är fixade och nerpackade i väskan... Det där med matlådor är nytt för mig, på mitt gamla jobb bjöds vi på mat varje dag, men inte på detta. Så, nu krävs det lite extra planering, och matlagning. Tur jag älskat att laga mat! 
Något som är väldigt enkelt att tillaga och smidigt att packa ner i lunchlådan är en riktigt god ugnsomelett! Den räcker dessutom till mer än en matlåda, eller utflyktsportion, och man kan ju smaksätta med precis vad som helst egentligen! Denna omeletten har jag "fyllt" med kalkon och ost, och smaksatt den med min favoritört: basilika. Den passar perfekt in i veckans LCHF-tema och är ju dessutom väldigt proteinrik. Servera med en smakrik sallad och lunchen, middagen eller matlådan är, så att säga, biff! 
 

Kalkon- och ostomelett


4 portioner
 
  • 6 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 2-3 dl riven ost
  • 1 kruka basilika
  • ca 200 gram påläggskalkon
  • salt
 
  1. Vispa samman äggen med grädden och lite salt.
  2. Rör ner den rivna osten.
  3. Häll smeten i en smord ugnssäker form.
  4. Finhacka kalkonen och basilika och strö ut över omelettsmeten i formen.
  5. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, tills omeletten stannat och fått fin färg.
 
Servera tillsammans med exempelvis ruccola.
 

Instagram: @vardagsmatalajess  

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg