Powered by Jasper Roberts - Blog

Smördegsknyten med het färsröra

Hej hej från ett strålande Växjö!
 
Oj, som solen strålar på oss idag! Underbart är bara förnamnet!
Jag har jobbat idag, men varit hemma på "paus" nu i några timmar, och ska med andra ord tillbaka till jobbet ikväll. När man bara är ledig ett par timmar så här så gäller det att göra det mesta av den tid man har! Min kusin och hennes familj åkte hem för ett litet tag sen, men innan dess hann vi både vara ute och cykla en sväng med barnen, plus att pappan i familjen satte upp den stora studsmattan på gräsmattan! Det om något innebär att våren är kommen på riktigt nu. 
 
Innan jag om en liten stund ska köra tillbaka till jobbet för ett litet kvällspass så tänkte jag bjuda er på något riktigt gott här på bloggen - smördegsknyten! Mums, mums, mums säger jag bara! Dessa gjorde jag förra helgen när jag hade middagsgäster på besök och de gick åt som smör i solsken minst sagt. Smördegsknyten brukar alltid uppskattas när jag gör, och de går ju att fylla med lite vad som helst - det är ju det som är så bra med dem - så de passar alla. Förra helgen fyllde jag dem med en lite hetare färsröra som jag servera tillsammans med en kall citronsås för att dämpa hettan lite. Mums!
 

Smördegsknyten med het färsröra

 
10 knyten
 
  • 1 paket fyrkantiga smördegsplattor
  • 500 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl ajvar relish
  • 100 gram cream cheese
  • 1 msk soja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 färska mozzarellabollar
  • ägg och sesamfrön
 
 
  1. Fräs färsen tillsammans med finhackad lök och pressad vitlök.
  2. Krydda med smulad buljongtärning, parikapulver, salt och peppar. Häll över chilisås, ajvar relish, cream cheese och soja och rör runt. Häll i sambal oelek efter smak.
  3. Låt röran puttra på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tina smördegsplattorna något (det är lättast att arbeta med dem om de inte är helt tinade).
  5. Födela ut färsröran på smördegsplattorna.
  6. Skiva mozzarellan och lägg en skiva i mitten på varje smördegsplatta, nyp sedan ihop degen till knyten.
  7. Pensla kyterna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader till knytena fått fin färg och blivit frasiga.
 
OBS!! Färsröran måste vara sval/kall när den läggs på smördegen, annars blir degen varm och håller inte ihop.
 
 
Servera sedan tillsammans med en kall sås och en sallad med lite extra-allt i! 
Denna gången gjorde jag en sallad med olika sorters sallader, honungsmelon, fetaost, edamamebönor, oliver, rädisor, körbärstomater och gurka i. Mums! Såsen gör man enklast genom att bara riva ner citronskal + saft av 1 citron i 2 dl creme fraiche - glöm inte att smaka av med salt och peppar.
 
Sen är det bara att hugga in och njuta av en riktigt härlig helgmiddag! Passa på att bjuda hem lite gäster vet jag och dela med er av den goda maten! 
 
 
 

#1 - - leavanny.blogg.se:

Mums!

#2 - - Robex Lundgren:

gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl